Runner-up Jai Hindley: “Dit is natuurlijk heel erg teleurstellend”

zondag 25 oktober 2020 om 17:33
Runner-up Jai Hindley: “Dit is natuurlijk heel erg teleurstellend”

foto: Cor Vos

Jai Hindley begon vandaag in de roze trui aan de afsluitende tijdrit van de Giro d’Italia, maar de Australiër moest het felbegeerde kleinood inleveren bij Tao Geoghegan Hart. “Dit is natuurlijk heel erg teleurstellend. Het is momenteel moeilijk om te aanvaarden”, zo vertelt Hindley in gesprek met Eurosport.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

De renner van Team Sunweb verloor aan het tussenpunt na ruim tien kilometer al meer dan twintig seconden op Hart, die in dezelfde tijd stond voor aanvang van de tijdrit naar Milaan. Aan de finish bleek het verschil 39 seconden in het voordeel van de Brit van INEOS Grenadiers.

“Dit is natuurlijk heel erg teleurstellend, maar ik zal later wel met trots kunnen terugkijken op hoe we hebben gereden”, aldus Hindley. “Dit is een enorme stap in mijn carrière. Het zijn de beste weken uit mijn profbestaan. We kunnen ook als ploeg supertrots zijn. We hebben als ploeg niks fout gedaan. Ik moet ook de hele formatie bedanken.”

Hindley kon de afgelopen dagen rekenen op heel wat steunbetuigingen. “Ik moet alle mensen uit Australië en Italië bedanken voor de steun. Het was enorm motiverend.”

Dit artikel delen:

36 Reacties

FritsvanHoefelen 25 oktober 2020 om 17:41

Gewoon grote klasse om tweede te worden achter een sterke Hart

Turtlehead 25 oktober 2020 om 17:45

Ik mis de knipoog.

FritsvanHoefelen 25 oktober 2020 om 17:49

Nee. Ik sta daar 100% achter

josi 25 oktober 2020 om 17:42
Quote:
We hebben als ploeg niks fout gedaan.

Hmmm, daar kan/zal nog wel aardig over gediscussieerd worden.

Joaquim Agostinho 25 oktober 2020 om 17:54

Dat heb je altijd wanneer je een factor van belang bent!

Klaas Foppen 25 oktober 2020 om 17:55

Wat mij betreft heeft hij voor de volle 100% gelijk, alleen enkele verblinde chauvinisten zullen daar vraagtekens bij willen zetten.

SnellePelle 25 oktober 2020 om 17:55

@josi
Wss door mensen die niet op een fiets door Italie hebben gereden..

city17 25 oktober 2020 om 17:56

Het is moeilijk te zeggen welke alternatieve strategie de juiste zou zijn geweest (en dat zullen we nooit weten), maar ik denk dat er zeker een route was geweest waarbij ofwel Kelderman ofwel Hindley de Giro had gewonnen.

Sajarano 25 oktober 2020 om 17:58

Is een standaardzin. Alle Sunweb renners zijn contractueel verplicht dit te zeggen. Zo ook Dumoulin in 2018…

Staf V 26 oktober 2020 om 01:40

Als Kelderman van dit verraad niet wakker ligt dan zit er iets grondig fout, een kopman met 2.45min voorsprong niet verdedigen? iedereen wist dat Hindley nooit tegen Hart zou winnen in de tijdrit, de enige juiste keuze was om boven op de Stelvio op Kelderman , die toen 40sec achterstand had, te wachten, hij verloor op 7km klimmen (alleen) slechts 40sec.
De enige reden is dat Kelderman de ploeg verlaat en dat ze in de auto hem hebben laten vallen.

Natte spons 26 oktober 2020 om 08:54

Mogelijk hadden ze eerder in de ronde Hindley al meer vrijheid moeten geven. Dan had hij mogelijk al wat tijd mogen pakken.
Met de strategie Hindly laten wachten hadden ze niet meer dan 20-30 seconden minder verloren met Kelderman. Met wachten had Hart (en Dennis) zonder Hindley gewoon vol doorgereden de klim op. En de etappe gepakt.

Navardauskas 26 oktober 2020 om 12:18

Volledig eens met Staf V
En nee dat was geen 30 seconden geweest, eerder een dikke minuut. Je ziet hoe Kelderman er door zit aan de voet van de laatste klim. Precies zoals Kruijswijk kapot zat na zijn solo tijdrit na De Val.

Met Hindley had hij 15 km afdaling+dal uit de wind kunnen rijden, of kop over kop en Hindley nog een heel end mee op de klim. En je kan niet zeggen dat Hindley niet sterk was. Met een voorsprong van 1,15 m op zaterdag en een stuk meer moraal/teamspirit hadden ze hetzelfde trucje nog een keer kunnen uitvoeren. (maar zaterdag hadden ze hun eigen plan al zo kapot gemaakt dat er geen goede keus meer was.)
En Kelderman was in geslagen positie alsnog sneller dan Hart in de ITT. Met het Roze om de schouders had hij daar zeker niet slechter gereden.
De self fulfilling prophecy van een inzakkende Kelderman was volledig de schuld van de domste ploegleiders-beslissing van de afgelopen 10 jaar.

Misschien had Hindley op de top niet eens voorop moeten zitten, dan was het gaatje boven misschien 30-35s geweest. Maar die actie kan ik nog begrijpen. Als Kelderman parkeert en op 3 minuten de top rondt, heb je een plan B. Maar ze zijn veel te enthousiast naar plan B gegaan en zijn gestopt met nadenken. Fluke Roberts is een prutser. En als ik Roy Curvers was, zou ik zeggen dat ik alleen maar moet sturen. Maar die is hoe dan ook net zo dom.

Hart heeft 2 dagen uit de wind gereden achter een Aussie. En Kelderman had ook 2 dagen uit de wind kunnen zitten achter een Aussie. Maar die lamlul zat in de reet van Hart te kijken.

Stupid Jai Hindley had met een 3e of 4e plek in de Giro net zo trots kunnen zijn, naast winnar Kelderman. Ik geloof er geen snars van dat hij denk dat er niks is misgegaan.
Ik reken het de ploegleiding aan, maar kom op Jai en Wilco, jullie weten wat je hebt weggegeven. Onvergeeflijke fouten.

hjjanssen1973 25 oktober 2020 om 18:00

Unieke kans gemist.

Stephen 25 oktober 2020 om 18:02

Hij had voor z’n kopman moeten rijden op donderdag en zaterdag. Grote kans dat de ploeg dan het roze had gewonnen…

CechRepublic 25 oktober 2020 om 18:15

Of hij had moeten proberen aan te vallen.

Staf V 26 oktober 2020 om 01:40

Klopt.

Marco Willems 25 oktober 2020 om 18:21

Lol hij had daadwerkelijk in zijn hoofd dat hij het vandaag kon afmaken? Meer zat er niet in, ga er van genieten Jai, gefeliciteerd!

Jowinho 25 oktober 2020 om 18:26

Als Kelderman een echte kopman was dan had hij ervoor gezorgd dat hij de eerste tijdrit had gestart op het moment dat Thomas en Yates startten. Dan had hij daar al minstens 1 minuut sneller gereden. Dan ging de voorsprong op Hindley nog groter geweest zijn en dan ging Sunweb niet moeten kiezen tussen Hindley en Kelderman. Daar is de fout gemaakt door de ploegleiding en Kelderman, niet op de Stelvio.

koos1 25 oktober 2020 om 18:30

Je vergeet dat Kelderman gelijk heeft gereden met de andere klassementsrenners in de eerste tijdrit. Alleen Yates en Thomas hebben achteraf goed gegokt met de wind en voorspong kunnen nemen.

Staf V 26 oktober 2020 om 01:44

Een kopman met 2.45min voorsprong in de steek laten overruled alle uitvluchten, dat doe je niet.
Alleen natuurlijk als je die wil afrekenen omdat hij vertrekt bij de ploeg, ps: wie zat daar eigenlijk in die auto?

koos1 25 oktober 2020 om 18:28

Zoals verwacht verloor hij vandaag, maar toch knap gereden. Voor de Giro zou niemand hem ook maar in de top10 hebben verwacht, dat hij dan 2de word is gewoon knap. Of hij wel of niet op Kelderman had moeten wachten is al genoeg over gezegd de laatste dagen, vrees dat het niets had uitgemaakt en Hart de Giro ook dan had gewonnen.
Sunweb heeft een goede Giro gereden, aan het begin van het jaar werd van de ploeg niets verwacht en nu rijden ze 2x podium in de Giro en winnen daarnaast nog meerdere ritzeges in de Tour en (semi)klassiekers. Hindely heeft ieder geval bewezen een sterke renner te zijn, die waarschijnlijk de komende jaren nog veel gaat laten zien in de grote rondes.

ProfrondeZevenbergen 25 oktober 2020 om 22:19

+1

Ik dacht ook dat het niet veel zou worden, zeker in de Tour.

Staf V 26 oktober 2020 om 01:47

Heeft hij dan veel meer gedaan dan in het wiel van een Ineos renner gehangen? ik dacht het niet.

john 25 oktober 2020 om 18:50

Wat hadden ze gedaan als hij volgend jaar gebleven was ,hadden ze hem dan ook aan zijn lot over gelaten
Denk het niet ,gewoon gegokt en (wat al duidelijk was) verloren

Blackcanyon 25 oktober 2020 om 20:02

Benieuwd wat voor tijd hij had gereden vandaag als hij een grotere versnelling had gereden. Zijn beentempo leek zo hoog dat t leek of hij te klein reed. En op een te kleine versnelling zit je sneller op een hoge hartslag bij t zelfde tempo. Op een grotere versnelling had hij dus waarschijnlijk harder gekund.

Pogiboy 25 oktober 2020 om 20:07

Hindley weegt 60kg. Kan dus nooit zo zwaar trappen als Hart. Is gewoon vanuit nature een nadeel voor hem

Massimo Bataille 25 oktober 2020 om 20:22

Bij de weinige beelden die ik zag, was Hindley inderdaad aan een hogere cadans aan het trappen. Maar leek me absoluut niet superhoog, het was eerder laag van Hart zijn kant (80 vs 90 ofzo)
En we weten wel dat Hart met groter buitenblad rondreed, maar ik heb hem achteraan niet echt op het kleinste kettingwiel zien liggen.
De gearing combinatie zal echt geen verschil gemaakt hebben.

Staf V 26 oktober 2020 om 01:54

Hart reedt veel te groot, kreeg het gewoon niet rond, Hindley reedt veel te klein, zal nooit een echt goede tijdrit rijden, denk dat geen van beiden ooit nog kans maken om een grote ronde te winnen, Corona heeft bijgedragen aan een speciale uitgave van de grote rondes.

Krakowic 25 oktober 2020 om 21:09

Waanzinnige prestatie natuurlijk van deze renner. Relatief onbekend. Een tweede plaats in de ronde van Polen vorig jaar (Hart 5de..) en een overwinning in de Herald Sun Tour (die altijd moeilijk op waarde te schatten is) en dan in één keer dit. Ook heel moeilijk om in te schatten hoeveel effect corona heeft op de uitslag van de Giro dit jaar. Ben heel benieuwd hoe zowel Hindley als Hart het gaan doen in hun volgende grote ronde.
Wel mooi om te zien als je naar de uitslag van de Toscana Terra di Ciclismo Eroica in 2017 kijkt dat Hindley wint voor landgenoten Robert Stannard en L. Hamilton en wie werd er toen ook al vierde? Jawel, Joao Almeida. Die gaan elkaar nog wel tegenkomen.
Dit hele jaar al genieten van de doorgebroken talenten, veel om naar uit te kijken in 2021.

ProfrondeZevenbergen 25 oktober 2020 om 22:21

Gelukkig dat Hindley een gelijkwaardige (of zelfs een opvallendere) curve heeft als Hart. Anders waren de rapen hier gaar.

Sven.99 26 oktober 2020 om 01:15

Hopelijk heeft sunweb en ook hindley ingezien dat ze de foute keuze hebben gemaakt en vol op kelderman moesten. Hij was zoals verwacht kansloos in de tijdrit.

Ward 26 oktober 2020 om 07:55

Maar zou Hindley in de vallei als niet-tijdrijder zoveel meer tijd goed gemaakt hebben dan Kelderman zelf? Dan zou Kelderman frisser gezeten hebben, maar met een groter gat en bergop nog altijd de minste klimmer.

Chris Van Uden 26 oktober 2020 om 06:49

Het klinkt hier alsof hij verrast is dat hij niet won. Dat was na de voorlaatste rit al heel duidelijk.

jan jansen 26 oktober 2020 om 07:25

Ja heel erg teleurstellend, eerder lachwekkend
Wanneer krijgen we een open interview met de ploegleider over de ware reden van hun tactiek ?
Ws nooit.

the student 26 oktober 2020 om 07:35

Andere tijden sport over een jaar of 25

Chaba 26 oktober 2020 om 12:08

teleurstellend maar had niet anders verwacht helaas. Hart gewoon beter in een tijdrit.

Headlines

Materiaalzone