Ploegloze Bakelants over vergeefse zoektocht: “Het is erg frustrerend”

dinsdag 24 december 2019 om 15:15
Ploegloze Bakelants over vergeefse zoektocht: “Het is erg frustrerend”

foto: Cor Vos (archief)

De meeste renners zijn al in volle voorbereiding op het nieuwe seizoen, maar Jan Bakelants zoekt nog altijd naar een nieuwe werkgever. Het is een zoektocht die tot nu toe niks heeft opgeleverd. “En dat is heel erg frustrerend. Ik zou het jammer vinden om zo afscheid te moeten nemen. Ik denk dat ik nog altijd waardevol ben”, zo vertelt hij aan Sporza.

De 33-jarige Bakelants reed het voorbije seizoen voor Team Sunweb, maar de Belgische heuvelspecialist wist nooit zijn oude niveau te halen. “Ik heb betere jaren gekend, maar het is er door omstandigheden niet uitgekomen zoals ik had gehoopt”, doelt hij onder meer op een aantal valpartijen. Ik heb sinds mijn ongeval in de Ronde van Lombardije 2017 twee moeilijke jaren gehad.”

“Die waren sportief gezien niet goed, maar ook niet enorm slecht. Als alle renners met een dergelijk prestatieniveau geen contract meer zouden krijgen, blijven er maar weinig coureurs over”, aldus Bakelants. “Ik heb de Giro d’Italia uitgereden en nadien flitsen getoond van mijn capaciteiten, maar ik zit jammer genoeg nu in deze situatie. Je hoopt altijd zelf je afscheid te bepalen.”

“Moeilijk om mensen te overtuigen”
De voormalig geletruidrager in de Tour de France geeft zichzelf nog de tijd om een nieuwe ploeg te vinden. “Ik zie op training wat er mogelijk is, maar het vertaalt zich niet in resultaten of flitsen. Hierdoor zijn er geen mensen die zeggen: we halen Jan erbij, aangezien het een goede gok en investering voor de ploeg is”, zo vertelt de oud-renner van onder meer Lotto, RadioShack en AG2r La Mondiale.

“Ik heb in 2019 veel tegenslag gekend op cruciale momenten. Een jaar is snel voorbij en iedereen onthoudt slechts de laatste wedstrijden. Het is daarom moeilijk om mensen te overtuigen dat ik nog altijd een interessante renner ben”, aldus Bakelants.

Jan Bakelants in betere tijden: als drager van het geel – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

18 Reacties

FDJ 24 december 2019 om 15:26

Zou voor de ploeg van de gebroeders Roodhoofdt best een leuke versterking zijn in de voorjaarsploeg. Ervaren renner op vele terreinen.

Natte spons 24 december 2019 om 15:32

Als je in trainingen zo goed bent, dan stuur je je data toch op naar ploegen. Dan heb je, als je echt goede data hebt, zo een nieuwe ploeg.

hartstikkebedankt 24 december 2019 om 15:32

Ik weet niet wat zo’n jongen wil verdienen maar zelfs voor ploegen als Bora, Trek en TJV die nu 27 renners hebben lijkt het me gewoon een goede renner om als 28e toe te voegen. Laat staan voor de 4 Belgische PCT-ploegen of een Riwal, Vital, of TDE.

kelderfan 24 december 2019 om 16:29

Eens, dat Bakelants nog best een toevoeging voor een van de genoemde ploegen zou kunnen zijn.

Charlie33 24 december 2019 om 15:56

Heeft Weening al een ploeg.

KnightBiker 24 december 2019 om 16:19

Tja, aardige gast maar inderdaad te weinig laten zien… ik zou nu ook niet meer in Bakelants investeren, want zelfs als hij op niveau komt, kan je dan nog een resultaat verwachten? Het is al tekenend dat Sunweb niet met hem door wilde ondanks dat die ploeg niet bepaalt een sterke ploeg heeft komend jaar.
Eerder in Pieter Weening oid, die kan nog resultaten voorleggen.

hartstikkebedankt 24 december 2019 om 16:42

Hij kan toch prima fungeren als knecht zonder dat daar verder heel veel resultaten tegenover staan?

KnightBiker 24 december 2019 om 18:06

@hartstikkebedankt, wellicht, maar daar zijn al jongere dynamischer renners voor, die wellicht nog doorgroei mogelijkheden hebben. Bakelants = lastige blessure + niet presteren + een renner zonder echte wapens.
(Jammer, Ik weet niet hoe hij er nog een draai aan kan geven, behalve dan direct ploegleider worden of commentator)

Cochise 24 december 2019 om 17:15

Hij zegt ook letterlijk op zoek te zijn naar een ploeg waar geen ellenlange tactische besprekingen worden gehouden maar waar hij gewoon mag knallen. Denk dat Sunweb ook voor hem niet de perfecte match was.

assen 24 december 2019 om 17:50

Ik interpreteer het feit dat hij nog geen ploeg heeft als tenminste 1 van de onderste 2:
– hij vraagt teveel?
– reputatie als slechte team player?
Waarom zou hij anders nog geen ploeg hebben?

Brabander 24 december 2019 om 18:04

Misschien nog een 3e? Te mondig?

Ik deel je verbazing en zat ook te denken waarom hij nou geen nieuwe ploeg vinden kan.

assen 24 december 2019 om 18:13

Ja, mondig is ie zeker! Zou als commentator of analyst zeker niet misstaan.

Panache 24 december 2019 om 22:01

Optie 4). Na zijn val in 2017 nooit meer op het vereiste niveau gekomen. Ooit een groot talent, maar het is over. Enkel Bakelants zelf moet de conclusie nog trekken.

koos1 24 december 2019 om 18:33

Het is niet meer de Bakelands van een jaar seizoenen geleden maar hij rijd nog prima als knecht die op zowat alle parcoursen inzetbaar is.
Verder wel opvallend dat hij niet bij bv een Belgische PCT ploeg ene contract krijgt. Is hij te duur op wil hij alleen bij een WT ploeg rijden?

havana 24 december 2019 om 23:42

Ik vind t niet zo vreemd. Is al op leeftijd, heeft afgelopen seizoen niet veel gepresteerd en heeft een grote mond. Daarnaast zal hij niet voor een neo-salaris willen komen. Kan weinig redenen bedenken waarom je hem zou prefereren boven een talent.

Kevin Lowagie 26 december 2019 om 08:54

Hij zou een uitstekende commentator/ analist zijn. Toch hoop ik dat hij nog een jaar kan koersen en zelf zijn einde van zijn carrière kan bepalen.

Jean Dumas 26 december 2019 om 12:08

Geen kopman, geen knecht. Dan kom je in het Wanty-segment terecht. Toch lijkt CCC of EF ook wel een leuke ploeg voor hem.

Merzbow 6 januari 2020 om 18:59

Hij gaat naar Wanty. Staat te lezen op Het Nieuwsblad

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone