Record van vier wereldtitels triggert Peter Sagan richting WK in Vlaanderen

Record van vier wereldtitels triggert Peter Sagan richting WK in Vlaanderen
vrijdag 17 september 2021 om 19:45
Ride

‘Welcome at the top of the world.’ Met deze woorden begroet Peter Sagan ons terwijl hij naar het ruige berglandschap wijst op 2408 meter hoogte op de Port d’Envalira in Andorra wijst. Een etmaal lang volgde RIDE Magazine de drievoudig wereldkampioen op zijn hoogtestage richting het WK wielrennen in Vlaanderen.

Het WK blijft voor Sagan veruit de belangrijkste wedstrijd van het jaar. “Het WK is dé reden dat ik nu drie weken op een berg zit. Het parcours in Vlaanderen moet me liggen. De laatste drie jaar was het WK-traject niet altijd ideaal voor mij. In Innsbruck was het veel te zwaar. Ook het parcours in Imola was te lastig, maar bovenal viel die wedstrijd door het compacte corona seizoen ongunstig. Ik was net een week uit de Tour en moest een rustmoment inlassen om me weer voor te bereiden op de Giro d’Italia. Daarom hebben we besloten om niet te starten op dat WK.”

“In 2019 op de omloop in Yorkshire kon ik beter uit de voeten. Ik had me goed voorbereid, maar door de voortdurende regen werd het een aparte wedstrijd. Ik had me voorgenomen om alles op de laatste twee rondes te zetten. Toen de groep met Van der Poel en Mads Pedersen al eerder ging, vond ik dat nog te vroeg. Zeker ook omdat er geen Belg mee zat in die ontsnapping en ik ervan uitging dat België de wedstrijd wel zou controleren. Helaas zaten er heel wat renners bevroren op de fiets, waardoor niemand meer de kracht had om te achtervolgen. Ik eindigde als vijfde als best of the rest. Natuurlijk was dat frustrerend. Dat is soms het nadeel wanneer je voor een land als Slowakije op het WK uitkomt en geen ploegmaten meer in de finale naast je hebt.”

Peter Sagan in een interview met RIDE Magazine.

In 2015 werd hij wereldkampioen na een korte solo in Richmond. Een jaar later toonde hij zich in de woestijn van Qatar rapper dan Mark Cavendish en Tom Boonen. Terwijl de Slowaak in de aanloop naar het WK in Bergen in 2017 ziek was en zich de hele wedstrijd verstopte en eigenlijk alleen op de meet zijn gezicht liet zien. Daarmee was hij de eerste renner in de geschiedenis die driemaal op rij wereldkampioen op de weg werd.

Record
Een vierde wereldtitel, spookt al lange tijd door het hoofd van Sagan. “Niemand heeft dat eerder gerealiseerd. Dat is een record dat zeker door mijn hoofd speelt. Ik realiseer me dat ik een unieke plek in de geschiedenis van het WK kan veroveren. Normaal ben ik niet zo van de records, maar sinds de derde wereldtitel speelt dat kwartet door mijn hoofd. Zeker nu ik in België en ook volgend jaar in Australië parcoursen krijg waar ik goed uit de voeten kan.”

Het complete interview en een fotoreportage (o.a. op skateboard) met Sagan levert een verhaal van bijna 4000 woorden over acht pagina’s in het najaarsnummer van RIDE Magazine. Hierin vertelt hij hoe hij kijkt naar de Grote Drie: Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe. Zijn deze drie renners hem definitief voorbijgesneld of gelooft Sagan dat hij na enkele mindere jaren weer aan de top kan komen?

Peter Sagan met zijn broer Juraj Sagan op trainingsstage in Andorra. Foto’s: Raymond Kerckhoffs

Daarnaast in het najaarsnummer van RIDE Magazine ook interviews met Wout van Aert, Jasper Stuyven, Niki Terpstra, Joop Zoetemelk en o.a. bondscoach Koos Moerenhout in het najaarsnummer dat in het teken van slecht wegdek staat met veel aandacht aan gravelfietsen zoals offroad naar de top van de Mont Ventoux, Flanders Gravel en de beruchte Colle delle Finestre.


RIDE Magazine is vanaf vrijdag 17 september in Nederland en België te koop bij de betere boekhandel, Bruna en Primera, maar ook online te bestellen zodat je hem thuis krijgt opgestuurd.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Pietgat 16 september 2021 om 19:47

Het is hem zeer gegund!

EricV 16 september 2021 om 20:14

Blijft me verbazen dat hij nog altijd zo veel aandacht krijgt terwijl hij al een paar afgeschreven is door alles en iedereen

Romāns Vainšteins 16 september 2021 om 20:30

Ach ja, vandaag is Valgren weer het mannetje, op het moment dat Sagan het wk of Roubaix staan ze weer tegen hem aan te schurken.

Romāns Vainšteins 16 september 2021 om 20:29

Blijft toch een prachtig figuur, ik gun hem meer dan MvdP en WvA samen om er nog een dikke Cavendish uit te gooien en deze titel voor alle frisse nieuwe neuzen weg te grissen. Heeft toch een act neergezet die navolgers hoogstens tot een surrogaat niveau hebben weten te evenaren.

Ik denk allen wel dat hij er een truc a la Roubaix 18 uitgooien moet meer dan in de wielen hangen en op de sprint mikken. Veel vrienden zoeken en wat inkomsten uit die gekke brillen herinvesteren zou ik zeggen.

deffil 16 september 2021 om 20:37

Hij was de laatste wedstrijden wel in stijgende vorm

Albert Boekhouder 16 september 2021 om 22:19

6 uit 10. Dat is de maximale score die Sagan op WF verdient. Omdat hij soms erg stevig positie kiest, en soms fysiek contact zoekt waar dat niet mag of nodig lijkt. Maar wat ik steeds meer mis bij het supporteren bij koers is het genieten van kwaliteit. Sagan doet 9 dingen goed. Kijk daar eens naar.
Om eerlijk te zijn. Ik heb het idee dat, nu wielrennen steeds populairder wordt, meer zij-instromers uit andere sporten hun mening klaar hebben. Dit bedoeld in algemene zin over Sagan.

wimvl 17 september 2021 om 08:41

Blijft een gevaarlijke outsider

Bontempi 17 september 2021 om 09:20

Fysiek is hij vast in staat om renners als VDP en Van Aert het vuur aan de schenen te leggen. Maar hij lijkt al een paar jaar niet echt zin in koersen te hebben… Hopelijk vindt hij het heilig vuur in hemzelf terug.

NiM 17 september 2021 om 23:24

Mij lijkt het ook zen kwestie van motivatie ipv inhoud

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair