Stybar geopereerd aan beknelde liesslagaders: “Verklaart waarom ik niet op niveau was”
foto: Cor Vos
maandag 8 mei 2023 om 11:18

Stybar geopereerd aan beknelde liesslagaders: “Verklaart waarom ik niet op niveau was”

Zdenêk Štybar is vorige week geopereerd aan een vaatprobleem. De 37-jarige Tsjech had in beide benen een beknelde liesslagader, valt te lezen op de site van Jayco AlUla. Voor Stybar vormt de blessure een verklaring voor zijn mindere presteren de afgelopen jaren.

“Voor mij was het zo vreemd dat ik ondermaats presteerde”, vertelt Stybar. “Ik dacht dat de vorm goed zou moeten zijn en ik deed alles goed. De winter was goed. Ik dacht dat de tegenvallende prestaties door corona kwamen, wat ik eind februari opliep, net voor het openingsweekend.”

“Daarna, tijdens wedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen, dacht ik: het moet iets anders zijn, niet enkel een gebrek aan conditie. Ik dacht zelfs even dat het aan mijn leeftijd lag, dat ik misschien gewoon niet meer kon volgen. Maar ik kon niet geloven dat dat het geval was.”

Keuze
Stybar ging vervolgens naar het ziekenhuis om zijn liesslagaders te laten controleren. “Daar kreeg ik de bevestiging dat ze afknelden. Dat verklaarde meteen alles voor, waarom ik de laatste drie jaar van mijn carrière niet op het niveau was waarop ik zou moeten zijn. Vervolgens moest ik een keuze maken of ik geopereerd wilde worden, met het risico dat ik nooit meer zou kunnen koersen. Want de herstelperiode zorgt voor een lange tijd zonder fiets en het seizoen is net begonnen. Anders moet ik besluiten het niet te laten opereren en mijn carrière meteen te beeindigen.”

“Ik dacht bij mezelf: ik wil mijn carrière niet zo eindigen en ik wil het een kans geven, ook al weet ik dat het heel zwaar wordt. Ik wil ook iets teruggeven aan Jayco AlUla. Ik wilde niet slechts vier maanden koersen en dan stoppen, dat is niet waarom ik bij dit team ben gekomen. Ik moest het een kans geven, dus ik zal heel positief blijven. Ik hoop dat het goed uitpakt, ik terugkeer op een goed niveau en nog wat maak van mijn carrière.”

Voorjaar
Stybar tekende afgelopen winter een eenjarig contract bij Jayco AlUla, nadat zijn verbintenis met Quick-Step Alpha Vinyl (de voorganger van Soudal Quick-Step) niet verlengd werd. De Tsjech reed dit voorjaar wedstrijden als Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix uit, maar wist geen noemenswaardige resultaten neer te zetten.

RIDE Magazine
4 Reacties
Sorteer op:
8 mei 2023 11:44
Het zou wel interessant zijn om eens een inzicht in deze blessure te krijgen omdat die toch behoorlijk vaak voorkomt in het peloton.
  8 mei 2023 12:27
  Vorige maand stond hierover een artikel in de Volkskrant
  8 mei 2023 12:45
  het lijkt mij vrij eenvoudig. het langdurig in gebogen houding zitten zorgt mijns inziens voor vernauwing. Een mens is nu eenmaal niet geschapen om langdurig in gebogen houding te zitten.
  8 mei 2023 17:28
  Maar als dat dan logisch is waarom krijgt dan niet iedere wielrenner hiermee te maken? En waarom vernauwen slagaders zich in een gebogen houding terwijl ze dan juist bloed moeten toevoeren?

  Volgens mij is er een verschil tussen beknelde liesslagader door spiermassa in en rond de lies (voel en kijk maar eens naar die bundels die daar liggen..) en dus vernauwde slagaders als gevolg van dichtslibben door ....

  Hier gaat het over beknelde dus 1e oorzaak. Dat heeft met name met (over)training van de bovenbenen/spieren in de lies te maken. En niet elke anatomie is gelijk dus de aanleg daarvoor is verschillend. Wielrenners hebben er wel meer kans op door eenzijdige training van bovenbenen. Veel rekken en strekken van o.a. iliopsoas is belangrijk ter preventie. Evenals trainen hamstring als contraspier van de quadriceps. En je glutea niet vergeten te rekken.

Reacties zijn gesloten.