Primoz Roglic heerst opnieuw in Tour de l’Ain met rit- en eindzege

zondag 9 augustus 2020 om 15:16
Primoz Roglic heerst opnieuw in Tour de l’Ain met rit- en eindzege

Primoz Roglic heeft de Tour de l’Ain onbedreigd naar zijn hand gezet. De 30-jarige Sloveen rondde het ploegwerk van Jumbo-Visma magistraal af door in de slotmeters van de Grand Colombier weg te rijden van Egan Bernal.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

Twaalf renners kozen na 45 kilometer voor de aanval, waaronder Sam Oomen (Team Sunweb) en Deceuninck-Quick-Step-renners Andrea Bagioli en Mauri Vansevenant. Vanuit de vroege vlucht wisten alleen Bagioli en Julien Bernard (Trek-Segafredo) te overleven.

Overlevers uit de vroege vlucht
Het duo wist een aanzienlijke tijd voorop te blijven. Onder leiding van Team Ineos werd de voorsprong langzaam teruggebracht. Op zo’n dertig kilometer van het einde bedroeg die nog anderhalve minuut.

Waar gisteren het tempo bepaald werd door Jumbo-Visma was het vandaag Team Ineos dat de leiding in handen nam. Deze slotrit van de Tour de l’Ain was een letterlijke generale repetitie van de vijftiende etappe in de aankomende Tour de France. De laatste 110 kilometer van het parcours zijn namelijk identiek aan die van de vijftiende etappe uit de Tour.

Na een korte stilte voor de storm, op twintig kilometer van de finish, nam oud-Tourwinnaar Geraint Thomas de leiding over. Op dat moment was de verhouding Jumbo-Visma- en Team Ineos-renners in evenwicht: vier tegen vier.

Geraint Thomas neemt de leiding
Voor Thomas was het na een paar kilometer op de Grand Colombier gedaan. Hij werd afgelost door Andrey Amador, die het tempo nog wat verder opvoerde. Voor Fabio Aru ging het toen al te snel. Op vijftien kilometer van het einde moest de renner van UAE Emirates lossen.

Na Amador was het viervoudig Tourwinnaar Chris Froome die zich opnieuw in een knechtenrol schikte. De Brit reed een kleine vier kilometer op kop van het peloton, maar kon de groep der favorieten, waaronder nog altijd vier renners van Jumbo-Visma (Roglic, Dumoulin, Kruijswijk en Bennett) niet doen lossen.

Nadat Froome, met nog 8,5 kilometer te gaan, een laatste snok had gegeven, was het Jonathan Castroviejo met een kopbeurt. Dat was van korte duur, maar zorgde er wel voor dat Bauke Mollema en Joao Almeida moesten lossen.

Team Ineos verliest mannen
De korte snok van de Costa Ricaan was tevens de wisseling van de wacht. Met een krakende Bernal als enige overgebleven Ineos-renner, nam Tom Dumoulin het heft in handen. De Limburger nam stoïcijns de groep der favorieten op sleeptouw.

Het was vervolgens Richie Porte die op 2,5 kilometer een eerste aanval plaatste. Door zijn stevige speldenprik werd de groep verder uitgedund tot een eliteclubje bestaande uit Porte, Roglic, Bennett, Bernal, Quintana en Guillaume Martin.

Roglic onbedreigd
Onder de boog van de laatste kilometer was het opnieuw Porte met een reeks van versnellingen, maar de kopman van Trek-Segafredo kon het verschil niet maken. Zijn aanval werd beantwoord met een demarrage van Bernal.

Alleen Roglic had de benen om die te beantwoorden. In de steile slotmeters was het de klassementsleider zelf die een allesbeslissende versnelling plaatste. Bernal kraakte, waardoor Roglic de kers op de taart zette door in de gele leiderstrui, net als gisteren, als eerste de finish te passeren.

Dit artikel delen:

132 Reacties

peervaneynthoven 9 augustus 2020 om 15:20

Wat een team(prestatie)!

tvm 9 augustus 2020 om 15:44

If you can’t beat them, join them!

Van Skybots (Ineosbots) naar Jumbobots met Roglic in de vorm van Robocop (Roglicop dus).

Ik houd er niet van, al verzacht het feit dat het om een NL ploeg gaat enigszins.

Groningen 9 augustus 2020 om 15:57

Inderdaad tvm, vooral leuk ook dat ineos concurrentie krijgt, maar als jumbo volgend jaar ook weer zo domineert wordt het al snel vervelend.
Maar hoe dan ook als team een super prestatie, veelbelovend voor de tour.

harryjohan71 9 augustus 2020 om 17:20

In de eerste rit heeft JV aanvallend gereden. In de 2e rit hebben ze het ook geprobeerd met Kruijswijk, maar werd het gat dichtgereden door Ineos. Vandaag waren de concurrenten te sterk om er afgereden te worden en hebben ze volstaan met het winnen van de etappe door Roglic. Het was aan de andere ploegen om aan te vallen, alleen waren deze ploegen niet sterk genoeg. Het blijft trouwens een trainingsritje in voorbereiding op de Tour. In de Tour is de concurrentie sterker.

tvm 9 augustus 2020 om 17:34

#harry

“In de eerste rit heeft JV aanvallend gereden. In de 2e rit hebben ze het ook geprobeerd met Kruijswijk, maar werd het gat dichtgereden door Ineos.”

Sky/Ineos heeft ook dikwijls zeer offensief gekoerst hoor. Vorig jaar reed Bernal de concurrentie aan gort en wat te denken van Froome met zijn monsteraanval in de giro waarmee hij Dumoulin klopte?

harryjohan71 9 augustus 2020 om 21:18

@tvm ontken ik dat dan? Ik wil alleen zeggen dat het op kop rijden een doel heeft. Namelijk de etappe willen winnen. Ook zo kun je attractief / aanvallend koersen. In de Tour reed Bernal de concurrentie niet aan gort voor zover ik me kan herinneren. De etappes waarin dat kon is vroegtijdig geëindigd dan wel ingekort.

vevie 9 augustus 2020 om 15:20

Sterk! Jumbo wel echt heel sterk. Ze doen gewoon wat Ineos al die jaren doet. En eerlijk is eerlijk: vinden we dat nu wel oké omdat het een Nederlandse ploeg is? Dat worden twee treintjes in de Tour: Ineos en Jumbo. Maar echt heel sterk. Alle lichten staan op Bernal vs Roglic en Bernal lijkt vooralsnog niet sterk genoeg om al teveel tijd in de bergen te pakken op Roglic

fietsvriend 9 augustus 2020 om 15:24

JA!

Maar Parijs is nog ver en INEOS weet hoe ze een Tour moeten winnen.

Mario de Vries 9 augustus 2020 om 15:31

Ik ben daar idd wat meer consequent in dan anderen. Ook nu het om een Nederlandse ploeg gaat, of zelfs als er een Nederlander op die manier zou winnen, vind ik er ook nx an….

mus van de maasstad 9 augustus 2020 om 16:33

Nooit problemen mee gehad. Vind het wel mooi zo een trein die bergop gaat

Barry Batsbak 9 augustus 2020 om 19:32

Ik vind het niet zozeer mooi dat we nu naast de Skybots ook de Jumbots hebben. Ik vind het wel gaaf dat Ineos met zijn eigen wapens aangepakt wordt. Toen Sky/Ineos dit als enige ploeg deed, legden zij het peloton hun wil op. Nu is er in elk geval gelijkwaardige rivaliteit. Of de rest die qua ploeg niet deze kwaliteit kunnen overleggen er voor spek en bonen bij rijden? Mwoah… we hebben met Ineos en Jumbo nu weer 2 honden die vechten om één been…

Petros 9 augustus 2020 om 20:35

Dit gaat even leuk zijn, zeker als zo één keer de Tour winnen. Maar op den duur zal dat ook saai worden. Al zal het zeker schelen dat het voor mij landgenoten zijn die ik al even volg en waar ik sympathie voor heb.

Anderzijds is er nooit een tijd geweest dat er 2 treintjes waren. De vraag is hoe dat in de Tour gaat zijn. Gaan ze dan naast elkaar rijden? Dat is niet efficiënt. Daarnaast was Froome destijds veruit het beste, nu liggen Roglic en Bernal dichter tegen elkaar aan qua niveau. Bernal profiteert net zo goed van de trein van Jumbo-Visma, als hij sterk genoeg is om te volgen. Mocht hij het niet kunnen volgen, dan zou Ineos een lager tempo moeten rijden, waarbij Roglic kan demarreren. Dus onder aan de streep maakt het niets uit. En als alle treintjes zijn uitgereden, hou je de kopmannen over. Uiteindelijk zal het toch een man-tegen-man-gevecht worden waarbij de sterkste zal winnen.

floris_harr 9 augustus 2020 om 15:21

Bernal en Quintana zullen eerder moeten aanvallen willen ze Roglic verslaan, kwa explosiviteit leggen ze het enorm af.

Deel Koeper 9 augustus 2020 om 15:23

Sounds like a job for Remco-Man.

Mario de Vries 9 augustus 2020 om 15:33

‘Enorm’ is wel wat overdreven

FDJ 9 augustus 2020 om 16:37

Bernal zat op zijn limiet. En Roglic was enorm veel sterker ja, Hij leek die laatste 200 meter nog veel over te hebben.

gijzgans 9 augustus 2020 om 15:21

Hoe Bernal bij de demarrage even omkijkt waar Roglic blijft en de verkeerde kant op kijkt haha

Poeksel 9 augustus 2020 om 15:22

Drie man van TJV in de top vijf!

Wheely 9 augustus 2020 om 15:26

Nee toch, in de top 10 wel denk ik!

Kannibaal van Schepdaal 9 augustus 2020 om 15:36

Van het klassement.

Wheely 9 augustus 2020 om 15:54

Oh wow, niks geen kruimels overlaten!

Bob 9 augustus 2020 om 15:22

Roglic nu al in topvorm, Bernal maakt het verschil toch in de 3de week en boven de 2000m

KimJungPoels 9 augustus 2020 om 15:29

Op welke col boven de 2000 meter?

Bob 9 augustus 2020 om 18:13

Vorig jaar op de Isoard en dit jaar op de Col de la Loze

Lalsacien 9 augustus 2020 om 19:38

@Bob l’Izoard of l’Iseran?

TriThi 9 augustus 2020 om 15:22

Ongelooflijk! Wat een (trans)formatie in het peloton, te bedenken dat INEOS hier ook met bijna alle toppers aanwezig is.

Rendo 9 augustus 2020 om 15:22

Wat een superlatieven voor amper 4 sec voorsprong. Jumbo Visma wel sterk als team. De knappe prestatie van Bennett hier zet die van Remco in Burgos toch extra in de verf!

Emergo 9 augustus 2020 om 15:26

We zijn nu in de Tour de LÁin.

Melkzuur 9 augustus 2020 om 15:34

Sorry Emergo, maar we zitten op een wielerforum, en daar worden prestaties nu eenmaal met elkaar vergeleken. (Al weet ik natuurlijk dat de ene dag de andere niet is, en vergelijken daarom moeilijk is.)

Wheely 9 augustus 2020 om 16:07

Ik vermoed dat Roglič er prima een solo uit had kunnen gooien, zijn concurrenten achterlatend met een zwerm bijtjes in hun wiel.

Maar op deze manier win je ook en de Remco act moet wel een beetje uniek blijven natuurlijk.

Emergo 9 augustus 2020 om 16:14

@Melkzuur Daarom ook.

Kelder is de Man 9 augustus 2020 om 15:22

Bennett.. wat is die sterk momenteel. Had m graag zien winnen.

Fredje Raketje 9 augustus 2020 om 15:22

Deze Tour wordt misschien wel nog saaier dan in de beste jaren van Sky… Wat een overmacht van de bijtjes en Roglic die dan ook nog de tijdrit achter de hand heeft.

Deel Koeper 9 augustus 2020 om 15:25

Ik denk dat Dumoulin slimmer/sluwer is en dat die Roglic wel ergens tactisch klem gaat zetten.

Joaquim Agostinho 9 augustus 2020 om 15:22

Ongenaakbaar!
Dumoulin na gisteren wat rustiger aan, vandaag een prima knecht, daar gaat Roglic nog veel plezier aan hebben.

koos1 9 augustus 2020 om 15:23

Roglic liet in het sprintje 'even' zien wie de sterkte is.
Als de hele ploeg deze vorm kan vasthouden, zijn ze topfavoriet voor de Tour. Enorm sterkte trein bergop en daar komt ook nog eens een sterke Kuss bij.
Het is nog paar weken tot de tour en de tour is 3 weken, maar op dit moment is er met Roglic maar een grote favoriet voor de gele trui in de tour.

vanSpringel 9 augustus 2020 om 15:38

Ik denk dat JV net te vroeg in vorm is.

Deel Koeper 9 augustus 2020 om 15:44

Roglic is altijd in vorm, dus denk niet dat die te vroeg heeft gepiekt, maar denk dus ook niet dat er nog veel ruimte tot verbetering is naar de Tour toe, wat bij Bernal en Thomas wel het geval zal zijn (net als bij Kruijswijk) . Tegen de Tour zal het wel allemaal terug veel dichter bij elkaar zitten. De enige waarbij je misschien een iets te vroege piek kan suggereren, is Bennett.

Grootste mysterie is hoeveel groeimarge er nog in Froome zit en in mindere mate hoe stabiel Dumoulin is.

JasperMollema 9 augustus 2020 om 18:14

@DK waar is dat op gebaseerd dat Roglic weinig marge heeft om te verbeteren richting de tour? Hierboven reageerde je ook al dat je verwacht dat Dumoulin Roglic wel ergens een hak ziet zetten. Ik snap je wishfull thinking dat je graag ziet dat een Nederlander de tour gaat winnen. Maar ik denk dat Roglic goed laat zien wie de absolute kopman is, mede door zijn indrukwekkende Vuelta overwinning van vorig jaar.

Wheely 9 augustus 2020 om 15:23

Best bizar om te zien, wat een klimgeweld in die ploeg.

koos1 9 augustus 2020 om 15:26

Wat een verschil met nog maar een paar jaar geleden. Toen was het al top als bij de laatste 10 renners in een bergetappe nog 1 renner van de ploeg zat, nu zaten ze gewoon met 4 renners op een groep van 9. Op alle fronten hoort de ploeg nu bij de beste ploegen.

KimJungPoels 9 augustus 2020 om 15:23

Een beetje zoals Ineos het vroeger deed. De sterkste man in koers hebben en het tempo gewoon heel lang hoog leggen. Niet super attractief om naar te kijken eigenlijk.

Roglic bewijst voor mij wel gewoon weer de beste coureur van dit moment te zijn in rondewerk. Bernal wel maar op een klein afstandje, dus dat gaan leuke duels worden. Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren als de andere toppers er straks ook zijn. Pinot met steun van Gaudu, Buchmann met een erg sterk team. Bernal die Sivakov er dan bij heeft. Pogacar met een behoorlijk team. Gaat een super leuke Tour worden!

Kelder is de Man 9 augustus 2020 om 15:25

En Van Baarle.

vevie 9 augustus 2020 om 15:25

Dat, of al die namen die jij noemt kunnen niet mee in de intercity’s van Ineos en Jumbo. Of ze kunnen wel mee en worden er in de laatste km’s net als in deze rit eraf gereden

KimJungPoels 9 augustus 2020 om 15:30

Dat kan ook. Maar het feit dat mannen als Porte en Martin zo lang mee kunnen heeft toch wel enige hoop dat betere concurrenten langer mee kunnen. ;)

Vaelin 9 augustus 2020 om 15:24

Netjes, Primoz lijkt aardig op schema te liggen er van uitgaande dat zijn piek over een paar weken gepland is.

Jacco van Stierop 9 augustus 2020 om 15:24

Mooie, spannende finale. Roglic gewoon de sterkste, Bernal wel behoorlijk taai.
Roglic goed op schema voor de Tour, Ineos heeft nog wat schaafwerk te doen.

Romāns Vainšteins 9 augustus 2020 om 15:25

Hartstikke sterk maar je gaat verlangen naar een Evenepoel die de harmonieus puffende treintjes van Ineos en Jumbo om zeep helpt. Een duel Roglic – Bernal zou ook best leuk zijn maar dan liever wat eerder dan op 0.9 vd streep, svp.

Deel Koeper 9 augustus 2020 om 15:28

Roglic lijkt een renner die nooit van heel ver zal gaan en zich altijd zal beperken tot hoogstens 2 kilometer spektakel. Bernal zou dat nog wel durven, maar die lijkt momenteel nog niet in staat om dat te doen.

Emergo 9 augustus 2020 om 15:31

Tell Bernal.

Romāns Vainšteins 9 augustus 2020 om 15:34

Bernal zal ook wel moeten want is minder tegen de klok.

In het beste geval verhouden ze zich als Contador en Schleck 2010 tot elkaar.

Franco Ballerini 9 augustus 2020 om 15:37

Sky/Ineos heeft de afgelopen jaren laten zien hoe je een GT kunt winnen, TJV kopieert het model en probeert het te verbeteren (zoals Japanners dat in het verleden succesvol met auto’s deden). Gaat dat dit jaar lukken? Het heeft er alle schijn van. Maar staat er een nieuw tijdperk aan te komen met renners als Evenepoel of Pogacar die hier dwars doorheen gaan rijden? Daar ben ik van overtuigd.

peervaneynthoven 9 augustus 2020 om 15:39

Het was toch geen duel tussen die twee?

Murcia 9 augustus 2020 om 15:25

In deze kleine ronde was de ploeg superieur. Tom wordt dus met de dag beter en Bennett kan met deze vorm een meer dan capabele vervanger van Pluske zijn. Roglic heeft heel goed naar het succes van Geraint gekeken. Ik noem het de bonificatie punch. Hij is explosiever dan Egan op het moment. Natuurlijk zegt het nog niks over de Tour maar een kleine mentale tik voor INEOS is ook weleens leuk. Verder mooi om een verbeten Froome te zien. Maar hoeveel kan hij nog verbeteren in 3 weken?

NCK17 9 augustus 2020 om 15:25

Jumbo is op dit moment echt beter dan Ineos. Roglic leek weer echt met gemak de etappe te winnen terwijl Bernal heel diep moest gaan. Kruijswijk beperkte op zijn eigen tempo goed de schade en Bennet en Dumoulin deden echt beulswerk op kop van van het groepje. Ineos zal echt moeten verbeteren willen ze de tour winnen.

Ronald Apers 9 augustus 2020 om 19:28

Oppassen dat hij niet te vroeg piekt. Nog een goede dauphine en dan in de 3e week van de tour vormpje weg

Stacey Dijkstra 9 augustus 2020 om 15:26

Man man man, ja Jumbo is nu al in goede doen, maar de tour is al over 3 weken. Ik weet niet of deze goede vorm te vroeg is. Daarnaast kunnen Kruiswijk en Dumoulin nog groeien in vorm en heeft Jumbo met Kuss en Bennet nog twee knechten die tot de laatste coll in de bergetappes mee kunnen doen. Tel daar Gesink, Martin en Van Aert bij op en dan ziet het er toch best goed uit. Wat een team, wat een klasse!

AZH 9 augustus 2020 om 15:26

Kruijswijk en Mollema een off-day.
Dumoulin iets beter, maar nog niet top topniveau.

Geen maat op Roglic

ewoedski 9 augustus 2020 om 15:31

Dumoulin heeft kmers op kop gereden dus dan is het niet gek dat je op een paar km van het einde moet lossen. Die ligt goed op schema.

AZH 9 augustus 2020 om 15:35

@ewoedski:

Het tempo lag niet heel hoog toen Dumo op kop lag. Hij moest een tempo rijden welke Kruijswijk aankon.

martini151 9 augustus 2020 om 17:01

Als Kruijswijk een offday had en 6e finished op 23 seconden, dan belooft dat iets voor de Tour!

Ik ben benieuwd wat jouw definitie is voor iemand als Froome

Edit: en Kruijswijk finished voor Dumoulin. Maar inderdaad, Dumoulin was beter

mooiman 9 augustus 2020 om 15:26

Parijs is nog ver, maar het geeft vertrouwen. Ijzersterk JV

Dikke Vrouw 9 augustus 2020 om 15:31

Wel best saaie rit…

fudd 9 augustus 2020 om 15:33

@redactie Amador is de Costa-Ricaan, Castroviejo niet.

goldone123 9 augustus 2020 om 15:37

ik neem aan dat ze nog betet worden roglic zn piek is nog niet bereikt scheelt uiteraat ook voor een bennet of bernal.

Laatste nieuws

Materiaalzone