Stem nu op de Wielrenners van de maand januari

zondag 7 februari 2021 om 18:30
Stem nu op de Wielrenners van de maand januari

Vanaf dit jaar organiseren we iedere maand in samenwerking met de Club 48 een verkiezing voor wielrenners van de maand. In drie categorieën kunnen renners, rensters en talenten genomineerd worden voor hun sportieve prestaties of positieve bijdrage aan de wielersport.

De stembussen zijn een week geopend, tot 8 februari 12.00 uur. De winnaars in de drie categorieën nomineren zich voor de verkiezing Wielrenner van het jaar.


Genomineerden Wielrenner van de maand

Mathieu van der Poel (26, veldrijden)
Een nominatie had hij al op de eerste dag van de maand verdiend. Op 1 januari opende Van der Poel het nieuwe jaar met een veldritzege in de X2O Trofee Baal. In januari reed de 26-jarige alleskunner zes veldritten waarvan hij er slechts één niet won. In de wereldbeker van Overijse werd hij gehinderd door een lekke band.

De maand januari sloot hij af met een indrukwekkende prestatie op het WK veldrijden in Oostende. Na een val in de tweede ronde wist hij, mede door een lekke band bij Wout van Aert, terug te keren en vervolgens een imponerende solo in het zand van Oostende. Aan de Belgische kust veroverde de Nederlander zijn vierde wereldtitel in het veld.

Roy van den Berg (32, baanwielrennen)
Roy van den Berg mag zich opmaken voor de Olympische Spelen in Tokio. De 32-jarige baanwielrenner won op 28 januari de bike-off voor de laatste plek in de nationale sprintploeg. Drie atleten (Van den Berg, Theo Bos en Nils van ’t Hoenderdaal) maakten kans op het laatste olympische ticket.

De drie sprinters streden elk drie ronden, met pauzes van 35 minuten, vanuit een staande start. De individuele tijden werden bij elkaar opgeteld, om te kijken wie gemiddeld de snelste was na de drie sessies. Van den Berg reed drie keer (17,188, 17,170 en 17,230 seconden) de snelste tijd en wist als enige renner telkens een gemiddelde van boven de 52 kilometer per uur te halen.


Genomineerden Wielrenster van de maand

Lucinda Brand (31, veldrijden)
Het WK veldrijden moest de kroon op het seizoen van Lucinda Brand worden. Ze had alles in het werk gesteld om in Oostende top te zijn en die aanloop slaagde. Brand kwam als winnaar uit de bus na een Nederlandse driestrijd. In de slotronde zette ze Annemarie Worst een hak, waarna de Rotterdamse solo over de streep kwam en de regenboogtrui aan mocht trekken.

Hoewel Brand dé veelwinnaar van dit veldritseizoen is, won ze in de maand januari ‘maar’ twee keer. Voor het WK won de kopvrouw van Baloise-Trek namelijk ook de zandcross van Mol. In Baal, Hulst en Overijse eindigde ze als tweede. Een unicum voor Brand in Hamme: ze werd vierde en eindigde voor het eerst dit seizoen naast het podium. Wel trok ze de eindwinst in de Wereldbeker naar zich toe, nog voor de laatste manche verreden moest worden.

Annemarie Worst (25, veldrijden)
Annemarie Worst was toch wel de verrassing van het WK voor vrouwen. Als outsider stond ze aan de start in Oostende, maar tot diep in de slotronde deed ze mee om het goud. De 25-jarige Worst nam het initiatief, maar gleed op het gras onderuit en moest het goud aan Brand laten. Het WK-zilver was daardoor voor het tweede jaar op rij voor Worst.

Na afloop gaf Worst aan dat ze de afgelopen weken constant met het WK in haar achterhoofd gereden had. In Baal (zesde), Hulst (vierde), Hamme (zevende) en Overijse (elfde) waren haar uitslagen wisselvallig. Maar met een podiumplek op het WK verdient de renster van de 777-ploeg wel een nominatie voor renster van de maand.

Denise Betsema (28, veldrijden)
Denise Betsema vond in Oostende een WK-parcours op haar maat. Tot in de laatste ronde streed ze met Brand en Worst om de wereldtitel, maar meerdere foutjes kostten haar de kop. Betsema kon haar landgenotes niet volgen, mede door opspelende knieklachten in de loopstroken, en verzekerde zich van het brons.

De Texelse had eerder in de maand haar favorietenstatus verdiend, onder meer door de Wereldbeker in Hulst te winnen. Ook in Baal, Mol en Hamme eindigde Betsema op het podium. In Overijse viel ze hard op haar knie en werd ze desondanks vijfde.

Ceylin del Carmen Alvarado (22, veldrijden)
Als een van de topfavorieten stond Ceylin del Carmen Alvarado aan de start van het WK in Oostende, maar haar valpartij in de eerste bocht bleek de aanzet tot een minder optreden. De titelverdedigster werd uiteindelijk zesde op ruim een minuut van Lucinda Brand, wat leidde tot tranen bij de 22-jarige Rotterdamse.

Het was niet wat ze ervan verwacht had, vertelde Alvarado na afloop op sociale media. Des te meer omdat de januarimaand haar goed gezind was. In Baal, Hamme én Overijse had de kopvrouw van Alpecin-Fenix namelijk de winst gepakt. Daarmee bombardeerde ze zich juist tot topfavoriet.


Genomineerden Talent van de maand

Pim Ronhaar (19, veldrijden)
De nieuwe beloftewereldkampioen veldrijden Pim Ronhaar is een van de genomineerde talenten in de verkiezing Wielrenner van de maand januari. In Oostende reed de 19-jarige tweedejaars belofte op soevereine wijze naar de wereldtitel. Op voorhand werd hij niet als de grootste favoriet gezien, al werd hem wel de rol van belangrijke outsider toegedicht. Vooral op zware omlopen doet hij niet onder voor de beste renners. Zo was hij in de moddercross van Dendermonde knap achtste bij de eliterenners, vóór bijvoorbeeld de meer ervaren Gianni Vermeersch.

Op het WK kende Ronhaar een goede start en wist hij in de beginfase mee de koers te bepalen. In de tweede ronde gleed hij in het veld onderuit, maar verder bleef hij nagenoeg foutloos. Een ronde later reed hij in het zand bij de anderen weg. In eerste instantie kon Timo Kielich aansluiten, maar op de hoge brug moest ook hij de Nederlander laten gaan. Ronhaar wist zijn voorsprong vast te houden en de wereldtitel binnen te slepen. “Ik heb vandaag de outsidersrol gespeeld en ik denk dat het zijn vruchten wel heeft afgeworpen.”

Ryan Kamp (20, veldrijden)
Ryan Kamp kroonde zich een jaar geleden, in Dübendorf, tot wereldkampioen veldrijden voor de renners tot 23 jaar, maar veel kansen om zijn regenboogtrui te laten zien kreeg hij niet. Enkel tijdens het EK in Rosmalen mocht de 20-jarige renner de trui aantrekken, maar door ook daar de titel te veroveren deed hij dat met glans. In tal van elitewedstrijden was hij de beste belofte. Hij begon het nieuwe jaar goed met een negende plek in de Wereldbeker van Hulst, maar dan nam hij bewust wat gas terug om vervolgens te pieken op het WK in Oostende.

Als titelhouder was Kamp daar de grote favoriet voor de overwinning. Na een moeizame start liep het in de eerste helft van de koers niet soepel. In het tweede gedeelte kwam hij op stoom, maar zijn landgenoot – en kamergenoot – Pim Ronhaar was toen al vertrokken. Kamp stoof de Belgen Kielich en Verstrynge nog wel voorbij in de strijd om het zilver. Met zijn prestaties tussen de elite en zijn tweede plek op het WK hoort Kamp tussen de beste renners van zijn generatie, dus is een nominatie voor Wielrenner van de maand hier zeker op zijn plaats.

Fem van Empel (18, veldrijden)
De ster van Fem van Empel in de wielersport is razendsnel rijzende. In twee jaar tijd schopte ze het van rechtsbuiten bij RKSV Nuenen tot beloftewereldkampioene veldrijden. Daarmee mag de 18-jarige renster uit Sint-Michielsgestel niet ontbreken tussen de nominaties voor Wielrenner van de maand. Al vroeg in januari werd ze beloond voor haar goede prestaties dit seizoen met een profcontract bij haar ploeg Pauwels Sauzen-Bingoal. In Dendermonde had ze veel indruk gemaakt door als een van de jongste rensters ooit in de top vijf van een wereldbekercross te eindigen.

Op het WK in Oostende werd Van Empel vooraf niet gezien als de grootste favoriete; die rol was voor Manon Bakker weggelegd. Toch moest wel rekening worden gehouden met de revelatie van het seizoen. Van Empel zag aanvankelijk Inge van der Heijden veel voorsprong pakken, maar met Kata Blanka Vas en Aniek van Alphen sloot ze in de voorlaatste ronde bij haar landgenote aan. In de laatste ronde maakte Van Empel dan het verschil: eerst in het zand en later op de brug. De rest was verslagen en een oud-voetbalster werd de nieuwe draagster van de regenboogtrui.


Dit artikel delen:

19 Reacties

Magician 1 februari 2021 om 18:20

Van der Poel en Brand evident. Bij de mannen kan deze verkiezing weleens heel eentonig gaan worden. Mathieu rijdt bijna elke maand een grote koers met winstkansen, terwijl er bij de andere Nederlandse toppers van alles mankeert. Verder Van Empel, maakt indruk.

Michelangelo 1 februari 2021 om 20:25

Voor januari: helemaal eens met de keuze voor Lucinda, Fem en Mathieu.

Maar later in het jaar kan het wel degelijk spannend worden. Ik hoop/verwacht duchtige tegenstand van Harry Lavreysen….

Boomie1 2 februari 2021 om 10:39

Fem maakt indruk, maar de wereldtitel is verrassender dan die van Ronhaar en Kamp, plus veel meer (Nederlandse en Vas) concurrentie op het WK u23.

A.M.M. Jonkers 1 februari 2021 om 20:23

Mathieu, Lucinda & Fem, geen enkele twijfel!

Limal 1 februari 2021 om 21:18

@redactie: is het de bedoeling dat dit een puur Nederlandse aangelegenheid blijft of maken internationale renners ook kans om geselecteerd te worden? Voor januari was dit sowieso wel een logische selectie, al valt er iets te zeggen voor 1 man meer (+WvA, al zou die terecht onderdoen voor vdP) en 1 vrouw minder (-Worst). Als de verkiezing Dutch-only blijft gaat Mathieu 11 vd 12 maanden winnen, of alle 12 als hij goud pakt op de Spelen. En bij de vrouwen hetzelfde met Van Vleuten tijdens het wegseizoen.

antilek 1 februari 2021 om 22:49

Tsja het is niet anders

Boomie1 2 februari 2021 om 10:37

Onderschat van der Breggen niet. Met alle respect, maar telkens als AvV iets voor heeft, is het wel zij die de prijzen pakt en stil aan toch een indrukwekkender palmares dan AvV heeft.

Limal 2 februari 2021 om 12:42

Ik had niet meegekregen dat van der Breggen nog een jaartje extra blijft fietsen, mooi!

boehoe 2 februari 2021 om 08:06

Elke maand. Je moet er maar zin in hebben…

platteprijs 2 februari 2021 om 08:19

In menig supermarkt moeten ze ook elke 4 weken de ‘medewerker van de maand’ kiezen …

Harm Zijlstra 2 februari 2021 om 13:35

De Krokante Krab heeft twee medewerkers en heeft (althans in de betreffende aflevering) een complete wand met foto's van Medewerkers van de Maand. Allemaal dezelfde dus :-))

Derierre de la course 2 februari 2021 om 15:04

Dit is voer voor sociologen. Het is verbazend hoe een medewerker van de maand in Nederland voor de meeste firma’s juist niet werkt terwijl het in het buitenland echt een eretitel is.

Bummetje 2 februari 2021 om 15:49

Waarom kan ik niet stemmen op Paret-Peintre? Hij heeft tenslotte de enige koers in januari gewonnen.

Spake Breekerd 3 februari 2021 om 12:53

Oscar Sevilla!!!

Botte de Bouilloire 5 februari 2021 om 15:09

Ik ga voor Roy van den Berg, ook omdat ik verwacht dat ik nog 11x op MvdP kan gaan stemmen dit jaar ;)

stan vanLoon 5 februari 2021 om 19:21

Matthieu en Lucinda op 1 is geen discussie, al het hele seizoen maar zeker deze maand als wereldkampioenen maar FEM is toch wel een openbaring, de wijze waarop ze Vas versloeg, die toch al hele seizoen voorin meedraait bij de grote meiden. Echt heelster en verrassend!

dvdl 5 februari 2021 om 21:28

Waarom wordt er gevraagd of je actief wielrenner of niet bent, en ben je actief als je in officieel verband koerst of geldt elke enthousiasteling op dunne bandjes als actieve wielrenner?

jsprunk 7 februari 2021 om 15:26

Omdat ze je ook vragen of je aanbiedingen van partners wilt. Een niet-wielrenner heeft weinig aan aanbiedingen voor onderdelen voor een racefiets.

Brabander 7 februari 2021 om 18:02

Mathieu, Lucinda en Fem uiteraard.
Lijkt me een vrij uitgemaakte zaak

Headlines

Materiaalzone

Populair