Remco Evenepoel kan tevreden zijn na week in Zwitserland
foto: Cor Vos
zondag 18 juni 2023 om 18:16

Remco Evenepoel kan tevreden zijn na week in Zwitserland

Remco Evenepoel is tevreden met zijn optreden in de Ronde van Zwitserland, laat hij na afloop weten. De Belg eindigde als derde in het algemeen klassement en won een etappe.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Ik word hier drie keer tweede, een keer derde en derde in het algemeen klassement”, aldus Evenepoel. “Dan moet je gewoon tevreden zijn. Ik werd vanochtend wakker met de grootste motivatie om te winnen, maar mijn concurrenten waren supersterk.”

Ook denkt de wereldkampioen een foutje te hebben gemaakt tijdens de tijdrit: “Ik ging iets te hard naar de klim. Dat heeft me kracht gekost. Ik vond het ook lastig om daar van hoge snelheid naar lage snelheid te gaan en de juiste cadans te vinden.”

Veel tijd om te rusten is er niet. Het BK tijdrijden staat over een aantal dagen alweer voor de deur. “Koersen tegen Wout, ik kijk er naar uit. Daarna rijd ik ook nog de wegwedstrijd. Mijn zomerprogramma gaan we invullen op hoogte in Val di Fassa.”

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
18 juni 2023 20:58
Lijkt me uiteindelijk wel de juiste beslissing van hem en zijn team om de Tour niet te doen. Met deze vorm kan hij daar niet koersen zoals hij zelf wil, tegen een top-peloton in bloedvorm. Het zou in de eerste plaats voor hemzelf een desillusie worden.

Beter dan mikken op het WK en de Vuelta of het najaar.
  18 juni 2023 21:26
  Hij had ook Zwitserland niet kunnen rijden, deze periode nemen om te herstellen en dan wel naar de Tour om daar een rit te kunnen winnen. Dat was mijn keuze geweest, afhankelijk van de mate van zijn herstel. Ik vermoed dat hij hier toch enigszins opportunistisch is opgesteld gezien het parcours.
  18 juni 2023 21:45
  Ook een optie natuurlijk. Al vind ik dat een renner met het palmares van Evenepoel hoger mag mikken dan een ritzege in de Tour.

  Opnieuw in topvorm raken om mee spelen op de 2 WK’s of naar de Vuelta voor een klassement lijken mij hogere doelen dan een ritje.

  En of je de Tour kan rijden om in augustus dan echt top te zijn, in Evenepoel zijn geval zou ik denken: eerder niet. Die kwijnt weg door in de Tour gelost te worden door subtoppers en uit eergevoel te proberen forceren.

  Beter hoogtestage en dan als een duivel uit een doosje en neuriënd Guess who’s back, back again. REVke’s back, tell a friend na de Tour terugkomen in zijn geval denk ik persoonlijk.

  En die Touretappe pakt hij dan later wel eens als hij perfect voorbereid aantreden kan.
18 juni 2023 20:47
ritje gewonnen, geen slechte dag in de bergen, goede tijdritten gereden (als voorbereiding op BK tijdrijden + beter dan Van Aert) en 3e in het eindklassement. Missie geslaagd zou ik zeggen.
18 juni 2023 22:23
Rev heeft de pech Rev te zijn. Dat betekent dat iedereen automatisch denkt dat hij alles meepikt waar hij aan de start komt.
Nu wordt hij 3de in één der grotere rittenkoersen van één week en staat zowat de helft van de ritten op het podium met toch een mindere voorbereiding. Niet slecht te noemen.
UAE-toer gewonnen, LBL gewonnen, Catalonië 2de op amper 6 seconden na kat-en-muis met Rog. Daar wat slimmer gereden en wat minder risico's en hij had 't daar misschien ook binnen.

Pech in de Giro met toch 2 ritten binnen. Ik denk dat z'n eerste seizoenshelft een pak slechter kon zijn.

Helaas voor hem is nu wel bewezen dat als hij ooit de Tour wil winnen, zijn voorbereiding tot in de puntjes in orde zal moeten zijn en hij op het perfect goede moment in vorm zal moeten zijn.
  18 juni 2023 22:45
  Doel voor een eerste Tour is top 5. Al verwacht iedereen meer. Maar daar moet hij zich niets van aantrekken.
18 juni 2023 18:38
Meer kon je ook niet verwachten, wetende dat hij absoluut niet in topvorm is. Die zal er wel weer staan zeker tegen sebastian en wk en eventueel de vuelta..
  18 juni 2023 18:55
  Werd vooraf toch als topfavoriet bestempeld, velen hadden er wel degelijk meer van verwacht.
  18 juni 2023 18:59
  Wheely, hij is toch voor Kelderman geëindigd? Terwijl die volgens velen in supervorm zit
  18 juni 2023 20:02
  @Zadelsnuffelaar Kelderman rijdt zijn eerste wedstrijd na zijn blessure.
  18 juni 2023 20:11
  Ik weet niet wat de insteek was, rijden op niveau voor de koers hardheid die gemist werd in de Giro (en dan wel zien waar het schip strandt) of het idee hebben dat dit varkentje vanwege de overwegend minder (aansprekende) tegenstand nog wel eens te wassen kon zijn.

  Hoe het ook zij, rustig in de anonimiteit is hij ook hier niet gebleven en met zijn optreden (onbedoeld?) toch ook weer voer voor speculatie meegegeven. Heeft de ziekte er veel ingehakt? Zit zijn bewijsdrang ‘m in de weg? Moet hij anders leren koersen? Is zijn basis niveau minder dan je zou denken, oftewel heeft Evenepoel een wat langere opbouw nodig voor dat geweldige topniveau?
  18 juni 2023 20:30
  Ik denk dat de insteek gewoon was om meer ervaring op te doen in dergelijke grote rittenkoersen. Dat is toch de reden die hij noemde om hier te rijden in plaats van in de Baloise Tour en terecht ook want vorig jaar was het in Tirreno en Zwitserland niet veel soeps qua klassement. Dan maakt hij dit jaar in Catalonië en hier net terug van ziekte een veel betere beurt. Daarnaast ook gewoon twee tijdritten kunnen doen ter voorbereiding op BK en WK tijdrijden.

  Ik denk ook niet dat er iemand is die na ziekte en 10 dagen niet te fietsen, 10 dagen kan trainen en een rondje als dit kan winnen. Enige uitzondering is misschien Pogacar. Ook Vingegaard kwam na een normale, maar nog niet ultieme, voorbereiding te kort op Gaudu in Parijs-Nice.
18 juni 2023 19:36
Goed resultaat Remco, niet meer niet minder.
Duidelijk nog niet terug in topvorm, maar zeker een goede ronde achter de rug, En nu verder werken naar de volgende doelen.
18 juni 2023 22:16
Tweede seizoenshelft nog iets meepakken, dan rijdt hij een goed jaar. Tenzij hij opnieuw wereldkampioen wordt, in TT of op de weg, dan kunnen we spreken van een boerenjaar. Volgend jaar maar eens alles op de Tour zetten
18 juni 2023 20:21
Bizar dat Evenepoel bijna alle meerdaagse wedstrijden waaraan hij deelneemt wint, maar dat hij nog nooit een van de grote rondes van een week heeft gewonnen.
  18 juni 2023 20:53
  UAE Tour en Polen zijn inderdaad niet de grootste rondjes van een week maar wel WT, daarnaast Algarve twee keer, hij heeft er wel aanleg voor in principe.
19 juni 2023 11:40
Denk idd dat Roglic, Vinegard en Pogacar te sterk zijn. Het nadeel is dat iedereen alles verwacht van Remco, ook hijzelf ! Als hij in de eerste bergrit gewoon in het wiel gaat zitten wint ie deze ronde mss wel. Hij gaat daar over zijn toeren en verliest er behoorlijk veel tijd. Maar als ik Remco was zou ik focussen op grote eendagskoersen. Ook RVV en Zelfs Roubaix zie ik hem wel winnen vanuit een lange solo.
18 juni 2023 19:01
Ik denk dat Evenepoel gewoon redelijk in orde was en in deze klimvorm blij kan zijn met podium (vorig jaar 11e). Evenepoel doet vaak theatraal positief over zijn waarden, conditie en strijdlust dus ik denk dat hij ook theatraal negatief was over de gevolgen van Covid. Communiceren in de overtreffende trap, dus hij was zeker niet in topvorm maar wel oké. Skjelmose is dit jaar werkelijk een openbaring en Ayuso is het nieuwe wonderkind. Kelderman, Bardet en (in principe) Bilbao daar achter (allemaal top-5 grote ronde in de benen) geeft toch aan dat hier op hoog niveau gekoerst is en dan is er niets mis met podium.
  18 juni 2023 19:20
  Precies. Bovendien wekt Evenepoel in zijn reacties soms de schijn dat hij tot de absolute grote ronde top behoort, terwijl dit niet het geval is. Een 3e plek in de ronde van Zwitserland zou op dit moment alleen bij Pogacar, Vingegaard en Roglic tot ontevredenheid moeten leiden. Voor mannen als Hindley, Carapaz, Hart, en ook Evenepoel is dat daarentegen gewoon een erg degelijk resultaat. Hier kan in ieder geval zeker op worden voortgebouwd richting het wereldkampioenschap.
  18 juni 2023 19:28
  Zijn laatste 2 grote rondes:

  - Vuelta-eindzege met 2 ritzeges
  - Giro-leidersplaats met 2 ritzeges bij zijn opgave.

  Maar grote rondetop? Nee hoor, want de derde plaats in Zwitserland na ziekte en zonder specifieke voorbereiding is zijn gewone niveau. Zolang er toch maar punten en komma's te vinden zijn om zijn prestaties te downgraden.

  Edit: zoals eerder aangegeven staan Pogacar en tuurlijk ook Vingegaard zeker een trede hoger in de grote rondehiërarchie, maar met zijn cijfers, mag je Evenepoel daar toch onder zetten.
  18 juni 2023 19:50
  Vanaf 2020 heeft Remco 14 rondjes gereden waarvan 3x uitval, 5x eindwinst, plus een 2e, 2e, 3e, 7e, 11e, 11e plek. Dus 5 van de 14x gewonnen is 36%. Binnen die cijfers is 3e in Zwitserland toch volkomen normaal en ‘op niveau’? Hij is/was kandidaat eindwinnaar (terecht) maar niet zoals Pogacar met een griezelig hoog winstpercentage.
  18 juni 2023 20:14
  "hij was zeker niet in topvorm maar wel oké"

  Dat vat heel goed samen wat Evenepoel zelf, zonder theatraal te doen, zegt in het interview.
  18 juni 2023 20:56
  Het sympathieke aan Evenepoel is dat hij van alles door elkaar roept waardoor je iedere mening kan ondersteunen met quotes. Zo zei hij vooraf: “Ik zou niet gestart zijn als ik niet goed was” en “Ik zou Zwitserland graag nog eens winnen. Dat is waarvoor ik hier ben”. Getuige ook vele KOM’s afgelopen weken. Maar hoe langer de week duurde, hoe heftiger de Covid gevolgen waren.
  19 juni 2023 00:41
  Een renner die niet wil beweren dat hij slecht aan een start verschijnt en dat hij de koers best wel wil winnen. Kortom dertien-in-een-dozijn wielerclichés, maar als Evenepoel het zegt, moet er een diepere waarde achter gezocht worden.
  19 juni 2023 04:43
  @Djerkson als je zelf zegt dat Pogacar en Vingegaard nog beter zijn (ps ik denk Roglic ook) Dan klopt het toch dat Evenepoel geen wereldtop is in het ak rijden? Hij is idd erg sterk, maar zijn gt's zijn tot nu toe nog weinig vergeleken met die 3. En dat maakt het verschil. Vingegaard 2x podium tour. Roglic overal podium en 2 van de 3 gewonnen. Pogacar 4 gt's op rij podium. Dat is echt wereldtop. Remco kan daar over 2 jaar echt wel bij zitten, maar nu is in het ak werk zijn palmares idd nog niet beter dan een Hindley en Carapaz en die worden niet gezien als wereldtop, maar wel als grote ak mannen uiteraard. Ps kijk eens naar uitgereden ak's en dan remco versus de andere 3. Nog niet gewonnen van 1 van de 3. Maakt nog net het verschil.

Reacties zijn gesloten.