Stefan Küng grijpt de macht in BinckBank Tour na indrukwekkende tijdritzege

Stefan Küng grijpt de macht in BinckBank Tour na indrukwekkende tijdritzege

foto: Sirotti

dinsdag 14 augustus 2018 om 16:46

Stefan Küng heeft de snelste tijd gerealiseerd in de individuele tijdrit van de BinckBank Tour. Het Zwitserse talent klokte na 12,7 kilometer een tijd van 14:11, en was daarmee liefst veertien en vijftien seconden sneller dan Europees kampioen Victor Campenaerts en Søren Kragh Andersen. De 24-jarige BMC-renner neemt hiermee de leiderstrui over van Fabio Jakobsen.

De openingsetappe van de veertiende editie van de BinckBank Tour werd gisteren in miezerige weersomstandigheden afgewerkt. Na 177 kilometer wist Fabio Jakobsen in Bolsward naar de zege te sprinten. Dit hield in dat de jongeling om 16.29 uur als leider mocht beginnen aan de 12,7 kilometer lange tijdrit van en naar Venray. Specialisten als Jos van Emden, Mads Pedersen en Victor Campenaerts aasden echter op zijn leiderstrui.

Bijna drie uur voor de start van de Quick-Step Floors-renner, rolde de gisteren gevallen Magnus Cort als eerste van het startpodium. De Deense sprinter van Astana klokte in zonnige omstandigheden een weinig indrukwekkende 16:24, een tijd die al snel van de tabellen werd geveegd door zijn landgenoot Christopher Juul-Jensen. De Mitchelton-Scott-renner dook met 15:09 ruim één minuut onder de tijd van Cort.

Luke Durbridge zet eerste richttijd neer 
Lang kon Juul-Jensen echter niet genieten van zijn plek in de hot seat: nota bene een teamgenoot van de Deen zette de eerste richttijd neer. Tijdritspecialist Luke Durbridge drukte zijn voorwiel na 14:31 over de finishstreep, en was daarmee liefst 38 seconden sneller. Dat de Australiër een serieuze richttijd had neergezet, bleek wel uit het feit dat zowel Yves Lampaert als Filippo Ganna hun tanden erop stuk beten.

Michael Matthews winnaar Angelsaksische strijd 
Iemand die wél onder de tijd van Durbridge wist te duiken, was Alex Dowsett. Al bleek het verschil aan de streep minimaal: met 14:30 deed de Brit van Katusha-Alpecin één tel van de toptijd af. Achter dit tweetal wist de jonge Australiër Miles Scotson een knappe derde tijd te realiseren.

De Angelsaksische heerschappij duurde voort, want Michael Matthews liet andermaal zien uit het goede tijdrithout gesneden te zijn. De Sunweb-renner dook maar liefst vier seconden onder de tijd van Dowsett. Zegezeker was Bling echter allerminst, want om 15.29 uur begon Victor Campenaerts – de kersverse Europees kampioen – aan zijn tijdrit.

Søren Kragh Andersen lost ploeggenoot Matthews af
Inmiddels was Jos van Emden al binnen. Met 14:39 bleef de Nederlandse hoop echter ruim boven de tijd van Matthews. Zijn ploeggenoot Lars Boom was met 14:46 nog zeven seconden langzamer. Søren Kragh Andersen wist het vlakke parcours wél razendsnel af te werken. Wat heet: de jonge Deen bleek aan de finish vier tienden sneller dan zijn teamgenoot Matthews.

Stefan Küng blaast tegenstand weg 
Lang kon Kragh Andersen echter niet genieten van zijn leidende positie, want Campenaerts was in aantocht. De Belg met de opvallende snor leek zijn status als topfavoriet waar te maken. Zijn tijd van 14:25 bleek voldoende voor de voorlopige toptijd. Met de nadruk op voorlopig, want Stefan Küng ontnam enkele minuten later alle hoop bij de tegenstand.

Het Zwitserse toptalent wist maar liefst veertien(!) seconden onder de tijd van Campenaerts te duiken. Het bleek de winnende tijd, want de resterende renners kwamen niet in de buurt van de 24-jarige tijdritspecialist. De Zwitser neemt hierdoor de leiderstrui over van Jakobsen.

Dit artikel delen:

41 Reacties

Poeksel 14 augustus 2018 om 17:42

” Zelfs Sky en QS kiezen voor of rondes of klassiekers.”

Je hebt je uitspraak waarschijnlijk niet gecheckt voordat je ‘m postte he?

skylimit 14 augustus 2018 om 17:49

och daar is de fanclub van TLJ weer met poeksel en vlek, jongens geef nu gewoon toe dat de tijdritten vandaag van Van Emden en Boom duidelijk onder de verwachtingen zijn gebleven.
Ik bedoel eigenlijk gewoon ondermaats/slecht.

illu 14 augustus 2018 om 17:52

Jij hebt zij uitspraak zeker niet goed gelezen voordat je postte of niet? :)

Poeksel 14 augustus 2018 om 17:57

skylimit, jij beweert “Als er druk op staat bij Jos kan hij het toch niet waar maken.” Dan is het aan jou om uit te leggen waarom er hier druk op zou staan en in de vele andere tijdritten die hij goed gereden heeft niet. Het argument “Hij mocht hier voor zijn eigen kansen” is nogal zwak…

Marcel1112 14 augustus 2018 om 17:57

@Poeksel

Wat is er mis met mijn uitspraak? Ik had “rondes” misschien duidelijker als “ronde winst” kunnen verwoorden of bedoel je dat niet?

Poeksel 14 augustus 2018 om 18:07

@marcel: Sky is een van de betere ploegen in de klassiekers. QS is een van de betere ploegen in de grote rondes (en heeft ook gewoon klassementrenners in dienst).

Daarnaast is Küng naast tijdrijder ook een klassiekerrenner. Om hem aan te trekken moet je dus en een lucratief salaris, en een aantrekkelijk voorjaarsprogramma bieden. Dat heeft FdJ blijkbaar gedaan.

vlek 14 augustus 2018 om 18:13

Boom en Van Emden vallen inderdaad tegen vandaag. Ik heb echter geen idee waarom jou opmerkingen daarmee minder ridicuul worden?

koos1 14 augustus 2018 om 18:15

Gewoon de sterkste vandaag, op deze korte afstand met afstand de beste.
Toch altijd jammer zo’n tijdrit na een massasprint etappe, nu was toch al een tijd duidelijk dat Küng ging winnen en was de spanning totaal weg aan het einde. Dan beter beginnen met een korte tijdrit/proloog zodat de meeste tijdrijders bij de laatste starten.

Marcel1112 14 augustus 2018 om 18:29

@Poeksel
Sky en QS zijn momenteel de sterkste ploegen maar het is toch duidelijk dat de accenten anders liggen. Ik heb dit jaar geen goede klassementsrijder van QS gezien en Sky heeft geen klassieker gewonnen.

Wat heeft Kung in het voorjaar gepresteerd?

vlek 14 augustus 2018 om 18:32

Ze willen er echter wel hun rol spelen.

Jacco van Stierop 14 augustus 2018 om 18:36

@skylimit
Tijdrijden is inderdaad een specialisme van Van Emden maar hem alleen daarop afrekenen is nogal bekrompen. Hij is ook een begenadigd hardrijder en een trouwe knecht en dat doet hij nog steeds naar behoren.
Küng rijdt trouwens ook wel eens een mindere tijdrit.

Poeksel 14 augustus 2018 om 18:45

@Marcel: Küng heeft in het voorjaar veel geknecht voor Van Avermaet en toch een keer top 10 gereden. Volgend seizoen rijdt hij ongetwijfeld als kopman.

Romāns Vainšteins 14 augustus 2018 om 18:48

Er waren er hier nogal wat rond die er maar al te geil op zijn om een slechtnieuwsgesprek met Boom/vEmden/… te mogen bijwonen, al is het op de webcam.

Dolfy 14 augustus 2018 om 18:51

Sterke tijd van hem, mooie overwinning.

Het was vandaag tijdritdag en blijkbaar een Zwitserse aangelegenheid, in de Ronde van Hongarije, dit jaar een 2.1-koers won namelijk Schelling. Was ook wel grappig geweest als daar Maximilian Kuen had gewonnen, die was er vierde (wel geen Zwitser)… :)

tendam 14 augustus 2018 om 18:55

@skylimit
Het valt op dat als renners onder jouw (!) verwachtingen blijven in bepaalde etappes ze gelijk mogen opkrassen.

Het had mij eerlijk gezegd verbaasd als Boom hier om de zege mee zou doen. En Van Emden, tsja, ook hij wordt er niet jonger op. Ik zie trouwens dat hij wel de Nederlands kampioen tijdrijden voorblijft, net als op het EK.

Viktrodriguez 14 augustus 2018 om 23:17

Jammer alleen dat hiermee het klassement ook meteen beslist is. Niet zozeer wegens de voorsprong van Küng op zijn achtervolgers, maar ook wegens de combinatie van de lengte van die tijdrit en het ultieme gebrek aan momenten het AK te veranderen in de komende dagen, omdat men te weinig gebruik maakt van de parcourspotentie in met name België door het links laten liggen van de Ardennen.

Headlines

Materiaalzone

Populair