Simmons zag fatale val Mäder van dichtbij: “Direct gestopt om hulpdiensten te alarmeren”
foto: Cor Vos (archief)
maandag 19 juni 2023 om 18:55

Simmons zag fatale val Mäder van dichtbij: “Direct gestopt om hulpdiensten te alarmeren”

De wielerwereld is in rouw na het tragische ongeval van Gino Mäder in de Ronde van Zwitserland, maar voor Quinn Simmons was het al helemaal een schok. De jonge Amerikaan van Trek-Segafredo reed op het moment van de val van Mäder namelijk achter de Zwitser.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Dat schrijft de 22-jarige Simmons op zijn Instagram-pagina. “Ik reed achter Gino op het moment dat hij viel. Ik ben direct gestopt om de hulpdiensten te alarmeren en naar hem toe te kunnen leiden. Ik voel me verslagen na zijn tragische dood en zit met mijn gedachten bij zijn familie, geliefden en ploeggenoten. Gino was een voorbeeld voor ons allemaal en we zullen hem zo goed mogelijk eren.”

Mäder kwam donderdag zwaar ten val in de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland. De 26-jarige Zwitser raakte van de weg in de afdaling van de Albulapass en stortte in het ravijn. Mäder werd bewegingsloos gevonden, al liggend in het water, en werd daarna gereanimeerd. Hij werd lange tijd behandeld en vervolgens met een traumahelikopter afgevoerd naar het ziekenhuis, maar hulp mocht niet meer baten.

De Zwitserse kantonpolitie van Graubünden is inmiddels een onderzoek gestart naar de noodlottige valpartij van Mäder in de Ronde van Zwitserland. De lokale Zwitserse politie wil met een onderzoek “de exacte dynamiek van de feiten vaststellen en eventuele getuigen vragen om zich te melden”.

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
19 juni 2023 20:42
Je mag ervan uit gaan dat het terrein het niet toeliet om echt naar beneden te lopen om bij de renner te blijven en hij dus de plek aanwees en dan verder ging, om het over te laten aan professionals. Vreselijk om zoiets mee te maken.
19 juni 2023 21:16
Wat ik mij blijf afvragen: er is al meermaals geschreven dat Mäder in het water lag en gereanimeerd moest worden. Maar lag hij letterlijk met zijn hoofd onder water waardoor hij dus min of meer is gestikt? Of was er sprake van een heel laag staand stroompje zodat zijn hoofd wel nog boven water lag? Is hij kortom overleden door verdrinking of door zijn verwondingen?
  19 juni 2023 21:30
  Ik vraag me nog meer af hoe Sheffield dit heeft ondergaan, Die zag 1 a 2 minuten nadat hij zelf het ravijntje ingedoken was Mäder op zich af komen. Ik denk dat als de Zwitser echt onder water had gelegen Sheffield nog wel in staat zou zijn geweest hem van de verdrinkingsdood te redden.
  19 juni 2023 22:07
  Ik las "rivierbedding" en op die ene foto leek er ook niet echt water in de buurt, eerder wat stenen waar bij momenten water kan stromen. Dus van verdrinking lijkt me geen sprake.
  19 juni 2023 22:20
  Hij lag op de plek waar een bergriviertje uit de berg komt (onder de weg doorgeleid). Die riviertjes hebben rond deze tijd vaak weinig water en hebben veel stenen...
  Sheffield liep ondersteund door anderen op eigen benen daarvan naar boven.
  Rust zacht Gino.

  (nb volgens photo's vrijgegeven in de Zwitserse pers)
19 juni 2023 19:00
Mooi bericht.
19 juni 2023 20:27
Stond op de NOS een ontroerende foto op de dag van de afgelaste start met een bijzonder geëmotioneerde Simmons zittend op een stoepje met een hand om de schouder van, naar ik meen, een DSM renner. Deze IG post verklaard een hoop.
  20 juni 2023 08:59
  Heb 'm even opgezocht: https://cdn.nos.nl/image/2023/06/16/979002/960x720a.jpg
19 juni 2023 23:13
Ik vraag me ook af wat er nou gebeurd is dat die crashte. Vele gaan uit van een stuur fout/crash. Maar als je gereanimeerd moet worden na een val, dan zou het ook net zo goed volgens mij een hartaanval op de fiets kunnen zijn geweest.
  19 juni 2023 23:51
  Goh, inderdaad. Gek genoeg nog niet bij stilgestaan en geen flauw idee of het tegendeel; een hartstilstand als gevolg van de val ipv de oorzaak van de val mogelijk is. Hopelijk leest er iemand mee die daar verstand van heeft..?
  20 juni 2023 03:06
  Niet speculeren bij zoiets. Het enige wat je kunt doen is officieel onderzoek afwachten wat mogelijk weinig gaat aangeven waarom of hoe hij gevallen is of kon vallen.
  Maar wel wat oorzaak overlijden is.
19 juni 2023 19:10
Dit bericht lezende zou je denken dat Quinn Simmons zeker een kwartier bezig is geweest met hulp verlenen, echter staat hij ‘gewoon’ 24e in de daguitslag van afgelopen donderdag. Om het netjes te zeggen: ik ben in verwarring.
  19 juni 2023 19:11
  Op welke tijd? 24e zegt weinig natuurlijk.

  En waar zitten hulpdiensten? Die rijden tussen de verschillende groepen in mag ik aannemen? Ik kan me best voorstellen dat hij gestopt is, de eerste dokter aangezwaaid van daar beneden ligt er een en vervolgens terug de afzink ingegaan is. Kan binnen de 1:30 - 2:25 gebeurd.

  Helpt dit?
  19 juni 2023 19:17
  4:49 van de winnaar, maar hij zat op de top niet binnen de 2 minuten van Ayuso.
  19 juni 2023 19:27
  Reed hij niet samen met Skelmosse naar de top?
  19 juni 2023 19:28
  Wat een gezeur waarom Simmons 24e staat in de uitslag. Wat doet dat er toe? Wat is in dit verhaal nu het belangrijkste. Dat Simmons 24e is geworden en dat dat in jou ogen niet kan, om dat hij hulptroepen heeft ingeschakeld. Kom op zeg. Het gaat hier om iemand die zijn verhaal probeert te vertellen en verslagen is dat Mäder het niet heeft gered.
  19 juni 2023 19:38
  Eens met Rondje 25. Wat een geneuzel. Misschien moet je de tekst beter lezen.
  19 juni 2023 21:03
  Simmons zat volgens mij hele dag in kopgroep met o.a. Costa en Tiberi die nog op een minuut van Ayuso eindigen, vlakbij Skjelmose idd. Mader reed zelf ook redelijk dicht achter de groep uit elkaar geslagen favorieten ten tijde van het ongeluk volgens mij.
  19 juni 2023 21:31
  Het was op het moment zelf helemaal niet duidelijk hoe ernstig de situatie was denk ik. Hij heeft de hulpdiensten getoond waar het slachtoffer van de val lag, maar hij kon vanaf de weg niet inschatten hoe slecht die er aan toe was. Er is geen enkele reden waarom hij zou blijven wachten. Maar als je dan natuurlijk achteraf hoort welk drama zich heeft afgespeeld, komt het wel extra binnen. Dat probeert hij hier volgens mij te zeggen.

Reacties zijn gesloten.