Simon Yates: “Ik ben de topfavoriet voor de Giro”
foto: Cor Vos
vrijdag 10 mei 2019 om 18:32

Simon Yates: “Ik ben de topfavoriet voor de Giro”

Simon Yates is niet de man van de gewaagde uitspraken, maar op een persconferentie voorafgaand aan de Giro d’Italia blaakte de Brit van het zelfvertrouwen. “Wie de topfavoriet is voor de eindzege? Dat ben ik”, zo geeft de kopman van Mitchelton-Scott aan.

Dat Yates barst van het zelfvertrouwen, is niet zo gek. De klimmer leek vorig jaar al op weg naar de eindzege in de Italiaanse rittenkoers, maar de Brit ging uiteindelijk ten onder in de slotweek. Yates wist in het najaar revanche te nemen door de Vuelta a España te winnen, zijn eerste eindzege in een grote ronde.

“Ik ben al een jaar met deze wedstrijd bezig. Ik ben heel erg gefocust”, aldus Yates, die wel heeft geleerd van vorig jaar, toen hij drie weken lang zeer aanvallend reed. “Dit jaar kun je de Giro conservatief beginnen. Het zwaartepunt ligt in de slotweek. We weten nu hoe we een grote ronde moeten aanpakken.”

“Ik ga morgen niet wisselen”
Een conservatief begin of niet, Yates zal zich moeten laten zien in de openingstijdrit van Bologna naar San Luca. De Brit heeft ervoor gekozen om laat te starten. Een opvallende keuze, aangezien zijn grote concurrenten al vroeg binnen zijn in verband met de weersverwachtingen.

Toch maakt Yates zich geen zorgen. “Het zijn maar weersvoorspellingen, niemand weet het zeker. Het is ook een voordeel, aangezien ik de tijden van mijn concurrenten weet. Ik kan met andere woorden mijn strategie aanpassen”, aldus de ronderenner, die overigens niet van fiets zal wisselen.

RIDE Magazine
37 Reacties
Sorteer op:
10 mei 2019 18:38
In de echte bergetappes gaat hij wel de sterkste zijn denk ik, vooral als ze met een groepje naar de meet rijden. Echter zal hij wel echt veel tijd moeten pakken op Roglic denk ik, die is echt in topvorm.
10 mei 2019 18:40
Volgens mij grootspraak. Roglic en hopelijk Dumoulin kunnen hem wel aan.
10 mei 2019 18:41
Met het zelfvertrouwen zit het wel goed geloof ik. Hou ik wel van, lekker met open vizier. Beter dan kruiperig jezelf in de rol van underdog nestelen om naderhand maar een uitvlucht te hebben.
10 mei 2019 18:43
Strategie aanpassen in tijdrit van 8km.....?
    10 mei 2019 19:06
    Ben ik met je eens. Wilde ik ook al schrijven.
    Strategie aanpassen. Ha, ha, ha, hoe moet je dat zien over 8 km. Laat me niet lachen. Het is gewoon zo hard mogelijk knallen. Niet meer en niet minder.
    11 mei 2019 09:52
    Wat een onzin, die klim verandert natuurlijk alles. Als je kan zien dat de jongens die voor klim goede tijden hebben daarna instorten of juist andersom, heb je daar echt wel een voordeel aan. Je kan er op verkennen maar een trainig is nooit koers
10 mei 2019 18:43
Dit soort uitspraken duiden doorgaans vaker op onzekerheid en zwakte dan daadwerkelijk kracht
10 mei 2019 18:43
Hij rolt het hele zootje op. Te beginnen met morgen.
    10 mei 2019 19:00
    Eens. Wordt geen kwestie van seconden maar minuten.
10 mei 2019 18:43
Wat is nou precies het voordeel van het kennen van de tijden van de je concurrenten? Ga je daar harder van rijden? Het enige voordeel lijkt me dat je goed kunt zien hoe je wel of niet moet indelen, maar in zo'n korte tijdrit zal het toch vooral een kwestie van volle bak van start tot finish zijn.
    10 mei 2019 19:28
    Aangezien er ook geen tussenpunt zal zijn kan ik mij ook moeilijk voorstellen hoe dit je moet motiveren als je al weet dat je trager zult zijn dan Roglic en Dumoulin.

    In langere tijdritten kan het bijvoorbeeld motiveren als je hoort dat je net achter of net voor ligt op een naaste concurrent.
10 mei 2019 18:46
Naar zijn vorm is het echt gissen, maar de uitspraak dat het een voordeel is om als laatste te starten zodat je de tijden van de concurrentie weet slaat helemaal nergens op in een proloog van 8 kilometer.
    10 mei 2019 21:06
    Dan is het asfalt wat opgewarmd en hebben de banden wat rubber achtergelaten voor meer grip. Zoiets?
10 mei 2019 18:48
Ik vind Adam tot op heden een beter indruk maken dit seizoen. Ik heb Simon, behalve die tijdrit in Parijs- Nice, dit seizoen nog nergens echt boven de rest uit zien steken of dingen zien doen dat hem tot topfavoriet maken. Roglic rijdt een veel beter voorseizoen bijvoorbeeld.
    11 mei 2019 09:55
    Ik heb het even opgezocht, maar inderdaad! Die roglic kan best aardig trappen, toch mijn scorito nog even aanpassen
10 mei 2019 18:48
Volgens mij kunnen er maar drie deze ronde winnen: Yates, Roglic en Dumoulin. Yates is geen slechte tijdrijder maar zal toch wel flink wat tijd gaan verliezen op die twee, ik denk dat Yates van heel goede huize moet komen om dat op beide renners goed te maken in de bergen.
    10 mei 2019 19:09
    Dat denk ik niet. Deze tijdritten zullen heus wel voor Roglic en Dumoulin zijn. Maar de verschillen met Yates zullen wel meevallen. Hooguit 20 á 25 seconden schat ik in. Daar zal Yates mee kunnen leven.
    10 mei 2019 19:49
    Per tijdrit neem ik aan? Lijkt me weinig, maar dan nog, dan moet ik in de bergen 1 tot 1,5 minuut goedmaken.
    11 mei 2019 09:56
    @Martino, 'ik'? Ben jij dan toevallig Adam Yates?
10 mei 2019 18:49
Yates is natuurlijk beter gaan tijdrijden, maar anderzijds lijkt Roglic meer explosiviteit te hebben dan in voorgaande jaren. Dus ze zijn wat naar elkaar toegegroeid.
10 mei 2019 19:14
Ik denk dat de vaak lange klimmen in deze ronde niet in het voordeel van Yates zijn. De Vuelta heeft m.n. kortere klimmen.
10 mei 2019 19:21
If he was in his rivals' position, he said, "I would be scared, I’d be shitting myself."

Lekker!
    10 mei 2019 19:28
    Hij legt zichzelf zo wel onnodig extra druk op. Of dat zo slim is... Maar voor de koers zijn zulke uitspraken natuurlijk wel heerlijk.

    Heb 't gevoel dat Dumoulin overal een beetje onder de radar blijft. Veel mensen hebben het maar over Yates en Roglic. Terwijl Dumoulin zijn laatste drie grote rondes 1e, 2e en 2e werd en enkel geklopt werd door Chris Froome en Geraint Thomas.
    11 mei 2019 06:39
    We weten ook dat dat voor Tom geen probleem is.. ;)
10 mei 2019 19:42
De Britten hebben sowieso de beste medische begeleiding in het wielrennen dus hij zal wellicht nu al weten dat hij niet kan verliezen tenzij hij valt.
10 mei 2019 19:55
Ik kan op één of andere wijze geen symphatie opbrengen voor deze, eerlijk is eerlijk, uitstekende renner. Dat begon echter al vorig jaar, met die snoevende antwoordjes uit dat muizebekkie van hem in interviews na elke etappe.

Bij ons noemen ze zo iemand een arrogant klein k*tkereltje, en wij genoten van het moment toen zijn team al onder de douche stond, hij in de roze trui 40 minuten aan zijn broek kreeg, en moederziel alleen, verlaten en verdwaast over het stoffige parkeerplaatsje wiebelde.

Volledig de weg kwijt was ie, compleet naar de galemiezen gereden, het onderwerp waarom wielrennen, en al helemaal de Giro, zo verschrikkelijk mooi is. Het lijdend voorwerp wel te verstaan.

Top favoriet? Favoriet? Mijn favoriet? Uit het woord favoriet spreekt voorkeur....Top misschien, maar favoriet? Eg nie!!
    10 mei 2019 23:10
    Uitstekende eerste alinea. Samen met zijn broer een totaal onuitstaanbaar duo.

    Verder leef ik met de gedachte dat Roglic deze blaaskaak op elk aankomst baas kan, maar misschien is dat de wensdenken. Het houdt me op de been, Yates als eindwinnaar zou een klein drama zijn. Kleinste gunfactor van de favo's.
10 mei 2019 20:02
Hij is wel echt de topfavoriet, denk ik. Natuurlijk zijn Roglic en Tom van vergelijkbaar niveau, maar deze man is beter en explosiever wanneer de weg omhoog gaat. Gelukkig hebben Roglic en Tom de tijdritten. Daar gaan ze Yates echt wel pijn doen. Ik denk ook dat de winst naar 1 van deze drie mannen gaat. Hopelijk blijven ze drie weken op de fiets.
10 mei 2019 20:13
Wat raaskaalt deze blaaskaak; voordeel met tijden kennen in een proloog van 8 km, mijn neus! Als je al hebt besloten dat je niet van fiets wisselt, dan is het verder gewoon van te voren goed indelen lijkt me.

Hopelijk blijven Tom en Roga hem deze Giro voor, al blijft het wel een klasbak natuurlijk.
10 mei 2019 20:13
Eerste fout alweer gemaakt. Vorig jaar op de fiets gesmeten met zijn krachten in al die demarrages. Dit keer vooraf verbaal uit de bocht. Hoe creëer ik een zo hoog mogelijk verwachtingspatroon voor mezelf (mezelf lekker veel druk opleggen) en motiveer ik mijn tegenstanders? Zo dus.
10 mei 2019 20:34
Ok ik denk dat het moeilijk wordt yates ergens kwijt te spelen .
10 mei 2019 21:15
Ja, ik zie in hem ook de topfavoriet, zeker met het oog op de bergen. Nee, ik ben geen liefhebber van de broertjes. Ik zie liever iemand anders winnen.
10 mei 2019 21:42
Als je zoiets zegt, voel je je er niet gerust op..
10 mei 2019 21:53
In de Vuelta heeft hij het vorig jaar gewoon goed gedaan. Hij kwam daar ook veel rustiger over. Maar ja, de Giro is toch echt een andere ronde. Zwaarder parcours en ook een stuk kouder. Met zijn lichaamsbouw (iemand noemde hem vorig jaar op dit forum een dwerg met eetproblemen) hebben weersomstandigheden sneller invloed. Eens zien of hij nu wel de inhoud heeft die hij vorig jaar miste.
10 mei 2019 21:57
Dat hij vorig jaar zo met zijn krachten smeet heeft er m.i. ook voor gezorgd dat Dumoulin veel te ver in het rood ging (waardoor Froome uiteindelijk kon toeslaan).. Als hij nu beheerster gaat rijden, zal dat Dumoulin alleszins in de kaart spelen..
11 mei 2019 00:40
Mooie uitgesproken renner die Yates, als hij goed is valt hij aan en danst hij op de pedalen, dat zie ik veel liever dan die tijdrijders die een berg op hun eigen tempo op rijden. Hopelijk rijdt hij ze bergop samen met Lopez allemaal de vernieling in :)

Overigens is het helemaal geen nadeel om in deze tijdrit te starten nadat er regen is gevallen, erg technisch is deze tijdrit niet en dan zit er meer zuurstof in de lucht, waardoor hij nog harder kan punchen in de laatste 2km :)
    11 mei 2019 06:41
    Daarentegen geeft een nat wegdek ook wel een flink stuk meer weerstand en verlies je in elke bocht 1-2 seconden.

Reacties zijn gesloten.