Sam Bennett spurt naar de zege na felbetwiste etappe in Tour de Wallonie

dinsdag 18 augustus 2020 om 17:00
Sam Bennett spurt naar de zege na felbetwiste etappe in Tour de Wallonie

foto: Cor Vos

Sam Bennett is de winnaar van de voorlaatste etappe van de Tour de Wallonie. De Ier wist na een spannende finale af te rekenen met Arnaud Démare en John Degenkolb. Démare is de nieuwe leider in de Waalse rittenkoers, aangezien Caleb Ewan moest lossen in de finale.

De voorbije dagen werd er gesprint in de Tour de Wallonie, met Caleb Ewan en Arnaud Démare als dagwinnaars, maar vandaag stond een derde massasprint op rij zeker niet in de sterren geschreven. Tussen startplaats Montzen (nog geen vijftien kilometer vanaf Vaals) en finishplaats Visé lagen liefst zeven beklimmingen, waarvan vier in de laatste honderd kilometer.

Vijf renners ontsnappen uit het peloton 
De top van de laatste heuvel lag op tien kilometer van de finish. Een uitverkoren plek voor de puncheurs om aan te vallen en weg te blijven? Of wisten de sterke sprinters alsnog te overleven richting Visé? Geletruidrager Ewan en zijn collega-wielrenners begonnen rond het middaguur aan de voorlaatste etappe. Vlak na de start probeerden vijf renners te ontsnappen uit het peloton.

De vroege vluchters – foto: Cor Vos

De voorsprong van Marcel Sieberg, Carlos Canal Blanco, Michał Gołaś, Michael Van Staeyen en Andreas Goeman liep op tot ongeveer vijf minuten, maar de vroege vluchters hadden nooit uitzicht op de ritzege. Op ruim vijftig kilometer van de finish was het verschil nog maar een halve minuut, wat voor enkele renners de aanleiding was om de sprong naar voren te wagen. Zo wisten renners als Pim Ligthart en Milan Menten de oversteek te maken.

Bijltjesdag voor de sprinters
In het peloton was Groupama-FDJ bezig met een missie: de koers zo hard mogelijk maken in de hoop de meeste sprinters overboord te kieperen. De Franse formatie van Arnaud Démare, fel blinkend in de groene puntentrui, reed dan ook vol door op de klimmetjes. Hierdoor moesten rappe mannen als Mark Cavendish, Nacer Bouhanni en Tim Merlier passen. De laatste vluchters waren inmiddels bijgehaald.

In de laatste dertig kilometer was er geen tijd meer om een plasje te plegen of van fiets te wisselen, aangezien de renners in een rotvaart naar de laatste klim van de dag reden: de Côte de Cheratte. Op deze beklimming was het uitkijken naar demarrages van de betere puncheurs. Greg Van Avermaet, titelverdediger Loïc Vliegen, Jhonatan Narvaez en Zdeněk Štybar bleken de sterkste renners in koers en reden weg op het korte maar steile klimmetje.

Stybar, Van Avermaet, Vliegen en Narvaez werden vlak voor de finish ingerekend – foto: Cor Vos

Razendspannende ontknoping in Visé
Van Avermaet, Vliegen, Narvaez en Štybar moesten in de laatste vlakke kilometers richting de finish in Visé een voorsprong van maximaal twintig seconden verdedigen. De vier renners leken veilig met nog enkele kilometers te gaan, maar Groupama-FDJ deed er alles aan om het gat nog te dichten in dienst van Démare. Van Avermaet en co wisten uiteindelijk geen stand te houden, maar de zege ging ook niet naar Démare.

Dit artikel delen:

27 Reacties

Hollow Knight 18 augustus 2020 om 17:06

Sterke spurt van Bennett! Benieuwd wat lander hierover heeft te zeggen.

Vrij indrukwekkend ook dat Demare hier kan overleven. Die is echt in de vorm van zijn leven.

En toch nog wat teken van leven bij Degenkolb.

HoofdIsVrij 18 augustus 2020 om 17:07

Lekker gewerkt van FDJ…

Verder zonde dat in een rittenkoers van vier dagen door Wallonie er al drie keer een sprinter wint. In Wallonie moet je het vlakke toch echt zoeken…

Romāns Vainšteins 18 augustus 2020 om 17:15

Erg bijzonder idd.

leor 16 18 augustus 2020 om 17:17

Was vooral dankzij de kopbeurten van Gilbert dat er een kentering kwam

Hollow Knight 18 augustus 2020 om 17:24

Gilbert wou duidelijk niet dat GVA wegreed (onder het mom van knechten voor Degenkolb).

Franco Ballerini 18 augustus 2020 om 17:10

De nazaten van de oervader Bennett doen het goed dit jaar!

Bob 18 augustus 2020 om 17:11

Bennett, Ewan, Groenewegen en Jakobsen zijn even snel. Démare staat een trapje lager en kan soms eens winnen omdat hij de beste trein heeft.

lemmens 18 augustus 2020 om 17:17

Akkoord. Démare lijkt de beste trein van heel het peloton te hebben, krijgt steeds opnieuw een voorbeeldige lead-out. Laat Ewan, Bennet, Groenewegen met dat treintje sprinten en ze winnen 15 koersen per jaar.

Lalsacien 18 augustus 2020 om 17:18

Démare won gisteren zonder trein….

adelaarvanantwerpen 18 augustus 2020 om 17:29

Démare wint niet alleen door zijn trein. Hij versloeg dit jaar Ewan twee keer op gewoon snelheid. Ewan heeft ook geen trein nodig. Ewan is net zoals McEwen vroeger iemand die perfect kan functioneren zonder trein.

Bennett en Jakobsen zijn de renners die met voorsprong de beste trein hebben.

Franco Ballerini 18 augustus 2020 om 17:34

Even snel zijn ze natuurlijk niet. Met een vlakke rit en aankomst zijn Groenewegen en Jakobsen veruit de snelsten. Is de finish het iets steiler, dan Ewan en Bennett. Is het echt een zware koers dan hebben Demare en Viviani de beste papieren.

Nelson 18 augustus 2020 om 17:11

Kan er iemand Senechal een boete of schorsing geven? Zit met de handen in de lucht de sprinters te hinderen…

Mario de Vries 18 augustus 2020 om 17:24

Ik erger me vaker aan lead-outs die afgeve en dan totaaaaaal geen oog meer hebbe voor wat er achter hen zit

Massimo Bataille 18 augustus 2020 om 17:54

Enigste wat je hem kan verwijten is dat hij trager rijdt dan de rest.
Hij gaat volledig rechtdoor en wanneer hij afhaakt is er meer dan genoeg ruimte (met dat ze gaatje hadde ).
Dan is echt wel aan de opkomende sprinters om er niet gewoon tegen te knallen.

Ga wel akkoord dat het ook vaak gebeurt bij massasprints, waarbij ze zich laten uitzakken tussen meerdere sprinttreinen, die dan wel vaak moeten uitwijken om plaats te maken.

nickdt 18 augustus 2020 om 21:08

Het is toch verboden om je handen van het stuur te hebben als je niet gefinisht bent (Of als eerste over de streep komt).

Maarten_85 18 augustus 2020 om 17:25

Gilbert weet zich naadloos in te passen in de ploegtactiek van de domste ploeg in het peloton.

Ewan wordt van bij aanvang kansloos geacht.
Heel de ploeg rijdt voor Gilbert. Die zal nochtans wel al voor de laatste klim gevoeld hebben dat zijn benen niet super waren.
De meeste knechten zijn leeg na hun inspanning om Gilbert te lanceren.
Gilbert kan niet mee op het beslissende moment.
Gilbert dicht als knecht voor het peloton het gat naar de koplopers, al dan niet geprikkeld door "rode lap" Van Avermaet.
Gilberts ploegmaat Degenkolb moet zonder extra steun de sprint doen tegen Ewans concurrenten.
Ewan eindigt op minuten. Misschien toch maar beter wat meer moeite gedaan en een paar helpers bij zich gehad…

Franco Ballerini 18 augustus 2020 om 17:45

Niet mee eens. Gilbert offerde zich duidelijk op voor Degenkolb vandaag. Mooi dat de (wellicht) ene oude glorie dat voor de (zeer waarschijnlijke) andere oude glorie doet.

Bob 18 augustus 2020 om 17:55

Alsof Degenkolb Gilbert ook maar iets kan schelen met Démare en Bennett nog in de groep. De reden dat Degenkolb nog hoog eindigt, is omdat achter hem het gat viel.

nasibal 18 augustus 2020 om 17:43

Wie is die gozer op plekje 5 die zich strak uit het wiel laat rijden?

Westland95 18 augustus 2020 om 20:07

Volgens mij was dat Naesen. Niet best.

Murcia 18 augustus 2020 om 18:08

Bennett verreweg de sterkste en daarmee het beulswerk van FDJ voor Demare teniet gedaan. Ik dacht echt dat het groepje rond Greg weg ging blijven maar helaas. Morgen dan maar opnieuw proberen.

williams 18 augustus 2020 om 18:19

Sprinters zoals Cavendish moesten lossen… Dit is echt geen sprinter meer.

Chef83 18 augustus 2020 om 18:46

Wat was er met nizzolo? Last van ze valpartij van gister ?

Hollow Knight 18 augustus 2020 om 19:02

De veldrijders zijn ook allemaal op minuten gereden. Het niveauverschil tussen MVDP / WVA en de rest is gigantisch groot.

Dolfy 18 augustus 2020 om 19:36

Venturini toch gewoon top 10, al heeft die van de winter meer Franse veldritten gereden dan internationale zoals de jaren daarvoor.. En Stybar niet te vergeten… :)

Verweggistan 18 augustus 2020 om 19:44

Aan de uitslag te zien waren die twee mannen van FDJ die zo hard doorreden Konovalovas en Lars van den Berg. Netjes van Van den Berg,

Titaantje 18 augustus 2020 om 19:57

Wat mij opvalt:
– Nizzolo na een heel sterke MSR komt ineens geen heuvel meer over. Slecht teken voor de TdF.
– Coquard ging zo lekker in Occatinie, maar heeft inmiddels zijn vorm van vorig jaar weer bereikt: sprinten voor plek 10-15 in matige velden. Ook geeen goed tekenv oor de Tour.
– Zou Cav en die persoonlijke trainer van hem nog steeds hard roepen dat Cavendish het verdient naar de Tour te gaan en dat hij er heus wel zal staan? Die kan eind dit jaar (of eerder) beter stoppen.

Headlines

Materiaalzone

Populair