fbpx

Sam Bennett breekt met BORA-hansgrohe

donderdag 7 november 2019 om 09:34
Sam Bennett breekt met BORA-hansgrohe

foto: Cor Vos

De weg voor Sam Bennett naar Deceuninck-Quick-Step ligt open: BORA-hansgrohe heeft bekendgemaakt dat het contract van de Ierse sprinter ontbonden wordt. Dat is in onderling overlegd gebeurd.

“Het management van BORA-hansgrohe heeft besloten om de vertrekwens van Sam Bennett te accepteren. Hij kan nu zijn pad vervolgen bij een andere ploeg”, valt te lezen op de ploegsite. De Duitse ploeg kijkt terug op een uiterst succesvolle periode met de topsprinter. “De laatste zes jaar heeft de ploeg Bennett ontwikkeld tot een van de beste sprinters in het peloton. Hierdoor werd het steeds moeilijker om de doelen van de ploeg en de renner op een lijn te krijgen.”

Op het derde plan
Afgelopen seizoen boekte Bennett dertien zeges, waaronder het nationaal kampioenschap van Ierland, drie etappes in de BinckBank Tour en twee ritten in de Vuelta a España. Bij BORA-hansgrohe was hij wel op het derde plan geraakt als sprinter van de ploeg: Peter Sagan mocht naar de Tour en Pascal Ackermann kreeg de voorkeur in de Giro. Daar sprak Bennett openlijk zijn kritiek over uit.

Met deze contractbreuk is de rode loper nu uitgerold voor een transfer naar Deceuninck-Quick-Step. De laatste weken werd al vaker gesuggereerd dat Bennett op weg is naar de ploeg van Patrick Lefevere. Het spel om zijn contract begon in de periode rond de voorbije Tour de France al.

Dit artikel delen:

44 Reacties

coenj 7 november 2019 om 09:44

Zoals het hier wordt opgeschreven klinkt als het beste voor alle partijen.

wiebipedia 7 november 2019 om 09:55

Bennet laten vertrekken is hoe dan ook een aderlating voor Bora. Toch goed voor heel wat zeges en ereplaatsen in een jaar. Maar ook begrijpelijk dat Sagan en Ackermann voor hem in de pikorde staan. Bora als Duitse ploeg wil gewoon graag een Duitse sprinter in beeld.

LB108 7 november 2019 om 10:02

Wat is een contract dan eigenlijk nog waard.. zie Beppu, Bennett, wellicht Wiebes,..

Thoin 7 november 2019 om 10:26

Bedoel je Beppu toen in tijde van Skill? Edit ik lees nu pas het nieuws over Beppu :)

Ik vind wel dat de situatie van Bennett en Wiebes anders is? Als iemand van TSV naar DQS gaat terwijl hij nog een doorlopend contract heeft, dan zeggen we ook, dat is normaal. Deze jongen kan nu naar een hoger niveau. In het vrouwenwielrennen is er inderdaad een kleiner niveauverschil omdat er tot op heden geen WT en PCT vrouwenploegen waren. Als je een stap hogerop kan zetten, vind ik dat je als PCT mag cashen en de renner(renster) mag/moet laten gaan.

Bennett zit uiteraard al op het hoogste niveau, maar hij heeft nooit een contract ondertekend, hij heeft in mei mondeling zijn woord gegeven. Eigenlijk breekt hij nu zijn woord, maar niet zijn contract.

LB108 7 november 2019 om 11:26

Thoin, hij had wel degelijk een soort van contract en niet enkel mondeling

Derierre de la course 7 november 2019 om 11:45

Een mondelinge overeenkomst is ook een overeenkomst, alleen lastiger aan te tonen. Sterker nog, een schriftelijke overeenkomst is slechts een bevestiging van de mondelinge overeenkomst.

Thoin 7 november 2019 om 11:57

@LB
In het interview met Bennett dat vorige maand hier gepubliceerd werd zei hij zelf nooit iets getekend te hebben enkel mondeling bevestigd te hebben…

@DDLC
Ik werk in de juridische sector.
Voor de rechtbank wordt beschouwd dat iets dat niet zwart op wit staat (al staat het op een kassabon) nooit heeft bestaan.
Ik kan met andere woorden tegen vijf ploegen zeggen, ik kom bij jullie tekenen en uiteindelijk bijtekenen bij mijn ploeg zonder enig juridisch probleem.

Krul 7 november 2019 om 12:15

@thoin – dit is niet helemaal waar. Een opgenomen (telefoon) gesprek is ook bindend ook al staat dat niet zwart op wit. Feit blijft dat een mondelinge overeenkomst waardeloos is in een rechtszaal zonder enige vorm van bewijs.

Panache 7 november 2019 om 13:15

Bennett ontkent ook helemaal niet dat hij zo’n mondelinge overeenkomst had. Hij is gewoon van gedachten veranderd en hoopte dat Bora begrip zou tonen voor zijn uiteindelijke vertrek (ondanks de mondelinge toezegging), wat ook gebeurd is.

Thoin 7 november 2019 om 13:28

@krul, uiteraard maar met een opgenomen gesprek heb je ook zwart op wit bewijs natuurlijk.

Uiteindelijk voor beide partijen misschien geen slechte zet. Er kan geen ruzie komen binnen de ploeg tussen Bennett en Ackerman en Bennett mag rijden wat hij wil.

LaurentJalabert 7 november 2019 om 14:22

@Thion ik werk ook in de juridische sector en weet uit ervaring dat hetgeen je nu zegt niet juist is.
Een overeenkomst is vormvrij. Die komt tot stand door aanbod en aanvaarding. Voor de bewijslast zijn we gewend dat schriftelijk te doen, maar dat is zeker geen vereiste. Als jij kan aantonen dat er een overeenkomst tot stand is gekomen heb je gewoon een zaak. Dat kan bijvoorbeeld ook door het horen van getuigen, of doordat je als zodanig gehandeld hebt.

Ik hoop niet dat je een belangrijke functie hebt binnen “de juridische sector”.

Thoin 7 november 2019 om 15:07

Rustig Laurent, ik wou absoluut niet verkeerd overkomen alsof ik alles wist, ik wou het even duiden.
Verbintenissenrecht dateert al uit mijn studieperiode, ik ga zeker niet zeggen dat ik er alles over weet. Mijn excuses dat ik het op een wielersite simplistisch uitdrukte.
Jij zegt eigenlijk net hetzelfde als ik, als Bora Bennett aan zijn woord wou houden, moesten zij de bewijslast dragen en dat willen/kunnen ze niet.

dikkechaap 7 november 2019 om 15:13

@Thoin
Nee, je zat er gewoon naast. Een mondelinge overeenkomst is rechtsgeldig, uiteraard moet je wel bewijs hebben om je gelijk te halen in de rechtzaal. Maar het hoeft niet per se zwart op wit te staan.

west 7 november 2019 om 16:03

Zowel Bennett als Beppu hebben in goed overleg hun contract beeindigd. Dus blijkbaar betekent een contract voor alle partijen precies genoeg.

Pietspeed 7 november 2019 om 17:51

In beginsel is een overeenkomst vormvrij, tenzij de wet dat in specifieke gevallen vereist. Maar of je nu wel of niet in de juridische sector werkt, kan maar hoeft helemaal niets te zeggen. Er zijn zoveel brilliante niet-juristen.
Een opgenomen telefoongesprek staat vanzelfsprekendheid niet zwart op wit, maar ok. Mondelinge afspraken zijn als er voldoende bewijs is gewoon bindend, zoals hiervoor uitgelegd. In het artikeltje staat ‘in onderling overleg’, duidelijker zou zijn als dat bijvoorbeeld in ‘goed’ onderling overleg was. Breekt suggereert enigszins in niet goed onderling overleg. Dus mss met een afkoopsomsommetje, als Bennett heeft toegegeven dat hij wel mondeling had toegezegd of dat er bijvoorbeeld getuigenbewijs was.

Derierre de la course 7 november 2019 om 18:12

@Thoin

Ik heb van onze jurist inderdaad altijd begrepen wat hierboven uitgediept wordt. Natuurlijk is bewijslast verzamelen bij een mondelinge overeenkomst lastiger. Vandaar dat het haast altijd “zwart op wit” bevestigd wordt.

Turtlehead 7 november 2019 om 10:04

O jee, nu zit hij zonder ploeg thuis ;)

danseuse 7 november 2019 om 10:29

Sinds wanneer is Sagan een Duitser?

Cyclinglife 7 november 2019 om 10:33

waar staat dan dat sagan een duitser is?

Cyclinglife 7 november 2019 om 10:32

Er zit wel een net stukje zelfreflectie in vanuit de ploeg. Ze hebben er alles aan gedaan om hem zo hoog mogelijk te brengen als zij konden, en nu hebben zij hun plafond bereikt wat betreft hun capaciteiten om nog succesvoller te zijn. Ze geven daarmee ook aan dat er nog meer uit bennet te halen valt.
Geen moddergooien of standaard teksten. Eerlijk verhaal naar beide partijen toe.

Krul 7 november 2019 om 12:16

Deze tekst is samengesteld door een PR mevrouw. Ik weet wel zeker dat BORA hier nogal pissig om is.

En het is best wel een standaard tekstje naar mijn mening.

Jan Blokland 7 november 2019 om 10:46

Volgende probleem dient zich dan weer aan: Pascal Jakobsen versus Hodeg.

xistnc 7 november 2019 om 11:01

Hoe zijn de songteksten van Hodeg?

Brummel 7 november 2019 om 14:25

vergelijkbaar met Bernal

Lalsacien 7 november 2019 om 15:37

Pascal Jakobsen??? Is dat de broer van Fabio? En dan bedoel ik niet Baldato…..

Poeksel 7 november 2019 om 11:01

"De weg voor Sam Bennett naar Deceuninck-Quick-Step ligt open: BORA-hansgrohe heeft bekendgemaakt dat het contract van de Ierse sprinter ontbonden wordt."

Hoezo ontbonden? Hij had toch een aflopend contract? In het persbericht staat ook niets over een ontbonden contract.

Pietspeed 7 november 2019 om 17:54

Eens idd

Kevin Lowagie 7 november 2019 om 11:24

Benieuwd of Bora nog een late vervanger zal vinden voor Bennett. De weg naar Deceuninck- Quick- Step ligt allesinds helemaal open.

LB108 7 november 2019 om 11:27

Gewoon de strijd aan gaan; Ackermann vs Bennett, ben benieuwd!

Schollekop 7 november 2019 om 12:52

Bij DQS wordt hij alleen maar beter. Ben benieuwd naar de confrontaties Ackermann, Bennett, Groenewegen.

appiett 7 november 2019 om 13:08

https://www.wielerflits.nl/nieuws/evenepoel-blijft-langer-bij-deceuninck-quick-step-optie-in-contract-gelicht/

Wel interessant om te lezen hoe Levefre over een mondeling akkoord denkt…

Thoin 7 november 2019 om 13:29

Lefevre is sluw genoeg om Evnepoel al ergens een voorakkoord of dergelijk te hebben laten tekenen ;)

moa 7 november 2019 om 13:14

Bennet met DQS trein wordt de nieuwe maatstaf. Hij is snel, kan zijn plan trekken en kan een heuvel over.

Thoin 7 november 2019 om 15:28

Sabatini en Richeze zijn wel weg natuurlijk…
Hij neemt wss Archbold mee en krijgt dan Morkov in steun?
Dat betekent dat Jakobsen en Hodeg, Senechal als loods krijgen of Van Lerberghe/Steimle?

Met Richeze toch echt een hele goeie lead-out kwijt aan Gaviria…

west 7 november 2019 om 15:59

Archbold is allang niet meer goed genoeg om op World-Tour niveau Leadout te zijn. Die heeft Bennett erbij onderhandeld maar daar wordt DQS niks sterker van.
Steimle gaat denk ik heel gauw te goed worden om links en rechts als Leadout op te offeren.
Maar dan hebben ze inderdaad van Lerberghe nieuw. En Ballerini en Steels. Dus er zijn opties.

Brummel 7 november 2019 om 14:26

Dit is winst voor de toeschouwer. Beter Bennett in concurrentie met Sagan dan hen beide in dezelfde ploeg.

Giro_101 7 november 2019 om 15:35

Nog beter zou zijn, Bennet naar nog een andere ploeg. Quick-Step is al sterk genoeg.

west 7 november 2019 om 16:07

Bij Israel cycling academy zoeken ze nog een sprinter.

dikkechaap 7 november 2019 om 15:20

@Redactie
De term "contractbreuk" is hier niet van toepassing, zelfs al had Bennett met Bora een contract getekend voor 2020.
In de eerste plaats is er geen overeenstemming of er uberhaupt sprake was van een contract, en in de tweede plaats is de overeenkomst in overleg ontbonden.

https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/contractbreuk#.XcQoSzNKiUk

LB108 7 november 2019 om 18:03

En nu gaat Sammy naar Ineos, als twee honden vechten,…

Kannibaal van Schepdaal 7 november 2019 om 19:07

Bennett droomt al jaren van Quickstep, die tekent blind.

LB108 7 november 2019 om 21:35

Jij kent Sam blijkbaar goed

Verweggistan 7 november 2019 om 21:15

Mag hij z’n afzuigkap en douche houden?

LB108 7 november 2019 om 21:37

Is hij natuurlijk niet veel mee als hij nog geen vloer/laminaat liggen heeft

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.