Santiago Buitrago wint openingsetappe Vuelta a Burgos op lastige aankomst

dinsdag 2 augustus 2022 om 16:58
Santiago Buitrago wint openingsetappe Vuelta a Burgos op lastige aankomst

foto: Cor Vos (archief)

Santiago Buitrago heeft de eerste etappe van de Vuelta a Burgos gewonnen. De Colombiaan van Bahrain Victorious was de beste op de oplopende finish in Burgos. Ruben Guerreiro en Tao Geoghegan Hart mochten mee op het podium. Buitrago is meteen ook de eerste leider in het algemeen klassement.

De eerste etappe van de Vuelta a Burgos was met zijn 157 kilometer de kortste. Na een kleine 20 kilometer koersen ontstond de vlucht van de dag, nadat er in de openingsfase meerdere keren werd aangevallen. Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi), Jesus Ezquerra (Burgos-BH) en Diego Pablo Sevilla (EOLO-Kometa) sloegen de handen in elkaar en reden weg van het peloton. Drie Spanjaarden bij elkaar, dat ging goed vooruit. Het drietal had al snel een voorsprong van vijf minuten te pakken. 

Het peloton vond het best oké, de drie koplopers. Hun voorsprong liep dan ook verder uit tot en met een goede acht minuten. Op de Altotero, een beklimming van eerste categorie, graaide Ezquerra de punten voor het bergklassement mee, voor zijn landgenoten. Op diezelfde klim viel opeens Miguel Ángel López uit het niets aan, de Colombiaan van Astana Qazaqstan is bezig aan zijn eerste koers sinds zijn korte schorsing, maar zijn poging strandde niet veel later. 

Vreemde move van Ezquerra en Sevilla 
Dankzij deze onverwachte move kwam er wel een stroomversnelling in het peloton, dat drie minuten van de voorsprong van de vluchters dichtreed. Ezquerra en Sevilla zaten duidelijk mee met een doel in de vlucht van de dag; punten voor het bergklassement nemen. De twee lieten zich even uitzakken, maar veranderden hun gedachten dan toch. Ze sloten terug aan bij Azparren en timmerden gezamenlijk verder aan hun tocht richting Burgos. 

Met nog vijftig kilometer te gaan sloop het peloton steeds dichter en dichter richting de vluchters, de drie Spaanse leiders hadden op dat moment nog net een voorsprong van twee minuten. Op zestien kilometer van de streep waren ze eraan voor de moeite en werden ze gegrepen door het jagende peloton. João Almeida, een van de kanshebbers voor de eindzege, werd daar even opgeschrikt door een lekke band, maar de Portugees van UAE Emirates kon snel terugkeren. 

Wachten op slotklim 
In het peloton nam onder andere Robert Gesink de leiding in de finale, de Nederlander van Jumbo-Visma reed ook het laastte gaatje dicht naar de koplopers. Met vijftien kilometer op de teller passeerde het peloton voor het eerst aan de finish op Alto del Castello, een echte aankomst voor punchers. Onder anderen Wout Poels probeerde het om daar al weg te rijden, maar na veel vijven en zessen reed er niemand weg. 

Wachten op de slotbeklimming met andere woorden. Het was UAE Emirates die richting de voet het tempo opvoerde, om mogelijke aanvallen te vermijden. BORA-hansgrohe en Jumbo-Visma namen echter het initiatief over in de laatste kilometer en gooiden het tempo verder de lucht in. 

Buitrago haalt stevig uit
Het was Santiago Buitrago, die eerder dit jaar een etappe in de Giro d’Italia won, die op de slotklim over de meest explosieve benen beschikte. De 22-jarige renner sprong weg op een goede 500 meter van de streep en hield zijn concurrenten achter zich. Ruben Guerreiro kwam uiteindelijk nog het dichtste en strandde op plaats twee. Tao Geoghegan Hart, Jai Hindley en Vincenzo Nibali, drie Giro-winnaars, maakten de top-5 compleet.

Wilco Kelderman was de beste Nederlander op plaats zes, Ilan Van wilder finishte op een knappe achtste plaats. Dankzij de overwinning van Buitrago is hij natuurlijk ook de eerste leider in het algemeen klassement van de Vuelta a Burgos. De Spaanse ronde duurt nog tot en met aanstaande zondag.

Dit artikel delen:

28 Reacties

vevie 2 augustus 2022 om 17:02

De sterkste. Toch een mooie overwinning van deze goede renner. Hopelijk ook mee naar de Vuelta.

0
Groetjesaandevoetjes 2 augustus 2022 om 17:11

Zag er gemakkelijk uit. Had eerst het idee dat de mannen achter Buitrago aan het wachten waren op iets, maar ze kwamen gewoon niet dichterbij, dus simpelweg de sterkste wint.

0
toerist 2 augustus 2022 om 17:13

Apotheekkastje van Bahrein teruggevonden na de TdF.

0
de nieuweMerckx 2 augustus 2022 om 17:15

Tijdelijk uitgeleend aan…. je weet wel….

0
harryjohan71 2 augustus 2022 om 17:21

@Toerist Wat een onzin. Bultrago heeft gewoon tactisch goed gereden. Op het juiste moment de aanval gekozen.

0
hjjanssen1973 2 augustus 2022 om 17:31

Jij zegt het… ;-)

0
Panache 2 augustus 2022 om 19:20

Dit is Burgos, een rondje waar jaren geleden renners als Carlos Barbero ‘volgers’ het idee gaven dat ze behoorden tot de top puncheurs van het veld. Wint Bahrein dan is het doping, verliest Bahrein dan is het weggegooide doping… Er zal iets aan de hand kunnen zijn, maar Buitrago kan begin augustus prima op talent en ketonen een rit winnen.

0
lo squalo dello Stretto 3 augustus 2022 om 08:51

En dit soort reacties worden niet geband. Ongelofelijk. Maar kritische vragen stellen bij Jumbo-Visma’s Tour, ho maar!

0
Michiel 3 augustus 2022 om 09:00

Het belooft een warme dag te worden.

0
Wheely 3 augustus 2022 om 09:21

Juist Michiel, zoals in Do the right thing van Spike Lee.

0
Michiel 3 augustus 2022 om 09:26

Yeah Wheely. die vibe!

0
Jean Dumas 2 augustus 2022 om 17:19

Is Diego de zoon of de kleinzoon van Oscar Sevilla?

0
Cochise 2 augustus 2022 om 17:31

Mooi!

Maar om ook even serieus te antwoorden: Sevilla heeft twee dochters (geen idee of ze ook een dubbel paspoort hebben maar ze gaan voornamelijk als Colombiaans door het leven).

0
Cochise 2 augustus 2022 om 17:22

Week van de Colombiaanse springveren. Dat ligt hen dit seizoen beter dan de algemene klassementen.

0
Alfred Issendorf 2 augustus 2022 om 17:47

Dankzij het naarste bedrijf van Nederland (zo mogen we Ziggo inmiddels wel benoemen) helaas geen seconde van kunnen zien. Polen zenden ze dan wel uit, maar Burgos waarvan ze de uitzendrechten klaarblijkelijk ook hebben laten ze op de plank liggen zonder er gebruik van te maken. Hopelijk is de wraak van het moederbedrijf van Eurosport (het machtige Discovery) verwoestend en vegen ze Ziggo de komende jaren totaal van de kaart.

0
Koffie 2 augustus 2022 om 17:51

Ga je dit nou overal posten?

0
Zenon J. 2 augustus 2022 om 17:59

Groundhog Day inderdaad..

0
Alfred Issendorf 2 augustus 2022 om 18:04

Hoezo overal? Lees goed voordat je reageert.

0
Dr. Freakowitz 2 augustus 2022 om 18:19

Er zitten idd subtiele verschillen in de twee teksten

0
Panache 2 augustus 2022 om 19:35

Eurosport dikke min. Ze zijn de rand aan het opzoeken (zo min mogelijk koersen kopen maar nog nét genoeg om als ‘home of cycling’ abonnementhouders te laten dokken).

0
IlPirata 2 augustus 2022 om 18:38

Valverde en Landa kiezen de rustige opbouw richting de vuelta blijkbaar.

0
salb 2 augustus 2022 om 21:23

Jan Bakelants als co-commentator bij Proximus. Hij herkent bijna alle renners meteen! In tegenstelling tot andere commentatoren die zelfs Jan niet herkennen ;)

0
Retro Lex 2 augustus 2022 om 22:31

Jan Bakelmans ? ( Aldus M. Smeets )

0
Kopinkas 3 augustus 2022 om 01:06

Zouden commentatoren concullega-commentatoren herkennen? (want bij Bakelants gaat het natuurlijk ook om zijn collega-renners)

Het is gebeurd! Ik heb één van de allerlelijkste woorden uit de Nederlandsche taal gebruikt in een comment (en ik verdien het om hiervoor afgebrand te worden door mijn collega-Wielerflitsers…) Om het met Georges Brassens te zeggen: ‘Quand on est con(cullega), on est con.

0
EricV 3 augustus 2022 om 07:17

Op de brandstapel is niet meer van deze tijd

0
Zen Hooligan The Shakra Jugend 3 augustus 2022 om 00:24

Beste Chris,

Sorry dat het niet helemaal gelopen is zoals we allemaal hadden gehoopt. Je kwam toch lekker binnen met behoorlijke adelbrieven. Je overwinning in de Tour of Japan en natuurlijk het kampioenschap van Oceanië waren indrukwekkend. En eigenlijk heb je overal waar je kon je werk behoorlijk gedaan voor het team. Wellicht waren dingen anders gelopen als je geen Covid had opgelopen zo vlak voor de Giro. Je was daar behoorlijk boos over, en dat begrijpen we, maar we zijn een professioneel team en bovendien één van de braafste jongetjes van de klas. Dus je kon niet mee.

Nu gaan we afscheid van je nemen. Het team is verder gegroeid, ook financieel, en we kunnen wellicht nog betere renners kopen. Denken we. Wellicht hebben we het mis. Jij bent ook geen kleine jongen. Je liet regelmatig zien ook prima met de subtop mee te kunnen en je werk in de afgelopen Dauphiné was ronduit indrukwekkend.

Hoe dan ook, je gaat beter op je plek zijn bij Bike-Exchange, dus no hard feelings. En we willen je bedanken. We gaan deze keer helemaal voor jou rijden. Het hele team. Alles voor jou, zoals jij zo vaak alles voor andere hebt gegeven. Vandaag werd je 24ste op 10 seconden van de winnaar. Dat biedt perspectief.

Chris,

Zet ‘m op. En bedankt voor alles!

0
lo squalo dello Stretto 3 augustus 2022 om 08:52

Genieten dit. Lijkt op Otto-Jan Ham zijn stijl, kan ik wel smaken.

0
oostrijck 3 augustus 2022 om 01:18

Leuk om te zien dat Jetse Bol ook weer op stoom komt voor de Vuelta. Veertiende vandaag en laatste man in het groepje Kelderman. En de beste PCT / niet WT renner in de uitslag. Goed hoor.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone