Remco Evenepoel: “Het goede nieuws over Fabio gaf een boost”

maandag 10 augustus 2020 om 09:08
Remco Evenepoel: “Het goede nieuws over Fabio gaf een boost”

Evenepoel met ploeggenoot Knox - foto: Cor Vos

Remco Evenepoel realiseerde in de Ronde van Polen zijn vierde eindzege in evenzoveel koersen dit seizoen. De kopman van Deceuninck-Quick Step putte veel vertrouwen uit het goede nieuws over Fabio Jakobsen, die ernstig gewond raakte in de openingsrit.

In de Ronde van Polen heeft Remco Evenepoel nog maar eens aangetoond dat hij het winnen niet is verleerd in de coronabreak. Nadat hij vroeg in het seizoen al twee etappekoersen op zijn naam schreef, zette hij die winning streak voort in de Ronde van Burgos. En in Polen zegevierde hij in de bergetappe naar Bukowina Tatrzańska en werd hij in het spoor van onder anderen Tim Wellens en Dylan Teuns de zesde Belg op de erelijst.

Voor Deceuninck-Quick Step kwam zo een einde aan een veelbewogen week. Fabio Jakobsen kwam hard ten val in de openingsetappe, maar kreeg wel de dagzege toegewezen. Vervolgens won het Belgische team nog twee ritten en het klassement. “Maar de grootste overwinning van de week is dat Fabio erdoor is gekomen”, vertelde Evenepoel aan Sporza. “Hij heeft ons die mentale kracht gegeven om voluit te gaan die laatste twee dagen.”

‘Moeilijkste om te winnen’
Zijn overwinning in Polen noemt hij ‘de moeilijkste om te winnen’ van zijn vier eindoverwinningen dit seizoen. “Ik had zaterdag (in de etappe naar Bukowina Tatrzańska, red) benen die niet kapot gingen. Ik kon blijven gaan en dat heeft me de eindoverwinning bezorgd. Dit is WorldTour, dus qua niveau is het de hoogste van de vier. Qua prestatie misschien ook. Als ik zie hoe ik heb gewonnen, door 50 kilometer alleen te rijden.”

Evenepoel met het rugnummer van Jakobsen – foto: Cor Vos

Zaterdag gaat Evenepoel van start in de Ronde van Lombardije. Zijn eerste monument weliswaar, maar hij is er misschien wel al gelijk de topfavoriet. “Waarschijnlijk wel. Ik ben goed en heb nu nog een week om te herstellen en het parcours te verkennen. Aan de vorm zal het niet liggen. Ik moet van pech gespaard blijven en de afdalingen heel goed kennen. Ik ga zoveel mogelijk proberen te trainen op het parcours, zeker de finale.”

En na Lombardije volgen normaal gesproken het WK in Aigle en Martigny en de Giro d’Italia, zijn hoofddoel van het jaar. “De ploeg heeft veel vertrouwen in mij en ik heb veel vertrouwen in de ploeg. We gaan met een sterke ploeg naar de Giro. Ik heb nog veel tijd om te recupereren en om dan weer op te bouwen en top te zijn. We gaan er alles aan doen en dan drie weken zo hard mogelijk strijden, en dan zien we wel waar ik uitkom.”

Dit artikel delen:

64 Reacties

HSV 10 augustus 2020 om 09:36

Eigenlijk begrijp ik niet waarom zovelen zich storen aan zowel Remco als Mathieu. Beide zijn grote talenten die dat weten van zichzelf zonder dat ze er arrogant van worden. Ze zeggen nooit dat ze wel even gaan winnen bijvoorbeeld. Mathieu lijkt eraan te moeten wennen dat hij niet zomaar alles meer wint waar hij start. Prima jongens allebei.

Emergo 10 augustus 2020 om 09:44

Ik zie toch wel enig, euh veel verschil tussen RE en MvdP.

Michelangelo 10 augustus 2020 om 10:09

Ik denk dat je vergelijking voor een deel op gaat. Het zijn allebei klasbakken met een mooie manier van koersen.

Maar de bescheidenheid die vdp nog altijd heeft zie ik niet echt terug bij evenepoel. Vooraf rugnummer in je zak steken (al moet ik toegeven dat ik daar gezien de val van fabio nog wel waarderingen voor kan opbrengen) of nadenken over je zegegebaar, en dan komen met het wegjagen van een vlieg van zijn schouder is nou niet echt toonbeeld van bescheidenheid. En de (verwijderde) tweet richting Groenewegen, dat is in mijn ogen helemaal een actie van iemand die even een te grote broek aan trekt. Compleet ongepast imo.

En ze zijn op een heel verschillend moment in hun loopbaan. Evenepoel nog helemaal in het begin, waarbij alles crescendo gaat, als bij een echt zondagskind. En mathieu al wat jaren verder, met enkele zware valpartijen (nokere), blessures (knieblessure)en teleurstellingen (Luxemburg, yorkshire).

Dit soort dingen vormen je als renner, maar nog meer als mens. Het laat je net wat anders tegen dingen aankijken. Omdat je dan ziet uit welk hout iemand écht is gesneden. En omdat je dan waarschijnlijk jezelf niet meer druk maakt over een cool zegegebaar.

In dat perspectief: heel veel lof voor van aert en zijn comeback. Van mij, maar juist hierom ook uit de buik van het peloton.

Hopelijk gaat evenepoel deze lessen leren. En voor alle duidelijkheid en nuance: Niet omdat ik hem graag zie vallen of geblesseerd zie, maar wel omdat ik hem al mens nog graag een stap zie maken…

Romāns Vainšteins 10 augustus 2020 om 10:28

Ja, het is goed mogelijk dat Evenepoel nog wat afbuigt richting de ideale gedragslijn zals hierboven netjes opgesteld.

doorak 10 augustus 2020 om 10:29

Leeftijd @Michelangelo, leeftijd. Jong en ook emotioneel, vandaar zijn tweet die weer verwijderd werd.
De één is met zijn 20ste al redelijk volwassen en wellicht meer afwachtend (karakter)
De ander gedraagt zich met zijn 30ste nog als een 19 jarige.
Teveel reacties hier gaan te vaak erover dat blijkbaar mensen veelal hetzelfde moeten zijn. Wat een saai vooruitzicht.
Overigens een mooie analyse verder van u.

Michelangelo 10 augustus 2020 om 10:52

Voor alle duidelijkheid, ik zit niet te wachten op eenheidsworsten. En renners mogen gerust uitgesproken zijn of een stevige mening hebben.

Maar ik vind dat een stevige mening moet passen bij je statuur. En anders ben je al heel snel “Een jochie met een te grote waffel”.

En daar zit evenepoel op glad ijs. Heel jong, al wel wat laten zien, maar zeker nog geen patron al hinault, Eddy, Cancellara, boonen, Armstrong etc. En hij neigt ertoe zich al wel een beetje zo op te stellen, mede door een hele berg kritiekloze fanboys (niet enkel hier maar ook in de journalistiek).

Het is een hele dunne (En vaak persoonlijke) scheidslijn tussen gezonde branie, jeugdig enthousiasme en arrogantie. En dit soort renners roepen dan ook reacties op, en mits het respectvol blijft, is dat wat het leuk maakt.

vocsnor 10 augustus 2020 om 12:28

Het laatste wat Michelangelo zegt is zo belangrijk. REV roept reacties op, als het maar respectvol blijft.
Verder is de lijn tussen branie, lef en arrogantie flinterdun. Je ziet dat ook bij Max Verstappen of bij Ajax.
En al helemaal moeilijk te beoordelen op basis van flarden uit interviews.

doorak 10 augustus 2020 om 15:39

Michelangelo “Teveel reacties hier gaan te vaak erover dat blijkbaar mensen v…” Dit gaat niet over u.
Hoewel u er verder op in gaat “Voor alle duidelijkheid, ik zit niet te wachten op eenheidsworsten.”
“Maar ik vind dat een stevige mening moet passen bij je statuur. En anders ben je al heel snel “Een jochie met een te grote waffel”….En daar zit evenepoel op glad ijs”

Onzin, alsof jij bepaald of iemand een branie is of niet, of op glad ijs zich bevindt, alsof anderen dat bepalen. Daar heeft hij een baas en een coach voor en geen prima donna volgers.

Hoe velen eea ervaren gaat vaak niet over de ander maar over de eigen perceptie en onvermogen zaken te scheiden.
REV is nog geen Hinault als zijnde de patron, dat weet hij zelf ook wel. Fiet, evenwel is hij al vaak de kopman van een nogal gerenommeerde ploeg. Dan hoort hij als kopman te spreken en dat zelfvertrouwen uit te stralen. Bovendien mag ook een 20 jarige zijn eigen mening hebben ook al zit hij nog in zijn ontwikkelingsfase. Iets wat te vaak gezien wordt als arrogant.

Het probleem aangaande REV, MvdP, WvA en al de vaak onzinnige vergelijkingen zit hem niet bij de sporters maar bij de volgers die graag tegen elkaar opbieden.

Michelangelo 10 augustus 2020 om 16:08

@Doorak,
Als je goed leest en goed citeert, dan zie je hopelijk ook dat ik spreek over “een dunne (EN VAAK PERSOONLIJKE) scheidslijn etc…”.

Ik heb geen enkele ambitie om voor iemand anders te bepalen of je het arrogant moet vinden of branie. Van mij mag iedereen die dat wil Evenepoel geweldig vinden, of bescheiden, of nuchter, of whatever…. En dat geldt ook voor andere renners. Dat is ieders persoonlijke keuze.

En ik vind het ook gewoon leuk om over renners te praten. Over hun prestaties op de fiets, en hun gedrag ernaast. Gewoon over ouwehoeren, zonder dat je het met elkaar eens moet zijn. En er is niks mis met een af en toe een beetje prikken over en weer.

Waar ik wel moeite mee heb is dat na een kritische mening over een renner de persoonlijke aanval geopend wordt (dus op de man). Met vaak selectief knippen en plakken. En soms komen ze zelfs niet eens tot dat niveau. Omdat je iets zegt over “hun clubje, hun landgenoot of hun favoriet”.

Je kunt ook gewoon zeggen: we agree to disagree. Prima toch. Want sommige reacties zijn echt te sneu voor woorden.

Maar aan jouw reactie te zien zijn we het dáár over eens.

HSV 10 augustus 2020 om 10:09

Ik bedoelde niet te zeggen dat ze precies hetzelfde zijn hoor. Maar wel dat ik niet begrijp waarin ze zoveel weerzin oproepen.

CechRepublic 10 augustus 2020 om 11:46

Iedereen die heel goed in iets is en zich daar niet voor schaamt roept nu eenmaal weerstand op. Zelf moest ik ook vaak de statistieken van Christiano Ronaldo erbij pakken om mezelf eraan te herinneren hoe goed de man is en dat ik me beter daar op kon richten dan op sommige maniertjes van hem.

doorak 10 augustus 2020 om 15:43

Wijs antwoord CechRepublic.

Velen houden van oa sport. Daarin excelleren en falen lieden. Wanneer mensen echt flink boven het maaiveld uitsteken dan worden velen kritisch. Want wie denkt hij nu wel wie hij is etc.
Het is teveel een reflectie van verborgen jaloezie, het onvermogen in te zien dat toppers erg vaak harde egoïsten zijn of toch minstens barsten van het zelfvertrouwen, niet persé maar toch.

Japsie 10 augustus 2020 om 10:11

Ik denk dat er weinig mensen zijn die zich storen. Mensen storen zich eerder aan opgefokte fanboys en ruziezoekende haters dan aan de renners.

doorak 10 augustus 2020 om 10:29

+ veel.

Harm Zijlstra 10 augustus 2020 om 10:19

Voor wielerliefhebbers een fenomenale coureur.

SnellePelle 10 augustus 2020 om 10:20

Als “to good to be true” over 10 jaar nog steeds True is vind ik het prima.

Tot die tijd kan ik er slecht vol in geloven, maar dat ik mijn eigen sceptische houding.

doorak 10 augustus 2020 om 10:23

Het zijn de feiten.
REV heeft het vermogen, het talent, de pure wil om ook in de Giro een rol te gaan spelen.
De uitslagen liegen er niet om.
En ja, in een grote ronde heeft hij zich nog niet kunnen bewijzen zoals meerdere dagen op grote hoogte. Alle WF volgers die vaak van alles beweren en overmatig positief of juist negatief zijn zouden het eens op kunnen brengen om het gewoon eens af te wachten en zien wat er gebeurt straks in de Giro.

Bovendien hij is nog erg jong, geef zo’n manneke de tijd, de jaren om daar waar nodig verder te ontwikkelen. En aangaande zijn bravour, dat is is gewoon mooi, hoort bij de leeftijd en het vertrouwen een topsporter nodig heeft om ook zichzelf verder uit te dagen.

Dirty Derrick 10 augustus 2020 om 10:32

Ik vind net het tegenovergestelde. Ondanks alle overwinningen blijft hij toch met de voeten op de grond. Hij is realistisch zonder te vallen in grootspraak. Moet hij beweren dat hij niet de grote favoriet is in Lombardije? Ook de verwijzing naar Fabio vind ik opnieuw netjes. Mvdp laat alle journalisten na San Remo met lege handen achter. Als je dat sympathieker vindt, tja…

harryjohan71 10 augustus 2020 om 11:12

De tweet m.b.t. Groenewegen vond je ook netjes?

CechRepublic 10 augustus 2020 om 11:41

@harryjohan71 Kom op zeg. Die jongen is 20 en reageert emotioneel op een zeer zwaar ongeval van een teamgenoot. Hij roept niet op tot geweld, hij is alleen boos en heeft de pech dat hij in een tijd opgroeit dat het kansloze medium Twitter bestaat.

harryjohan71 10 augustus 2020 om 12:17

In plaats van verwijderen had hij ook kunnen aangeven dat deze tweet verkeerd was. Hij is verantwoordelijk voor zijn eigen tweets en is volgens mij volwassen. Hij denkt zo te horen overal goed over na. Het kan natuurlijk zijn dat hij de Lefevere reactie ziet en denkt dit moet ik ook doen.

vocsnor 10 augustus 2020 om 12:32

Door m weer te verwijderen geeft ie toch wel aan dat het verkeerd was.
Ik denk dat hier ook mensen moeten zijn die uit emotie iets geschreven hebben waar ze achteraf wat spijt van hebben. Kan gebeuren en als je REV bent heeft iedereen het gezien

Hollow Knight 10 augustus 2020 om 13:07

@harry

Je vindt de tweet van Remco precies veel erger dan de asociale actie van Groenewegen…

Jeetje…

Dirty Derrick 10 augustus 2020 om 13:41

Die tweet had hij voor mijn part gerust mogen laten staan…

harryjohan71 10 augustus 2020 om 14:22

@Hk iedereen is het erovereens dat de actie van Groenewegen in het wielrennen niet thuis hoort. Daar is helemaal geen discussie over. De tweets van DQS direct na het voorval vind ik persoonlijk zeer onverstandig. Voor beide betrokken families waren deze tweets mijns inziens niet goed. Zeker als je kijkt welke reacties hierop volgden. Trouwens een tweet verwijderen heeft geen enkele zin. Ieder wielervolger kent de tweet en maar een beperkt gedeelte daarvan weet dat hij de tweet verwijderd heeft.

doorak 10 augustus 2020 om 15:51

harryjohan71 wil gewoon galgje spelen. Een sportman maakt uit emotie en jeugdige een felle tweet maar komt tot inzicht dat het beter is die te verwijderen. Ook al hebben anderen dat geadviseerd, hij hoeft hem niet te verwijderen.
Zoals Vocsnor zegt, daarmee geeft hij al eea aan.

Het is typisch dat lieden die zelf vaak niet veel presteren van alles “eisen” van diegene die wel presteren en in de belangstelling staan zoals op dergelijke websites dan deze lieden met scherpe meningen en veroordelingen klaar staan. Dat is pas echt triest, dan mis je zelf nogal wat.
Plus wat CechRepublic aangeeft.

Mensen die anderen ansturen, coachen, een eigen bedrijf met veel personeel hebben zullen in het algemeen niet zo reageren omdat je dan weet dat het allemaal niet zo zwart wit is. De onderknuppels hebben wel vaak moeite met diegene die boven het maaiveld uitsteken en zich niet gedragen volgens de norm van de onderknuppel.

harryjohan71 10 augustus 2020 om 17:02

Volgens mij zeg ik alleen dat ik die tweet niet netjes vond. Ik weet niet wat dat met galgje spelen te maken heeft. Hieruit blijkt wel dat het hier niet geaccepteerd wordt om een mening te geven over Evenepoel die zijn fans niet aanstaat. Ik eis trouwens helemaal niks, maar geef mijn mening in normale bewoording. Als je zelfs niet mag zeggen dat je een tweet niet netjes vindt, wat mag je dan nog wel zeggen? @ Doorak Waar staan mijn scherpe meningen en veroordelingen? Jij kunt echt overdrijven.

HSV 10 augustus 2020 om 11:25

Michelangelo, ik ben het met je eens. Ik denk ook dat MvdP nu nog een mentale stap moet maken. Dat hij nog mooie dingen gaat laten zien daar twijfel ik niet aan.
Van Aert was altijd al een vechtjas. Die gaf nooit af. Die kracht heeft hij natuurlijk ook in zijn revalidatie gestopt. Dat samen met dat hij deze Italiaanse koersen al heeft gereden is een deel van de verklaring waarom hij nu voor Mathieu eindigt. En ook dat hij in een team zit met meerdere wereldtoppers. Dan ga je dieper dan wanneer je altijd de beste van de ploeg bent op een trainingskamp.

Michelangelo 10 augustus 2020 om 14:55

@HSV,
Zonder er een MvdP / WvA topic van te maken hier in een Evenepoel draadje:

Ik denk dat ze beide heel verbeten zijn. Maar ik denk dat het er op een verschillende manier in zit. Je zult Wout niet snel iets zien laten lopen, MvdP wel (Koppenberg). Maar ik denk dat MvdP vooral verbeten is om de volgende dag te laten zien dat het een uitzondering is.

En ik denk dat Van Aert ook veel meer verbetenheid uitstraalt aan de buitenkant. Zijn manier van fietsen, de blik in zijn ogen, de interviews. Terwijl de verbetenheid bij Mathieu veel meer aan de binnenkant zit. De buitenkant is altijd wat “speels”, ontspannen, en op de fiets ziet alles er gemakkelijk uit. Maar kijk naar de verbetenheid na het verloren WK veldrijden, waarbij hij daarna geen kruimeltje laat liggen voor de rest.

Ik denk dat ze weinig voor elkaar onder doen op dat vlak. Maar winst komt nu eenmaal niet op bestelling. En uiteindelijk verlies je veel meer koersen dan dat je wint. Het is geen voetbal waar je kansen grofweg fifty-fifty zijn. Maar zo lijken we hier af en toe wel te redeneren….

knx 10 augustus 2020 om 11:39

@harryjohan Dylan moet zich schamen ja, het verbaast me dat jij er anders over denkt… Patrick ging trouwens nog een paar stappen verder, maar ja die zit niet onder je vergrootglas zeker ?

harryjohan71 10 augustus 2020 om 14:43

Ik verdedig Dylan nergens. Wel graag lezen voor je een reactie geeft. Ik vind het alleen vreemd dat alles wat Evenepoel doet hosanna is bij zijn fans. Hier gaat het niet over Lefevere. Het klopt dat zijn reactie ook niet kon.

Gunther Leonhardt 10 augustus 2020 om 12:00

@Michelangelo: Ik volg je voor wel voor een deel in je mening. Over zijn tweet naar Groenwegen: dat begrijp ik wel. Als je je teammaat voor dood ziet liggen, is alle nuance zoek. Ik vind het dan ook verstandig dat de teamleiding snel ingreep. Renners zouden de eerste twee uur na een wedstrijd niet in de buurt van sociale media mogen komen.

Hij moet opletten dat hij niet gehaat gaat worden door zijn concurrenten. Als je zo goed bent en zoveel wint, kom je sowieso in het vizier van je collega’s. Als je dan ook nog eens provoceert, loop je het risico dat ze je specifiek in het verlies willen rijden.
Het veeggebaar in Burgos vond ik geen goed idee en ik begrijp niet dat Lefevere er geen probleem van maakte. Hopelijk denkt de rest van de ploegleiding er anders over. Met zijn unieke exploten (Polen, Duitsland vorig jaar, Baloise Tour met Campenaerts, etc…) heeft hij geen specifiek overwinningsgebaar nodig.

We herinneren ons Merckx om z’n fantastische raid naar Mourenx in de TdF van 1969, niet omdat hij nu twee of drie vingers omhoog stak aan de finish.

CechRepublic 10 augustus 2020 om 12:11

Algemeen directeuren, zeker als ze de halve Europese boterberg op hun hoofd hebben, zouden misschien het goede voorbeeld kunnen geven door ook tot minimaal twee uur na de finish van social media te blijven.

Dirty Derrick 10 augustus 2020 om 14:11

Merckx werd ook gehaat door heel wat collega’s. Het hoeven ook allemaal geen beste vrienden te zijn. Wielrennen leeft van de rivaliteit en de duels. Af en toe een sneer in de pers of via de sociale media juich ik enkel toe. Zolang dat het maar het op een faire manier wordt “uitgevochten”.

CechRepublic 10 augustus 2020 om 12:12

Overigens had ik geen enkele moeite met gebaartje in Burgos.

Miko1983 10 augustus 2020 om 12:32

Groot talent…en moedig coureur, hij geeft de koers zeker kleur.
Maar in de Giro verwacht ik dat er geen top 10 plaats in gaat zitten, wordt niks daar.
En dat is geen schande voor zo´n jonge blaag.

Qua uitspraken en maniertjes heeft hij nog een hoop te leren, gelukkig heeft hij een rustige, zuivere en verstandige teambaas om het bij af te kijken…haha

vocsnor 10 augustus 2020 om 12:36

De teambaas roept ook nogal wat emoties op, maar het is geen beroerde teambaas denk ik. Als mediacoach deugt ie minder

CechRepublic 10 augustus 2020 om 13:01

@vocsnor Ik denk zelfs dat hij een briljante teambaas is. De weerstand bij mij zit hem in de gekmakende hypocrisie van deze man.

Ivanoviclover 10 augustus 2020 om 13:17

Hij IS een briljante teambaas, daar kan je op geen enkele manier iets op aanmerken.

djerkson 10 augustus 2020 om 13:54

Ik denk dat je nog zwaar zal verschieten in de Giro. Enkele ritzeges en lange tijd de roze trui is wat ik zeg. We zullen zien!

Dirty Derrick 10 augustus 2020 om 14:15

@Djerkson
Onmiddellijk de roze trui pakken in de eerste rit en deze zo lang mogelijk verdedigen zou toch niet erg verstandig zijn. Dan is zijn ploeg opgesoupeerd voordat de laatste derde week nog maar begonnen is. Maar goed, de Giro is nog niet meteen daar. Ze zullen bij DQS wel een goed plan bedenken zeker?

Michelangelo 10 augustus 2020 om 14:46

Misschien dat Patje L een zegen is voor zijn eigen ploeg, maar van mij zou hij toch echt uit het wielrennen mogen verdwijnen. Ik denk dat hij net zo’n dopingverleden heeft als iedere ploegleider in die tijd, maar hij wast zijn handen onschuld. En hij is zo hypocriet als de pest. Een ploegleider als Lefevere maakt het wielrennen als geheel niet beter.

En voor de mensen die het mooi vinden om een kleurrijk figuur in het peloton te hebben: ook veel zware criminelen zijn kleurrijk, denk aan “De Neus”. Maar of je er blij van moet worden dat hij kleur geeft aan de maatschappij…. ik zie hem er liever niet.

CechRepublic 10 augustus 2020 om 14:58

@ivanoviclover Dat was een typo, "hij" moest zijn "ik" (begon de zin met een hele andere constructie in mijn hoofd).

djerkson 10 augustus 2020 om 15:01

@Derrick: klopt wat je zegt, maar de tijdrit en de Etna gaan hem wellicht in die richting duwen gewoon. Maar we zien wel…

Miko1983 10 augustus 2020 om 15:41

Nogmaals….wordt niks mannen….

Dirty Derrick 10 augustus 2020 om 17:38

En waarom wordt het niks? Hij heeft er in ieder geval niets te verliezen, zijn seizoen is nu al geslaagd…

Miko1983 10 augustus 2020 om 17:48

Mee eens, zn seizoen is zeker goed.
Maar een GT is andere koek, hij gaat er aan het eind flink doorheen zakken en dan gaan we zien dat het nog maar een jonge gast is en hij de handdoek gaat gooien wellicht.
En daar is niets is mee, hoort erbij.
Het zou mij echt verbazen als hij meedoet om de knikkers qua GC.

vocsnor 10 augustus 2020 om 18:40

@Miko, hij heeft ons al wel een paar keer eerder verbaasd, nietwaar?
@michelangelo, je mening over Lefevere deel ik niet. Dat ie een top ploegbaas is, staat denk ik niet ter discussie. Een sympathieke uitstraling heeft ie allerminst. En hij kijkt uitsluitend naar de belangen van zijn ploeg. Dat doet ie bepaald niet subtiel.
Maar al bij al zou ik hem wel missen. Een kleurrijk figuur inderdaad. Niet zoal De Neus, want niet crimineel, enkel irritant.
Zonder hem zouden we minder stof hebben om over te praten.

peervaneynthoven 10 augustus 2020 om 15:03

Deze site is inmiddels verworden tot een site van pro pietje-contra-pietje-pro jantje-contra jantje en om de belgen te ‘behagen’ pro-louwieke- contra-lowieke-pro-gustje-contra-gustje etc.etc. Vermoeiend.

user5697 10 augustus 2020 om 17:13

@Michelangelo
Of je nu Lefevere een warm hart toedraagt of net niet, dat doet er op dit forum totaal niet toe. Ook niet of je een renner sympathiek vindt of niet. We hebben het hier over wielrennen, prestaties, teleurstellingen, ploegtactiek enz.
Maar voortdurend renners en ploegleiders diaboliseren, met de meest hatelijke omschrijvingen, dat is er volledig over. En mag dat nou net hetgene zijn waaraan jij en enkele anderen jullie voortdurend bezondigen. En volledig contradictorisch. Wanneer het echt gaat om totaal onaanvaardbare feiten, op het randje af van het criminele, zoals onlangs bij Groenewegen, ga jij en anderen dit op alle mogelijke manieren minimaliseren. En nemen jullie de harde, maar terechte reacties van renners en ploegleiders op de korrel.
Ik zal blijven kort op de bal spelen, en dergelijke hatelijk gedrag onmiddellijk aanklagen en jullie confronteren met jullie eigen duistere hersenspinsels. En beste volgers, kunnen we het nu eindelijk eens over “de koers” hebben. En niet meer over jullie frustraties en projecties. Daarvoor kunnen jullie anders gemakkelijk terecht bij een psychiater.

Michelangelo 10 augustus 2020 om 20:43

@User,
Ik wil op geen enkele wijze de actie van Groenewegen goedpraten. Simpelweg omdat er niets goed te praten valt.
Verder is denk ik degene die diaboliseert vooral Lefevere zelf geweest. Door Groenewegen als misdadiger / moordenaar te bestempelen. Woorden die ik voor Lefevere op geen enkel moment heb gebruikt.

En jij praat over “harde. terechte reacties”. Daar ben ik het simpelweg niet mee eens. Het zijn vooral emotionele reacties. Reacties die geen recht doen aan de intenties van Groenewegen (die natuurlijk niemand wil vermoorden of ernstig letsel wil toebrengen maar gewoon wil winnen). En reacties die ook niet goed zijn voor de wielersport.

En helaas is ook dit onderdeel van de koers. Niet enkel het gedeelte wat er op de fiets gebeurt tussen start en finish doet er toe. Want wat zijn de gevolgen? Voor Groenewegen, maar vooral ook voor de toekomst van het wielrennen. Gaan we elkaar allemaal aanklagen als we vallen door de schuld van een ander? De kosten van een zogenaamde gemiste touretappe of mogelijke groene trui verhalen op de veroorzaker? Waar houdt dit op? Nog even afgezien van het feit dat de mannen van de Wolfpack ook geen koorknaapjes zijn in de sprint, en Lefevere daar niet over praat.

En daarbij; jij mag bepalen voor jezelf wat er toe doet (en daarop te reageren). En als het er voor jou niet toe doet, negeer het dan gewoon.

Als je kort op de bal zit, doe dat dan op momenten dat er “op de man gespeeld”. En niet als iemand een onderbouwde mening heeft over renner, ploegleider of voorval in de koers die jou niet aan staat. Dat helpt dit forum pas écht vooruit.

Alvast bedankt!

Martino87 10 augustus 2020 om 17:33

Na de Armstrong affaire werd journalisten verweten dat ze hun kop in het zand hadden gestoken. Waarom wordt er nergens een vraagteken geplaatst bij deze jongen die op die leeftijd alles en iedereen aan gort rijdt met lange solo’s?

Barry Batsbak 10 augustus 2020 om 17:43

Omdat er hooguit twijfels zijn, maar geen enkele tastbare aanwijzing dat er bedrog in het spel is. Tenzij jij nu onomstotelijk bewijs kan overleggen.

Gunther Leonhardt 10 augustus 2020 om 21:15

Er zijn enkele redenen waarom hij niet verdacht is:
1. Zijn resultaten als prof liggen in het verlengde van zijn resultaten als junior. Zijn bijzondere prestaties heeft hij dus in verschillende categorieën en teams geleverd.
2. Hij piekt niet tijdens bepaalde wedstrijden of kampioenschappen. Hij presteert uitstekend tijdens het hele seizoen. De enige uitzondering was de ronde van Romandië van 2019, maar daar viel hij twee keer en hij finishte 15de in de tijdrit.
3. Hij presteert constant tijdens rittenkoersen. Het is niet zo dat hij de ene dag gelost wordt en de andere dag superieur is. Denk maar aan Landis in TdF 2006.
4. Hoewel DQS uitstekend presteert, is het niet zo dat zijn teammaten er bovenuit steken. De enige verrassing is Almeida, maar die heeft de afgelopen jaren zijn talent al bewezen.

Wat zou hem verdacht maken?
Dan denk ik in de eerste plaats aan klimtijden op grote cols. De toptijden dateren bijna allemaal uit de jaren 90. Als hij die tijden zou benaderen, zou ik me ongerust maken.

CechRepublic 10 augustus 2020 om 20:32

@BarryB De aanwijzigingen waren bij Armstrong natuurlijk volstrekt niet concreet. David Walsh riep maar wat zonder enige onderbouwing (misschien dat hij daarom later zo’n zaaddodend boek over Team Sky schreef), maar dat was de enige manier om die rare dominantie van Armstrong kritisch te kunnen beschrijven tot dat er hard bewijs kwam. Bij Lefevere zijn er m.i. vele concretere aanwijzigingen van dopingbetrokkenheid. Denk aan de bekentenis van Museeuw, die ook aan gaf dat de ploegleiders van zijn gebruik op de hoogte waren. En als die het waren was PL het waarschijnlijk ook. Als je dan vervolgens ziet hoe leuke talenten ineens de stenen uit de straat rijden als ze bij DQT gaan rijden mag je best kritisch zijn op de wijze waarop die prestaties tot stand komen. Het domme van Lefevere is dat hij meg zijn grote waffel iedere keer de aandacht op zichzelf en zijn twijfelachtige mentaliteit vestigt en daarmee de niet fans (zoals ik) vol de gelegenheid gefet om alles uit zijn verleden op te rakelen. Daar heeft Evenepoel nu wel last van, terwijl er inderdaad geen directe concrete aanleiding is om hem ergens van te verdenken behalve dat hij echt knettergoed fietst. Het is een gevalletje guilty by association. Als Lefevere verstandig was had hij die association dan ook niet zo duidelijk gelegd.

Hollow Knight 10 augustus 2020 om 20:46

Oei, dan heeft Mathieu van der Poel wel een serieus probleem met zijn familie en team mangement.

Gunther Leonhardt 10 augustus 2020 om 21:32

Elk topteam heeft het spel meegespeeld van 1993-4 tem de introductie van het biologisch paspoort in 2007. Daarmee zeg ik niet dat het daarna niet meer gebeurde, want er waren nog heel wat dubieuze prestaties (Gilbert 2011, Cancellara OS tijdrijden, 41-jarige Horner die Ronde van Spanje wint tegen top Nibali), maar er is vanaf toen wel iets veranderd. Propere renners konden vanaf toen winnen.
Deden van Lefevere en Van Mol mee? Uiteraard, anders behaalde je geen volledig podium in Parijs-Roubaix.
De vraag is of Lefevere en Van Mol de ergsten waren en ik denk van niet.
Gianetti ging in 1998 bijna dood aan zijn dopingexperimenten en kwam als ploegleider in opspraak met Ricco, Piepoli en Cobo. Hij is nu directeur bij UAE.
Ik denk ook aan Riis en Vinokourov.

Michelangelo 10 augustus 2020 om 21:51

Dit is inderdaad een lastig punt.

Ik denk dat velen van ons zich “enorm belazerd” voelen door de renners en ploegleiders uit de EPO tijd. En ik plaats sinds die tijd ook mijn vraagtekens: als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het heel vaak ook niet waar.

Tegelijkertijd: zolang er geen bewijs is, dan krijgt een renner van mij het voordeel van de twijfel. Ook Evenepoel. Als ik al mijn vraagtekens heb bij 1 van de DQS renners, dan is het bij alleskunner Alaphillipe. Met dubieuze omkadering, en af en toe wonderlijke uitschieters zoals de tijdrit in de Tour van vorig jaar. Evenepoel laat in die zin “gewoon” een consistent beeld zien.

En misschien moeten ploegbazen maar eens gaan scouten bij andere sporten. Want eerst waren het de veldrijders die alles aan gort reden, en nu zijn het schansspringers en voetballers.

En wie weet zit daar vwb Evenepoel wel de reden waarom hij nu staat waar hij staat: of je nu voetbal een sport vindt of niet; goede jeugdvoetballers worden al op heel jonge leeftijd begeleid en gepamperd om sporter te worden. Met heel veel begeleiding op en naast het veld, tenminste zo is dat in Nederland. “Keerzijde” is misschien dat de rek er op heel jonge leeftijd al uit is.

Benieuwd of er meer jongetjes de oversteek gaan maken van het voetbal naar een échte sport ;-)

CechRepublic 10 augustus 2020 om 22:00

@Michelangelo Een Engelse vriend van me, een voetbalfanaat, beschouwt wielrennen als een totaal kansloze sport. “Niets meer dan wie het langst hard en dom kan trappen. Komt geen enkele echte vaardigheid bij kijken”. De ironie is dat hij zelf (echt waar) niet kan fietsen….

Barry Batsbak 10 augustus 2020 om 22:27

Wat stel je voor dan Chec? Iedereen die een bijzondere prestatie levert in staat van beschuldiging stellen? Dan kunnen we het verslaan van wielerwedstrijden beter overhevelen naar de Weekend of de Story. Wat me overigens wel te binnen schoot een paar dagen geleden; Jakobsen ligt in een hospitaal en er zal ongetwijfeld iets met bloed- of plasmatransfusies hebben plaatsgevonden. Hoe ongepast ook, ik zou als controlerende instantie wel geïnteresseerd zijn in zijn huidige bloedwaarden en hoe die zich verhouden tot zijn bloedpaspoort. Hoe snel passen hematocrietwaarden zich weer aan aan de lichaamseigen waarden na ontvangst van donor-bloed? Als er bij DQS stelselmatig gerommeld wordt, zou hier dan een indicatie kunnen opduiken? Als dat het geval is, zou je DQS wat uitdrukkelijker tegen het licht kunnen houden en de rest van de ploeg nader gaan bekijken. Geen idee of dat een rare gedachte is.

Wielrennen is trouwens tenminste een echte sport. Voetbal is slechts een spel.

CechRepublic 10 augustus 2020 om 22:39

@BarryB Ik zou heel graag met een goed voorstel komen, maar vrees dat zo’n voorstel niet bestaat. Zou me wel kunnen voorstellen dat er extra gecontroleerd wordt op ploegen met (management met) een dubieus verleden waar sommige renners echt heel opvallend presteren zoals TJV (Roglic), UAE (Pogacar) en DQT (ongeveer de hele ploeg). Maar dat zal waarschijnlijk niets opleveren. Dat er nu niet meer klakkeloos geaccepteerd wordt wat de Armstrong’s, Dekker’s, Pantani’s en Museeuw’s presteerden is m.i. al vooruitgang.

CechRepublic 10 augustus 2020 om 21:47

Daar heb ik wel moeite mee hoor: Lefevere en de Mol deden wel mee, maar de anderen waren erger. In de categorie “een beetje zwanger”. En hoe meet je wie erger was?

Ik heb ook de nodige moeite met de rol van Gianetti. Helemaal in combinatie met de Sloveense verhalen en de opmerkelijke prestaties van Pogacar. Maar we hadden het nu over Lefevere, nav de Evenepoel prestaties. Bij iedereen die zo hard rijdt voor DQT is PL nou eenmaal helaas een red flag. Daarom zou PL beter wat meer op de achtergrond kunnen blijven om zijn renners niet te belasten. Dat was eigenlijk de kern van mijn gereutel.

Gunther Leonhardt 11 augustus 2020 om 00:55

Je moet dit in de tijdsgeest bekijken. Begin jaren negentig werd het duidelijk dat je geen aansprekend resultaat kon behalen zonder EPO te gebruiken. Onze kijk daarop is eenzijdig. Zo was er het verhaal van dokter Rijckaert van Festina. Hij is beboet voor inbreuken tegen de dopingwetgeving, maar anderzijds stond hij bekend als de arts die de hematocriet van z’n renners niet boven 53-54% liet gaan. Daarmee heeft hij waarschijnlijk levens gered.
Voor mij is er een groot verschil tussen dat soort mensen en eerder genoemde figuren. Die nuance is belangrijk. De documentaire over Frank Vandenbroucke maakte ook duidelijk dat zijn teloorgang er pas bij Cofidis is gekomen waar veel minder controle was.
Alles wijst erop dat Gewiss in de Waalse Pijl van 1994 helemaal los is gegaan met Epo. In de Giro die daarop volgde, was Mapei nergens. In de Vuelta daarentegen weer wel. Ze hebben tussen die twee rondes een inhaalbeweging gemaakt.
Je kan dat veroordelen, maar als ik zou moeten kiezen tussen doping of mijn team opgeven, ben ik geneigd om voor het eerste te kiezen.

Melkzuur 11 augustus 2020 om 13:49

Ik ben het met je eens dat er veel mensen actief zijn in het wielrennen met boter op het hoofd, maar toch heb ik er vertrouwen in dat Evenepoel echt zo uitzonderlijk goed is. Als 14-jarige Anderlechtspeler degradeerde hij al de rest (ook de A-ploeg) tijdens de fysische proeven (en niet zo'n beetje ook), iets wat ook naar voren kwam toen hij zich 4 jaar geleden voor het eerst aanmeldde bij de Belgische Wielerbond en prestaties/tijden neerzette die ongezien waren voor zijn leeftijd – en al zeker voor iemand die op dat moment amper enkele weken aan het fietsen was.
In dat opzicht is Pogacar mogelijk verdachter: hij was natuurlijk al goed bij de jeugd, maar neemt wel een enorme vlucht in vergelijking met zijn toenmalige (evenwaardige) concurrenten.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair