Quintana opgelucht: “We hebben het tijdsverlies kunnen beperken”

Door , dinsdag 10 juli 2018 om 11:06

foto: Sirotti

Nairo Quintana zal zijn Tourstart ongetwijfeld anders hebben voorgesteld. De Colombiaanse klimmer staat na drie etappes al op twee minuten achterstand in het klassement, en kijkt ten opzichte van Tom Dumoulin al tegen een verschil aan van 1:57. Toch was de Movistar-renner tevreden na de ploegentijdrit, waarin zijn ploeg 54 seconden moest toegeven op ritwinnaar BMC. “We hebben het tijdsverlies op een waardige manier weten te beperken”, zo liet hij na afloop weten.


Aan het eerste tussenpunt kon Movistar nog gelijke tred houden met ploegen als BMC, Sky en Quick-Step Floors. In het tweede vlakkere gedeelte van de tijdrit verloor de Spaanse formatie echter flink van zijn pluimen. “Het eerste gedeelte was het zwaarst. Dat lag ons dan ook goed. Het tweede gedeelte was een stuk sneller, wat gunstig was voor de mannen met de power. We hebben de schade echter goed weten te beperken.”

Teammanager Eusebio Unzué echoot de woorden van zijn protegé. “We wisten dat het moeilijk ging worden. Het parcours was duidelijk in het voordeel van de tijdritspecialisten. In het tweede gedeelte hadden we al niet meer de beschikking over Imanol Erviti en José Joaquin Rojas. Hierdoor moesten we het op het vlakke doen zonder onze krachtrenners. Dan is het logisch dat je tijd verliest.”

Ondanks de aangesmeerde tijd, is Quintana niet ontevreden over de teamprestatie. “Het is nooit leuk als je tijd verliest, maar het resultaat is zeker niet slecht.” De klimmer – al driemaal podiumklant in La Grande Boucle – weet wat hij moet doen in de resterende etappes. “En dat is agressief koersen en blijven vechten. We zullen moeten wachten op de bergen.”

Quintana vindt zichzelf terug op een 59e plaats in het klassement, op 2:08 van leider Greg Van Avermaet. De twee andere kopmannen – Alejandro Valverde en Mikel Landa – staan op 53 seconden van de Belg.

Dit artikel delen:

14 Reacties

LutsenkoFan 10 juli 2018 om 11:11

Sowieso al van het begin af aan verassend gevonden dat Oliveira er niet bij is. Rojas is ook niet meer wat het geweest is.

Scotty 10 juli 2018 om 11:12

Ik denk ook wel dat hij wat de tijdrit betreft gelijk heeft. In zijn team zitten veel klimmers, en weinig hardrijders. Ze kiezen bewust voor een andere tactiek, en hadden dit verlies ingecalculeerd. Maar dat maakt het juist reuze interessant. Dat hij daarnaast nog een minuut heeft verloren is natuurlijk wel waardeloos. Hij had zichzelf liever tussen Valverde en Landa zien staan.

DeTourwinjeinbed 10 juli 2018 om 11:15

Ik vind het altijd wel iets moois hebben. Die Spaanse ploegen zoals Movistar en het voormalige Euskadi Euskatel, met dat eeuwige geploeter in die tijdritten/ploegtijdritten. Tegelijkertijd hou je een beetje je adem in, en wacht je als Sky zijnde zenuwachtig af voor als ze los gaan in de Pyreneeën. Geeft een leuke dynamiek in het peloton.

Pubsted 10 juli 2018 om 11:18

Als Dumoulin echt goed is, zie ik hem die 2 minuten misschien nog wel verliezen maar niet de 2 extra die hij nog pakt met de laatste tijdrit.
Maar goed, er staan nog genoeg andere tussen ook. Uran is misschien wel de topfavoriet met de huidige stand.

NDI22 10 juli 2018 om 11:23

Nu maar hopen dat het hier bij blijft, maar na zondag kan het zomaar 4 a 5 minuten zijn voordat ze de bergen in gaan.

Jean Dumas 10 juli 2018 om 11:29

Uran kan het niet in de ITT. Quintana gaat de Tour nooit winnen, dat weet ik zeker.

josi 10 juli 2018 om 11:29

Het probleem was dat ze op het laatste deel met 5 over waren, waarvan 3 kopmannen die ze niet mochten verliezen en die zich dus niet compleet leeg konden/wilden rijden. Op zo’n moment is het hebben van zoveel kopmannen gewoon een nadeel, net zoals in de eerste rit toen Quintana weinig steun kreeg na zijn lekke band. Ben nu al benieuwd hoe dat gaat uitpakken in de kasseienrit.

Geit in mijn Kelderman 10 juli 2018 om 11:41

Ik hoop inderdaad dat het bij twee minuten blijft. Dat is net de schootsafstand die boeiend is om te móeten aanvallen om iets te willen. Als Quintana het klimniveau haalt wat hij kan halen, is hij in mijn ogen de betere klimmer dan Froome (zeker met een Giro in de benen).

Ik hoop wel dat Quintana alleen iets meer durft. Afgelopen jaren reed hij veel te defensief om echt kans te maken op de gele trui. Dat moet je Froome nageven, hij kan zeer offensief koersen, echt rijden om te winnen. Movistar heeft te vaak gereden om niet te verliezen.

LaurentJalabert 10 juli 2018 om 11:52

Quintana oogde daarentegen erg goed, wat dus wel wat belooft voor straks!

Bertvd 10 juli 2018 om 12:02

Ik vraag mij af of er wel zoveel tijd verloren gaat worden naar Roubaix. Het blijft gewoon droog, waarschijnlijk. Een scenario zoals toen met Tony Martin vind ik dan waarschijnlijker. Toen verloren de klassementsmannen volgens mij geen tijd.

Brummel 10 juli 2018 om 12:34

Parijs is nog ver. Ik ben benieuwd waar Nairo toe in staat is als hij de beuk erin gooit. Als hij zijn niveau haalt zullen er heel wat breken in een poging hun verlies te beperken.

Samlambeej 10 juli 2018 om 12:55

Movistar heeft geen echte tijdrijders. Jouw landgenoot Uran heeft een zaak gedaan. Hulde aan Vanmarcke en Phinney. En dan nog die Craddock. Die rijdt al 2 dagen alles zittend dicht. Taaie Texaan.

Wildebert 10 juli 2018 om 13:10

Die Movies gaan zeker de boel nog op de kop zetten. Rijden liever omhoog richting de sterren dan tegen de tijd.

girardengo 10 juli 2018 om 13:16

Quintana kan pas enigszins ‘gerust’ zijn als hij er na de kasseienrit nog zo voor staat.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.