Quintana ligt op schema voor de Tour: “Nu nog een laatste test”

dinsdag 11 augustus 2020 om 18:08
Quintana ligt op schema voor de Tour: “Nu nog een laatste test”

foto: Cor Vos (archief)

In de Tour de l’Ain ging het vooral over de indrukwekkende klimtrein van Jumbo-Visma. En over de intense strijd tussen Primož Roglič en Egan Bernal. Nairo Quintana finishte enigszins geruisloos als derde in het eindklassement en lijkt klaar voor de Tour de France.

Quintana maakte voor de coronabreak indruk voor zijn nieuwe werkgever Arkéa-Samsic, door met verve twee Franse voorbereidingskoersen te winnen én te zegevieren in de koninginnenrit van Parijs-Nice. In zijn eerste wedstrijd sinds de coronastop, de Mont Ventoux Dénivelé Challenge, wist Quintana echter geen indruk te maken.

In de Tour de l’Ain liet de 30-jarige renner echter zien dat zijn voorbereiding richting de Tour vlekkeloos verloopt. “We zijn erin geslaagd om te verbeteren na de wedstrijd op de Mont Ventoux. De Dénivelé Challenge was de eerste koers sinds de coronabreak en dat maakt het vrij lastig. Ik voel me nu echter al een stuk beter.”

Quintana begint morgen aan zijn laatste wedstrijd voor de Tour: het Critérium du Dauphiné. “We hebben dus nog een laatste test richting de Tour. We voelen echter geen stress, aangezien we bijna in topvorm zijn.”

Dit artikel delen:

29 Reacties

La Primavera 11 augustus 2020 om 18:26

Benieuwd of hij weer eens drie weken een hoge vorm vast kan houden. Lijkt in ieder geval een stuk frisser te koersen.

josi 11 augustus 2020 om 18:28

Wie zijn die “we” waar hij het over heeft? Quintana zal iets heel speciaals moeten laten zien om de Tour te kunnen winnen. Geen ploeg, geen tijdrit en niet echt een ideaal parkoers voor hem. Ik zie het niet gebeuren.

jappe666 11 augustus 2020 om 18:49

Ik vermoed de andere Colombianen binnen z’n team, namelijk broertje Dayer en Anacona. Eindigden als knechten ook gewoon netjes als 23e en 33e van het AK.

pirazzi 11 augustus 2020 om 22:32

Met we bedoelt Quintana zichzelf, te vergelijken met wij Beatrix.

harryjohan71 11 augustus 2020 om 23:03

Deze knechten liggen er al lang af als het tempo in de hoogte gaat. Ik kan me niet voorstellen dat deze knechten een gat voor Quintana kunnen dichten als hij de gele trui heeft.

Titaantje 11 augustus 2020 om 18:29

Ik denk dat het voor hem weer een jojo-tour gaat worden. ene dag tussen de plekken 10-20 en de volgende dag voor de plekken 1-5. Hij lijkt consistentie te zijn verloren in de afgelopen jaren, maar kan ook hele goede dagen hebben. Dankzij eerder opgelopen tijdsverlies kan hij dat dan verzilveren met ritzeges. Voor zijn werkgever is het wsl ook prima als hij een etappe wint, ipv geruisloos 5e-10e te worden in het klassement.

Jan Blokland 11 augustus 2020 om 18:35

Toch heb ik de indruk dat hij wat stabieler is dan toen hij bij Movistar zat.
Het kopmanschap delen met Soler en Valverde gaf hem geen rust waardoor hij misschien wat geforceerd moest fietsen. Dat lijkt nu wat beter.

FDJ 11 augustus 2020 om 22:23

Landa en Valverde*

Chris Van Uden 12 augustus 2020 om 07:05

In de docu over Movistar die nu op Netflix staat kun je zien dat Quintana het erg moeilijk had met de sfeer in het laatste jaar dat hij er reed. Als je hem nog niet gezien hebt zeker een aanrader

KimJungPoels 11 augustus 2020 om 18:44

Op zich lijkt hij in orde. Was prima in de L’Ain, en maakte begin dit jaar veel indruk. Werd wel op een kleine 2 minuten gereden door Vlasov op de Ventoux. Dus of die inconsistentie er niet meer is, is afwachten.

Murcia 11 augustus 2020 om 18:45

Gaat zonder twijfel een degelijke Tour rijden en zijn ritje wel pakken.
De belofte die hij bij zijn entree in het peloton maakte heeft hij evenwel in de Tour nooit in kunnen lossen. Ik ben blij dat hij weg is bij Movistar want het geklooi zoals vorig jaar met Soler in de Vuelta was gewoon te pijnlijk.

Jungle Man 11 augustus 2020 om 19:56

Quintana zou een gedroomde tourwinnaar zijn. Franse ploeg. Beetje meeslepen op de bagagedrager van ineos/tjv en een keer toeslaan zou gaaf zijn.

SCIC 11 augustus 2020 om 20:00

Hoezo geen ideale situatie voor Quintana? Stel hij kiest voor de aanval. Wie gaat hem terughalen: Ineos of TJV? Vorig jaar wist Carapaz te profiteren van zijn rivalen. Ik sluit niet uit dat Quintana dat ook kan.

S. Morgenstern 11 augustus 2020 om 20:21

Die rivalen hadden geen knechten van het niveau van Bennett, Sivakov, Froome, Kruijswijk, Thomas en Dumoulin mee, maar waren met elkaar bezig. Hadden ze beide één mannetje erbij gehad van dit niveau, was het verhaal al heel anders en wint Nibali misschien die ronde.

KimJungPoels 11 augustus 2020 om 20:28

En daarbij had Carapaz ook minder rivalen ernaast nog. In deze tour zullen ook Pinot, Pogacar, Buchmann, Landa e.d. aanwezig zijn, die ook met behoorlijke knechten zitten. Ondanks dat Carapaz vorige jaar in de Giro de sterkste was, lag hij eigenlijk al in de touwen. Ik denk dat in deze Tour niemand van zulke achterstanden terug gaat komen.

Wheely 11 augustus 2020 om 20:09

Na “El Día Menos Pensado” gezien te hebben toch wel fan van deze man, die heeft het echt niet makkelijk gehad bij Movistar. Vind hem wel een dark horse voor de Tour, je ziet ook een duidelijke klik tussen hem en Bernal die gunnen elkaar wel wat net als dat Pogačar en Roglič dat doen. Vind ik een leuk ingrediënt voor de Tour.

Lalsacien 11 augustus 2020 om 20:47

Ik zag een schouderklopje van Quintana naar Bernal toen laatstgenoemde Kruijswijk bijhaalde in etappe 2.

Kelder is de Man 11 augustus 2020 om 20:52

Gekeken.. Vreselijke ploeg om in te rijden lijkt me. Geen coherentie. Alleen maar haantjes, ploegleiders incluis.

Coureurs du Courage 11 augustus 2020 om 20:20

@SCIC – Zowel INEOS als TJV zullen het tempo dermate opvoeren dat er geen ruimte is voor anderen. Zie de voorbije Tour de l’Ain. Beide teams hebben zowel de knechten als kopmannen om de wedstrijd hard te maken en elke vorm van concurrentie het zwijgen op te leggen.. wat overblijft, in mijn ogen, zijn de ‘kruimels’ – bergetappe winnen vanuit de ontsnapping of de bolletjestrui. Voor beiden zie ik wel een kans voor Quintana, zou hem volledig gegund zijn en ik denk dat zowel hij als zijn ploeg daar superblij mee zouden zijn (één van beide of allebei).
De vergelijking met Carapaz is totaal krom: Carapaz profiteerde van een mindere Roglic (door val), Nibali die niet beter kon, Lopez die tegen zichzelf fietste, uitvallen van Dumoulin, maar vooral het feit dat Landa een belangrijke controlerende rol speelde. Ze hadden gewoon een overwicht bergop met de beste 2 klimmers (op dat moment in vorm) en hebben dat slim en goed uitgespeeld.

Krakowic 11 augustus 2020 om 20:36

Denk dat hij (misschien wel net als MvdP) nog even in moest komen na zo’n lange corona break. Hij leek in De L’Ain alweer meer op de Quintana van het vroege voorjaar, toen hij echt indrukwekkend rondreed.

Ben sowieso erg benieuwd in hoeverre de corona-onderbreking invloed heeft op ons perspectief op vorm van renners en ons (altijd al) beperkte vermogen om koersen te voorspellen op basis van voorgaande wedstrijden. Denk dat we door deze hele situatie nog wel op een aantal verrassingen stuiten.

floris_harr 11 augustus 2020 om 20:40

Wat een onzin, Roglic viel pas nadat Carapaz in twee bergetappes had geprofiteerd van het naar elkaar kijken van nibali en roglic.
Als Quintana constant in het wiel van Bernal/Roglic rijd en hij daadwerkelijk zo sterk is, dan profiteert hij net zoveel van het hoge tempo als Bernal/Roglic.
@SCIC mooi voorbeeld, ik zie Quintana idd precies op de manier zoals Carapaz profiteren van de rivaliteit tussen Jumbo en Ineos.

harryjohan71 11 augustus 2020 om 22:52

Quintana heeft geen sterk team om zich heen. Het verdedigen van de trui wordt dan heel lastig. De situatie in de Giro is niet te vergelijken met de situatie nu in de Tour. In de Giroi ontbrak het zowel Nibali als Roglic aan een sterk team. Als dit wel het geval was geweest had Carapaz geen minuten cadeau gekregen. Het sterkste team had volgens mij Carapaz de winnaar van de Giro. Jullie zijn volgens mij appels met peren aan het vergelijken. Het klopt dat naast De Plus ook Roglic (kamergenoot De Plus) in de laatste week van de Giro niet fit/ziek was. De Plus is afgestapt en Roglic heeft hem ondanks dat hij niet fit was toch uitgereden.

Murcia 11 augustus 2020 om 21:36

Roglic was ook ziek geworden in de Giro, maagproblemen naar ik dacht. Maar de overwinning van Carapaz was uiteindelijk de overwinning van de sterkste renner + ploeg in de koers. In alle etappes bergop was Roglic al alleen bij zowat de eerste serieuze klim terwijl het peloton toen meestal nog rond de dertig renners bevatte. Kuss was als vervanger van Gesink niet op het niveau van de Vuelta later dat jaar en Tolhoek viel ook tegen. Het uitvallen van Laurens wegens ziekte kwam daar ook nog eens bij.

Joaquim Agostinho 12 augustus 2020 om 09:09

Roglic kreeg het aan de stok met Nibali en dan wordt het extra lastig…

Frank V 11 augustus 2020 om 22:05

Het zou echt een zegen voor alle liefhebbers zijn als hij de blokken onder druk kan zetten. Zo hij huis kon houden in het voorjaar, dat zou geweldig zijn.
Alhoewel het wel een renner is die wacht op dat ene gepast moment. Dat kan ie als geen ander.

Enfin, hup Quinco!

robkuh84 12 augustus 2020 om 08:20

Ik denk dat we alleen maar kunnen hopen dat deze man gaat schitteren. Anders kan het wel een heel eentonige tour worden waar INEOS en TJV bijna elke rit domineren.

Stiekem hoop ik dat Quintana samen met bijvoorbeeld Landa, Pinot en Bardet de strijd aan gaat met deze twee top teams. Alleen dan heb je denk ik nog een kleine kans dat het podium niet gevuld wordt met renners van INEOS en TJV.

Panache 12 augustus 2020 om 09:01

Je kan nog zo’n sterke knechten hebben… Uiteindelijk moet de kopman sterker zijn dan de kopman van de concurrenten. Anders heb je als ploeg via de trein op kop enkel je grootste concurrent een lift gegeven.

LB117 12 augustus 2020 om 09:06

Nairoman gaat wel 1 of 2 etappes pakken…

Ook het prachtige beeld hem met die kippenpootjes in de 1e waaier te zien hangen mocht er een waaierkoers ontstaan zie ik weer graag.

floris_harr 12 augustus 2020 om 14:37

Quintana idd altijd opvallend goed in kasseien/waaieretappes. Prachtige renner die het meer dan iedereen verdiend om het geel te pakken.

Headlines

Materiaalzone