Ronde van Catalonië: Thomas De Gendt wint slotetappe, eindzege voor Yates

zondag 28 maart 2021 om 14:06
Ronde van Catalonië: Thomas De Gendt wint slotetappe, eindzege voor Yates

foto: Cor Vos

Thomas De Gendt heeft de laatste etappe in de Ronde van Catalonië winnend afgesloten. De Belg van Lotto Soudal reed in de finale weg bij medevluchter Matej Mohoric en kwam solo over de streep in Barcelona. Adam Yates mag zich na de slotrit eindwinnaar noemen van de honderdste editie van de Ronde van Catalonië.

Vandaag viel de beslissing in de jubileumuitgave van de Ronde van Catalonië. In de slotrit in Barcelona draaide het voornamelijk om de iconische beklimming van de Montjuïc, de telkens terugkerende scherprechter op het parcours. Het peloton maakte echter eerst een ronde rond de Catalaanse hoofdstad over de Coll de la Creu d’Ordal en langs het vliegveld El Prat, voor ze in het stadscentrum terugkeerden.

Omvangrijke kopgroep krijgt de ruimte van het peloton 
Na een razendsnelle openingsfase wisten 32 renners elkaar te vinden in een omvangrijke vroege vlucht. Met Marc Soler, James Knox, David De La Cruz, Ide Schelling, Luis Léon Sanchez, Rigoberto Urán, Matej Mohoric, Clément Champoussin, Dan Martin, Thomas De Gendt, Koen Bouwman en Louis Meintjes zaten er heel wat sterke renners en potentiele ritwinnaars mee in de voorste groep.

In het peloton vond men het na een dollemansbegin wel welletjes en dus liep de voorsprong van de kopgroep snel op. Bij het binnenrijden van het stadscentrum van Barcelona, met nog ongeveer vijftig kilometer te gaan, was het verschil opgelopen tot vier minuten. Tijdens de eerste van zes passages van de Montjuïc zagen we een versnelling van Hermann Pernsteiner, de Oostenrijkse klimmer van Bahrain Victorious.

De Gendt en Mohoric ruiken hun kans 
Pernsteiner vertrok met behoorlijk wat zwier uit de kopgroep, maar werd al snel weer geremonteerd door De Gendt. De Belgische rasaanvaller van Lotto Soudal wist op een groot verzet een aardige voorsprong uit te bouwen, maar werd in zijn dadendrang wel vergezeld door Mohoric. Deze twee renners begonnen met een halve minuut aan de laatste vijf plaatselijke rondes in Barcelona.

In de achtervolgende groep bleek de samenwerking, zoals wel vaker in een omvangrijke vlucht, niet optimaal. Hierdoor konden De Gendt en Mohoric, die wel goed ronddraaiden over de Barcelonese wegen, alleen maar verder uitlopen. In het peloton bleek men niet geïnteresseerd in de ritzege en dus moesten we de winnaar vooraan zoeken. De Gendt en Mohoric bleven intussen lekker doorrammen en wisten hun voorsprong verder uit te breiden.

foto: Cor Vos

Sterke De Gendt soleert naar ritzege 
Met nog drie rondes te gaan was het verschil met de achtervolgende groep opgelopen tot driekwart minuut. In de tweede groep werd er wel flink aangevallen en stond de deur achteraan ook wagenwijd open, maar het viel ook even vaak weer stil. De twee koplopers zagen het graag gebeuren en kregen vleugels op weg naar de laatste en allesbeslissende ronde. Vooral De Gendt maakte een ijzersterke indruk op de flanken van de Montjuïc.

De renner van Lotto Soudal maakte bergop de meeste indruk, maar moest in de afdalingen alle zeilen bijzetten om maar enigszins in de buurt te blijven van meesterdaler Mohoric. De beslissing viel pas in de laatste ronde: De Gendt ging vol aan op het steilste stuk van de Montjuïc en slaagde erin om zijn Sloveense tegenstrever uit het wiel te kletsen. Het bleek een beslissend moment in de koers, aangezien De Gendt niet veel later solo over de streep kwam.

Het is voor de 34-jarige De Gendt alweer zijn vijfde ritzege in de Ronde van Catalonië. In 2013 was hij ook al eens de beste in de slotetappe van de rittenkoers met aankomst in Barcelona. In 2016, 2018 en 2019 volgden er ook nog ritoverwinningen in Port Ainé, Camprodón en Calella.

Movistar voert de forcing in de groep der favorieten
In de groep der favorieten was het lange tijd wachten op spektakel. Movistar nam met nog enkele rondes te gaan het commando over in het peloton. De Spaanse formatie wilde met Alejandro Valverde, de nummer vier in de stand, nog een gooi doen naar een podiumplek. Onder aanvoering van Dario Cataldo werd de groep uitgedund tot een man of vijftien, maar de belangrijkste klassementsrenners waren keurig mee.

In de finale was het wachten op een aanval van Valverde, maar de Murciaan bleek niet over de benen te beschikken om de groep der favorieten uiteen te ranselen. Na de laatste beklimming van de Montjuïc nam INEOS Grenadiers, met Geraint Thomas, de koers in handen en kwamen de meeste klassementsrenners uiteindelijk in dezelfde tijd over de streep. De grote verliezer van de dag was Sepp Kuss, die kostbare seconden verloor en zo in extremis uit de top-10 viel.

Dit artikel delen:

28 Reacties

hartstikkebedankt 28 maart 2021 om 14:07

Hij doet het toch weer!

orlando dani 28 maart 2021 om 14:13

Netjes van Thomas…. Jumbo pakt er dit seizoen niet veel van, op een paar renners na

Pelicek 28 maart 2021 om 14:17

Inderdaad een dramatisch rondje van Jumbo, maar dat past ook wel in het beeld van hun seizoen tot nu toe. Ze hebben momenteel maar 3 renners die fatsoenlijk presteren en veel verbloemen(Roglic, van Aert en Vingegaard). Voor de rest is het echt bar en boos..

harryjohan71 28 maart 2021 om 14:17

Heerlijk toch om kritiek te geven op JV, ga zo door

lander luypaert 28 maart 2021 om 14:17

Seizoen is dan ook nog niet lang bezig he.

zietemgaan 28 maart 2021 om 14:34

Maar waarom zou je geen kritiek op Jumbo mogen hebben? Ze zijn toch het Koningshuis niet? en het rammelt, ze zijn niet het team van de vorige jaren, NOG niet. Maar ze moeten zich herpakken, toch wel.

harryjohan71 28 maart 2021 om 14:49

@Zietemgaan omdat het gewoon niet waar is dat JV het slecht doet. Dit moet jezelf toch ook inzien. Alleen jammer dat ze door een val Paris- Nice niet gewonnen hebben. Meer was echt niet te verwachten.

Pelicek 28 maart 2021 om 15:00

In de breedte doet Jumbo het toch gewoon slecht tot nu toe dit seizoen? Zeker voor een team met hun status. Ik zie echt niet in hoe je dat kan ontkennen.

SolitaryShell 28 maart 2021 om 15:02

Hoezo niet meer te verwachten? Ze gingen hier met een uiterst sterke ploeg heen, drie kopmannen. Dan mag je toch wel op iets meer rekenen dan een 12e plek in het algemeen klassement?

ssj 28 maart 2021 om 15:34

Viel inderdaad niet mee dit rondje. Niet eens top 10, terwijl ze een prima team hadden. Alleen slecht seizoen is wat straf. Zeker als WvA zo GW gaat winnen

harryjohan71 28 maart 2021 om 16:01

@SolitaryShell In deze ronde zijn de resultaten tegenvallend, maar dit seizoen slecht noemen vind ik echt onjuist.

Handige Harry 28 maart 2021 om 16:08

Wat een klets dat het een slecht seizoen is.
En dan als argument aanvoeren dat er maar een paar renners scoren maar dat zijn de kopmannen dus het is logisch dat juist die scoren.

zietemgaan 28 maart 2021 om 16:17

@harryjohan: ze waren al dominanter, en ze steunen heel sterk op WvA en Roglic (idd die val mogen we niet meenemen), maar de breedte ontbreekt. De kopmannen staan er en zijn outstanding, maar deze ploeg gaat niet in de breedte scoren. Ik zou het zeker graag anders zien hoor.

klimmer99 28 maart 2021 om 16:19

Niet naar Gent-Wevelgem gekeken zeker.

Handige Harry 28 maart 2021 om 16:28

@zietemgaan

Van wie verwacht je dan die zeges in de breedte?
Ik zie weinig veelwinnaars in de selectie van Jumbo, buiten de kopmannen.

Ze hebben al 11 zeges en dan missen ze ook nog hun topsprinter.

S. Morgenstern 28 maart 2021 om 16:35

Ze stonden tot deze ronde in iedere koers bij de eerste vijf in het ploegenklassement. Ze winnen met een B-ploeg de puntentrui in UAE en hebben iemand op de 4e plek. Ik zie die zwakte in de breedte eerlijk gezegd niet naar voren komen dit seizoen.

horsm 28 maart 2021 om 16:45

Volgens mij is dit de eerste koers van betekenis in lange tijd waarin het minder gaat voor TJV. UAE goed, Tirreno en PN voortreffelijk, eendagskoersen allemaal prima tot super. Hier idd minder qua resultaat. Kuss wordt blijkbaar nog niet zo makkelijk klassementsrenner – hij lijkt daarvoor ook wat koersinzicht te missen. Maar logisch dat ze het wel een keer met hem proberen.

Nelson 28 maart 2021 om 14:14

Thomas is back en Lotto Soudal wint 2 ritten!

Westfalen 28 maart 2021 om 14:21

Slechte beurt van Kuss. Laat zich de kaas nog van het brood eten in deze laatste etappe. Is niet goed voor zijn klassementsambities.

thorsen 28 maart 2021 om 14:23

6 van de top10 plekken voor 2 ploegen, vrij apart voor een WT koers zou ik zeggen. Mooie rentree voor Kelderman, dat moet toch heel veel vertrouwen geven voor de rest van het seizoen.

Groetjesaandevoetjes 28 maart 2021 om 14:44

Zeker. Al helemaal omdat hij zei dat Catalonie was om weer in vorm te komen na de blessure. Dat belooft hopelijk wat voor ronde van Baskenland.

Wim Kruithof 28 maart 2021 om 14:32

De Gendt… wat een regelrechte zegen voor de sport is deze man.

djerkson 28 maart 2021 om 16:43

Helemaal mee eens, al moet ik zeggen dat ik het niet meer had verwacht. Corona heeft de diesels vorig jaar niet veel deugd gedaan. Kijk bv Valverde hier eens vlammen.

Wildebert 28 maart 2021 om 15:25

Overmacht op niveau Sky lab vaccineren maar en laat de rest (van de EU) ver achter. Beetje jammer dat. Wel happy met de rentree van Wilco na die ongelukkige klap op die Suf. Houdt nog best wat klasbakken achter zich. Benieuwd hoe hij zijn overstap ervaart.

Frank V 28 maart 2021 om 16:03

Gok dat dit nog waard is om te zien in uitgesteld relai.

Jean Dumas 28 maart 2021 om 16:12

Zonde voor Mohoric, maar met De Gendt wint altijd de sterkste.

koos1 28 maart 2021 om 19:19

De Gendt blijft toch een vreemde renner. Sommige dagen zit hij in een kopgroep om kansloos gelost te worden en andere dagen rijd hij zo sterk dan niemand hem kan volgen. Vandaag weer zo’n typisch De Gendt nummertje, waarin hij overduidelijk de sterkte vluchter was.

Peter Lippens 29 maart 2021 om 09:55

Laat zich bewust lossen als hij merkt dat de ontsnapping kansloos is en/of zijn benen niet goed genoeg zijn. Voorgaande dagen zat er meestal wel een renner in die te gevaarlijk was voor de GC, vandaag liep alles zoals gewenst.

Headlines

Materiaalzone

Populair