Eduard Prades wint sprint van elitegroep, Gorka Izagirre leider in La Provence

vrijdag 15 februari 2019 om 16:05
Eduard Prades wint sprint van elitegroep, Gorka Izagirre leider in La Provence

foto: Cor Vos (archief)

De tweede etappe in de Tour de La Provence is gewonnen door Eduard Prades. Na een etappe van 196 kilometer tussen Istres en La Ciotat, met een meer dan lastige slotfase, was de Spanjaard van Movistar de beste in een sprint van een kleine groep. Tony Gallopin werd tweede, voor Gorka Izagirre. De Spaanse kampioen is wel de nieuwe leider.

Kopgroep van acht
De kopgroep van de dag bestond uit acht renners, met daarbij twee broers: Rudy Barbier (Israel Cycling Academy) en Pierre Barbier (Natura4Ever-Roubaix Lille Métropole) vonden elkaar aan kop. Dries De Bondt (Corendon-Circus), Romain Feillu (St. Michel-Auber 93), Jodok Salzmann (Maloja Pushbikers), Maxime Cam (Vital Concept-B&B Hotels) en Mattia Viel (Androni Giocattoli-Sidermec) waren met hen mee.

Na enkele schermutselingen en beklimmingen bleef een viertal over: Barbier, De Bondt, Cam en Arkéa-Samsic-renner Anthony Delaplace. Barbier kon het niet volgen, zijn plek aan kop werd ingenomen door Mauro Finetto.

Finetto en Delaplace blijven over
Ook vanuit het peloton ging het hard tegen hard. In de afdaling van de La Coutronne (tweede categorie), koos Philippe Gilbert namelijk voor de aanval. De Waal liet het peloton schrikken, maar liet zich daarna terugzakken. Vooraan wisten Finetto en Delaplace hun medevluchters op een halve minuut te zetten. Het peloton zat toen, dertig kilometer voor de meet, op drie minuten achterstand.

Zware slotfase
De slotfase was meer dan heuvelachtig, met centraal de klim van Les Crêtes (2,8 km aan 9,8%). Op de extreem steile stroken, die opliepen tot ver in de twintig procent, sloeg het peloton uit elkaar. De vluchters werden ingerekend onder aanvoering van Groupama-FDJ, waarna een elitegroep ontstond: Thibaut Pinot, David Gaudu, Rudy Molard, Eduard Prades, Eddie Dunbar, Simon Clarke, Lilian Calmejane, Tony Gallopin en Gorka Izagirre.

In de afdaling richting de finish probeerde Groupama-FDJ het overtal uit te spelen. De rest voorkwam dat, waardoor het uitdraaide op een sprint met een kleine groep. Galloping ging als eerste de sprint aan, maar in de laatste meters wist Prades hem nog voorbij te steken. Voor Prades is het een visitekaartje bij zijn nieuwe ploeg, nadat hij vorig jaar indruk maakte bij Euskadi-Murias.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Jacco van Stierop 15 februari 2019 om 16:13

Knappe timing van Prades, Gallopin misschien iets te vroeg de sprint aangegaan. Pinot in orde. Mooie etappe.

Maillot à Pois 15 februari 2019 om 16:14

mooie top-10:
1 Eduard PRADES REVERTER (Movistar Team)
2 Tony GALLOPIN (AG2R La Mondiale)
3 Gorka IZAGUIRRE INSAUSTI (Astana)
4 Simon CLARKE (EF Education First)
5 Edward DUNBAR (Team Sky)
6 Lilian CALMEJANE (Direct Energie)
7 Thibaut PINOT (Groupama-FDJ)
8 David GAUDU (Groupama-FDJ)
9 Rudy MOLARD (Groupama-FDJ)
10 Philippe GILBERT (Deceuninck-Quick Step)

vlek 15 februari 2019 om 16:18

FDJ koos wat mij betreft te vroeg voor een sprint.

Panclaro 15 februari 2019 om 16:25

Onzen Eddie ook mee met de besten. Om in het oog te houden…

EddyB1958 15 februari 2019 om 16:32

Voor een Ier schrijf jij beter Nederlands dan vele Nederlanders en Vlamingen, proficiat en succes met jullie Eddie. Trouwens onze Jimmy was ook terug goed. Maar ik twijfel aan de tijdsverschillen. Gilbert en co reden toch op achterstand?

HSV 15 februari 2019 om 16:54

Eddy ik begrijp de tijdsverschillen ook nog niet. Jimmy nu 10 in klassement. Maar waar zat hij in de koers?volgens uitslag in zelfde tijd als Gallopin. Maar dat groepje eindigde gisteren achter Jimmy.

WernerFranke 15 februari 2019 om 16:31

Lekker gespeeld uiteindelijk van FDJ.

EddyB1958 15 februari 2019 om 16:36

FDJ kon overwicht niet afwerken.

Retro Lex 15 februari 2019 om 16:50

Elitegroep van 9 met 3 FDJ . Het plan lukte vandaag niet, Gaudu heeft wel een mooie poging gedaan. Maar 7,8,9 worden ?
Edit: Maar wel 4 man in de top 10 AK
Simon Clarke een ongelukige sprint, daar zat meer in

thorsen 15 februari 2019 om 18:12

Jimmy Janssens 14e, en Mathieu zag dat het goed was..

HSV 15 februari 2019 om 20:50

En op plek tien in klassement! Het duurde vanmiddag even voordat pcs de uitslag helder had. Jimmy leek dezelfde tijd te hebben als kopgroep en Gilbert. Maar hij zat 10 sec achter Gilbert en ik geloof 26 op dagwinnaar. En Dries de Bondt reed uren lang in de kopgroep. Won ook tussensprint. CorendonCircus koerst mee ipv pelotonvulling te zijn. Mooi zo!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair