Rigoberto Urán kijkt hoofdschuddend naar nieuwe wielergeneratie: “Er is geen respect meer”
foto: Cor Vos (archief)
dinsdag 21 november 2023 om 17:28

Rigoberto Urán kijkt hoofdschuddend naar nieuwe wielergeneratie: “Er is geen respect meer”

Rigoberto Urán mag zich met zijn 36 jaar inmiddels wel beschouwen als een ancien in het peloton. De Colombiaan werd al in 2006 prof en heeft in zeventien jaar veel zien veranderen. Over de nieuwe generatie wielrenners is Urán niet echt te spreken. “Ze kijken tegenwoordig alleen nog maar naar hun wattages.”

De renner van EF Education-EasyPost, die zich opmaakt voor zijn allerlaatste seizoen als profwielrenner, deed zijn uitspraken in La Movida, de Spaanstalige variant van de populaire podcast The Move. “Er wordt tegenwoordig niet meer gepraat met collega-wielrenners en er heerst veel stress in het peloton. Ze pushen nu al vanaf de eerste kilometer.”

Urán heeft het al snel over het respect binnen het peloton. “Op dat vlak is er ook veel veranderd. Als je vroeger als jonge renner te dicht bij sterren als Mario Cipollini reed, stuurden ze je naar de hel. Ik heb ooit gezien hoe een jonge coureur een elleboogstoot uitdeelde aan Chris Froome. Toen ik die leeftijd had, wist je waar je terecht zou komen… Nu gaan ze op 20-jarige leeftijd al naar de Tour met de ambitie om te winnen.”

“Er is geen patron meer”
“Het respect in het peloton is verloren gegaan omdat de leiders twintigjarige kinderen zijn. Er heerst nu een totaal andere hiërarchie in het peloton. Er is geen patron meer, om de twee jaar komt er een nieuwe ster bovendrijven.”

De wielersport is anno 2023 zeer veeleisend, en dit heeft volgens Urán dan ook consequenties. “Het zal voor renners als Tadej Pogacar en Remco Evenepoel zeer moeilijk worden om na hun 32ste nog competitief te zijn, al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. De gemiddelde snelheid blijft maar stijgen. Dat kun je gewoon niet jarenlang volhouden.”

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
21 november 2023 18:33
Die goede oude tijd, waarin je je Olympische titel nog moest verkopen aan een patron. Helemaal verdwenen die hiërarchie. Het recht van de sterkste heerst, respectloos!
21 november 2023 18:34
De titel is meer "okay boomer" dan de inhoud. Ik denk dat hij vooral wil zeggen: "Blij dat ik geen 15 jaar later geboren ben!". Veel meegemaakt die Uran, hij heeft het recht wel om die vergelijkingen te maken. Als hij de wegrit in Parijs zou kunnen kopen van zo'n 21-jarige onbeleefde vlegel zou de cirkel wel rond zijn.
21 november 2023 20:58
Rigo heeft wel gelijk, denk ik, ook zelf een oude man zijnde. Ik was vanmiddag nog in discussie met een jonge beveiliger, die van mij (76) respect eiste zonder het zelf te geven. The times, they are a-changing, zong Bob Dylan al in 1964.
21 november 2023 20:29
Respect : mss moet Mario in z'n zebrapak nog voor 3 jaar de bak in met dezelfde kleuren. Inclusion and diversity heet het tegenwoordig, ergo allen gelijk.
21 november 2023 19:06
Wel een beetje oude mannenpraat, een vergelijking maken over rijden met Cipollini terwijl hij nooit met hem gekoerst heeft … ok Roger ‘in mijn tijd’ De Vlaeminck …
21 november 2023 23:27
Cliché-praat die al generaties lang meegaat…
21 november 2023 23:33
“Vroegurr, Vroegurr was alles beter! In onze tijd………. Toen was er nog respect!” Ach ja, gelukkig zeggen de jongeren van nu dat later ook. Tegen de tijd dat je zo gaat denken dat weet je dat je oud wordt, hoe jong je ook nog bent :D
    22 november 2023 06:21
    Zo is het maar al te waar
22 november 2023 07:16
Ik kijk de laatste jaren hoofdschuddend naar Uran

Reacties zijn gesloten.