Primoz Roglic zegeviert na incidentrijke editie Tre Valli Varesine

Primoz Roglic zegeviert na incidentrijke editie Tre Valli Varesine

foto: Cor Vos

dinsdag 8 oktober 2019 om 16:36

Primož Roglič heeft drie dagen na de Giro dell’Emilia ook de 99e editie van Tre Valli Varesine op zijn naam geschreven. De Sloveen van Jumbo-Visma hield zich de hele wedstrijd gedeisd, maar schoot in de laatste kilometer als een komeet naar voren. De wedstrijd werd verder ontsierd door de nodige chaos.

Primož Roglič won op indrukwekkende wijze de Giro dell’Emilia, Sonny Colbrelli bleek in de GP Bruno Beghelli sneller dan Alejandro Valverde en vandaag streden een aantal wereldtoppers om de zege in Tre Valli Varesine. Zo was het uitkijken naar de eerder genoemde Roglič, Valverde, Michael Woods, Diego Ulissi en Bauke Mollema. Deze renners wilden graag de opvolger worden van Toms Skujiņš. Of kon de Letse aanvaller van Trek-Segafredo met succes zijn titel verdedigen in het mooie Varese?

Wereldkampioen Mads Pedersen gaf al vroeg op – foto: Cor Vos

Jumbo-Visma op kop van het peloton 
Michael Gogl, Umberto Marengo, Valerio Agnoli, José Herrada, Davide Ballerini en Mattia Frapporti: deze zes renners wisten na een razendsnelle openingsfase weg te rijden van het peloton. De aanvallers sloegen al snel de handen ineen, waardoor de voorsprong opliep tot bijna drie minuten. Jumbo-Visma en Movistar – de ploegen van topfavorieten Roglič en Valverde – wisten het verschil echter binnen de perken te houden. Een ding werd al snel duidelijk: de winnaar van Tre Valli Varesine zat niet vooraan.

Op het lokale parcours in en rond Varese bleken Gogl, Herrada en Ballerini over de beste benen te beschikken, terwijl Agnoli, Marengo en Frapporti het tempo niet meer konden bijbenen. Hierdoor bestond de vroege vlucht nog maar uit drie renners, en dat terwijl de voorsprong was gedaald naar iets meer dan één minuut. Niet veel later moest ook Herrada overboord, waardoor Gogl en Ballerini als eerste begonnen aan de laatste vijftig kilometer. In het peloton was het inmiddels ook alle hens aan dek: zo zagen we versnellingen van Tao Geoghegan Hart en Maximilian Schachmann.

Grote namen vinden elkaar 
Het peloton was echter niet van plan om deze renners ruimte te geven, maar niet veel later moesten de knechten weer in actie schieten om Tim Wellens en David Gaudu terug te halen. De beloftevolle Fransman bleek de aanstichter van een wel zeer mooie kopgroep. Valverde, Woods, Daniel Martin, Italiaans kampioen Davide Formolo, Eddie Dunbar, Luis León Sánchez, Diego Ulissi, Wilco Kelderman, Valentin Madouas, François Bidard, George Bennett, Mathias Frank en Dylan Teuns: dat waren de renners die mee waren.

Vroege vluchters Ballerini en Gogl waren al lang bijgehaald, het was uitkijken naar een duel tussen de toppers. In de achtervolgende groep zagen we Neri Sottoli-Selle Italia-KTM op kop rijden voor ouderdomsdeken Giovanni Visconti, maar het verschil was al meer dan twintig seconden. Met Valverde, Woods en Ulissi waren enkele topfavorieten vertegenwoordigd, maar de grootste favoriet had zich laten ‘verrassen’. Het was namelijk Roglič die in de achtervolgende groep rondreed, samen met oud-winnaar Vincenzo Nibali.

Achtervolgers rijden verkeerd, Sánchez profiteert optimaal 
Beide renners waren echter nog niet kansloos voor de overwinning, aangezien de koplopers steeds vaker naar elkaar begonnen te kijken, ook op het moment dat Sánchez zijn aanval plaatste. De gehaaide Spanjaard van Astana ging er alleen vandoor en wist zijn voorsprong stelselmatig uit te breiden. De Murciaan had ook het geluk dat de achtervolgende groep steeds groter werd: zo wist Nibali van groep naar groep te springen. Het gebeurde allemaal op een halve minuut van Sánchez, die echter nog wel meer vijftien kilometer moest afleggen.

Zegezeker was de Spaanse koploper allerminst, maar de wedstrijd leek beslist te worden door een dwaling(?) van de organisatie. De achtervolgers reden namelijk volledig verkeerd in hun achtervolging op Sánchez, draaiden zich na een tijdje wel weer om, maar op dat moment was het tweede pelotonnetje al lang en breed gepasseerd. Hierdoor waren Valverde, Woods, Kelderman en Teuns in één klap uitgeschakeld voor de overwinning. De grote winnaar was dan weer Sánchez, die op weg leek naar zijn vierde zege van het seizoen.

Sloveens duveltje uit een doosje 
De eenzame vluchter begon echter wel af te zien, terwijl de achtervolgende groep steeds meer van de voorsprong wist af te knabbelen. Veertig seconden werd een halve minuut, een halve minuut werd vijftien seconden. Met nog drie kilometer te gaan was het verschil nog maar vijf tellen, de achtervolgers zagen de Spanjaard rijden, maar Sánchez bleef stug doortrappen. De dappere koploper profiteerde vervolgens van een moment van aarzeling tussen de overige favorieten, waardoor hij toch op weg leek naar een prestigieuze zege.

foto: Cor Vos

Sánchez redde het echter niet: hij werd in de laatste kilometer ingerekend door de eerste achtervolgers, waaronder Roglič. De kopman van Jumbo-Visma had zich de hele wedstrijd weggestopt, maar bleek perfect te hebben getimed. De Sloveen versnelde met nog enkele honderden meters te gaan en niemand was bereid om het gat te dichten. De rest is geschiedenis. Winnaar Roglič werd op het podium vergezeld door Visconti en Skujiņš, de winnaar van vorig jaar. Met Tiesj Benoot (zesde) en Tim Wellens (tiende) finishten er twee Belgen bij de eerste tien.

Dit artikel delen:

53 Reacties

Romāns Vainšteins 8 oktober 2019 om 16:40

Jumbo zal Lombardije moeten gaan dragen, leuk.

Chasse_patate 8 oktober 2019 om 16:41

en die gaan ze nog winnen ook!

john 8 oktober 2019 om 17:04

Ja want Trek met de nep wereldkampioen zie ik dat niet doen

Zjoske 8 oktober 2019 om 17:10

Goh john, zit je iets dwars? Wat een disrespect zeg.

west 8 oktober 2019 om 19:24

Dat moeten wel allemaal reusachtige prutsers zijn die op het WK verliezen van een nepwereldkampioen.

Derierre de la course 8 oktober 2019 om 20:49

@john das de 2e x in 2 topics, wat zit je dwars? Het is niet dat hij de U23 wereldkampioen is he.

Yeez 8 oktober 2019 om 16:40

Hij mag echt van geluk spreken dat die kopgroep verkeerd rijdt, anders rijdt die niet voor de overwinning. Het is leuk dat je de koers in handen neemt, maar als dan alleen bennett meezit in de beslissende groep en roglic zelf laat met gesink een gat vallen wanneer nibali en mollema het dichten is niet slim. Gelukje vandaag

ghostwriter 8 oktober 2019 om 16:41

Ik heb of een enorme deja vu of ik heb precies hetzelfde bericht in het forumtopic van Jumbo-Visma gelezen…

Romāns Vainšteins 8 oktober 2019 om 16:45

De koers is zoals hij is. Het vizier staat op Lombardije en dit had een behoorlijk ‘nu we er toch zijn’ gehalte. Fugl is ook in orde maar zal hem zo niet losrijden evenmin eraf spurten. Jammer dat Alaphilippe er niet bij is, die mis ik.

kelderbelg 8 oktober 2019 om 16:56

Volgens mij is het verschil tussen de ‘verkeerd gereden’ groep en het peleton met Roglic nooit meer dan 15 sec. geweest. Zou me niet hebben verbaasd als ook bij niet verkeerd rijden de hele boel bij elkaar was gekomen aan de laatste klim.

xistnc 8 oktober 2019 om 17:40

Die groep reed tussen LLS en het ‘peloton’. LLS werd teruggepakt, dus was die groep onderweg ook ingerekend.

Joachim 8 oktober 2019 om 18:00

@ xistnc, dat is te simpel geredeneerd. Die groep was te groot om vlot rond te draaien, maar als er een paar sterke mannen uit zouden wegrijden en mekaar vinden, hadden ze op en over Sanchez kunnen gaan. Bovendien achtervolgden teams in het peloton die dat anders misschien niet hadden gedaan, bijvoorbeeld Ineos dat Dunbar mee had.

Panache 8 oktober 2019 om 19:38

Je kunt niet redeneren, alleen speculeren. En daar een voor je zelf passend (subjectief) waarschijnlijksheidspercentage aan koppelen.

hartstikkebedankt 8 oktober 2019 om 16:41

Wat een compleet belachelijke aanfluiting deze organisatie. Roglic optimaal geprofiteerd en knap afgemaakt.

tendam 8 oktober 2019 om 16:45

Pfoeh, wat ging dat gemakkelijk bij Roglic. Eerst naar dat groepje toespringen en er dan gewoon bij wegrijden. Volgens mij heeft hij zelf niet eens in de gaten hoe goed hij is momenteel.

Tuubke 8 oktober 2019 om 17:01

Nou waren de echte concurrenten natuurlijk al eerder uitgeschakeld door die verkeerde afslag….

Zjoske 8 oktober 2019 om 17:12

Hoe is die tegenvallende tijdrit op het WK te verklaren? Of kwam die gewoon een weekje te vroeg?

tendam 8 oktober 2019 om 17:38

@tuubke
Die ‘echte concurrenten’ waren zaterdag helemaal nergens… ze waren waarschijnlijk blij dat ze van Roglic af waren, al was het waarschijnlijk toch wel samen gekomen.

@zjoske
Vermoeidheid van de Vuelta, en hij leek er zelf niet in te geloven… hij ziet zichzelf niet als tijdrijder, een Evenepoel ziet zichzelf bv. heel erg zo. Dan zie je wat een verschil in motivatie kan doen, hij reed de laatste kms ook gewoon met Dennis mee.

WernerFranke 8 oktober 2019 om 16:49

Ik ken de regels niet, maar moest er geen barrage gemaakt worden toen de groep met potentiële winnaars de verkeerde kant werd opgestuurd en minuten verloor?

Romāns Vainšteins 8 oktober 2019 om 16:53

Nee, die mag je gewoon lekker in limbo laten bungelen.

Merlinappa 8 oktober 2019 om 16:57

Als ze gestayerd hadden wel.

platteprijs 8 oktober 2019 om 16:57

Zolang de sokken maar niet te hoog zijn opgetrokken mag alles.

rahimns 8 oktober 2019 om 17:01

Ze rijden als blinde kippen achter de motorcamera aan… volgens de regels moeten ze zelf parcourskennis hebben. Ze worden niet door de organisatie de verkeerde kant op gestuurd. Wel ziet het er enorm knullig uit en hadden daar hekken of een verkeersregelaar moeten staan.

WernerFranke 8 oktober 2019 om 18:34

@rahimns
No way dat er een regel bestaat die zegt dat renners 70 keer per jaar 200km vanbuiten moeten leren. Dat maak je me niet wijs.

Derierre de la course 8 oktober 2019 om 20:53

Nee maar ze moeten wel zelf naar de bordjes en aanwijzingen kijken en niet blind achter een cameramotor aan rijden.

rahimns 8 oktober 2019 om 22:12

Renners nemen altijd wel de finale door… natuurlijk gaan renners niet alle wedstrijden van begin tot einde doornemen, maar ze zijn wel zelf verantwoordelijk voor dat die parcourskennis er is. De meeste renners kennen de finale dan ook wel. Dan Martin bv wist meteen dat ze verkeerd gereden waren maar het duurde gewoon even voordat iedereen dat doorhad. Normaal worden renners ook wel gecoacht door de ploegleiders. Maar je kan het niet gooien op de motor…

platteprijs 8 oktober 2019 om 16:57

Volgend jaar lekker een dikkebandenrace organiseren. Misschien, misschien lukt dat wel. Jammer voor Mollema en Kelderman, want in hun groep had normaalgesproken de winnaar gezeten.

xistnc 8 oktober 2019 om 17:02

Allemaal zelfde tijd als Mollema zeker?

Hoe krijg je het als organisatie voor elkaar om zo te prutsen ten koste van de veiligheid en gezondheid van renners? Snel vergeten deze koers. UCI, neem je verantwoordelijkheid als je klaar bent met sokken meten.

debarreman 8 oktober 2019 om 17:35

UCI denkt nog na wat ze met Senechal aan moeten.

Franco Ballerini 8 oktober 2019 om 18:56

Senechal een maand of drie schorsen, ingaande februari 2020. Deze koers een jaartje overslaan en kijken of ze daarna wel hun zaakjes op orde hebben.

EddyB1958 9 oktober 2019 om 04:10

Als je voor dat aaitje Senechal al drie maanden gaat schorsen, moet je met terugwerkende kracht de heren Doul en Martin een jaar schorsen.

S. Morgenstern 8 oktober 2019 om 17:09

Aanfluiting deze wedstrijd.

Roglic wel duidelijk topfavoriet voor het weekend nu, hoewel zo’n extra uur koers wellicht de weegschaal nog iets terug richting de meer ervaren Fuglsang, Nibali en waarom niet Mollema kan doen kantelen.

kelderfan 8 oktober 2019 om 17:38

Duidelijk dat Roglic topfavoriet is voor de vallende blaadjes. Zelfs Valverde had geen antwoord op die demarrage van die kanjer. Dat wordt El Imbatido #2

S. Morgenstern 8 oktober 2019 om 17:50

Valverde zal in die groep die verkeerd werd gestuurd.

ChefSpijker 8 oktober 2019 om 17:51

Mollema is vaak in Lombardije juist minder.

Lalsacien 8 oktober 2019 om 18:21

Valverde was inmiddels zelfs afgestapt….

Romāns Vainšteins 8 oktober 2019 om 20:03

Fugl, Nibali, Roglic favorieten lijkt me. Die eerste 2 moeten als non spurters er alles aan doen om de vinnigere Roglic af te schudden.

Kannibaal van Schepdaal 9 oktober 2019 om 00:13

@Vainsteins: Doe daar ook maar Valverde, Woods, Bernal en A. Yates bij. En daarnaast ook outsiders als Higuita, Mollema, Formolo, Gaudu, Latour en Haig. En ik heb toch nog altijd vraagtekens bij Nibali. Hij moest zich zaterdag toch echt rechtzetten, dus afwachten of de vorm er op tijd zal zijn.

assen 8 oktober 2019 om 17:14

Als Kelderman niet valt wordt ie wel op een andere manier gruwelijk genaaid….

Samlambeej 8 oktober 2019 om 17:31

Steekt er met kop en schouders bovenuit. Nog meer dan in het voorjaar. Alles lukt! De Vuelta soeverein gewonnen. Niemand die hem tegenhoudt zondag.

Klein ongelukje met signalisatie, kan gebeuren, was wss toch samengeklit op het begin v/d laatste klim.

VDB44 8 oktober 2019 om 17:59

Niemand die hem tegenhoudt op de luchthaven op zondag dan?

Samlambeej 8 oktober 2019 om 18:02

Ik neem aan datie gewoon met de auto gaat.

VDB44 8 oktober 2019 om 18:19

Zaterdag na de koers dan ;-)

xistnc 8 oktober 2019 om 19:43

Wat is er zondag precies, qua Roglic?

Samlambeej 8 oktober 2019 om 19:51

geen idee

Derierre de la course 8 oktober 2019 om 20:56

Koud bier om zijn seizoensafsluiting te vieren denk ik. Kan me voorstellen dat ie even gaat genieten voordat hij naar zijn voorjaarsdoel toe gaat werken.

Daarnaast toch dit jaar papa geworden?

Brabander 8 oktober 2019 om 19:54

Wat draait ons Primož toch een geweldig seizoen zeg. ‘Kleine’ rondjes, grote rondes, (semi)klassiekers. Alles is voor Roglič zo langzamerhand

Covadonga 8 oktober 2019 om 20:46

Jammer dat deze koers de nek wordt omgedraaid door een motor. Bijzonder knullig. Gezien de pietluttige acties van de UCI zal ook dit niet zonder gevolgen zijn.

xistnc 8 oktober 2019 om 21:13

Het ging wel om iets meer dan één moment vanmiddag.

Lapjestrui 8 oktober 2019 om 21:48

In Alphen viel een kraan om ondanks 3 ordners veiligheidsvoorschriften, tig ingenieurs, organisatoren en berekeningen.

Renners die de verkeerde kant op worden gestuurd. Mollema schijnt zelfs een stukje per slaaptrein te hebben afgelegd. Die verhalen maken de koers! Hulde aan de organisatie. Volgend jaar beter.

xistnc 8 oktober 2019 om 22:24

Tja, op 3 ordners stond ‘ie natuurlijk scheef.

tendam 8 oktober 2019 om 22:28

Eén blik op die kraan en je zag dat het onmogelijk goed kon gaan. Éen blik op de chaotische organisatie vandaag en je zag hetzelfde.

EddyB1958 9 oktober 2019 om 04:17

Qua voorspellingen voor zaterdag. De berenvellen zijn weer in. Over Roglic. Zo'n aankomsten liggen hem wel. Zeker een heel grote kans om in het voorjaar De Waalse Pijl te winnen. Luik Bastenaken Luik misschien ook. Amstel Gold Race minder.

Headlines

Materiaalzone

Populair