Rigoberto Urán kijkt met sombere blik naar toekomst Colombiaanse wielersport

zondag 5 februari 2023 om 10:13
Rigoberto Urán kijkt met sombere blik naar toekomst Colombiaanse wielersport

foto: Cor Vos (archief)

Colombia kon lange tijd teren op een gouden wielergeneratie, met Nairo Quintana, Esteban Chaves, Egan Bernal, Miguel Ángel López en Rigoberto Urán als bekendste vaandeldragers, maar die laatste uit in gesprek met CyclingUpToDate zijn zorgen. “De opvolgers staan op dit moment niet klaar”, klinkt het.

Bernal, Quintana, López, Uran, Chaves, Fernando Gaviria, Sergio Henao, Carlos Betancur, Sergio Higuita, Daniel Felipe Martínez… Aan wielertoppers geen gebrek in Colombia. Het Zuid-Amerikaanse land kende sinds de eeuwwisseling erg veel succes op wielergebied, maar Urán ziet de toekomst van het Colombiaanse wielrennen niet al te rooskleurig tegemoet.

Aanwas
“De realiteit is dat er nu niet erg veel goede renners rondfietsen in Colombia zelf. De meeste renners hebben de stap gemaakt naar het Europese wielrennen, maar houden het dan vervolgens maar 1 of 2 jaar vol. Ze zijn niet in staat om zich aan te passen aan het hogere tempo en worden dan vervolgens weer teruggestuurd naar Colombia. Het is zorgwekkend, want er staan momenteel geen vervangers klaar.”

Met renners als Santiago Buitrago en Einer Rubio breken er nog altijd Colombiaanse talenten door op het hoogste niveau, maar veel renners hebben ook moeite om te bevestigen. Andrés Camilo Ardila is misschien wel het bekendste voorbeeld. De inmiddels 23-jarige klimmer won in 2019 met verve de Giro d’Italia U23, maar is na enkele mislukte jaren bij UAE Emirates inmiddels afgezakt naar het Spaanse Burgos-BH.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Wheely 5 februari 2023 om 11:14

Het zal wel meevallen inderdaad, de sport is in iedergeval nog dusdanig populair dat een Lopez momenteel bij een continentale ploeg kan floreren. Zolang het op die manier in trek blijft zullen de talenten vanzelf boven komen drijven lijkt me.

0
girardengo 5 februari 2023 om 11:25

Zo´n verhaal kun je ook over het Nederlandse wielrennen vertellen. Waar gaan de talenten blijven als alle jongeren op een e-bike zitten?

0
Dikke Kater 5 februari 2023 om 12:18

Is dit misschien een kwestie van een artikel maken rondom een zin die een renner toevallig ergens ongeveer tegen een willekeurig iemand heeft gezegd?

0
Cochise 5 februari 2023 om 18:21

Colombiaans kampioenschap trouwens live te volgen op de bekende livestream-site. Voor wie nog niet genoeg wielrennen heeft gezien vandaag. Nog uurtje tot de aankomst.

0
Cochise 5 februari 2023 om 18:34

Bernal trouwens niet gestart. Lopez lijkt de sterkste bergop, enkel Nairo (!), Martinez, Rubio, Rivera en even later ook Higuita konden mee bij eerste prik.

0
Cochise 5 februari 2023 om 19:23

Chaves pakt hem! Rivera opende prima voor Martinez maar die moest passen, wordt wel nog tweede voor de verbazend sterke Quintana! (Kan aan z’n witte uitrusting liggen maar die lijkt wel een kilotje of 5 te zwaar te staan). Lopez verrassend niet mee op het eind, voor Medellin was Jamaica de sterkste. Ook de jonge Merchan een sterke koers.

0
Romāns Vainšteins 5 februari 2023 om 10:49

Uiterst summier mini relaas dat nauwelijks iets zegt. Periodiek ligt altijd het …’e wielrennen op ‘zijn gat’ of komt er weer een ‘gouden generatie’ aan.

Gewoon een kwestie van geduld met meer kans dat heel Holland straks Limburgs lult. Colombia heeft de cultuur en omstandigheden waar nog bakken topwielrenners uit voortkomen gaan.

Lopez en Quintana gewoon onder dak bij topteams zou ook helpen, in plaats van dat xenofobe cancel gedrag waar kennelijk ook de vrome ploeg missies onder leiden.

-2

Headlines

Populair

Materiaalzone