fbpx

Tour 2019: Sprinters maken zich geen zorgen over tijdslimiet

Door , zaterdag 20 juli 2019 om 10:58
Tour 2019: Sprinters maken zich geen zorgen over tijdslimiet

foto: Cor Vos

Hoe korter de bergrit, hoe groter het spektakel vaak is. Kortere bergritten nodigen uit tot aanvallen van de klassementsmannen. Voor de sprinters is de tijdslimiet dan de grootste tegenstander. In de rit van vandaag naar de top van de Tourmalet maken ze zich daar echter geen zorgen over.

Alle etappes in de Tour de France zijn verdeeld in verschillende categorieën. Hoe lastiger de rit, hoe ruimer het tijdslimiet. In korte bergritten (categorie 5) zijn de limieten het ruimst. De veertiende etappe (117,5 km) van Tarbes naar de top van de Tourmalet behoort tot die categorie.

Ondanks het lastige parcours met twee cols en een grote kans op aanvallen bij de mannen die strijden om de gele trui, is de tijdslimiet vandaag geen angstgegner. “Tijdslimieten zijn vooral een probleem als je vroeg lost en het vooraan nooit stil valt”, zegt Mike Teunissen. “Het begin van de etappe is redelijk makkelijk. Dat is in het voordeel van de niet-klimmers. De sprinters zullen pas relatief laat lossen.”

“De eerste 35 kilometer zijn overwegend vlak. Als je dan op z’n vroegst lost op tachtig kilometer van de meet en je verliest ongeveer een minuut per kilometer, dan zal je alsnog redelijk safe uitkomen“, rekent Lotto Soudal-renner Jasper De Buyst.

Voor Dylan Groenewegen is het een kwestie van de rit zo goed mogelijk overleven. “Het is een heel korte maar intensieve rit. Voor mij betekent dat een heel strak tempo rijden en dat zo lang mogelijk vasthouden. Voor mij wordt het ook de eerste keer de Tourmalet omhoog fietsen. Het wordt sowieso weer een zware rit.”

Voor de niet-klimmers zijn korte bergritten lastiger te overleven dan de lange, slopende etappes door het hooggebergte. “Bij een heel lange bergrit heb je tussendoor vaak lange vlakke stukken waar je kan terugkeren. Als je dan berg X en Y overleeft en je lost op berg Z weet je dat er grote grupettos gevormd gaan worden. In korte ritten is het ieder voor zich en zijn de groepen veel kleiner, wat het nog iets lastiger maakt.”

Dit artikel delen:

12 Reacties

Scotty 20 juli 2019 om 11:13

“Als je op 80 km (van de meet) lost en je verliest een minuut per kilometer zit je safe”

Dus dan mag je 80 minuten verliezen? Dat lijkt me wat veel.

Jean Dumas 20 juli 2019 om 11:20

Hij bedoelt waarschijnlijk bergop. De Soulor en Tourmalet zijn samen 30 km.

Turtlehead 20 juli 2019 om 11:20

Haha, inderdaad. Jasper buiten tijd vandaag?

Jungle Man 20 juli 2019 om 11:22

Jammer dat de tour nooit start met zo’n rit om sowieso een paar sprinters overboord te gooien

Groningen 20 juli 2019 om 11:41

Wat zou daar het nut van zijn?

Turtlehead 20 juli 2019 om 11:23

Ter indicatie: 15% van 3 uur en 15 minuten is ongeveer een half uur.
Dat is een kwartier per beklimming. Dat is te doen, als je aan de voet van de eerste klim er nog bij zit en er geen grote kopgroep meteen vandoor poeft en voorop blijft.

Veloburto 20 juli 2019 om 12:33

Ben bang dat Ewan wel eens vroeg kan gaan lossen na die val van donderdag

Turtlehead 20 juli 2019 om 12:42

De winnaar van afgelopen… donderdag bedoel je?
Lijkt me de best klimmende sprinter na Sagan en Matthews normaal gesproken…

Veloburto 20 juli 2019 om 13:06

Volgens mij was Simon Yates de winnaar donderdag

Turtlehead 20 juli 2019 om 14:11

Edit: dank, wat dommig…..

Jowinho 20 juli 2019 om 13:16

Waar is Ewan dan gevallen? Ik moet dat gemist hebben. Ook in de media niet echt iets van gelezen.

KnightBiker 20 juli 2019 om 13:25

De etappe is ook extreem makkelijk om zeer snel te rijden: tot de voet van de Tourmalet is het een grote baan die eerder geschikt is voor grote tempo beulen. De Tourmalet zelf is redelijk zwaar maar heel gelijkmatig. Ik verwacht niet dat er veel gaat gebeuren vandaag en veel niet klimmers zullen pas lossen als de Tourmalet echt begint.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.