Bennett vlamt naar eerste leiderstrui in Vuelta a San Juan, splitsing nekt Jakobsen

zondag 22 januari 2023 om 23:40
Bennett vlamt naar eerste leiderstrui in Vuelta a San Juan, splitsing nekt Jakobsen

foto: Cor Vos (archief)

Sam Bennett is het seizoen voortvarend begonnen. In de openingsrit van de Vuelta a San Juan won hij met overmacht de massasprint. In de straten van San Juan was hij de snelste voor Michael Mørkøv (Soudal-Quick-Step) en Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech). Fabio Jakobsen kwam niet aan sprinten toe, nadat hij bij het ingaan van de laatste kilometer aan de verkeerde kant van de weg terecht kwam.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Aan de Ronde van San Juan om een bomvolle koersdag op drie continenten af te sluiten. Dat deed het door een peloton 143,9 kilometer af te laten leggen op een relatief vlak traject. Goed, in het midden lagen nog twee kanten van de Cuesta de las Vacas, maar veel naam mogen ook die beklimmingen niet hebben. Niets leek kortom een koninklijke massasprint in de provinciehoofdstad in de weg te staan, of de wind zou roet in het eten moeten gooien.

Ongevaarlijke kopgroep
Natuurlijk meldden zich aardig wat Argentijnen al vroeg vooraan in de koers. Marcela Nahuel Mendez (Municipalidad de Rawson), Daniel Juarez (AV Fatima-San Juan Biker Motos-Electro 3), Darío Álvarez (Chimbas te Quiero), José Reyes (EC Municipalidad de Pocito) en Leonardo Cobarrubia van het lokale SEP San Juan vormden het Argentijnse deel van de kansloze kopgroep van de dag.

Verder aan het front? Liefst twee mannen van Panamá es Cultura y Valores: Cristofer Jurado en Bolivar Espinosa. Ook aanwezig: de Uruguayaan Nahuel Hernandez, de Chileen Francisco Kotsakis en, vooruit, nog een Italiaan. Manuele Tarozzi van Green Project-Bardiani CSF-Faizanè hield in zijn eentje de Europese eer hoog.

Fans zijn blij om het peloton weer in Argentinië aan het werk te zien – foto: Cor Vos

Onderweg was het aan deze renners om de kruimels te verdelen. Bij de eerste tussensprint in Villa Colon was het Cobarrubia die de volle buit pakte voor Álvarez en Juárez. Beide kanten van de Cuesta de las Vacas leverden twee keer dezelfde uitslag op. Jurado, in het verleden al meermaals nationaal kampioen van Panama, was steeds veel te sterk voor Méndez en Tarozzi. De 27-jarige mag in de tweede etappe dan ook in de bergtrui rondrijden.

Niemand in de kopgroep kon ook maar enige tijd dromen van een stunt. Op iets minder dan zestig kilometer voor de finish leek het liedje van de uit elkaar gevallen kopgroep zelfs al uitgezongen. Maar gelukkig was daar nog een renner van EC Municipalidad de Pocito met dadendrang: Leandro Velardez sloot aan bij Juarez, Cobarrubia en Tarozzi, om zijn landgenoten niet lang daarna ter plaatse te laten.

Plannen Jakobsen gedwarsboomd
De tandem Tarozzi-Velardez daarna weer wat ruimte van het peloton, maar de twee werden keurig op tijd ingerekend door het peloton. En zo kregen we, eenmaal terug in San Juan, daar waar iedereen al rekening mee had gehouden: een sprint. Niet met een complete groep, want op zo’n acht kilometer voor de finish werd nog stevig gevallen.

In de sprintvoorbereiding schuwde Remco Evenepoel het werk niet, maar dit resulteerde niet in een overwinning voor zijn ploeggenoot Fabio Jakobsen. Bij het ingaan van de laatste kilometer speelt de weg namelijk ineens in tweeën en de Europees kampioen zit aan de verkeerde kant van de weg. Hij miste de aansluiting bij de kop van de koers, waarna Michael Mørkøv er nog het beste van probeerde te maken.

De Deense gelegenheidsafmaker van Soudal-Quick-Step komt nog een heel eind, maar aan een overwinning van BORA-hansgrohe blijkt niets meer te doen. Het is Danny van Poppel die Bennett lanceerde en de Ier maakt het karwei gezwind af. Hij mocht op het podium de eerste leiderstrui in ontvangst nemen.

Na de finish uit Remco Evenepoel zijn ongenoegen bij de jury – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

16 Reacties

JohnDeere 22 januari 2023 om 23:44

Schandalige finale met vluchtheuvel in de laatste kilometer. Wanneer treedt de UCI eens echt op? Altijd maar praten over veiligheid…

2
xistnc 22 januari 2023 om 23:48

Wat een puinhoop, zowel qua parkoers (was dat nou een glasbak midden op de weg?) als qua regie.

Anyway, puike leadout van Danny en prima zege van Bennett. Morkov moet de honneurs waarnemen voor QuickStep, vermoedelijk omdat REV ze met een impressionante beurt naar de verkeerde weghelft meenam.

2
Jan 23 januari 2023 om 07:11

Was je er weer heen Remko?

0
xistnc 23 januari 2023 om 10:02

Haha, neuh. Argentinië is wat ver voor even tussendoor. Misschien als jij er een keer heen moet om een koelbox te installeren?

0
Lennimator 22 januari 2023 om 23:58

Wat een farce.

2
Lay On 23 januari 2023 om 07:11

Toch slecht voorbereid van Soudal. Zelfs de eurosportcommentatoren wisten dat er op 1200 meter een splitsing zou volgen, maar Evenepoel en co waren verrast?
En dan nog vreemd dat Jakobsen niet Lampaert en Morkov volgt, maar achter Evenepoel aangaat. Die had er net een kilometer of 3 stoomlocomotiefje spelen opzitten, dus dat was einde verhaal.

1
4 Jours de Dunkerque 23 januari 2023 om 09:07

Handig was de situatie zeker niet, waarschijnlijk was het beter geweest om de kant die Evenepoel & co namen af te sluiten. Maar van de andere kant: zoiets staat ongetwijfeld in het rondeboek EN de rode boog moet vanaf dat punt duidelijk zichtbaar geweest zijn voor de renners. Gewoon een fout van Soudal-QS dus.
En hoewel dit parcours geen schoonheidsprijs verdient was de situatie zeker niet levensgevaarlijk. Als we dit al te gevaarlijk gaan noemen kunnen we beter direct stoppen met koersen.

1
Adorni 23 januari 2023 om 09:16

Rij je al 10dagen rond in San Juan, heb je blijkbaar de finish van de eerste rit toch niet verkend.

1
Limal 23 januari 2023 om 09:53

Tijdens de verkenning rij je natuurlijk met het verkeer mee langs de rechterkant en ga je ervan uit dat tijdens de wedstrijd zo diep in de finale de te volgen route aangegeven zal worden. Als er niets is aangegeven via nadars, bordjes of signaalgevers én de toeschouwers blokkeren een deel van de te volgen route door vóór het eilandje te staan, dan vraag je om moeilijkheden. Gelukkig dat het maar bij een gemiste sprint van Jakobsen en wellicht enkele anderen blijft en niet tot botsingen met toeschouwers leidde…

0
Barry Batsbak 23 januari 2023 om 10:57

Zou het nou nog gevoelig liggen bij oom Patlev dat zijn ploeg niet wint, maar uitgerekend die verrekte Sam Bennet wél?

Morkov door omstandigheden heel dicht bij de winst. Die had ik hem ook zeker wel gegund. Tegenover zijn beulswerk ter meerdere eer en glorie van de afmaker mag wat mij betreft veel vaker een mooie zege staan.

1
Romāns Vainšteins 23 januari 2023 om 07:42

Zonder beelden blijft het lastig maar in algemene zin is het handiger om je trein te blijven volgen in plaats van afhakende wagons. Nieuwsgierig. En zolang je finisht in urbane zones blijf je dit soort dingen houden, kunnen we hier op mondiaal brommerig doen over ruimtelijke planning.

0
SpeedyLegs 23 januari 2023 om 09:12

Wegwielrennen zit qua veiligheid deels nog in de ontwikkelingsfase van beklag door renners, ontkenning door raceorganisaties en gebrek aan sturing door de bond. Andere snelheidsdssporten zijn die fase al lang voorbij. Wellicht goed om daar eens te gaan kijken en luisteren door de diverse partijen en daar lering uit te trekken.
Overigens zie In elke beroepssport zie dat uitspraken van een wereldkampioen uitgebreid in de pers komen; of die nou Remco of Jos heten maakt daarbij niets uit.

0
Gebruikersnaam 23 januari 2023 om 00:15

Op zich wel raar dat Jakobsen en Evenepoel niet meer vooraan raakten en Morkov (die er tussen zat) dat wel kon. Maar ’t was vreselijk onduidelijk in beeld, dus misschien heb ik iets gemist.

-1
JohnDeere 23 januari 2023 om 00:17

Evenepoel was al net van kop gegaan. Ik had ook het gevoel dat veel renners verrast waren door het verkeerseiland.

6
wielerlover 23 januari 2023 om 00:26

Lampaert en Morkov leken mij de juiste kant te nemen, Remco was juist van de kop aan het gaan en in de verwarring volgde Jakobsen niet de rest van zijn trein.

1
Barry Batsbak 23 januari 2023 om 11:03

Wellicht had Morkov zich beter voorbereid als leadout. De weg weten is in zo’n finale wel handig en dan is hij ook nog eens een meester in vervolgens de weg helemaal naar voren vinden.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone