Richard Carapaz over situatie in Ecuador: “Het is hartverscheurend”

woensdag 8 april 2020 om 15:53
Richard Carapaz over situatie in Ecuador: “Het is hartverscheurend”

foto: Cor Vos (archief)

Terwijl het coronavirus nog maar net om zich heen grijpt in Ecuador, gaan de beelden van lijken en doodskisten in de straten van miljoenenstad Guayaquil de hele wereld over. Dit tot afgrijzen van Richard Carapaz. “Het is echt hartverscheurend om te zien wat er zich allemaal afspeelt in mijn land”, zo citeert La Gazetta dello Sport.

Dat het coronavirus inmiddels een groot probleem is in het Zuid-Amerikaanse land, zo vertelt de regerend Girowinnaar in gesprek met de Italiaanse sportkrant. In miljoenenstad Guayaquil zijn de mortuaria inmiddels overbelast geraakt, maar vicepresident Otto Sonnenholzer heeft inmiddels beloofd voor meer ziekenhuisbedden te zorgen.

“We hebben allemaal de verschrikkelijke beelden gezien, het doet echt pijn. Guayaquil is het zwaarst getroffen gebied. Ik woon er zevenhonderd kilometer vandaan, maar het is echt een economisch en toeristisch centrum”, aldus Carapaz. “We waren als land niet klaar voor het coronavirus, maar we staan niet alleen. Niemand was klaar voor deze crisis.”

“Gelukkig woon ik in een gebied waar weinig mensen besmet zijn. Mijn ouders wonen in de buurt en zijn gelukkig nog gezond.” De klimmer van Team Ineos voelt de innerlijke drang om zijn landgenoten te helpen in deze moeilijke tijd. “Ik denk erover na om mensen te helpen die nu werkloos zijn, ik wil dat ze genoeg te eten hebben.”

“We kunnen uit deze crisis komen” 
“Het is wellicht een klein gebaar, maar het kan wel ontzettend veel verschil maken.” Nu de situatie in zijn thuisland Ecuador nijpend is, denkt Carapaz momenteel nauwelijks aan koersen. “Ik probeer nog wel mijn conditie te onderhouden op de hometrainer, maar het is door alle onzekerheid lastig om nu doelen te stellen.”

“We moeten nu vooral denken aan de volksgezondheid. Toch geloof ik dat we op een gegeven moment weer naar een normale situatie gaan, maar dan moeten we wel solidair zijn en ons steentje bijdragen. We kunnen uit deze crisis komen.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

vincenzo 8 april 2020 om 17:00

Het is al geruime tijd rond de 30 graden Celsius in Guayaquil met een luchtvochtigheid die vergelijkbaar is met die in Nederland in voorjaar en zomer. Zijn er nog steeds mensen die blijven volhouden dat Corona seizoensgebonden is en in onze zomer vanzelf uitdooft?

reusjen 8 april 2020 om 17:11

Onderzoek eerst even waarom men denkt dat de zomer een positief effect heeft op het aantal besmettingen van een virus. Het is niet zo dat een virus dood gaat van een beetje zomers weer. Het kan bijvoorbeeld enorm verschillen als er grote demografische verschillen zijn.

FondriestTF3 8 april 2020 om 17:45

Ben je aan het stoken?

Vrijwel alle virussen zijn seizoensgebonden in het Noordelijk halfrond. Dat is iets anders dan dat het in de zomer ‘vanzelf’ uitdooft.

Maar als je het serieus vraagt (wat ik me afvraag):

Het gaat niet om de temperatuur. Het gaat om de hoeveelheid vocht in de lucht. Ieder virus heeft het moeilijk zich te verspreiden als er vochtige lucht is. In Guayaquil is de lucht best droog, ongeacht de temperatuur.

Daarom zie je in landen rond de evenaar minder seizoensgebonden virussen. De uitwisseling tussen droog en temperatuur zorgt voor een constantere R0.

De warmte zorgt voor minder ‘binnenleven’ en dat is positief. De droge lucht is weer negatief. De besmettelijkheid van corona (de bekende R0) is behoorlijk hoog, hoger dan standaard griepvirussen. Waar een normaal, nieuw griepvirus in Ecuador rond een R0 heeft van rond de 1. Dat wisselt van 1.3 tot 0.8 (grofweg) en dan dooft het heel langzaam uit over meerdere jaren.

Corona begint in Ecuador met een R0 van 2.6, zo is nu de schatting. Dat is lager dan in bijvoorbeeld Nederland maar wel veel hoger dan normaal. En de lockdown was te laat dus was het drama al compleet. Bovendien is de lockdown lastiger in zo’n landen toe te passen.

Dus jazeker, de kans dat het hier in de zomer op een lager pitje komt door beperkte maatregelen en de zomer is gigantisch groot.

Antwoord op je vraag?

vincenzo 8 april 2020 om 18:24

@FondriestTF3 Reageer je op mijn posting of die van reusjen? Mijn vraag ging niet over het weer, maar of er na dit bericht nog mensen zijn die blijven geloven dat het virus in de zomer in Europa vanwege het 'seizoenseffect' vanzelf uitdooft, wat door sommigen op dit forum wordt betoogd (nog los van het feit dat in deze redenatie het virus juist in het zuidelijke halfrond tijdens onze zomer zou moeten opleven). Ik begrijp dat je bevestigt wat ik scheef. De plaats Guayaquil heeft een relatief lage luchtvochtigheid van 65 %, wat positief is voor de verspreiding van het Corona virus. In Nederland worden de laagste waarden voor relatieve luchtvochtigheid in de lente en in de zomer gemeten; de gemiddelde luchtvochtigheid ligt dan meestal rond 70%. Dus gunstige omstandigheden voor het virus. Dit alles staat los van de in Europa ingezette en in de zomer waarschijnlijk sterk versoepelde maatregelen, want die hebben niets te maken met 'seizoengebonden'.
Corona is geen griepvirus, maar ter vergelijk: Het normale griepseizoen in Nederland komt veelal vanaf april snel ten einde. Dit komt doordat de weerstand van de mensen verbetert, onder andere doordat zij weer vitamine D opdoen in de zon, en omdat mensen minder dicht op elkaar zitten binnenshuis. Maar dit verloop gaat niet altijd op: de pandemie van het griepvirus 2009-2010 begon in het voorjaar, nam vervolgens in kracht toe in het voorjaar en in de zomer, en bereikte een piek in de daaropvolgende winter. Dat suggereert dat bij een pandemie het grote aantal gevallen wereldwijd ervoor zorgt dat de verspreiding van het virus ook tijdens de zomer aanhoudt.

Panache 8 april 2020 om 19:35

Mag ik ook meedoen aan de Wikipedia wedstrijd?

vincenzo 8 april 2020 om 21:36

Wat bedoel je?

Derierre de la course 8 april 2020 om 21:51

Ik heb nog wel wat leuke pagina’s over de 80 jarige oorlog. Of is daar dit het forum niet voor?

ProfrondeZevenbergen 8 april 2020 om 23:42

Lol

Binda 9 april 2020 om 00:29

Opmerkelijk dat het in Ecuador zo uit de hand loopt. Volgens de officiele cijfers zijn er op dit moment “slechts” 242 doden gedurende de hele crisis. Dat is dus zo’n 10 doden per dag extra in het hele land. Dus een stijging van 230 naar 240 doden per dag. Vreemd dat er daar geen kisten meer voor te vinden zijn.

Headlines

Materiaalzone

Populair