Ronde van de Achterhoek wordt UCI 1.2 en afsluiter Holland Cup

donderdag 12 november 2020 om 10:33
Ronde van de Achterhoek wordt UCI 1.2 en afsluiter Holland Cup

foto: Cor Vos

De Holland Cup wordt uitgebreid met de Ronde van de Achterhoek. De eendagskoers is vanaf 2021 niet langer een nationale wedstrijd, maar een officiële UCI-koers. De Ronde van de Achterhoek wordt verreden op 29 augustus en is daarmee de afsluiter van de Holland Cup.

De eerste editie van de Ronde van de Achterhoek dateert uit 1937. Vroeger heette de koers ook weleens de GP Wieler Revue en Dwars door Gendringen. Op de erelijst prijken onder meer de namen van Cees Priem (1971) en Cees Bol (2018).

Problemen in 2020
In 2020 kon de Ronde van de Achterhoek niet plaatsvinden vanwege te weinig politie-inzet. “Onze wedstrijd was dus ook niet doorgegaan als de coronamaatregelen versoepeld waren”, zegt wedstrijdvoorzitter Gerard van Balveren. “Wat volgde was een zoektocht naar mogelijkheden om wél koers te kunnen organiseren in 2021. Vanuit meerdere hoeken hoorden we zeer positieve verhalen over de Holland Cup. Aansluiten bij de competitie zou ons ook de benodigde politiebegeleiding brengen.”

“In de korte tijd dat we met het bestuur van de Holland Cup spreken hebben we al veel kennis vergaard waardoor het organiseren een stuk makkelijker gaat. Onze sponsors en partners gaven aan deze stap omhoog te steunen. We kijken dus uit naar het nieuwe seizoen en het extra spektakel dat de competitie brengt”, aldus de organisator.

Zes wedstrijden
De Holland Cup 2021 bestaat door de toetreding van de Ronde van de Achterhoek uit zes Nederlandse wedstrijden van UCI 1.2-niveau. Vanuit de organisatie van de Holland Cup wordt hard gewerkt aan een coronaprotocol. “We zijn al vrij ver in het opstellen van dat protocol. De zes wedstrijden leveren allemaal hun bijdrage en we krijgen daarvoor ook input van enkele grotere profkoersen die dit jaar wél verreden zijn. Samen staan we sterk in deze uitzonderlijke tijd”, zegt secretaris Peter Korsmit.

De leiderstrui van de Holland Cup

Programma Holland Cup 2021
flag-nl Ster van Zwolle (6 maart)
flag-nl Dorpenomloop Rucphen (14 maart)
flag-nl Arno Wallaard Memorial (17 april)
flag-nl Ronde van Overijssel (1 mei)
flag-nl Midden-Brabant Poort Omloop (6 juni)
flag-nl Ronde van de Achterhoek (29 augustus)

Dit artikel delen:

7 Reacties

steven2743 12 november 2020 om 10:56

Ster van Zwolle behoort toch tot de Topcompetitie? Ik weet de verschillen ook niet tussen de topcompetitie die op eurosport wordt uitgezonden en Holland Cup. Maar mogelijk kan een “echte” wielrenner dat uitleggen.

0
Nick Doup 12 november 2020 om 11:12

De Ster van Zwolle is vanaf volgend jaar weer een UCI-koers en kan dus meedoen aan de Holland Cup.

0
Bassie55k 12 november 2020 om 12:31

Top-competitie zijn een groep nationale koersen. Holland-cup zijn een groep 1.2 niveau UCI koersen.

0
Monsieur vdS 12 november 2020 om 16:43

Waar hoort de ronde van Drenthe dan bij? Zou ook een mooie toevoeging kunnen zijn aan de Holland cup

0
storm-biker 12 november 2020 om 18:31

Ronde van Drenthe is een categorie hoger: UCI 1.1, dat past niet in de Holland cup omdat daar geen clubs aan mee kunnen doen.

0
Bassie55k 12 november 2020 om 18:14

Ik denk dat de top-competitie en de Holland-cup zich voornamelijk richten op de Nederlandse continentale teams. Maar zou inderdaad misschien wel iets voor te zeggen zijn om dat een beetje uit te breiden. In Belgie en Frankrijk houden ze ook een klassement bij voor 1.1 en 1.pro koersen. Kunnen we goed Drente, Veenendaal, Tacx, en de Volta aan toevoegen.

0
brambino 12 november 2020 om 19:01

De topcompetitie richt zich vooral op Nederlandse teams en vaak nemen daar ook Nederlandse continentale teams aan mee. De Holland Cup heeft ploegen met een veel internationaler karakter zoals buitenlandse contiteams en soms ook procontiteams. Denk aan de opleidingsteams van de Worldtourploegen. HC is een voorlaatste stap naar de grote profploegen. Voorbeelden zijn David Dekker (JV) en Alexander Richardson (Alpecin)

0

Headlines

Populair

Materiaalzone