Ronde van Vlaanderen voor beloften verdwijnt van de kalender

dinsdag 23 november 2021 om 17:59
Ronde van Vlaanderen voor beloften verdwijnt van de kalender

Andreas Stokbro (links) blijft de laatste winnaar op de erelijst - foto: Cor Vos

De Ronde van Vlaanderen voor beloften wordt niet langer gehouden. Dat schrijft DirectVélo en is bevestigd door organisator Flanders Classics. Door het verdwijnen van de eendagskoers blijft de Deen Andreas Stokbro na zijn overwinning in 2019 de laatste winnaar op de erelijst. De afgelopen twee seizoenen ging de wedstrijd vanwege de coronapandemie niet door.

De Ronde van Vlaanderen voor beloften werd sinds 1996 gehouden, als opvolger voor de Ronde van Vlaanderen voor amateurs, en stond normaal gesproken een week na de profwedstrijd op de kalender. De beloftenversie was al een categorie gezakt uit de UCI Nations Cup U23-competitie naar 1.2U maar houdt nu helemaal op te bestaan, vanwege de datum, de moeilijkheden met de stad Oudenaarde (start- en finishplaats) en het feit dat jonge renners steeds vaker de categorie voor beloften overslaan.

“De datum is slecht”, laat koersdirecteur Wim Van Herreweghe van Flanders Classics weten in gesprek met DirectVélo. “Die valt gelijktijdig met Parijs-Roubaix. En voor de stad Oudenaarde is het moeilijk om twee grote evenementen op twee weken tijd te organiseren. We zijn ons ervan bewust dat steeds meer junioren de beloftencategorie overslaan. Wel houden we de Kattenkoers in de Nations Cup U23-competitie en Omloop Het Nieuwsblad in de U23 Road Series”, aldus Van Herreweghe.

Dit artikel delen:

5 Reacties

ewoedski 23 november 2021 om 18:59

Zou de wedstrijd niet vooraf aan de versie van de profs op dezelfde dag kunnen?

0
Steven_E 23 november 2021 om 21:00

Ik denk dat ze al 5x op de Kwaremont en 3x op de Paterberg passeren (mannen & vrouwen samen), dus dat zal wat lastig zijn.

0
Reiger 23 november 2021 om 22:49

Het zal er ook wel iets mee te maken hebben dat de belofte-categorie al flink wat jaren uitgehold wordt. Toppers bij de junioren gaan bijna rechtstreeks over naar de profs op 18/19 jarige leeftijd. Voor sommigen goed maar voor heel veel renners een te grote stap.

0
platteprijs 24 november 2021 om 07:52

Die reden aangevoerd door Van Herreweghe is toch een drogreden. Er zijn nu een paar voorbeelden. Maar als je naar de afgelopen 5 jaar kijkt, volgen de meeste renners het gebruikelijke traject en slaan ze de beloftencategorie niet over. Dat het voor Oudenaarde moeilijk is, is te begrijpen. Maar het is toch niet ongebruikelijk om voor een andere categorie een andere start- dan wel finishplaats te zoeken. De hoofdreden zal zoals altijd wel zijn dat het te veel geld kost.

0
Maillot à Pois 24 november 2021 om 10:25

@platteprijs
Vind ik ook
Vroeger waren er ook af en toe renners die heel vroeg prof werden, nu zijn er inderdaad iets meer.
Maar de overgrote meerderheid wordt nog steeds belofte en zij die wel prof worden rijden ook nog de grote U23 koersen.
Ik vind dat een koers als de Ronde toch echt een U23 versie zou moeten hebben, hetzij met een andere start en aankomstplaats, hetzij op een volledige andere datum. De U23 versies van Luik en Lombardije worden ook op andere data verreden dan de wedstrijden voor de profs.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone