Quinn Simmons verrast sprinters in Vuelta a San Juan, Fabio Jakobsen sprint niet mee

dinsdag 24 januari 2023 om 23:32
Quinn Simmons verrast sprinters in Vuelta a San Juan, Fabio Jakobsen sprint niet mee

foto: Cor Vos

Quinn Simmons heeft de derde etappe van de Vuelta a San Juan gewonnen. De Amerikaanse renner van Trek-Segafredo reed weg in de voorlaatste kilometer en verschalkte op die manier de sprinters. Maximiliano Richeze en Sam Bennett mochten mee op het podium.

De derde etappe was 170,9 kilometer lang. De start en finish lag in Autodrómo de Villicum. De naam verklapt het al, het gaat om een autocircuit. Hoogtemeters waren er amper op dag drie in Argentinië, al nodigde het einde van de rit hier en daar uit om aan te vallen.

Zuid-Amerikaanse kopgroep maakt geen kans
Naar goede gewoonte kregen we weer een ruime ontsnapping met Zuid-Amerikanen. Deze keer waren er zes Argentijnen en twee Chilenen op de afspraak. De voorsprong van het zevental bedroeg maximaal vijf minuten, maar de kopgroep werd nooit een gevaar voor het controlerende peloton.

Het peloton op het circuit – foto: Cor Vos

Het initiatief in het peloton kwam voornamelijk van Soudal Quick-Step en BORA-hansgrohe. Deze grote WorldTour-ploegen hadden met respectievelijk Fabio Jakobsen en Sam Bennett ook al een etappe gewonnen in de Argentijnse rittenkoers. Vooraan haakten er steeds koplopers af, waardoor ze het steeds moeilijker kregen om hun voorsprong vast te houden. Op 35 kilometer van de streep werden de vluchters uiteindelijk gegrepen.

Nerveus peloton trekt richting finish
De finish op het circuit beloofde geen typische massasprint te worden. Dat was ook te zien in het peloton, waar er behoorlijk wat nervositeit heerste. Verschillende ploegen probeerden hun kopman vooraan te positioneren in aanloop naar de absolute finale.

Jakobsen probeerde zich klaar te stomen voor een nieuwe sprint  – foto: Cor Vos

Vlak voor het betreden van het circuit koos Simone Bevilacqua van EOLO-Kometa het hazenpad. De Italiaan schoot met een aardige snelheid weg uit het peloton, maar was kansloos tegen het jagende peloton. Nadat Bevilacqua gegrepen was, was de controle helemaal zoek in het peloton. Quinn Simmons profiteerde daarvan en reed weg.

Simmons houdt vol
De Amerikaan sloeg meteen een flink gat. Maximiliano Richeze zag het gevaar, maar geraakte niet in het wiel van Simmons. Zodoende knalde de 21-jarige renner van Trek-Segafredo naar de zege in de Vuelta a San Juan. Richeze werd tweede en bleef nog net een aanstormende Bennett voor. Europees kampioen Jakobsen kwam niet aan sprinten toe.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Jacco van Stierop 24 januari 2023 om 23:42

Tjoe, sterk staaltje zeg, van Simmons. Altijd leuk wanneer door een late aanval de sprinters in de luren worden gelegd. Geweldige timing want hield net genoeg over, en de arme Richeze kwam maar niet in het wiel. Mooi slot.

3
Dikke Kater 24 januari 2023 om 23:37

Leuke laatste 5 km. Simmons knap gedaan.

2
Tpinotfan 24 januari 2023 om 23:56

Van mij mag deze aankomst voor altijd in deze ronde liggen. Heerlijke chaos en lastig te achtervolgen. Knappe zege van Simmons. Niet de grootste race om te winnen, maar wel groots gedaan.

2
Cochise 24 januari 2023 om 23:43

Toch vreemd hoe moeilijk het blijft om bochten in te schatten op zo’n circuit.

1
Limal 25 januari 2023 om 07:33

Als kijker vond ik het bij momenten ook moeilijk om te zien waar het parcours nu juist naartoe ging. Mede door de lage-kwaliteits luchtbeelden, maar ook door de wegschilderingen die ze vaak doorkruisten. Wellicht was het ook vanuit het rennersperspectief niet altijd duidelijk?

2
Gapenberg 25 januari 2023 om 00:14

Knap van Simmons!
Altijd leuk als zoiets lukt.

Sagan en Nizzolo al aan het vechten voor de zubeldia award voor sprinters

1
vincenzo 25 januari 2023 om 07:34

Goede signalen van Bernal!

1
Romāns Vainšteins 25 januari 2023 om 06:33

Dit doet me oprecht veel deugd.

Simmons is al 2 jaar flink op de deur aan het kloppen en op zoek naar een begin van overwinningen. Deze zal hij wel in zijn hoofd converteren naar ‘ik kan overal winnen’ en dan heb je er eentje die altijd bereid is de koers te kleuren.

Jaar van doorbraak: Brabantse Pijl en een roeleursetappe in de Tour.

0
Vannios 25 januari 2023 om 09:49

Doe daar Strade Bianche ook maar bij!

0
Eroba 25 januari 2023 om 09:17

Door al die bochten op het circuit kwam de wind ook van alle kanten en werd het chaos, waarop Trek zich had voorbereid en Simmons van profiteerde en het knap afmaakte. Was al fan van zijn manier van koersen. Vraag me af of hij op die manier Milaan-San Remo kan winnen… zal wel niet

0
vincenzo 25 januari 2023 om 07:33

Bennett: “We hadden wel verwacht dat er in de slotfase zou worden aangevallen, maar we rekenden eigenlijk op een aanval van Remco Evenepoel”

Ik eigenlijk ook. Waar was Evenepoel in dit verhaal?

-1
Limal 25 januari 2023 om 07:47

Evenepoel heeft wel degelijk zijn kopbeurt gedaan, maar in alle chaos liep het mis met de treintjesvorming. Jakobsen eindigt bij hem in de buurt, Morkov een heel pak plaatsen erachter op 32s en Lampaert mengde zich dan maar in de eindsprint.

0
Mooie Sjors 25 januari 2023 om 08:01

In de groep van Bernal. ;)

0
Cochise 25 januari 2023 om 08:11

Ik vond hem de enige van de ploeg die die hele lange bocht juist aansneed. Vreemd dat Lampaert hem daar niet gewoon volgt. Na de bocht stuurt Evenepoel uit maar de rest van de ploeg was ondertussen overrompeld in die bocht waardoor het stil viel en Simmons zijn moment kon kiezen.

Heerlijk gedaan wel. Wat gunde ik het Richeze ook wel… Laatste koers in eigen land na het Cavendish-debacle. Maar hij geraakte echt niet op dat wiel.

1
toiletduck 25 januari 2023 om 08:43

Kwam sterk opzetten van rechts, die Simmons…

-1

Headlines

Populair

Materiaalzone