Ronde van Polen is klaar voor vijfdaagse editie in augustus

woensdag 22 april 2020 om 09:14
Ronde van Polen is klaar voor vijfdaagse editie in augustus

foto: Cor Vos (archief)

Het is maar de vraag wanneer de renners weer mogen koersen, maar de organisatie van de Ronde van Polen is klaar om in augustus de 77e editie te organiseren. “We zijn in staat om de wedstrijd te organiseren, maar we kijken uiteraard naar de verdere ontwikkelingen in de wereld”, zo vertelt koersdirecteur Czesław Lang.

De oud-renner kijkt samen met de Poolse wielersite Rowery.org vooruit naar de aankomende editie van de Ronde van Polen, een koers die vorig jaar werd gewonnen door de talentvolle ronderenner Pavel Sivakov. De UCI heeft onlangs besloten om alle WorldTour-wedstrijden tot 1 augustus te schrappen als reactie op de coronacrisis.

De Internationale Wielerunie hoopt wel dat de aankomende Tour de France (29 augustus-20 september) kan doorgaan en Lang denkt dat de Ronde van Polen een belangrijke voorbereidingskoers kan zijn op ‘La Grande Boucle’. “We willen de wedstrijd voor de Tour organiseren, maar we beseffen dat het moeilijk is voor de UCI.”

“We hebben namelijk te maken met een uitpuilende kalender en het is maar de vraag of de coronacrisis tegen die tijd is bezworen. We zijn echter klaar om de Ronde van Polen te organiseren”, doelt Lang op zijn hoofdsponsors, overige partners en start- en finishplaatsen. “We moeten op een gegeven moment weer door. De wereld draait door. Een wielerkoers kan ook helend werken.”

Minder toeschouwers
De organisatie heeft al nagedacht over een afgeslankte editie van de Ronde van de Polen, om zo de risico’s op verspreiding van het coronavirus te beperken. Zeker is dat de wedstrijd dit jaar niet zeven, maar vijf etappes zal duren. “We denken aan een editie met minder toeschouwers. We kunnen de finishplaats afschermen of speciale fanzones inrichten.”

De UCI heeft aangegeven rond 15 mei een uitgewerkt plan te presenteren voor zowel de wedstrijdkalender bij de mannen als vrouwen. Lang hoopt zo snel mogelijk op duidelijkheid. “Er is nog veel onzeker, maar we willen zo snel mogelijk zekerheid.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

Etio 22 april 2020 om 10:11

Het zou ontzettend mooi zijn als deze ronde voor de Tour verreden zou kunnen worden als voorbereidingskoers. Het lijkt mij een goed idee dat ze kijken naar speciale zones waar wel toeschouwers toegelaten kunnen worden (met >1.5 meter of >2 meter afstand van elkaar of wellicht wel meer). Hopelijk gaat de Tourorganisatie hier ook over nadenken.

Of het allemaal haalbaar is blijft natuurlijk de vraag. Het zou heel goed kunnen dat er helemaal geen koersen meer doorgaan dit jaar, maar misschien ook wel.

LB108 22 april 2020 om 10:15

Polen heeft al jaren goede organisatie dus als ze het ergens zouden kunnen zijn hun er wel een van

vincenzo 22 april 2020 om 10:23

"Een wielerkoers kan ook helend werken.”

Dat geldt alleen als de crisis achter de rug is en het virus uitgebannen. In 2021 kan de wedstrijd helend werken.

vincenzo 22 april 2020 om 11:02

De laatste zin van het artikel is wel heel sterk: “Er is nog veel onzeker, maar we willen zo snel mogelijk zekerheid.”

Polleke 22 april 2020 om 11:22

In Qatar, Oman, UAE, etc zijn al jaren koersen zonder publiek, letterlijk zonder, en toch heeft het virus daar zijn weg gevonden…

KnightBiker 22 april 2020 om 15:10

Klopt, maar Polen heeft heden maar heel weinig Corona gevallen: het zou logisch zijn daar te starten en de protocollen te testen voor dat men in gebieden gaat koersen waar meer risico’s zijn

Maillot à Pois 22 april 2020 om 15:40

Inderdaad, een Ronde van Polen in augustus lijkt me al iets haalbaarder dan bvb een Dauphine Libere

FDJ 22 april 2020 om 20:50

Klopt Polleke, maar al die renners in de UAE Tour zijn meermaals getest voor ze naar huis mochten. Toch was in een vol peloton slechts een handjevol positief geteste mensen. Je kunt dus afvragen in hoeverre het fietsen in een peloton een risico is.

S. Morgenstern 22 april 2020 om 21:22

Een renner met corona zal al genoeg zijn om zo’n koers te stoppen, dat hoeven er geen twintig te zijn.

FDJ 22 april 2020 om 23:06

Morgenstern in dat kader: Wat is jouw mening dan over de scholen die heropend worden. Daar zal 1 positief geval ook weer tot paniek, angst en sluiting leiden dan en de chaos ook compleet zijn.

S. Morgenstern 22 april 2020 om 23:49

Waarom zou de chaos compleet zijn? De scholen gaan open met het besef dat dat op een afgewogen manier moet gebeuren. Wanneer er iemand (leerling of werknemer) besmet raakt op een school, dan zal dat uiteraard gevolgen hebben, waarschijnlijk zal er (een gedeelte) gesloten worden en moet er in het ideale geval op die locatie ook breed getest worden. Die wetenschap is gewoon onderdeel van de beslissing.

FDJ 23 april 2020 om 09:19

1 positief geval is schoolsluiting van betreffende school denk ik dan. Ouders vertrouwen het niet meer en gaan kind thuis houden. Misschien voor naast- of in de buurt gelegen scholen hetzelfde als ook daar de paniek toeslaat. Dan ben je toch redelijk in een chaos aan het zakken. Die wel open en die niet etc.

S. Morgenstern 23 april 2020 om 10:03

Wegzakken in chaos? Nogal overdreven dramatisch allemaal. Volgens mij is het traject volstrekt duidelijk; moeilijk en ingewikkeld, maar wel iets wat we aan kunnen.

Headlines

Materiaalzone

Populair