Richard Carapaz verovert roze trui: “Vanaf nu denken aan verdedigen”

zaterdag 21 mei 2022 om 19:39
Richard Carapaz verovert roze trui: “Vanaf nu denken aan verdedigen”

foto: Cor Vos

Richard Carapaz eindigde als derde in de veertiende etappe van de Giro d’Italie. Door het tijdsverlies van rozetruidrager Juan Pedro López neemt de renner van INEOS Grenadiers de leiding over in het algemeen klassement. “De beklimmingen van de Superga en de extreme hitte maakte het een speciale en lastige etappe.”

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

“Eigenlijk kan ik heel blij zijn met deze etappe. De strijd om de Giro is zeker nog niet voorbij, maar ik denk dat we vandaag iets goed hebben neergezet. Vanaf nu moeten we denken aan het verdedigen van de roze trui, we hebben nog een behoorlijk drukke week voor de boeg”, doelde hij op de lastige derde week van de Giro voor de microfoon van SpazioCiclismo.

Carapaz was in de veertiende etappe zeer aandachtig, hij voelde namelijk de nervositeit. “Omdat we twee keer de Superga moesten beklimmen, wisten we dat het een speciale etappe ging worden. Daar kwam ook nog eens die extreme hitte bij”, aldus de renner uit Ecuador. “Op het einde van de etappe had ik geen ploegmaten meer bij me, maar toch probeerde ik om aanvallend te koersen en het juiste moment te kiezen.”

De 28-jarige renner van INEOS Grenadiers heeft een voorsprong van zeven seconden op Jai Hindley, João Almeida volgt op 30 seconden. Drie jaar geleden, in 2019, won Carapaz de Ronde van Italië. Dat jaar veroverde hij, net zoals dit jaar, de roze trui in de veertiende etappe.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Tuubke 21 mei 2022 om 20:23

Ik hoop niet dat hij bedoelt dat hij vanaf nu alleen maar defensief gaat rijden. Carapaz is een heerlijk aanvallende renner en hij zal toch nog wel wat meer tijd willen pakken.

De Capybara van de Conradkade 21 mei 2022 om 21:12

Grootste concurrent lijkt Jai te zijn en die kan natuurlijk amper tijdrijden.

Groetjesaandevoetjes 22 mei 2022 om 11:07

Ik denk dat hij wel een marge van zeker 1 minuut wil voor de tijdrit, dus dat betekend sowieso nog een keer aanvallen.

De Capybara van de Conradkade 21 mei 2022 om 21:11

Benieuwd of heel Ineos zich heeft gespaard tot de derde week en we volgende week veel optochten gaan zien. Het zou mij niet verbazen.

fietsvriend 21 mei 2022 om 22:52

Leek me niet van luxe dat er helemaal geen INEOS man bij Carapaz zat toen Kelderman gas gaf, dus er is hoop dat de optochten volgende week niet doorgaan.

tvm 22 mei 2022 om 11:41

30 seconden op Almeida, is dat genoeg met het oog op de tijdrit? Ik zou proberen bergop de voorsprong op hem nog wat uit te diepen. Op Hindley uiteraard ook. Eén tegenslag in de tijdrit kan met zulke kleine verschillen nefast zijn.