Quick-Step-Alpha Vinyl met kopmannen Alaphilippe en Evenepoel in Luik

vrijdag 22 april 2022 om 12:51
Quick-Step-Alpha Vinyl met kopmannen Alaphilippe en Evenepoel in Luik

foto: Cor Vos

Quick-Step-Alpha Vinyl heeft weinig verrassingen in de selectie voor Luik-Bastenaken-Luik. De Belgische formatie rekent op wereldkampioen Julian Alaphilippe, die al twee keer tweede werd in Luik, en Remco Evenepoel.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

Ten opzichte van de Waalse Pijl is er een wijziging doorgevoerd in de selectie van Quick-Step-Alpha Vinyl: Tim Declercq zal de plaats innemen van neoprof Stan Van Tricht. Dat betekent dat Alaphilippe dus louter Belgische ploegmaats met zich meekrijgt in La Doyenne, want ook Pieter Serry, Ilan Van Wilder, Mauri Vansevenant en Louis Vervaeke doen mee.

“We hebben een ploeg met renners die het parcours kennen en die heel gemotiveerd zijn”, kijkt ploegleider Klaas Lodewyck vooruit. “We kunnen rekenen op de wereldkampioen, maar we hebben ook meerdere renners die in de aanval kunnen gaan. Het gevoel is goed en hopelijk zit er een mooi resultaat in zondag, als we de voorjaarsklassiekers afsluiten.”

voor

Dit artikel delen:

27 Reacties

Michelangelo 22 april 2022 om 13:04

Het zou mij niet verbazen mocht de Quickstep-gifbeker dit voorseizoen helemaal leeg gedronken worden.

Alaphillipe lijkt niet de flip van voorgaande jaren. Tenminste hij heeft mij nog nergens overtuigd, zelfs niet op zijn eigen specialiteit.

En Evenepoel lijkt de "cool" te missen (en uiteindelijk de wapens) om het af te maken. Het lukt hem regelmatig om voorop te komen in een kopgroep, maar daar blijft het dan bij. Zeker nu de druk op QS immens hoog is, zie ik hem alweer druk gebarend en beukend zijn frustraties uiten op andere renners. Of zijn beruchte 5 minuten slechte benen hebben. Of met zijn eigen bewijsdrang de kans op een overwinning voor de ploeg om zeep helpen door foute tactische keuzes.

Van mij mag de gifbeker helemaal leeg, vooral omdat ik me verkneukel op de reactie van Lefevere.

Romāns Vainšteins 22 april 2022 om 13:47

Ach gifbeker leeg.. En dan?

Ze hebben gewoon een langlopende ploeg en aankomend jaar kan het alvast niet snel minder dan nu vwb de klassiekers. Ploegen die stapjes omhoog vs omlaag doen in een bepaalde wielerniche is nou niet iets bijzonder zeldzaams.

Michelangelo 22 april 2022 om 13:57

En dan een heerlijke column van Lefevere!

En ja, ploegen doen stapjes omhoog en omlaag. Maar van dominante ploeg in het voorjaar naar niet eens de Oscar voor beste bijrol is gewoon gigantisch groot.

Kartouche 22 april 2022 om 14:02

De oudere garde lijkt en is deels over the hill. Als het moet komen, dan moet het van de jongeren komen. Dit voorjaar hebben ze de stap nog niet gemaakt. Vers bloed aantrekken is een optie. Ze zitten we in dezelfde niche als andere kapitaalkrachtige ploegen. Een topper aantrekken lijkt hiermee uitgesloten.

WernerFranke 22 april 2022 om 18:19

Lijkt een beetje op anti-supporteren, dus tegen de huisregels, dus 100x overschrijven?

Solkanar 22 april 2022 om 18:20

Hun voorjaarsploeg is wel midscheeps geraakt door ziekte en pech. Ze daarom allemaal afschijven lijkt me wat voorbarig. Stybar is einde verhaal maar Asgreen en Lampaert kunnen nog wel wat jaren voort. Vers bloed zal dus zeker nodig zijn maar overdreven paniek is niet nodig. Misschien hebben ze Declerck nog wel het meest gemist. Iemand die rust brengt en waarop je altijd kan rekenen om de eerste 100 km op kop te rijden zodat de rest van de ploeg zich rustig kan sparen voor de finale. Van Lerberge en Steels zijn toch ver van dat niveau verwijderd.

Kartouche 22 april 2022 om 18:33

De meeste ploegen hebben met ziekte en blessures te maken gehad. Dat het steeds door QSA wordt aangehaald is een vorm van niet toegeven dat je ondermaats presteert en de schuld ergens anders leggen.

Alfons Haavers 22 april 2022 om 13:27

Vlaams getint ploegje wel waarmee ze hier van start gaan.

Steven_E 22 april 2022 om 13:29

En enige buitenlander Alaphilippe “woont” dan nog in Vlaanderen ook

platteprijs 22 april 2022 om 14:05

@Alfons leeft dit in Vlaanderen, of ze met een vreemdelingenlegioen of met Vlaams getinte ploeg starten?

Alfons Haavers 22 april 2022 om 14:16

Totaal niet, denk ik. Ik heb het gevoel dat het meer leeft bij bv. TJV.

Het verbaasde me gewoon een beetje.

Limal 22 april 2022 om 14:25

Ik heb dezelfde indruk, Alfons. Volgens mij leeft het fanatieke supporteren voor een team uit eigen land ook harder in Nederland dan in Vlaanderen. (hoewel die indruk vertekend kan zijn door actief te zijn op dit geelzwarte forum en het vermijden van media als HLN)

Massimo Bataille 22 april 2022 om 14:56

Denk ook het nadeel van gebrek aan meerdere nederlandse ploegen.
In belgië zit je al met 4 (quasi) WT-ploegen + een reeks Pro-ploegen zoals bingoal/topsportvlaanderen
In elke ploeg rijden er wel een deel belgen mee
In Nederland heb je enkel Jumbo – waardoor het 'gebrek' aan nederlanders wel vlug een stuk groter is.
Tevens heb je nog iets meer 'kopmannen' id belgische ploegen met een Lampaert, Evenepoel, Wellens, Campenaerts, Philipsen, Merlier …
Bij Jumbo heb je niet echt iemand (buiten miss Kooij of Teunissen) (in de klassiekers)

de adelaar 22 april 2022 om 14:07

Ik hoop dat Evenepoel carte blanche krijgt voor een echte vroege aanval

Alfons Haavers 22 april 2022 om 14:30

Vraag me af of dat haalbaar is in een koers als LBL en met sterke ploegen om te jagen zoals Ineos, UAE en Jumbo.

Het is vast geen toeval dat dit zo’n gesloten wedstrijd is. In bv. Roubaix loont het veel meer om vroeg in de aanval te gaan en dat zie je dan ook vaak in het koersverloop.

Een beetje à la Carapaz vorig jaar zou misschien wel een goed moment zijn voor Evenepoel, ik zou zeker niet te vroeg gaan.

Probleem is ook dat hij in het peloton de reputatie heeft van sterke solo-artiest en ze hem wel niet zullen laten rijden.

Gewoon er al bij zijn in de finale op dit niveau en in zo’n zware koers zou al goed zijn voor Evenepoel en een stap vooruit. Alaphilippe is toch meer de man die het hier dit jaar moet doen voor winst.

Michelangelo 22 april 2022 om 15:57

Wat Alfons zegt.

Als je Evenepoel laat wegrijden ben je niet slim bezig. Die wappert doorgaans niet terug. Daarom lieten ze in de WP wel gewoon Vansevenant zijn gang gaan, die heeft nog niet de reputatie dat hij weg blijft als je hem 10 seconden geeft.

Ik verwacht niet dat Evenepoel veel ruimte gaat krijgen. Denk eerder dat de kans op wegrijden groter is in de hele diepe finale, als alle helpers en schaduwkopmannen weg zijn. Daar zul je eerder een twijfelmoment hebben, zeker als Flip er nog bij zit. Maar dan moet ie er zelf ook nog zitten.

Baukema Tomoulin 22 april 2022 om 14:07

Geen Devenyns? Die is jarenlang in alle belangrijke wedstrijden de luitenant van flip geweest. Lijkt me ook een betere keuze dan bv Vervaeke of Serry. Is er iets met hem aan de hand?

Kartouche 22 april 2022 om 14:12

Corona was de reden dat hij in WP afwezig was. En dat nog maar een paar dagen geleden.

Kopinkas 22 april 2022 om 14:23

Zou de controle overlaten aan Ineos en UAE (en wie weet JV)
Van Wilder reed in de Waalse Pijl best sterk. Zou die zo lang mogelijk achter de hand houden, samen met Vansevenant. Als Evenepoel zich in het offensief stort met iemand van Ineos en Bahrein en er vervolgens afwappert, moet iemand in dienst van Flip nog iets kunnen doen…

11 na 11 22 april 2022 om 16:10

Ze hebben in de WP de kans gemist om met Van Wilder een verrassingsaanval op te zetten. Die gast kan quasi wat Evenepoel kan, maar is iets minder stormram. Die zou het peloton wel hebben laten wegrijden, en dat is een prima tijdrijder en klimmer. Als die mee gaat met Carr zit de ploeg gebeiteld, kon Flup gewoon volgen en had Evenepoel nog kunnen proberen met een late uitval om naar Van Wilder toe te rijden indien de kans zich voordeed. Hoe dan ook, het zou de kansen voor Alaphilippe niet verkleind hebben, maar die van de ploeg wel vergroot. Benieuwd of we wat meer durf gaan zien in Luik.

Kopinkas 22 april 2022 om 16:21

Van Wilder die zijn karretje aanhaakt bij Carr, dat had ik wel willen zien inderdaad. Dan waren ze samen veel sneller in de kop van de wedstrijd geweest, terwijl Carr nu zat te spartelen als een vis op het droge…

Michelangelo 22 april 2022 om 16:36

@11na11, klinkt als playstationwielrennen. Die-en-die moet even een demarrage doen, dan laten ze hem rijden, dan kan die en daarna die.

Ten eerste moet je de benen hebben, en ten tweede speelt ook de tegenstand een rol. Veel kans dat iemand als Quinten Hermans mee zou glippen. En dan? Rij je door, ga je op het wiel rijden?

Ik denk dat WP gewoon de wedstrijd is waar de beste poefer de grootste kans heeft, en dat als je denkt dat je de beste poefer in je gelederen hebt, je ook vol die kaart moet trekken.

Is een beetje als een massasprint proberen te ontlopen terwijl je Morkov+Jakobsen in je ploeg hebt.

Kopinkas 22 april 2022 om 17:14

@Michelangelo
Toen Carr wegreed vond ik het, net als toen Bakelants wegreed, onbegrijpelijk dat er niemand volgde – in het algemeen, dus niet zozeer mbt QS (hoewel je vooraf wist dat Alaphilippe verre van ongenaakbaar zou zijn).
Wat jij PlayStation noemt, zien 11 na 11 en ikzelf als taktisch uitgekiend rijden en verschillende scenario’s durven uitproberen. Als jij achter het stuur van een volgwagen plaatsneemt volgend jaar, is de kans groot dat we weer naar de klassieke groepssprint bergop gaan.
Ik blijf hopen op een ander scenario.

Michelangelo 22 april 2022 om 18:21

@Kopinkas,
Eigenlijk is dit hetzelfde als een massasprint in de TdF. Er zijn vaak maar 2 of 3 ploegen die ECHT kansrijk zijn in de sprint. Maar toch sturen pakweg 10 ploegen erop aan. Tot aan de ploegen als DSM voor Cees Bol.

Ik denk dat je recht doet aan de status en capaciteiten van Alaphillipe om alle ballen op hem te spelen. Maar als je kijkt naar pakweg TJV of een hele zwik andere ploegen, dan gaan die eigenlijk naar de Muur met hun klimmende versie van Cees Bol.

En met name die ploegen, daar verwacht je toch meer van dan ze hebben laten zien in de WP. Dus mee met Bakelants, Carr of SKA.

Adorni 22 april 2022 om 16:05

Vreemd dat el tractor hier moet rijden. Zijn mannen als Honoré, Cattaneo, Cavagna, Knox ook allemaal out?
Dat zijn de mannen die andere jaren starten in Luik.

11 na 11 22 april 2022 om 16:12

Knox heeft nog geen seconde enige blijk van goede vorm getoond. Maar onlangs is er een hoogtestage voor een deel renners afgeblazen omdat er slechts 1 van die renners niet ziek was.

Solkanar 22 april 2022 om 18:23

Declercq ideaal om rust te brengen! Die heeft nog niet veel gereden en kan die eerste 150km wel aan.

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone