Sprinter Bonifazio verrast met late uitval in Saudi Tour

woensdag 5 februari 2020 om 14:01
Sprinter Bonifazio verrast met late uitval in Saudi Tour

foto: Cor Vos

Niccolò Bonifazio heeft de tweede etappe gewonnen in de Saudi Tour. De Italiaan van Total Direct Energie won na een geslaagde aanval in de slotkilometer. Phil Bauhaus kwam te laat en eindigde als tweede, Nacer Bouhanni werd opnieuw derde.

De allereerste etappe van de eerste Saudi Tour ging naar Rui Costa, waardoor de Portugees van UAE Emirates als leider mocht beginnen aan de tweede rit naar Riyad. De etappe was met 182 kilometer meteen de langste van de gehele ronde. Het beloofde een behoorlijk pittige onderneming te worden, gezien de vele heuvels en de slecht bollende wegen op weg naar de finishplaats.

De kopgroep van de dag bestond uit Kévin Van Melsen, Joel Nicolau, Ángel Fuentes en Nikodemus Holler. Deze vier renners werkten voorbeeldig samen en reden lange tijd voorop, maar de sprintersploegen hadden de situatie onder controle en reden op kop voor een massasprint. De renners hoefden zich vandaag niet bovenmatig in te spannen, aangezien de wind niet gunstig stond voor het trekken van waaiers.

Vluchters redden het niet
Het was vooral uitkijken naar Mark Cavendish, Nacer Bouhanni en Niccolò Bonifazio, al kwam de Brit van Bahrain McLaren onderweg wel ten val. De schade bleek echter niet al te groot, waardoor Cavendish al snel weer zijn plaats kon innemen in het peloton. De vier koplopers werden op goed tien kilometer van de meet ingerekend, waardoor het alle hens aan dek was voor de rappe mannen met winstambities.

De nervositeit steeg met het naderen van de finish, wat resulteerde in een valpartij van onder meer Enrico Gasparotto, Reinardt Janse van Rensburg en Alessandro Covi. Ook Mark Cavendish werd opgehouden door de crash, maar de scherp ogende Brit wist razendsnel weer aan te sluiten bij het peloton. Dit was het sein voor de mannen van Bahrain McLaren om weer op kop te rijden.

Bonifazio met een atypische overwinning 
We leken een sprint te krijgen tussen de snelste mannen in deze Saudi Tour, maar net als gisteren probeerde Heinrich Haussler – al dan niet onbedoeld – het met een late aanval. De ploegmaat van Cavendish kreeg sprinter Bonifazio met zich mee en de renner van Total Direct Energie voelde zijn moment gekomen.

De Italiaan wist zich met enkele stevige pedaalslagen te ontdoen van Haussler en bleef uit de greep van de opkomende Bauhaus en Bouhanni. Rui Costa blijft in het bezit van de leiderstrui, maar het verschil met Haussler en Bouhanni is zeer klein. Mark Cavendish offerde zich in de finale op voor ploeggenoot Bauhaus.

Dit artikel delen:

17 Reacties

koos verrek 5 februari 2020 om 14:08

Vreemde taktiek van Bahrain

0
Wheely 5 februari 2020 om 14:10

Haussler weer sterk, maar ai dit was niet de bedoeling natuurlijk. Met Bauhaus zeker kunnen winnen. Cav ook sterk in de leadout ondanks twee keer pech. Die ploeg moet zeker nog kunnen winnen deze wedstrijd.

0
mich 5 februari 2020 om 14:11

Ze reden wel bijna op een motor in de laatste bocht, of zo zag het er toch uit.

0
zipp404 5 februari 2020 om 14:12

Sterke Cav.

0
tverzetje 5 februari 2020 om 14:16

Gaat deze actie nog gevolgen hebben voor Rui Costa? https://twitter.com/i/status/1225038207043153921 Zo te zien veroorzaakte hij de valpartij op ongeveer 10 km van de finish.

0
xistnc 5 februari 2020 om 14:24

Lijkt me wel, want hand van het stuur.

0
Polleke 5 februari 2020 om 14:25

Amai… dat is flagrant…er zijn er zeker al voor minder naar huis gestuurd…

0
Steven_E 5 februari 2020 om 14:40

Hij lijkt wel het verkeerde stuur vast te pakken nadat hij iets in z’n mond steekt! (en dat zal mogelijk ook z’n verdediging zijn)

0
koos verrek 5 februari 2020 om 14:53

Dat kost m minstens 20 zweepslagen

0
Joachim 5 februari 2020 om 14:56

Costa moest die renner van NTT wel met de arm afweren had ik de indruk, die was al uit evenwicht en anders was hij die kant op gevallen met Costa erbij.

0
Lalsacien 5 februari 2020 om 15:22

Zo zie ik het ook. Wellicht dat de NTT renner het achterwiel van zijn voorganger raakte en zo uit balans raakte.

0
Rawolf 5 februari 2020 om 14:17

Cavendish reed achter Haussler en liet een gat vallen door niet aan te zetten na de bocht. Haussler trok door en Bonifazio die in de ontstane chaos zonder ploeggenoten zat had maar 1 optie en dat was ernaar toe springen. Haussler had niet de benen en Bonifazio besloot een aanval te plaatsen op 500m vanuit de rug. Haussler kon die niet beantwoorden en zo reed Bonifazio naar de overwinning.

0
r525 5 februari 2020 om 14:41

Das mooi nieuws!
Toch wel bijzonder, gister komt ie als een van de laatste over de streep, vandaag wint hij.

0
lander luypaert 5 februari 2020 om 14:43

Hij was gisteren ook gevallen en door de wind verzeild geraakt in de laatste groep en nooit kunnen terugkomen dus.

0
r525 5 februari 2020 om 14:59

Ah thanks dat wist ik niet :)
Dan heeft de valpartij gelukkig weinig schade opgeleverd. Met de vorm zit het wel snor.

0
David Kools 5 februari 2020 om 14:42

Toch sterk van bonifazio hoor. Pakt altijd wel zijn sprints mee. 2de zege voor het team dit jaar.

Zou Terpstra zijn perrier light al hebben gekregen? Fantastisch dat camera bleef draaien en je kon mee luisteren :)

0
ThorHushovd 5 februari 2020 om 15:18

Haha David, hij kreeg tot drie keer de ‘Normal’ – met heimwee denkt ie aan QS waar hij er vermoedelijk niet of hoefde te vragen maar ze al wisten wat hij wil.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone