Remco Evenepoel eert Gino Mäder met winst in serene etappe in Zwitserland
Foto: Cor Vos
zaterdag 17 juni 2023 om 16:53

Remco Evenepoel eert Gino Mäder met winst in serene etappe in Zwitserland

Remco Evenepoel heeft de zevende etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. Het werd een serene etappe, als eerbetoon aan de overleden Gino Mäder, die grotendeels geneutraliseerd werd afgewerkt. In de laatste 25 kilometer werd er toch gekoerst, en soleerde Evenepoel naar de etappezege. Wout van Aert won de sprint voor plek twee.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Na de geneutraliseerde en emotioneel enorm beladen etappe van gisteren, besloten de organisatoren, na een zorgvuldige afweging, om etappe zeven van de Ronde van Zwitserland op het origineel uitgetekende parcours te laten plaatsvinden via de normale tijdschema’s. Daarbij wel de kanttekening dat de tijdsverschillen voor het algemeen klassement op 25 kilometer voor het einde werden opgemaakt.

Het was de wens van de ouders van Gino Mäder om de koers toch af te maken, dus stonden vandaag 183,5 kilometer op het programma tussen Tübach en Weinfelden, met in de finale de Ottenberg als scherprechter. Bahrain Victorious en Intermarché-Circus-Wanty besloten, gezien de omstandigheden, hun renners niet meer op pad te sturen, in totaal verschenen 37 renners niet meer aan het vertrek.

De etappe verliep zeer sereen. De renners van Trek-Segafredo, de ploeg van leider Mattias Skjelmose, namen de touwtjes in handen en haspelden de rit relatief rustig af. Aanvallen zagen we niet, waardoor het peloton in colonne de etappe afwerkte.

Foto: Cor Vos

Het enige wapenfeit onderweg was het bergpunten sprokkelen van Pascal Eenkhoorn. De Nederlandse kampioen pakte de punten op de Oberegg, en stelde zo zijn bergtrui veilig. Verder bleef het vrij rustig, want ook de beklimmingen van de Eggerstanden en Engishalden gingen voorbij zonder aanvallen of echte koers. Richting de laatste 25 kilometer – waarin dus geen verschillen gemaakt konden worden voor het klassement – kwamen de treintjes van de klassementsploegen wel voorin postvatten.

25 kilometer koers
Op de korte Ottenberg (2,6 km aan 7,9%) opende Neilson Powless (EF Education First-EasyPost) de debatten. Wout van Aert (Jumbo-Visma) was er als de kippen bij om de kloof te dichten, samen met Tom Pidcock (INEOS-Grenadiers). Echter troepte alles vrij snel weer samen. Het tempo bleef hoog, en dat was het sein voor onder meer Juan Ayuso (UAE Emirates) en leider Mattias Skjelmose (Trek-Segafredo) om hun krachten voor de tijdrit te sparen en de rit rustig af te werken.

Wereldkampioen Remco Evenepoel had meer succes: hij koos op zeventien kilometer van de streep voor de aanval. De Ethiopiër Welay Berhe (Jayco-AlUla) probeerde nog wel even aan te pikken, maar werd vrij snel op zijn nummer gezet. Niemand had echt een reactie op Evenepoel in huis, waardoor hij met ruim een minuut voorsprong naar de finish soleerde.

Evenepoel kwam over de streep met zijn vinger naar de hemel gericht, met Gino Mäder in het achterhoofd. Bijna een minuut later kwam er nog een Belg over de streep: Wout van Aert won de sprint voor de dichtste ereplaats voor Bryan Coquard.

RIDE Magazine
52 Reacties
Sorteer op:
17 juni 2023 17:24
Al dat gehak op elkaar gisteren en vandaag vind ik nogal ongepast. Laat elkaar even met rust voor een paar dagen, tot de Ronde van Zwitserland is afgelopen. Voor vandaag kunnen we het gebaar van Evenepoel gewoon waarderen.
  17 juni 2023 20:59
  Zo is dat, ik heb geen koers gezien vandaag (andere dingen te doen) maar voor de ronde van zwitserland maakt dat niet uit. Koersen, niet koersen zoals Wout van Aert het in een interview voorafgaand aan de race zei: elke beslissing is goed. Als de renners hier vrede mee hebben dan is het aan ons publiek om daar ook vrede mee te hebben. Dat is de situatie zoals die nu is, geen normale koers. Wellicht zijn er morgen renners die in de tijdrit de draad gaan oppakken, anderen zullen die misschien plichtmatig uitrijden en ook dat is allemaal prima. In de volgende wedstrijd zal er weer ‘normaal’ gekoerst worden.
17 juni 2023 17:09
Evenepoel deed ditzelfde in de ronde van Polen de dag nadat Fabio viel. Ondanks z'n maniertjes een absoluut goed mens.
  17 juni 2023 17:52
  Langzamerhand wedstrijd Gino Mader eren.
17 juni 2023 17:01
Evenepoel doet wat hij zich had voorgenomen te doen. Grote, grote klasse dit eerbetoon.
  17 juni 2023 17:12
  Snap ophemeling niet echt. Evenepoel reed gewoon weg en ws afgesproken dat hij als wereldkampioen zou doen.

  Beschamend zou zijn als meerdere renners zouden strijden voor plek 1 om maar dat vingertje omhoog te doen.
  17 juni 2023 17:22
  Het was waarschijnlijk daarom, John, dat Oomen de ballen uit de broek reed in de achtervolging.
  17 juni 2023 20:16
  Inderdaad. Ik snap niet goed waarom hierover vervolgens nog zo'n discussie wordt gevoerd.
17 juni 2023 17:20
Ik denk dat dit geen dag is om heel lang te blijven bespreken of analyseren. Het peloton is goed murw van de gebeurtenissen en de emoties wat wel of juist niet te doen schieten alle kanten op.

Wel mag gesteld worden dat Evenepoel de eerste is om een rol op te pakken wanneer dat mogelijk en/of gewenst is. Wat betreft het bespreekbaar maken van zaken in en direct buiten de wielrennerij heb je daar best een goede aan.
17 juni 2023 17:24
Kritiek op de koers wijze is toch wel triest. Als de renners dit de goede manier vinden om met de rit om te gaan, dan IS dat vandaag de goede manier. De sportieve waarde die enkele Wielerflitsers daar dan aan geven is volstrekt onbelangrijk (altijd maar zeker vandaag)
  17 juni 2023 17:40
  Je doet alsof “de renners” een homogene groep gelijkgestemden betreft, maar net als hier kom je alle meningen en zienswijzen tegen. Dus wat bedoel je nu te zeggen?
  17 juni 2023 17:44
  Dat er geen kritiek moet komen omdat er voor km25 niet gekoerst is.
  Dat er geen kritiek moet komen op klassementsrenners die op 25km van de aankomst in hun remmen knijpen.
  Dat er geen kritiek moet komen op zij die wel koersen in de laatste 25km.
  17 juni 2023 18:05
  Dank voor je verduidelijking Gibo.
17 juni 2023 17:02
Mooie manier om de etappe af te werken vandaag, tijd voor wat bezinning en een klein stukje koers. Toch knap hoe REV even demarreert en het voor de rest direct op lijkt te houden, is toch al de veertigste keer bijna nu. Geen pannekoeken in de groep erachter.
  17 juni 2023 17:24
  Zo is dat nu eenmaal altijd, Cycling, als Evenepoel wint. Daarom hoeft niemand om het leven te komen.
  17 juni 2023 17:28
  @cycling,
  Kan je daarvan de bronvermelding geven, of is het een complot-onderbuikgevoel? En als het een stukje acteerwerk was, dan uiteraard chapeau! Lijkt me overigens wel prettig om als renner zoveel overwinningen cadeau te krijgen. Geef dan een keer Kelderman een zege of zo, die verdient het echt wel.
  17 juni 2023 17:38
  Ik heb mijn melding van dat Evenepoel de overwinning cadeau gekregen heeft weggehaald. Ik vond het een beetje vreemd dat deze overwinning vergeleken werd met de overige overwinningen van Evenepoel. Die zijn echt niet met elkaar te vergelijken, gezien de gemoedsrust van het peloton
  17 juni 2023 18:33
  @cycling
  Inderdaad niet vergelijkbaar. Als de tijdsmeting normaal was verlopen had hij natuurlijk geen mm gekregen vandaag en was de kanst op winst minimaal geweest. Maar ik denk met de opzet vandaag dat het een serieuze poging was van de mannen die er nog zin in hadden. WvA leek er toch ook nog zin in te hebben, net als INEOS.
17 juni 2023 17:05
Remco, wat een klasse.
  18 juni 2023 14:52
  Inderdaad en prachtig hoe hij de hatertjes hier steeds lik op stuk geeft
Ik hoop dat dit inderdaad afgesproken was, dan is het echt wel een mooi gebaar om de wereldkampioen het eerbetoon te laten doen. Maar als dat niet het geval was: hoe kan het in godsnaam dat de groep REV zo weg laat rijden? Je weet toch dat je hem nooit ook maar een paar meter moet geven? Ze reden er nog wel achteraan leek het. Maar zinloos. Hoe dan ook, het was mooi.
17 juni 2023 18:19
Ach, wie boeit evt. bespiegelingen nog. Er is een jonge renner dood. Eerbetoon is op zijn plaats, alles eromheen nog weinig.
17 juni 2023 20:45
Je mag heus geen fan zijn van Remco. Ja, hij communiceert soms wat onhandig. Maar niemand kan ontkennen dat dit simpelweg met de beste bedoelingen is gedaan.

Los daarvan, er ging iemand winnen en wie dat ook zou zijn, zou exact hetzelfde denken: deze is voor Gino.
17 juni 2023 17:10
Dat Evenepoel vandaag als Wereldkampioen wint is geen verrassing. Ik had een Zwitser verwacht, maar volgens mij had geen enkele Zwitser vandaag zin in koersen
  17 juni 2023 17:11
  Volgens mij zijn alle Zwitsers vanmorgen niet meer gestart
  17 juni 2023 17:13
  @Sjonge jonge Volgens mij ook, daarom zeg ik ook dat ze geen zin in koersen hadden
  17 juni 2023 17:18
  Er zijn er nog drie in koers gebleven: Dillier, Hollenstein en Bissegger.
  Hoogstwaarschijnlijk niet met heel veel zin in koersen, dat ben ik met je eens.
  17 juni 2023 17:38
  Ah toch nog een paar, bedankt voor de info Maillot
17 juni 2023 17:23
Mooi als eerbetoon aan Mader dat wereldkampioen Evenepoel hier vandaag wint, of het nu vantevoren afgesproken was of niet (heb het niet gezien).

Verder denk ik dat we na gisteren hier geen discussies meer over moeten gaan voeren.
  17 juni 2023 18:32
  Ik begrijp niet zo goed wat daar eerbetoon aan is.
  17 juni 2023 19:33
  Je hoeft het ook niet te begrijpen, ieder zijn idee erover.
17 juni 2023 21:00
Dit kun je toch maar het beste doen. Ik zal niet zeggen "The show must go on", maar jezelf als een stel zoutzakken naar de finish laten begeleiden zou ook niet de bedoeling zijn.

Mooi dat Remco zijn benen even heeft laten spreken. Deze dagen raakt iedereen in de sport en dan is het goed als je iets moois kunt laten zien als eerbetoon.
17 juni 2023 21:07
Niets van gezien maar ik geloof niet echt dat evenepoel dit zomaar cadeau heeft gekregen. Ik denk wel dat de rest het ok vond dat remco ging winnen toen hij een gaatje had, die interviews et cetera achteraf zijn voor een keer helemaal niet zo tof en dat de wereldkampioen dit dan kan doen is goed zo.
17 juni 2023 19:43
Waar gaat dit over???
17 juni 2023 18:31
Als die reageerders hier die zeggen dat het "afgesproken" was dat Evenepoel deze etappe zou mogen winnen, kunnen die daarvan ook het bewijs leveren.
Vraag me af of degene de etappe wel gezien hebben!!!

Ik kan de gedachtengang van de koersorganisatie niet volgen om de tijdsopname op 25km van de meet te doen. Er werd toch gekoerst en dat was ook niet zonder gevaar....zoals Evenepoel toch vol ging ondanks "gevaarlijke bochten en rotondes".
17 juni 2023 21:18
Je kunt je afvragen of evenepoel wel de aangewezen persoon. Is om op de voorgrond te treden.
Buiten dat hij niets met deze renner heeft, staat hij wederom met zijn snuit aan het venster!
Wellicht moet dat jong zich eens afvragen of het het eigen belang is of dat er wellicht andere renners zijn die veel meer in aanmerking komen voor een dergelijke rol!
Het is iedere keer weer de evenepoel rol… stop ermee, er zijn anderen met een echte band die ook prima deze rol kunnen vervullen
  18 juni 2023 06:48
  Remco doet dat goed, eer en hulde brengen. Een andere renner zou het ook gekund hebben. En als wereldkampioen is hij inderdaad de aangewezen persoon om op de voorgrond te treden, zich uit te spreken over onveilige koerssituaties enzoverder.
  18 juni 2023 14:55
  Hij is nu eenmaal als wereldkampioen de beste renner ter wereld
  18 juni 2023 15:04
  Het is geen criterium.
17 juni 2023 18:18
Dit heeft toch niets met Gino eren te maken? Bij Rev moet en zal het om Hem moeten gaan, zelfs in zo’n beladen etappe als vandaag.
  17 juni 2023 18:48
  Ik zie eerlijk gezegd ook niet wat het met het eren van Mäder te maken heeft dat Evenepoel vandaag wint. De enige connectie tussen deze 2 is dat ze allebei profwielrenner zijn/waren.
  17 juni 2023 19:46
  Helemaal mee eens, vraag me af of hij Gino überhaupt kende.
17 juni 2023 17:01
Alle andere klassementsrenners wisten niet hoe snel ze in de remmen moesten knijpen toen tijd werd opgenomen. Want stel je voor dat je ook maar 0,01 procentje energie extra verspilt die je morgen dan niet meer hebt tijdens de tijdrit. Tekenend voor de walgelijke en laffe mentaliteit van het overgrote deel van het huidige peloton die we ook al in de Giro zagen.

Prachtig dat dan uitgerekend de wereldkampioen daar maling en heeft aan besluit juíst te koersen, met het idee om te winnen en Gino te eren. Dan ben je een grote.
  17 juni 2023 17:05
  Je had kunnen volstaan met je tweede alinea. Die is uitstekend verwoord.
  17 juni 2023 17:06
  Iedere renner beslist vandaag zelf wat hij wil en kan doen. Niks is verkeerd nu.
  Niks is per definitie verkeerd. Walgelijk, die megalomane meningen de laatste tijd hier.
  17 juni 2023 17:10
  De waarheid vertellen is altijd een risico op wielerflits, HNak. Het was koers vandaag, dacht ik. Niet dus. Geen bonificatie zelfs. Ofwel stop je met de ronde of je koerst terug, maar dit leidt nergens naar.
  17 juni 2023 17:27
  Toch erg dat iemand als HNak al zo snel weer vergeten is waar het deze etappe om ging. Zelfde geldt voor Marcus. Dit was gewoon afgesproken. Dan zulke reacties is echt een dieptepunt wat mij betreft.
17 juni 2023 17:08
Qua 'eerbetoon': okee. Maar sportief een aanfluiting.

Niks 'race' tot 25km tot de finish. En niks daarna 'strijd om de ritzege'. REV was nog niet weg of hij had al vijf motoren en een auto direct voor zijn snufferd, die hem omstebeurt even van dichtbij kwamen bekijken. Ja, daar zal Mäder op zijn wolk van hebben genoten, zo zou hij het gewild hebben. Vast.
  17 juni 2023 17:11
  Had je een beter alternatief dan? Alle Zwitsers, ploegmaats en vrienden zijn uit de koers gestapt. Hij neemt tenminste zijn verantwoordelijkheid als wereldkampioen.
  17 juni 2023 17:16
  Gino en zijn geliefden kunnen zich daarentegen wel optrekken aan deze prachtige bijdrage. Groots weer, mooi mens.

Reacties zijn gesloten.