Sep Vanmarcke 23e in Roubaix na veel pech: “Ik heb enorm gevloekt”

maandag 4 oktober 2021 om 11:27
Sep Vanmarcke 23e in Roubaix na veel pech: “Ik heb enorm gevloekt”

foto: Cor Vos

Het zat Sep Vanmarcke niet mee in Parijs-Roubaix. De Belgische kasseispecialist van Israel Start-Up Nation reed onderweg drie keer lek, waardoor hij twee keer van fiets moest wisselen. Ook was hij betrokken bij een val en kampte hij met materiaalpech. “Ongeveer alles zat tegen.”

“Ik had drie lekke banden en daardoor heb ik twee keer van fiets gewisseld. Een keer kwam ik ten val door iemand die voor mij viel. En de laatste keer dat ik terugkeerde naar het groepje-Van Aert zakte mijn zadel. Dus ongeveer alles zat tegen”, zei Vanmarcke naderhand voor de microfoon van Sporza. “Ik heb enorm gevloekt. Bij twee lekke banden kon ik nog lang op één of twee bar rijden. Het duurde heel lang voordat ik kon wisselen. Ik wist dat als Van Aert volle bak ging: als ik nu ga wisselen, is het compleet gedaan. Dus toen moest ik wachten, wachten, wachten en gewoon à bloc gaan op die lekke band.”

In de laatste dertig kilometer van de koers had de Belgische renner de tijd om een beetje van de ontgoocheling te bekomen. “Het is jammer, maar ik voelde mij wel heel goed op de stenen. En ik reed eigenlijk ook heel comfortabel op de modder. Voor mij mocht het niet zijn, maar ik ben wel heel blij voor Tom Van Asbroeck met zijn prestatie. Mijn ploegmaats hebben fantastisch gereden vooraan, dus dat is iets om ons aan op te trekken. Ik denk dat het goed is voor volgend jaar dat we weten dat we hier heel sterk vertegenwoordigd zijn. De mannen zijn gegroeid. Zelf hoop ik ook een keer het geluk aan mijn zijde te hebben.”

Guillaume Boivin (rechts) sloot Parijs-Roubaix op de negende plaats af – foto: Cor Vos

Boven Vanmarcke, die als 23e over de streep kwam op de wielerbaan van Roubaix, eindigden namelijk nog zijn ISN-ploeggenoten Van Asbroeck (8e) en de Canadese kampioen Guillaume Boivin, die na een val met een zwaar gekneusde pols negende werd. “Dit was de zwaarste dag uit mijn carrière,” zei Van Asbroeck, “en dat is een understatement. Over het algemeen is Parijs-Roubaix een heel zware wedstrijd, maar met deze omstandigheden is het een ander niveau. De modderpoelen, de regen en hoe verraderlijk de kasseien waren, maakten het zo ongelooflijk zwaar”, aldus de 31-jarige Belg.

Dit artikel delen:

20 Reacties

De Cabybara van de Conradkade 4 oktober 2021 om 11:34

Samen met B&B toch wel de verrassende ploeg van de dag.

Wel heel zuur voor Sep. Hij is inmiddels ook al de jongste niet meer.

0
Romāns Vainšteins 4 oktober 2021 om 12:17

Ik weet nog dat het groepje van Aert na enige tijd in beeld kwam en ik dacht ‘hey, Vanmarcke!’ 2 tellen later stond ie weer aan de kant.

0
Michelangelo 4 oktober 2021 om 12:39

Vanmarcke is de zoveelste Belg die heel veel grote klassiekers zou gaan winnen volgens de Belgische media, maar nu de jaren beginnen te tellen staat zijn teller nog altijd op nul dikke vissen. Net als Naessen…

En eigenlijk doen ze nu hetzelfde met Vermeersch. Die wordt na 1 goede Parijs Roubaix in unieke omstandigheden al meteen vergeleken met Boonen, en gezien als nieuwe pilaar voor Lotto straks zonder Soudal om op verder te bouwen.

Blijkbaar is de Belgische media erg hardleers.

0
De Cabybara van de Conradkade 4 oktober 2021 om 12:52

Precies. Werd Benoot ook niet in zijn debuut 5de in RvV? Dit heeft ook heel veel onnodige druk gekregen.

0
Mwielerfan 4 oktober 2021 om 13:00

Ach lotto moet het ook van dat soort eeuwige beloften hebben qua publiciteit, dus die zijn er misschien wel blij mee

0
Romāns Vainšteins 4 oktober 2021 om 13:19

IN NL doen ze exact hetzelfde en in andere landen ook, niks Vlaams, internationale kwaal uit vaderlandsliefde geboren > Jonge gast breekt door, allemaal kwelende pers van 'de nieuwe …, … bestaat niet, alle hoop op …, … breekt door, wat goed is komt snel en … komt snel' .

In het geheel niet serieus te nemen menselijk kwaaltje, ten eerste niet door de renners zelf die dit de godganse tijd al hebben zien gebeuren met voorgangers. Sommigen kunnen er overigens best goed mee omgaan.

0
Michelangelo 4 oktober 2021 om 13:29

Ben ik niet met je eens, Romans.

Vergelijk de gekte rondom pakweg Uitdenbroeks en vergelijk dat met de situatie rond Olav Kooij of de broertjes Van Dijke. Allemaal dikke talenten, maar Nederland is geen wielergek land zoals Belgie. Juniors en beloften zijn in Nederland vaak een voetnoot, in Belgie zijn ze vaak al de headline van de sportkatern.

Er is in Nederland wat minder passie voor de koers, en wat meer nuchterheid (beide zijn omgekeerd evenredig aan elkaar volgens mij). In het voetbal doen we dan weer niet onder voor de Belgen, ook daar is iemand die een hakballetje maakt al snel de nieuwe Van Persie….

0
Maillot à Pois 4 oktober 2021 om 14:10

Daar zeg je het Michelangelo.
Volgens mij heeft RV gelijk en gebeurt het in heel veel landen, maar dan voornamelijk bij talenten in sporten die heel populair zijn.
Met een al dan niet nuchtere volksaard heeft het niet zo heel veel te maken.
Een talentvolle jonge afstandsloper wordt hier ook niet gebombardeerd tot de nieuwe Ivo Van Damme, om maar wat te zeggen.

0
De Cabybara van de Conradkade 4 oktober 2021 om 15:07

@Michel,

Sam Steijn staat toch nog niet op de voorkant van de kranten?

0
Dumoulinke 4 oktober 2021 om 15:15

Michelangelo, ook nu weer ben ik het volstrekt oneens met je uitspraak. Ik, een Nederlander, neem het hierbij voor de Belgen op. Het zijn vooral de Nederlanders die de neiging tot sterk overdrijven/ophemelen hebben als een landgenoot eindelijk eens na jaren wat wint. Ik kan tal van voorbeelden noemen. Voor mijn part Timo Roosen die onlangs Nederlands kampioen werd (een echt goeie renner hoef je hier niet voor te zijn, geloof me) en sindsdien telkens tot de favorieten wordt gerekend van grote koersen. Of ene Thymen Arensman die vorig jaar in de Vuelta in een etappe 3e werd en sindsdien als de nieuwe Zoetemelk wordt beschouwd.

Het zijn wij Nederlanders die stelselmatig menen dat we de beste renners in huis hebben als ze niet meer dan 1 goeie dag hebben gehad. De nuchterheid is wat dit aangaat juist heel ver te zoeken. Onze zuiderburen zijn wat dit aangaat een stuk voorzichtiger in hun uitspraken. Maar meningen zullen ook nu weer verschillen, hè.

0
Silent Hill 4 oktober 2021 om 15:42

Michelangelo, je lijkt me iets teveel gefixeerd op de Zuiderburen.
Herinner je de verwachtingen van de Nederlandse pers omtrent Gesink ? Die waren immens. De arme jongen is er helemaal door bezweken en knecht nu voor buitenlandse toppers. Kruijswijk – Kelderman – Oomen waren the next big thing. Nul dikke vissen. Kijk in Frankrijk wat de pers verwacht(te) van Pinot. Die ontvlucht er zelfs zijn eigen land voor. En dan lees ik nog geen Italiaanse kranten.

Volgens mij is het lang niet enkel een Belgisch "probleem".

0
Koers 4 oktober 2021 om 12:46

offtopic, maar ook wel sneu: Terpstra, Sinkeldam en Van Baarle waren met 29:44 een minuutje buiten de tijdslimiet van 28:57.
Van Baarle hebben we raar genoeg niet gezien zondag.

0
Mwielerfan 4 oktober 2021 om 13:00

Opvallend inderdaad. Getraind op klimmen denk ik

0
xistnc 4 oktober 2021 om 13:09

Volgens mij liet die al doorschemeren dat hij zijn WK-zilver flink gevierd heeft.

0
Michelangelo 4 oktober 2021 om 13:16

En het liep hem dun in de broek toen hij de valpartijen van de dameskoers had gezien… kijk zijn startinterview nog maar eens even terug, hij zou het liefst terug de bus in gekropen zijn.

0
Scott Sunderland 4 oktober 2021 om 14:39

Sep heeft altijd pech. Hij heeft een beetje een goedaardig en clownesk gezicht dat op het punt van huilen staat. Hij kan verdorie hard fietsen en hij weet het. Maar hij beseft ook dat hij telkens weer pech heeft en dan met lege handen staat.

0
Rsw85 4 oktober 2021 om 16:59

Als je altijd pech hebt dan is dat geen pech meer. In de Rabobank tijd schelden we altijd op het waardeloze materiaal etc etc. Maar Sep heeft bij al zijn ploegen veel ‘pech’ gehad.

Er kan niemand harder rijden op kasseien dan Vanmarcke hoor je vaak zeggen. Ik denk dat er dan ook niemand z’n band sneller kapot kan rijden op kasseien dan Vanmarcke. Ik denk toch dat Vanmarcke vooral een matige stuurman is die te vaak in situaties terecht komt die hem doen verliezen. Met een goede techniek rijd je gewoon minder lek op kasseien die je kunt vergelijken met stoeprandje op stoeprandje afrijden.

Zonde want het is hem zeker gegund. Zijn uitslagen in Parijs-Roubaix zijn ook prima ondanks de vele toegeschreven pech. 1 keer 2e, 3 keer 4e en nog een keer 11e.

0
Murcia 4 oktober 2021 om 17:14

Natuurlijk zat het ook voor hem tegen maar letterlijk iedereen heeft wel een pechverhaal over gisteren. Sep is een goede renner maar geen winnaar, de enige kans voor hem op een vette vis was geweest als hij een paar jaar bij de Wolfpack had gereden. Met de spreiding van toppers daar was hij vast wel een keer komen bovendrijven. Bij zijn andere werkgevers was hij altijd het speerpunt tussen beduidend mindere voorjaarsrenners en dat helpt niet mee. Gisteren met verbazing naar Van Asbroeck gekeken die een wel heel dikke uitschieter had waar hij weer drie jaar op kan teren.

0
La Bicicleta 4 oktober 2021 om 22:42

Ik was op zich al tevreden toen Sep viel. Helemaal niets tegen Sep, maar PB was zo al atypisch genoeg.

0
de adelaar 6 oktober 2021 om 09:02

Sep is een goede renner , alleen altijd gebukt gegaan onder valse verwachtingen. Prima puntenpakker voor UCI punten maar nooit een veelwinnaar geworden. Kan bij geen enkele ploeg ook echt zijn draai vinden….

0

Headlines

Populair

Materiaalzone