Remco Evenepoel kleurt Gullegem Koerse en pakt de zege

dinsdag 31 mei 2022 om 17:38
Remco Evenepoel kleurt Gullegem Koerse en pakt de zege

foto: Cor Vos

Remco Evenepoel heeft Gullegem Koerse gewonnen. Nadat hij op elf kilometer van de streep was weggereden uit een kopgroep met zes man, kwam de kopman van Quick-Step Alpha Vinyl na 171 kilometer solo over de aankomst op de Schuttershoflaan.

Castelli

Gullegem Koerse was toegekomen aan zijn 78e editie. De organisatie kon de handen dichtknijpen met haar deelnemerslijst, waarop onder andere de namen van Remco Evenepoel, de winnaar van Luik-Baskenaken-Luik en de Tour of Norway, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Sep Vanmarcke, Niki Terpstra, Dries Van Gestel, Tom Devriendt en Iljo Keisse stonden. De koers was 171 kilometer lang en bestond uit achttien ronden van 9,5 kilometer. Oorspronkelijk zou ook Biniam Girmay van start gaan, maar na zijn opgave in de Giro was hij teruggereisd naar Eritrea.

De deelname van Evenepoel was opmerkelijk. Dat hij twee dagen na zijn eindzege in Noorwegen aan de start stond in Gullegem, was een cadeau voor de 75e verjaardag van wedstrijdvoorzitter Carlos Demeulemeester. Omdat Demeulemeester het volgend jaar wat rustiger aan wil gaan doen, wilde Patrick Lefevere, ploegmanager bij Quick-Step Alpha Vinyl en peter van de koers, een extra inspanning doen. Het extra mooie presentje van Lefevere was de deelname van Evenepoel. “Een complete verrassing en een heel mooie naam”, zei Demeulemeester in Het Nieuwsblad.

foto: Cor Vos

‘Cadeautje’ Evenepoel toont zich meteen
Evenepoel stopte zich niet weg en ging al in de eerste rondes van de koers in de aanval met Stijn Steels, zijn ploegmaat bij Quick-Step Alpha Vinyl, Sasha Weemaes (Sport Vlaanderen-Baloise) en de Britse belofte Tom Portsmouth (Mini-Discar Academy). De aanvallers reden een minuut weg bij de rest. In de vijfde ronde versnelde het peloton en brak. Een eerste achtervolgende groep kwam vervolgens met nog een halve minuut achterstand door bij de volgende passage van de finish. In de zesde ronde kwam alles weer bij elkaar.

Daarna reed een kopgroep met zeventien man weg en deze groep begon met vijftig seconden op de eerste achtervolgers aan de zevende ronde. Behalve de vier eerste vluchters van de dag zaten ook onder anderen de profs Corné van Kessel (Intermarché), Sander De Pestel, Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise), Greg Van Avermaet, Oliver Naesen (AG2R Citroën), Julien Vermote (Alpecin-Fenix) en Arjen Livyns (Bingoal Pauwels Sauces WB) van voren. Halverwege de koers, na negen rondes, bedroeg de voorsprong van de club aanvallers zo’n twee minuten.

Zes renners, o.a. Evenepoel en Van Avemaet, rijden van voren weg
De kopgroep reed daarna langzaam maar zeker verder weg van het peloton. Bij het ingaan van de laatste vijf ronden, probeerde Evenepoel weer weg te rijden. De ster van de wedstrijd kreeg echter geen ruimte van de concurrentie. Wat later probeerde hij het nog een keer. Op vier rondes van het einde brak de kopgroep en Evenepoel, Weemaes, Van Avermaet en Livyns reden samen door met Jarne Van Grieken (Acrog-Tormans) en de Australiër Angus Lyons (ARA Sunshine Coast). Met een mooie voorsprong begonnen zij aan de laatste twee rondes.

foto: Cor Vos

Op elf kilometer van de streep, aan het eind van de voorlaatste ronde, demarreerde Evenepoel uit de kopgroep en hij pakte meteen een gat. De andere aanvallers zagen hem langzaam maar zeker uit beeld verdwijnen en uiteindelijk zette de 22-jarige renner de overwinning achter zijn naam. Een minuut achter Evenepoel won Weemaes de sprint om de tweede plaats. Belofte Van Grieken mocht met Evenepoel en Weemaes mee het podium op, want hij wist in het spurtje Van Avermaet, Livyns en Lyons achter zich te houden.

flag-be Gullegem Koerse 2022
Uitslag
1. flag-be Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl)
2. flag-be Sasha Weemaes (Sport Vlaanderen-Baloise)
3. flag-be Jarne Van Grieken (Acrog-Tormans)

Dit artikel delen:

86 Reacties

Jean Dumas 31 mei 2022 om 17:43

Sporza publiceerde de eerste plaats al op 1 km voor de finish en omschrijft deze editie als een tijdrit.

0
Kopinkas 31 mei 2022 om 20:59

@Jean
Allemaal training. Het gerucht doet de ronde dat Remco kort vóór Ganna of kort na Ganna – op één van de rustdagen van de Vuelta op een geheime locatie een aanval gaat doen op het werelduurrecord…
You read it here first ;-)

0
Jean Dumas 1 juni 2022 om 02:30

Remco bestaat niet, Kopinkas. Dit artikel is geschreven door Marcel van Roosmalen.

0
Zwarte Panter 31 mei 2022 om 17:45

Weer een monument erbij

0
legrandbornand 31 mei 2022 om 17:50

Dit is inderdaad een monument. Die koers wordt niet voor niks het wereldkampioenschap van de kermiskoersen genoemd. Dus ja, een monument, hét monument uit het kermis circuit… Alhoewel de koers niks voorstelt.

0
wimvl 31 mei 2022 om 21:03

Ja zwarte panter. Wij hebben ook een fenomeen.

0
Jean Dumas 1 juni 2022 om 02:38

Het heeft geen zin jezelf binnenstebuiten te keren voor een trui in de Giro of een schamele ritzege als je op weg bent naar de Vuelta. Lefevere weet hoe je de voorbereiding op een grote ronde finetunet. Dat heeft de Giro maar weer eens bewezen. Ballerini in bergetappes en Remco in Gullegem.

0
williams 31 mei 2022 om 17:46

Ik heb gans de koers gezien, vanop 150km in de aanval met 4 man, daarna nog groepje komen aansluiten… Gewoon iedereen aan gort gereden met de ene demarrage na de andere, en dan op 12km konden ze hun naam niet meer zeggen en hebben ze hem laten rijden van moeten. En ja dit was misschien niet het sterkste deelnemersveld, je moet het toch maar doen.

0
evelineroos 31 mei 2022 om 18:07

Jij moet een topmiddag gehad hebben.

0
Brabander 31 mei 2022 om 19:16

@evelineroos: hij heeft wel gelijk. Want hij doet het toch maar wel. Zou niet iedereen in zijn plaats gedaan hebben

0
Kopinkas 31 mei 2022 om 17:57

GVA en co aan gort gereden…
Gilbert won hier overigens in 2011 tijdens zijn wonderjaar.
Kleine koers, grootse winnaar.

0
Vangenechten 31 mei 2022 om 18:04

Tis toch een echte kermiscoureur he ;)

0
thorsen 31 mei 2022 om 18:15

“Nadat hij op elf kilometer van de streep was weggereden uit een kopgroep met zes man, kwam de kopman van Quick-Step Alpha Vinyl na 171 kilometer solo over de aankomst op de Schuttershoflaan.”

Ik dacht dus eerst dat hij won na een solo van 171km. Klein verschil. :)

0
legrandbornand 31 mei 2022 om 18:29

Ok, we hebben het hier over Remco, dus kan je je aan veel verwachten…Maar je moet nu ook niet overdrijven :-)

0
Zwarte Panter 31 mei 2022 om 18:26

Hij doet het toch maar. Kunnen die zgn kopmannen van heel veel ploegen vb aannemen. In welke koersen in nederland is ooit dhr Kruijswijk gestart….

0
legrandbornand 31 mei 2022 om 18:31

@limal, dat is dan het verschil tussen Kruiswijk en Evenepoel. De ene komt enkel om te cashen, de andere voert eerst een schitterend stukje koers op alvorens hij gaat cashen

0
Limal 31 mei 2022 om 18:49

Dixit het artikel startte Evenepoel hier als 'cadeautje' voor de 75e verjaardag van de afscheidnemende wedstrijdvoorzitter, omdat Lefevere peter is van deze kermiskoers. Het gaat deze keer dus misschien eens gratis geweest zijn, maar net als bij de na-Tourcriteriums zal de winnaar ook al wel van tevoren bepaald zijn*. Volledig zoals Kruijswijk dus in zijn topjaren: https://www.rtlnieuws.nl/sport/artikel/4798501/kruijswijk-verslaat-nibali-surhuisterveen

(*ook de 2 voorgaande edities werden gewonnen door iemand uit het team van peter Patje…)

0
Alfons Haavers 31 mei 2022 om 18:56

Nu niet dat het veel voorstelt, maar een kermiskoers is toch nog iets anders dan een criterium bij mijn weten.

0
Limal 31 mei 2022 om 19:10

Ik heb daar in dit geval mijn ongefundeerde twijfels over, Alfons. Maar soit, ongefundeerd dus…

0
Dark Noise 31 mei 2022 om 19:14

Je staat ervan versteld hoe hard er wordt gereden in zo een kermiskoersen.

0
Baroudeur Baroudeur 31 mei 2022 om 19:37

Volgens mij hadden gouden Greg en zijn ploegmaat toch ook graag nog eens een koers gewonnen Limal.

0
Panache 31 mei 2022 om 18:26

De veelvraat van Pizza Hut strikes again.

0
Kopinkas 31 mei 2022 om 18:56

En tussendoor ook nog eens voortdurend sluikreclame maken voor Solo…

0
Cochise 31 mei 2022 om 18:39

Kleine kritische nood: het is wel ver gekomen als ze bij Quickstep Evenepoel van stal moeten halen om geen mal figuur te slaan in een kermiskoers.

Wel leuk om te zien hoe hij zich amuseert op een parcours dat het zijne niet echt is en blaakt van de conditie.

0
Alfons Haavers 31 mei 2022 om 22:34

Je kan je inderdaad de vraag stellen of Evenepoel hier moet aantreden.

Leuk voor de lokale fans maar het zorgt toch weer voor een wat overhypete overwinning. Knap ja, maar het houdt ook het ietwat overtrokken imago in stand dat hij op zijn eentje hele pelotons kapot kan rijden.

Anderzijds willen ze hem dit jaar nog vrij rustig brengen, dus daar past dit (en bv. ook de Ronde van Noorwegen) wel in. Vertrouwen opdoen, verderschaven aan zijn manco’s in koers… Het past ook wel in zijn agenda.

Er komt natuurlijk een moment dat die kleinere koersen uit zijn programma verdwijnen en ik ben benieuwd aan welk tempo hij dan zijn aantal overwinningen blijft opschroeven.

30 profzeges op zijn leeftijd is top en zijn manier rijden blijft indrukwekkend, maar persoonlijk hecht ik meer belang aan de kwaliteit van een handvol van zijn zeges dan de kwantiteit.

0
Baroudeur Baroudeur 31 mei 2022 om 23:20

Daar start de discussie weer over kwaliteit en kwantiteit. Feit blijft dat er heel wat zogenaamde ronderenners zelden een ronde op hun naam zetten. Zelfs een kleine ronde kunnen ze moeilijk winnen. Evenepoel wint aan de lopende band: tijdritten, bergetappes en zelfs met een punch. In mijn ogen zegt de kwantiteit wel degelijk iets.

0
Jean Dumas 1 juni 2022 om 02:45

Jouw bijdrage is de enige niet-ironische van alle reacties. Toch geloof ik niet dat Remco echt bestaat. Zonder voorbereiding Gullegem winnen kan niet. Ja, Norway zeggen ze dan. No way!

0
meqadon 31 mei 2022 om 18:46

Tegenwoordig koersen bijna alle toppers attractief. Maar remco doet er nog een schepje bovenop. Schitterend de manier waarop hij zijn koersen wint. Baas!

0
xistnc 31 mei 2022 om 19:00

Ok. Maar deed hij ook een wheelie?

0
Fifty 31 mei 2022 om 19:38

gniffel gniffel

0
Beer 31 mei 2022 om 20:35

Wie wint heeft geen wheelies nodig om de media te halen;-)

0
Lalsacien 31 mei 2022 om 20:41

Wie heeft er dan gewonnen???

0
Lalsacien 31 mei 2022 om 23:04

O, daar had ik blijkbaar overheen gelezen…

0
paul s 31 mei 2022 om 19:02

Ongelooflijk, deze man zal met deze zak UCI punten wel flink in de ranking stijgen

0
Klimkater 31 mei 2022 om 19:05

Hij komt nu pas op dreef na zijn horrorcrash. Wen er maar aan dat hij nog veel sterker zal worden. Remco is gewoon de beste. Een echte allrounder. Kan alles waar hij zich op focust. Daarnaast ook een enorm attractieve renner, is wat anders dan de Keldermans van deze wereld.

0
evelineroos 31 mei 2022 om 19:10

De hype train komt weer aardig op stoom in België. De lobby om hem te laten starten in de Tour kan niet ver weg zijn.

0
Panache 31 mei 2022 om 19:16

Maak hem nu niet groter dan Pogacar want dan kom je van een koude kermis thuis.

0
xistnc 31 mei 2022 om 19:33

De Tour begint natuurlijk wel met een drieluik in Scandinavië en die omgeving ligt hem wel. Op de eerste dag staat bovendien een tijdrit op zijn maat gepland. Reële kans dus dat hij van begin tot eind in het geel rijdt – zoals vorig jaar in de Giro ook het geval was.

0
Fifty 31 mei 2022 om 19:40

idd, niet groter dan Pogiboy maar koud laat Remco nooit

0
Kopinkas 31 mei 2022 om 19:43

@xistnc
Lekkere comment, met het venijn mooi in de staart. Heb ervan genoten

0
Marcus Aurelius 31 mei 2022 om 19:16

Janneke en Mieke ? :-) Wel, ik had gewild dat Hindley, de Yates brothers, en nog wat giro toppers erbij hadden geweest. Ze zouden nogal gepiept hebben met bijna honderd kilometer in twee uur … Die weten wel waar ze moeten rijden, maar vooral waar ze moeten wegblijven … Verder denk ik dat er zijn die het verschil niet kennen tussen een criterium en Gullegem Koerse.

0
Jean Dumas 1 juni 2022 om 03:04

Ik geloof oprecht dat hij Zwitserland kan winnen. De Triesenberg is een moeilijke aankomst, maar dan een tijdrit van 26km.

0
Brabander 31 mei 2022 om 19:20

Er wordt wel wat lacherig gedaan over Gullegem Koerse nu. En ja, het is niet het beste niveau. En ja, het is tegen Janneke en Mieke. Maar hij laat zich wel zien. Dat zou niet iedereen doen.
Ik weet dat-ie hier nogal veel fanboys en haters heeft, ik sta daar zelf nogal neutraal in. Maar hij maakt wel op een zeer attractieve manier de koers

0
xistnc 31 mei 2022 om 19:33
Quote:
En ja, het is niet het beste niveau. En ja, het is tegen Janneke en Mieke.

Precies het punt dat wordt gemaakt toch?

0
Brabander 31 mei 2022 om 19:37

Ja. Maar ik bedoel dus, dat de meeste goede renners die bij zo’n koersje aan de start staan zich niet zo zouden laten zien
Wijsneus ;)

0
Wheely 31 mei 2022 om 19:45

Wie Gullegem niet eert is de Vuelta niet weerd.

0
Brabander 31 mei 2022 om 19:55

Zo is dat :)

0
Romāns Vainšteins 31 mei 2022 om 20:47

De Jannekes en Miekes van dienst houden inmiddels meer faam over aan 2e worden achter Evenepoel dan zelf zoiets winnen. Dit vandaag is eigenlijk hetzelfde als dat veldrijden waar één van de wonderboys meedoet.

0
Jean Dumas 1 juni 2022 om 02:51

Jan Raas stapte af in het groen in Tour om dit soort koersen te rijden.

0
Zwarte Panter 31 mei 2022 om 19:21

Welke renner van 22 heeft deze erelijst na pogacar

0
Klaas Foppen 31 mei 2022 om 19:34

Eghan Bernal en ik hoop dat die ook weer terug komt op zijn niveau

0
Baroudeur Baroudeur 31 mei 2022 om 19:35

Bernal in zijn begindagen volgens mij.

0
Vangenechten 31 mei 2022 om 21:59

Bernal niet. Die heeft nog steeds maar 19 profoverwinningen op zijn naam staan, en 14 toen hij de leeftijd van Remco nu had.

0
11 na 11 1 juni 2022 om 00:29

Ben er zeker van dat Pogacar nooit Gullegem zal winnen.

0
legrandbornand 1 juni 2022 om 07:56

@11 na 11, daar zou ik toch nog niet zo zeker van zijn…de organisatie van Gullegem koerse is extreem rijk mede door een heuse stoet grote sponsors. Als ze dat echt zouden willen trekken die zonder problemen Pogiboy aan. Of hij het zelf zou willen, dat is een ander verhaal

0
Jean Dumas 1 juni 2022 om 08:41

In het verleden alleen Franck VDB. Dat is zelfs totdat Remco LBL won, want VDB won LBL pas op zijn 24-ste.

0
Romāns Vainšteins 31 mei 2022 om 19:23

In principe doet REVKET hier de ziel van het wielrennen zoals het ooit uitgevonden is herleven. Mooi man.

0
Brabander 31 mei 2022 om 19:58

Vind ik ook hoor. Zie weinig andere toppers zich zo uit de naad werken voor winst in godbetert Gullegem Koerse. Denk ook dat niet veel toppers het op deze manier zouden kunnen. Het is dan wel een kermiskoers, maar dat is wat anders als een criterium

0
Henk Boer 31 mei 2022 om 19:33

5 de zege in een week.!!!

0
Fifty 31 mei 2022 om 19:41

soort van Lewandowski in het wielrennen

0
Kopinkas 31 mei 2022 om 19:48

@Fifty
Lewandowski gaat weg bij Bayern.
Benieuwd of ook die parallel zich ooit doorzet. Patlev heartbroken…

0
11 na 11 1 juni 2022 om 00:31

6de zegen op zijn laatste 8 koersdagen.

0
Barry Batsbak 1 juni 2022 om 08:54

6e zegen? Jij maakt het wel héél goddelijk zo net voor pinksteren.

0
Baroudeur Baroudeur 31 mei 2022 om 19:34

Het is precies alsof hij weer fietst zoals bij de juniors.

0
Fifty 31 mei 2022 om 19:43

Dan denk je ze in het perende groepje sowieso niet sneller kunnen

rijdt die Evenepoel er na een paar prikjes toch niet van weg zeker.

Probeerde al vanop 47km…

Blijkbaar niet bang van de spreekwoordelijke muur.

Rijdt er lossen door.

0
Gunther Leonhardt 31 mei 2022 om 20:19

Het doet mij alleen maar meer uitkijken naar de Ronde van Zwitserland. Dat wordt een interessante krachtmeting.

0
poeskescherens 31 mei 2022 om 20:48

Er lijkt toch wat overdaad op de loer te liggen, misschien kan hij beter wat rustiger aan doen en meer focussen op de grotere doelen.

0
Fifty 31 mei 2022 om 21:12

overdaad? hoe kom je erbij? hij nam amper één mini slokje van de sjampan

0
Diskob 31 mei 2022 om 20:43

Dit was echt doorrammen vanaf de eerste kilometers. Uiteindelijk moest de rest het gewoon opgeven. Wat een grinta voor een kermiskoers. Mooi om te zien.

0
tramontana 31 mei 2022 om 22:20

Die Ronde van Zwitserland kan niet snel genoeg beginnen.

0
Henk Boer 31 mei 2022 om 22:54

Berg je maar !

0
tramontana 1 juni 2022 om 00:00

Bergje, appeltje, eitje

0
mauri 1 juni 2022 om 07:03

Een beetje te vroeg in vorm of gewoon grote doorbraak?

0
de adelaar 1 juni 2022 om 08:13

Waarom niet even een wheely,

0
Wheely 1 juni 2022 om 09:06

Kan ie niet.

0
legrandbornand 1 juni 2022 om 09:52

Omdat hij een wielrenner is, geen clown…

0
Romāns Vainšteins 1 juni 2022 om 10:25

Kenniewheelie?

Bij REVKET weet je dat je je woorden terugnemen gaat moeten, zoveel is onderhand bewezen.

0
Beer 1 juni 2022 om 11:01

Aan de snelheden die de REV-Meister haalt, is ook best moeilijk wheelyen denk ik.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone