Remco Evenepoel: “De vorm is oké, maar het betekent niet dat ik nu blij ben”

zaterdag 9 april 2022 om 19:06
Remco Evenepoel: “De vorm is oké, maar het betekent niet dat ik nu blij ben”

foto: Cor Vos

Remco Evenepoel heeft er alles aan gedaan om de gele trui te verdedigen in de slotetappe van de Ronde van het Baskenland, maar uiteindelijk glipte de eindoverwinning hem door de vingers. Ook greep hij naast de podiumplaatsen na de zware etappe naar Arrate.

Evenepoel zat op de Krabelin, een zware klim van de eerste categorie op veertig kilometer van de finish, geïsoleerd en werd vanaf dat moment bestookt met aanvallen. In eerste instantie kon hij op zijn eigen tempo nog terugkeren bij de andere klassementsrenners, daarna verloor hij echter toch de aansluiting. Met Daniel Felipe Martínez in zijn wiel, kon hij voor de laatste klim van de dag toch weer terugkeren in de kop van de koers. Op de slotklim moest de kopman van Quick-Step Alpha Vinyl de andere mannen alsnog laten gaan.

“Of ik spijt heb van die achtervolging met Martínez in mijn wiel? Ik was gelost, dus daarvan heb ik geen spijt. We moesten wel achtervolgen. Ik heb alles geprobeerd om terug te komen, ook toen de jongens begonnen aan te vallen. Ik werd eraf gereden toen ze gingen, en daarna bleef het gat hetzelfde. Het was geen slechte dag, maar ik miste vandaag een paar mannen om bij de besten te blijven, mee te vechten en te kunnen blijven aanvallen. Het is jammer dat ik het podium op slechts vijf seconden misloop”, vertelde Evenepoel na de finish.

Beter gevoel dan na Tirreno-Adriatico
De 22-jarige klassementsrenner houdt aan de Baskische ronde wel een beter gevoel over dan aan Tirreno-Adriatico, waar een offday hem uit de top tien van het algemeen klassement wierp. “Ook al sta ik niet op het podium, ik kwam hierheen om mezelf te testen tegen de beste renners van de Grote Rondes en ik denk dat ik het goed heb gedaan. Ook vandaag, want ik was erbij tot aan de laatste klim. Bij de grote versnelling kon ik niet volgen, maar ik kon nog steeds een hoog tempo aanhouden. Uiteindelijk grijp ik door de bonificaties net naast het podium.”

Zo is het leven, vertelt hij verder. “Ik denk dat de vorm oké is, maar dat betekent niet dat ik nu blij ben, want het was prachtig geweest om in Baskenland op het podium te staan. Hopelijk zijn jullie wel een beetje gelukkig met wat ik heb laten zien deze week.”

Dit artikel delen:

79 Reacties

F4L 9 april 2022 om 19:15

Beetje dubbel gevoel over zijn prestatie. Hij heeft gevochten voor zijn leiderstrui en sterk gereden. Aan de andere kant had ik gezien zijn entree bij de profs in 2019/2020 toch verwacht dat hij nu verder zou zijn. Het kan ook zijn dat hij toch minder echte klimmer is en vooral iemand die ontzettend hard kan rijden.

0
Klaas Foppen 9 april 2022 om 19:17

wat dat betreft zie ik meer in hem een super klassieker specialist, als hij zich daar op focust kan hij in zulke wedstrijden wel bijna onklopbaar worden

0
11 na 11 9 april 2022 om 19:32

Zou het iets te maken kunnen hebben met het feit dat hij anderhalf seizoen moest revalideren en werken om terug op niveau te komen na een zware blessure? Misschien best de balans op het einde van dit seizoen opmaken.

0
Klaas Foppen 9 april 2022 om 19:33

anderhalf seizoen ?

0
Michelangelo 9 april 2022 om 19:37

Precies, het wordt steeds meer… ieder seizoen dat hij geen dikke vis binnenhaalt wordt gezien als revalidatiejaar. Over een jaar lees je van dezelfde flitser dat hij 2,5 jaar heeft gerevalideerd.

0
Renaissance 9 april 2022 om 19:42

De man die op de minste kassei eraf wordt gereden is nu een klassiekerspecialist… Kan niet sturen, kan niet wringen, kan alleen hard rijden. Er is niks mis met het zijn van een geweldige tijdrijder die goed meekomt in de heuvels en op in goede weken mee kunnen doen om de knikkers in kleine rittenkoersen. Een goede versie van Spilak zegmaar.

0
F4L 9 april 2022 om 19:45

@klaas, dat zou zeker kunnen. De suggestie om hem de Ronde en Roubaix te laten rijden vind ik ook niet zo gek.

@11 na 11, volgens mij is hij gewoon hersteld. Anders rijd je hier überhaupt geen top 10.

Edit: @Renaissance, die naam schoot ook regelmatig door mijn hoofd. Alleen vind ik Remco toch wel een slag beter dan Spilak, zeker in het tijdrijden.

0
Renaissance 9 april 2022 om 20:03

Hij ís ook beter dan Spilak, daarom zeg ik een goede versie. Al moet zijn palmares niet worden onderschat, 2x Ronde van Zwitserland, Romandie, 2x 2e in Romandie, podium in Parijs Nice, verder nog een pak ereplaatsen en etappes. Ik denk dat Evenepoel echter ook een rol van betekenis kan spelen in Grote Rondes, alleen niet als klassementsrenner. Misschien een type Dumoulin voordat die zich ging toeleggen op Grote Rondes.

0
F4L 9 april 2022 om 20:50

@Renaissance, helemaal over heen gelezen! Ik zag zelf ook wel een Campenaerts 3.0 in hem.

0
djerkson 9 april 2022 om 20:57

Ach Michelangelo, geef nu maar gewoon toe dat het wringt. De aktetas met scalpelwapens lag al klaar, maar je kan enkel het bovenste schapje hanteren. Hij presteert bovengemiddeld na alle bagger die we hier van jou en andere forumgangers hebben kunnen lezen. De haak was al besteld, de ket moest enkel nog zijn fiets eraan haken.
On topic: dit is gewoon een uitstekende prestatie in een van de zwaarste rittenkoersen van een week, ook qua deelnemersveld.

0
Michelangelo 9 april 2022 om 22:08

edit wf: pas je toon aan

0
Baroudeur Baroudeur 9 april 2022 om 23:38

Het cliché wordt weeral bevestigd…

0
CrazyVonkyStyl3 10 april 2022 om 01:44

Tis wat mij betreft toch eerder een in potentie betere versie van Dumoulin. Deze jongen gaat met de juiste begeleiding echt nog wel kans krijgen om een grote ronde te winnen. Hij zal ze niet aan elkaar rijgen zoals leeftijdsgenoot Pogi

0
Michelangelo 9 april 2022 om 19:17

Mooie koers gereden, waarin het hem zeker niet tegen zat. Met de boniseconden van gisteren door de val van Vlasov en Vingegaard, en ook vandaag zat eigenlijk alles mee behalve zijn eigen benen.

Twee dingen vallen op:
– hij was dus blijkbaar toch hier om zich te meten met de besten in de grote rondes. Of is dat de uitleg nu hij tot op de laatste dag kans maakte op de eindzege, en hadden we de “ik ben hier om me voor te bereiden op de Ardennenklassiekers-versie” gehoord als hij er genadeloos was afgepierd? Wie het weet mag het zeggen…
– hij is een showrenner: hij wil weten of iedereen geamuseerd naar hem heeft zitten kijken.

Ik heb geamuseerd naar hem gekeken. Afgezien van die gebaartjes alsof ie de patron van de koers is of op een voetbalveld bezig is. Benieuwd wat ie laat zien in de Ardennen, hij lijkt mij persoonlijk beter in vorm dan Flip.

0
uitdewaaier 9 april 2022 om 19:39

Hij zal nog steeds tegen Flip meneer of U moeten zeggen.

0
Gunther Leonhardt 9 april 2022 om 20:39

Dat tekort komen in het klimmen wordt toch wat overschat. Op de zeer steile stroken moest hij af en toe de besten laten gaan, maar de kloof bleef beperkt. De ronde van het Baskenland is in feite de minst geschikte korte ronde voor hem. Zeer onregelmatige beklimmingen met zeer steile stroken en dito afdalingen met 1 proloog die een halve klimtijdrit was. Voor mij heeft hij boven verwachting gepresteerd en hij heeft dat nagenoeg in zijn eentje gedaan. De ploeg is een pijnpunt en dat zie ik niet snel veranderen. Misschien moeten ze Stef Cras binnenhalen. Die heeft meer indruk gemaakt dan alle helpers van QSA in dit rondje.

0
Michelangelo 9 april 2022 om 21:05

@Gunther,
Ik denk persoonlijk dat jij te mild bent als het gaat om zijn klimcapaciteiten. Kijk naar TA, waar hij er op een stevige klim vanaf moest. Om nog maar te zwijgen van de Giro.

Tot op heden heeft hij (na zijn val) gewoon te vaak laten zien niet met de allerbesten mee te kunnen bergop. Dit was een goed bezet rondje, maar ook een rondje waar nog een boel mannen NIET waren. Hij kon hier bergop niet met de top 5 mee, en dat lijkt me toch een vereiste als je mee wilt doen voor de knikkers in een grote ronde. En dan waren dit ook nog geen 2000+ klimmen, en ook niet na 2 weken koers.

En over “minst geschikte korte ronde”. Ik hoor steeds dat lange klimmen hem goed liggen, waarna hij op een lange klim een tik op de billen krijgt. Dan liggen steile klimmen hem beter omdat hij dan zittend kan klimmen. Waarna hij een tik op de billen krijgt. Dan moet hij een harde koers hebben om goed tot zijn recht te komen, waarna hij een tik op de billen krijgt in een keiharde koers. Dan moet de tijdrit lang en heuvelachtig zijn; tik op de billen. Dan vooral vlak: wederom billenkoek. Welke ronde of welk terrein is dan wel geschikt? Of weet je dat pas als hij ergens wint?

Het is gewoon een goede renner, maar hij steekt er bij de profs niet bovenuit zoals in de jeugd. En als je het mij vraagt heb ik ook weinig groei gezien sinds zijn debuutjaar bij de profs. Zeker als je het afzet tegen bijv. Vlasov, Vingegaard of dat soort mannen.

0
Baroudeur Baroudeur 9 april 2022 om 23:41

Je moet niet kakelen over de Tirreno of Giro. Je moet de analyse maken van dit rondje. Je bent altijd zo sterk/ zwak als in je laatste wedstrijd… Spreekwoord komt trouwens niet van mij, voordat je mij uitmaakt voor fanboy. Hopeloos geval. En nog iets: 'als je het mij vraagt?' Niemand vraagt jou iets, maar toch krijgen we telkens opnieuw je prietpraat te horen.

0
Johnny7 9 april 2022 om 19:19

Heb dit al eerder geschreven maar Evenepoel moet weg bij die ploeg. Doet me denken aan de pijnlijke tijd van Dumoulin bij Sunweb die daar ook geen echte knechten mocht halen (behalve de topper Vervaeke natuurlijk). Dit gaat hem nog veel plekken in korte en grote rondes kosten zo.

Zoek een ploeg waar ze klassementsrenners wel waarderen.

0
Michelangelo 9 april 2022 om 19:34

Hij zegt dat zijn les van vandaag is “dat hij kan dalen”.

Maar volgens mij is de echte les dat hij zelf niet met de allerbesten mee omhoog kan, en vervolgens ook niet kan rekenen op een sterke ploegmaat in de finale. Als je dat af zet tegen zijn concurrenten voor de grotere en kleinere rondes, dan zijn die bijna allemaal beter omringd.

En dan kom je ergens op het moment dat je je moet afvragen of je wel op de juiste plek zit. Ja, je bent enige kopman in het rondewerk, en daarmee hoef je nooit tweede viool te spelen. Maar je bent ook een heel slecht omringde kopman, omdat de ploeg niet het DNA (en de renners) heeft voor het rondewerk.

0
uitdewaaier 9 april 2022 om 19:41

@ Johnny. Waarschijnlijk gaat hij voor een ploeg uit Zuid Afrika rijden.

0
Quincy Adams 9 april 2022 om 20:28

Die gast moet naar ineos. Ik zie hem daar nog een grote stap maken.

0
Kartouche 9 april 2022 om 20:35

Kan hij in het treintje van Bernal als die weer terug is.

0
VerstandOpNul 9 april 2022 om 22:25

Johnny7, helemaal mee eens!

Ik zou zelfs zeggen: Remco ruilen tegen Wout.. zou voor (bijna) alle partijen perfect zijn..

0
Baroudeur Baroudeur 9 april 2022 om 23:44

En weeral is hij daar met zijn prietpraat.

0
vroege vlucht 10 april 2022 om 07:24

Helemaal mee eens dat hij bij een andere ploeg moet gaan rijden. Hij moet van het voetstuk af dat zijn vader en ploegbaas hebben gecreëerd. Naar een andere ploeg waar hij rustig kan groeien. Niet de focus op grote rondes maar op de kleinere rondes en heuvel klassiekers. Remco komt op vlakken fysiek en mentaal te kort voor grote rondes.

0
Petje 9 april 2022 om 19:23

Hij blijft toch tekort komen in het gebergte. Lekker voor hem

0
11 na 11 9 april 2022 om 19:33

Net als al wie achter hem eindigt in het klassement dan.

0
Thijmen.cycling 9 april 2022 om 20:59

Remco is inderdaad niet heel gewaardeerd door sommige acties en het stukje arrogantie. Maar om hem nou zo te haten is ook niet heel erg nodig…

0
Cochise 9 april 2022 om 19:29

Dus Martinez verloor tijd door een aanrijding die 3 meter achter hem gebeurde? Dat moet je toch eens uitleggen. Ahnee, jij bent het, laat maar.

0
Cochise 9 april 2022 om 19:33

Klein vertaalfoutje: hij zegt niet dat hij een paar mannen miste, hij zegt dat hij een paar percentages (sic) miste om bij de besten te blijven.

0
Roeleboelie 9 april 2022 om 19:33

Hopelijk zijn jullie blij…. Man man man… of zou het aan de ploegleiding gericht zijn?

0
Polleke 9 april 2022 om 19:40

Froome was 25 toen hij er voor het eerst in slaagde om een bidon vanuit de volgwagen tot bij zijn kopman te brengen… Er is nog hoop voor Remco…

0
tramontana 9 april 2022 om 19:44

Vlasov, Martinez, Vingegaard… allemaal gasten van 25 jaar. Misschien gaat hij nooit dezelfde explosieve klimkwaliteiten krijgen, maar 24 seconden op een week in zware bergetappes verliezen valt best wel mee, Maak de tijdrit 2x zo lang en hij zit erbij.

0
WernerFranke 9 april 2022 om 19:43

Viel me deze week vooral op dat de mannen die je in Luik of Hoei zou verwachten, toch nog wat te kort komen. Roglic, Flippie (bergop dan), Woods, Gaudu, Ineosyates… Allemaal niet zo goed deze week.

0
Lalsacien 9 april 2022 om 20:29

Gaudu komt terug van een blessure na een val in Parijs Nice. Die rijdt zijn eerste wedstrijd sindsdien.

0
Thijmen.cycling 9 april 2022 om 21:03

Misschien omdat Roglic een blessure heeft. Alaphilippe nooit echt een klimmer geweest. Woods rijdt voor Israël dus dat verklaart veel. Gaudu is gevallen in PN. A. Yates niet als doel.

0
Anatra del Gabinedto 9 april 2022 om 19:44

Dit was de beste REV die we tot nu toe in de bergen hebben gezien. Nog altijd maar 22 jaar en dit jaar eindelijk eens het echte gebergte opzoekend in plaats van simpelere rondjes die hij sowieso zou winnen. Goede ontwikkeling van nog steeds een van de grootste ronde talenten die er rond rijdt.

0
RefleX 10 april 2022 om 08:24

De beste versie van zichzelf maar wederom valt hij van het podium. Dat patroon zet zich gewoon verder. Het dubbeltje zal eens de goede kant op vallen echter waar hij het predikaat van "een groot rondetalent" vandaan haalt is mij een raadsel want hij heeft tot nu toe altijd moeten lossen als het erop aankomt. Hij zal wel eens winnen in de korte rondjes maar er moet nog veel bij voor de grote rondes. Dat is geen ramp he, het blijft een goede renner en hij heeft hier het beste van zichzelf getoond enkel moet het eens stoppen om hem onrealistische verwachtingen toe te schuiven.

0
S'mon 9 april 2022 om 19:46

Wat een leuke dag op WF, zelden gezien dat er zovelen respect hebben voor Evenepoel!
Verder heeft hij een punt in wat hij zegt over dat hij een paar mannen miste. Ik weet dat hier al veel discusie over is geweest, maar als je (zoals Evenepoel) een grote ronde wilt winnen heb je ploeggenoten nodig die ook op een hoog niveau klimmen want in elke grote ronde heb je wel eens een off-day. Dus hierin gaat QSA toch moeten investeren willen ze met Evenepoel een grote ronde winnen.

0
xistnc 9 april 2022 om 20:07

Misschien moet je onderscheid maken tussen respect voor REV en respect voor zijn prestatie. Als hij respect verdient voor een prestatie, dan krijgt hij dat ook gewoon. En als daar geen reden voor is, dan niet.

0
S'mon 9 april 2022 om 20:16

Respect voor zijn prestatie, en groeiend respect voor Evenepoel. ;)

0
Briqqe 9 april 2022 om 19:48

Moest ie vanaf morgen nooit nog iets winnen heeft ie toch al meer gewonnen dan de meeste profs in hun ganse carrière.

0
Zadelsnuffelaar 9 april 2022 om 20:03

Mensen hebben veel te hoge verwachtingen van dat mannetje. Ik ben aangenaam verrast dat hij de schade zo weet te beperken. Het is net door deel te nemen aan wedstrijden zoals de TA en het Baskenland dat hij hardheid opdoet. De daalangst lijkt zo goed als overwonnen. Of hij bergop nog progressie kan boeken moet blijken. Ik neem aan van wel. Kan me niet aan de indruk ontdoen dat hij te zwaar staat. Het is geen stereotiep iel klassementsrennertje. Al helpt die extra massa dan weer op andere vlakken.

Ben het verder ook eens met mensen die zeggen dat hij andere oorden moet opzoeken. Bij QS zal hij niet het maximale uit zijn carrière halen als hij werkelijk wil doorzetten en grote ronderenner wil worden. Er zijn pionnen binnengehaald om hem te ondersteunen maar het blijft een feit dat QS geen totaalervaring heeft met het op- en begeleiden van klassementsrenners. Daarnaast heeft QS geen budget om echte topknechten aan te trekken. Ten slotte zijn papa Evenepoel en Lefevere goede vrienden. Benieuwd hoe een mogelijke breuk gaat verlopen.

0
Scott Sunderland 9 april 2022 om 20:27

Evenepoel is nog steeds een jonge renner en een hele goede. Als klimmer denk ik dat hij tekort zal blijven komen. Hij is meer een Alaphilippe dan een Pogacar.

0
Melkzuur 9 april 2022 om 20:52

Ik weet het eigenlijk niet of het nu een goede, slechte of oké prestatie is.
Enerzijds blijft hij makkelijk Roglic en Yates voor, maar anderzijds eindigt hij wel na (of erg dicht bij) renners als Izagirre en Bilbao. Goede renners maar geen wereldtoppers.
Enerzijds kan hij wel degelijk meer dan behoorlijk dalen, maar anderzijds waren er op de steilste stukken bergop minstens 10 renners beter.
Enerzijds heeft hij van alle renners uit de top 10 veruit het meeste werk verzet, maar anderzijds: waarom in hemelsnaam? Misschien had het geen invloed op zijn prestatie vandaag, maar misschien verliest hij daarom wel (minstens) een podiumplaats.
En voor de rest: hopelijk slagen ze erin om iets te doen aan zijn stevige torso. Een renner heeft best zo weinig mogelijk spieren (= gewicht) in zijn bovenlichaam, en het lijkt me dat hij alleen al daarom 2 kilogram te veel meesleurt. Ook dat kan het verschil maken tussen net lossen, of net kunnen aanhaken op de stukken van +12%.

0
Michelangelo 9 april 2022 om 21:16

@Melkzuur,
Vraag is of je de vermageringskant op moet denken als Evenepoel zijnde. Uiteindelijk moet je het doen met wat je mee krijgt van Moeder natuur. En ik kan me niet voorstellen dat Evenepoel in het krachthonk zit om zijn bovenlijf zwaar te trainen.

Hij heeft gewoon geen typische bouw voor een klimmer. Ook al lijkt hij qua lengte en gewicht een klimmer, het is anders verdeeld. Hij heeft relatief dikke benen, vraag me af of dat een voordeel is.

Iemand met verstand van natuurkunde:
Je hebt 2 renners van 1.65 en 60 kg. Ze trappen allebei 6W/kg. Echter bij de een zit er 5 kg meer in de bovenbenen (draaiend gewicht) dan bij de ander. Die heeft relatief meer gewicht in het bovenlijf (stationair gewicht). Gaan ze even hard bergop (uitgaande van dezelfde aerodynamica).? Of gaat de 1 harder dan de ander, en waarom? Deze vraag met in gedachte dat 500 gram gewichtsbesparing in de wielen veel meer oplevert dan 500 gram gewichtsbesparing aan het frame.

0
meqadon 9 april 2022 om 21:20

Melkzuur + 1 en michelangelo ook +1
Dit zijn idd interessante vragen voor zijn ontwikkeling. Hij zal zich in de toekomst ergens in moeten specialiseren en dan zullen deze vragen toch (hopelijk) beantwoord moeten worden.

0
adelaarvanantwerpen 9 april 2022 om 22:23

@Michelangelo. Die rijden even rap, want zij produceren allebei 360 watt. Maakt dan niet uit hoeveel gewicht jij hebt in uw bovenbeen.

0
Michelangelo 9 april 2022 om 22:37

@Adelaar,
Als dat zo is, kost het dan ook evenveel energie om deze arbeid te leveren. Immers, degene met de zwaarste bovenbenen moet meer massa van richting laten veranderen dan degene met de lichtste benen. Ook hier: de vergelijking met de zwaardere en lichtere wielen, en de lichtere wielen die beter “van richting veranderen” dan zware wielen.

Ik hoop dat er ergens een natuurkundige, inspanningsfysioloog of zo iemand is die daar wat zinnigs over kan zeggen.

0
adelaarvanantwerpen 9 april 2022 om 22:47

@ Michelangelo

Het klopt dat iemand met zwaardere bovenbenen veel meer energie moet verbruiken om 6 W/KG bergop te produceren en hier meestal niet toe instaat is. Cav woog in zijn prime net zoals Froome rond de 70kg. Maar Cavendish kon door zijn lichaamsbouw bijna onmogelijk 6 W/KG voor 20 minuten bergop terwijl dat Froome dit bij wijze van spreken elke dag kon.

Dus antwoord op u vragen.
Als iemand met zwaardere bovenbenen (allebei met hetzelfde gewicht) dezelfde W/KG produceert als iemand met lichtere bovenbenen dan rijden zij even rap, maar de kans dat iemand met zwaardere bovenbenen hiertoe instaat is in kleiner wegens nadelige lichaamsbouw bergop. Vb cav/Froome

0
Michelangelo 10 april 2022 om 00:43

Of het verhaal helemaal op gaat weet ik niet, Adelaar. Dat heeft natuurlijk ook te maken met spieropbouw, type spiervezels etc.

Evenepoel lijkt geen sprintvezels te hebben gezien zijn sprints. Hij kan (blijkbaar) wel heel veel w/kg trappen in een 15 minuten test. Maar om even hard bergop te gaan als bijvoorbeeld Martinez (uitgaande van vergelijkbare lengte en gewicht maar lichtere bovenbenen bij Martinez) zou Evenepoel dus meer energie nodig hebben. En wie weet dat dit even goed gaat, maar dat je gedurende de duur van een etappekoers (of gedurende een lange klim) uiteindelijk niet de energie meer kunt aanboren die nodig is. Waarbij ik natuurlijk de kanttekening plaats dat ik de benen niet heb gewogen, maar dit inschat obv wat ik zie.

Benieuwd of er inspanningsfysiologen o.i.d. zijn die kunnen zeggen of dit hout snijdt of onzin is. Met onderbouwing graag, en niet met holle kreten als ‘prietpraat’.

0
Limal 10 april 2022 om 07:41

Ook ik ben geen inspanningsfysioloog of bewegingswetenschapper, maar hier toch enkele opmerkingen die ik wil aanbrengen:

– zoals Michelangelo opmerkt hebben Froome en Cavendisch een volledig andere spieropbouw (snelle/trage vezels) dus die vergelijking loopt idd mank
– dat Evenepoel 'dikke benen' lijkt te hebben ligt ook een beetje aan zijn lichaamsbouw met vrij korte ledematen t.o.v. zijn romp (het tegenovergestelde van Froome dus) – als je de omtrek van zijn bovenbenen zou meten gaat je niet hoger uitkomen dan bij vele andere klimmers (moet je maar eens op letten bij vooraanzicht waar de lengte minder het uitzicht bepaald) en het totale gewicht gaat zéker niet meer zijn
– bij lopers is het inderdaad wetenschappelijk bewezen dat elke gram minder in je kuiten in principe een voordeel is op de lange afstand (kwam o.a. aan bod in 'Wereldrecord' op Sporza)
– in tegenstelling tot een passief onderdeel als een wiel moeten de benen ook zelf de kracht opwekken, dus een groter spiervolume (of dus gewicht) wekt in principe meer kracht op, wat een nadeel op vlak van arbeid om dat extra gewicht te bewegen kan compenseren.

Uiteindelijk lijkt me dit zo'n complexe vraag dat er geen kant-en-klaar antwoord op is. Het grootste 'bewijs' daarvoor is dat we in de loop der tijd grote-rondewinnaars met heel verschillende lichaamsbouwen gezien hebben.

0
RefleX 10 april 2022 om 08:39

Zeker een interessant vraagstuk. Nu denk ik sowieso dat zijn verliezen in de rondjes die ik tot nu toe van hem heb gezien in het herstel/energieniveau zit. Ok het is niet de beste klimmer maar hij lijkt ook niet echt zijn waardes vast te houden gedurende een ronde, zeker geen grote ronde. Hier was get al een stuk beter en kon hij toch nog de meubelen redden.

Juist hierdoor denk ik dat hij nog een lange weg heeft te gaan voordat hij mee kan doen voor winst in de grote rondes. Of het genetisch is waarbij hij minder hersteld of zijn lichaamsbouw waardoor hij meer energie verbruikt om mee te kunnen en dit niet opgebouwd krijgt of zijn domme manier van koersen waarbij hij op nutteloze momenten met zijn krachten smijt weet ik niet. Hier is echter nog wat werk aan.

0
Michelangelo 10 april 2022 om 10:45

@RefleX, Limal,

Complex maar cruciaal vraagstuk richting de ontwikkeling. Ook ik heb net als RefleX de indruk dat het een “energievraagstuk” lijkt. Misschien dat het te maken heeft met de extra inspanningen die hij levert op momenten dat het niks brengt voor zijn eigen klassement. Of vanwege zijn fysiologie; hij heeft immers echt gewoon een andere bouw dan veel van zijn beoogde concurrenten, die vaak veel ranker en slanker ogen.

Maar wat ik uiteindelijk het vreemdste blijf vinden is de wijze van lossen van Evenepoel. Heel snel op een behoorlijk gat komen, en dan ineens weer nagenoeg net zo snel rijden als de kop van het veld. Terwijl je bij veel andere renners ziet dat ze veel langer aan het elastiek hangen, en uiteindelijk stelselmatig tijd blijven verliezen.

0
Maillot à Pois 10 april 2022 om 10:55

@Michelangelo
Gisteren kan je toch niet zeggen dat hij heel snel veel tijd heeft verloren?
Nadat hij loste zag je hem nog geruime tijd in hetzelfde camerashot in de achtergrond. En op meer dan 35″ van de groep-Martinez heeft hij nooit gezeten

0
Michelangelo 10 april 2022 om 11:08

@MaP,
Hij bleef lang in hetzelfde camerashot omdat er na de initiele demarrage (waar Evenepoel moest lossen) vooraan vooral heel veel werd gekeken. Anders had hij op dat stuk nog 20-30 seconden meer kunnen verliezen. Dat moment op de klim was gewoon bizar slecht vergeleken met wat hij daarna weer liet zien. Want toen er vooraan weer werd gekoerst verloor hij nauwelijks meer tijd. En dat maakt het zo bizar.

0
Limal 10 april 2022 om 11:51

Het antwoord op de vraag 'waarom verloor hij eerst tijd en later niet meer' kan gevonden worden in de profielen van die twee klimmetjes:
https://www.procyclingstats.com/images/profiles/ap/aa/itzulia-basque-country-2022-stage-6-climb-n5-d23d94bd12.jpg
https://www.procyclingstats.com/images/profiles/ap/aa/itzulia-basque-country-2022-stage-6-climb-n7-b1f7f2f0db.jpg
Op de steilste stukken, waar de tegenstanders doelbewust hun piekvermogens afschoten, kon hij niet mee versnellen. Maar kraken deed hij ook niet en de anderen konden die hoogste piekvermogens niet de hele klim volhouden. Op de minder steile pentes en in de vallei had hij steeds voldoende over om als betere tijdrijder weer tijd goed te maken. Een probleem met de energieopname/overdracht lijkt het me dan ook niet te zijn. Mijn mening (en je hoeft mij niet van het tegendeel proberen te overtuigen) is dat dit 'piekprobleem' zeker nog kan verminderen door enkele jaartjes hardheid te kweken.

Waar ik nu al naar uitkijk is de Tour de Suisse. Die begint met vijf heuvelritten, dan twee bergritten (waarvan 1 over de zuidelijke kant van de Nüfenenpas, 2478m, en aankomst op Moosalp , 2064m), om te eindigen met een Zwitsers-vlakke afsluitende tijdrit van 26km. Van alle rondjes die hij tot nu toe (niet uit lange blessure terugkerende) gereden heeft is dat degene die het dichtst aanleunt bij een Tour-profiel. Met aanwezigheid van die afsluitende tijdrit moet zijn doel daar zijn om mee te dingen naar eindwinst.

0
Michelangelo 10 april 2022 om 12:27

@Limal,
Uiteindelijk is het allemaal wat complexer dan “het profiel van de etappe”. Ja, hij is een goede tijdrijder en kan een hoog tempo ontwikkelen op het vlakke. Maar er is een groot verschil tussen mindset in de mensen die voorop fietsen en de etappe + klassement willen winnen tov de directe concurrenten in de kopgroep, en diegenen die achterop liggen en hun klassement moeten redden.

De mannen voorop geven niet het volle pond. Er is altijd wat reserve, want: “ik kan nu wel alles geven om Evenepoel achter me te houden, maar dan wordt ik geklopt door mijn “maatjes” in de kopgroep”. Daar wordt vaak op 95% gekoerst, juist om die reden. Zeker als het gat gemaakt is en de eerste concurrent uitgeschakeld lijkt.

Degene die zijn klassement moet redden heeft maar 1 optie: terugkomen. Dus die geeft altijd 100% in de achtervolging. Er is geen alternatief; ook op 95% rijden betekent dat je niet terugkomt en dus zowel de etappe als het klassement kunt vergeten. Dat is denk ik de belangrijkste reden voor de comeback (waarbij jouw 100% uiteraard wel genoeg moet zijn om het gat te dichten, maar dat is op het vlakke/vals plat voor Evenepoel in basis prima in orde). De sterkste mannen zitten vaak gewoon vooraan, maar die kunnen niet aan 95% wegrijden en wegblijven.

Overigens ben ik net als jij benieuwd naar de RvZwitserland. Nog niet eens zozeer vanwege de TdF, maar vooral omdat dat doorgaans weer een ander goedbezet rondje is dan wat hij tot nu toe heeft gedaan. Met echte Alpencols erin, die hem volgens de kenners goed zouden moeten liggen. Maar die hebben we natuurlijk al vaker gehoord.

Eigenlijk doet hij dit jaar wat ze vorig jaar met hem hadden moeten doen….

0
tramontana 10 april 2022 om 13:08

@Michelangelo Er is ook nog zoiets als 'een parcours moet je liggen'. De demarrage die Remco vrijdag zet op een vlakker stuk na een behoorlijke klim, in principe op de klim zelf nog, is behoorlijk indrukwekkend. Dat heeft niet enkel met aerodynamica te maken. Indien hij wil starten in een grotere ronde, lijkt het me niet gek om de etappes goed te bekijken. Waar verlies ik mogelijk tijd, en hoeveel? Waar neem ik tijd, en hoeveel? Laten we Pogacar even buiten beschouwing nemen. Hoeveel echt zware Alpen- en Pyreneeënritten tel je? Hoeveel tijdritkilometers? Hoeveel andere etappes waar hij tijd kan nemen? Mijn inschatting is dat hij het een keer moet proberen, wat met de Vuelta blijkbaar wel het geval gaat zijn dit jaar. We zagen hem deze week seconden verliezen, geen minuten. Bovendien durft hij koersen, onverwacht initiatief nemen, is het gewoon leuk om te zien.

0
Limal 10 april 2022 om 13:33

Als je totale complexiteit nastreeft moet je ook toevoegen dat het kopgroepje een numeriek voordeel had en dat ze in de vallei vol ronddraaiden om de nummers 1 en 2 op achterstand te houden – een theoretische 95% (minder zal het zeker niet geweest zijn) van elk van hen lijkt me dan equivalent aan 100% van de twee achtervolgers. Daarnaast knapte Evenepoel ook het meeste werk op in de achtervolging (afgaande op het interview met Martínez). Overigens ben ik het helemaal eens met deze uitspraak van ene Michelangelo: "…toen er vooraan weer werd gekoerst verloor hij nauwelijks meer tijd" ;-)

0
theking 9 april 2022 om 21:02

Reed zeer aantrekkelijk deze week. Voor een renner van zijn leeftijd natuurlijk een puike prestatie als je alleen daar naar kijkt. Als je echter mee wil doen in grote rondes dan is toch wel gebleken dat het bergop geen wereldtop. Dit zijn stijle klimmen maar natuurlijk geen Alpen of Pyreneeën. Hij kon vandaag terugkomen doordat de klimmen niet al te lang waren en de schade daardoor niet al te groot was. Ik moet nog zien of hij was teruggekomen als die movistars niet vallen.
In mijn ogen een goede renner, wereldtop in het tijdrijden komt bergop nog wel behoorlijk te kort.

0
peervaneynthoven 9 april 2022 om 21:21

Maar dit was toch de opvolger van Eddy?Ondanks het ziekelijk Belgisch bepluimstrijken heeft hij die verwachtingen nog niet waargemaakt en ik vrees dat dat ook nooit zal gaan gebeuren.

0
legrandbornand 9 april 2022 om 23:49

Spijtig dan dat hij geen Nederlander is, de verwachtingen om de opvolger van Zoetemelk te worden zijn uiteraard veel makkelijker waar te maken. Dat klopt ja…

0
Jacco van Stierop 9 april 2022 om 21:41

Heeft laten zien progressie te kunnen boeken, het dalen gaat beter als mede het snel vinden van de juiste cadans als hij bij zeer steile stukken de rol moet lossen. Fascinerend om te zien dat hij op plateaus door het tempo op te voeren zonder echt te demarreren de groep kan laten scheuren, en de nodige harmonica-effecten creëert.Bemoedigend voor hem en zijn ploeg.
Weet niet of er ook al is geschaafd aan het rijden op niet-geasfalteerd wegdek, maar ik zou de Vlaamse wegen voorlopig nog even links laten liggen. Voortborduren op wat hij hier heeft getoond, lijkt me.

0
mark6941 10 april 2022 om 00:17

Te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken

0
Jean Dumas 10 april 2022 om 03:13

Gevochten als een leeuw, op de manier die bij hem past. Goede stap voorwaarts.

0
RefleX 10 april 2022 om 08:19

Cochise, begrijpend lezen is ook een vak.

0
Michelangelo 10 april 2022 om 11:04

“Where is Quickstep?”

De vraag van Bettiol wordt ook hier niet of nauwelijks gesteld. Ik las het interview van Klaas Lodewyck op Sporza, en die heeft het over Evenepoel, dalen, hard gewerkt, dichtbij en gaat in de toekomst wel winnen.

Maar de belangrijkste vraag, die van Bettiol, wordt eigenlijk bijna nergens gesteld. Blijkbaar ook niet door de interviewer van dienst, terwijl het duidelijk was dat Evenepoel toch al heel snel heel erg remy was.
Als je wilt gaan aanknopen met zeges, dan zul je toch echt ook kritisch moeten zijn op het functioneren van de ploeg. En de keuzes die gemaakt worden. Hopelijk gaat Ome Pat daar zijn volgende column aan wijden.

0
Delson 10 april 2022 om 11:23

Conclusie: geef hem tijd. Er is al zoveel geschreven over zijn stuurkunsten en steile klimmetjes. Op enkele maanden tijd boekt hij op beide fronten enorm veel progressie. Chapeau! Binnen enkele jaren is een klassement van een grote ronde wel mogelijk. Het moeten niet allemaal Pogacars zijn die op hun 22 afgwerkte producten zijn. Remco lijkt ook een pak volwassener geworden. Zieltje bijgewonnen deze week…

0
Michelangelo 10 april 2022 om 11:37

Die conclusie hadden ze bij Quickstep al veel eerder moeten trekken. En ik vraag me af of Remco zelf die conclusie heeft getrokken, want hij is “meneertje Ongeduld” als het gaat om het najagen van zijn dromen en doelen.

Ik ben echter voorzichtig met het optimisme over progressie. Hoeveel groeimarge heeft iemand die al 4 jaar leeft, eet en traint als een prof, en daarvoor ook altijd heeft geleefd en getraind als een prof. Het is niet dat jochie wat op zijn 19e nog vrolijk bij fietsclub “Door tegenwind sterk” fietst met zijn maten, en na 3 jaar bij de beloften op zijn 23e zijn eerste profcontractje tekent. Waar je ervan uit kon gaan dat 10 jaar geleden iemand van 22 nog heel veel groeimarge had, is dat nu met deze generatie voor mij toch een vraagteken.

Ik moet er niet aan denken dat Pogacar ook nog heel veel groeimarge heeft…

Overigens ben ik wel gewoon te spreken over wat Evenepoel heeft laten zien. Ben nog altijd geen fan van die jongen, maar kan niet anders dan daar gewoon mijn hoed voor afnemen.

0
Baroudeur Baroudeur 10 april 2022 om 13:37

Edit redactie: Gedraag je.

0
Michiel 10 april 2022 om 13:49

BAroudeur is af. Zoals wel meer hier op dit forum. Erg opvallend dat figuren die altijd pleiten voor diversiteit aan oa meningen helemaal niet kunnen omgaan met afwijkende meningen. Zgn progressief Nederland is failliet

0
RefleX 10 april 2022 om 14:39

De reacties van hem zijn inderdaad buitensporig en leveren hopelijk snel een ban op. Dit is geen gezonde discussie meer maar gewoon op de man spelen.

0
Michiel 10 april 2022 om 14:53

Nog zo’n woke cancel figuur

0
Baroudeur Baroudeur 10 april 2022 om 15:06

Speciaal even geteld: 13 van de 73 berichten in dit topic. Elke keer opnieuw hetzelfde liedje, dag in dag uit. Vind jij dat dan normaal en gezond Michiel? Ik niet.

0
Michiel 10 april 2022 om 15:13

Och jee, heb je je telraampje erbij gepakt? Tis maar net waar je je druk om maakt en mensen professionele hulp toewenst. Wat een treurigheid terwijl een paar duizend km verderop kinderen en vrouwen zonder pardon worden gedood

Michelangelo is idd wat gefixeerd op Evenepoel, ik op JV. Dat lijkt me een stuk gezonder dan jouw fixatie op Michelangelo

0
Baroudeur Baroudeur 10 april 2022 om 15:26

Goed man, spreek eens met elkaar af zou ik zo zeggen. Dat gaat ongetwijfeld een topnamiddag worden! Have fun.

0
Michiel 10 april 2022 om 15:32

Wat een zielige reactie weer

0

Headlines

Populair

Materiaalzone