Ploegleider Niermann: “Meer in onze mars dan enkel de koers controleren”

zondag 11 april 2021 om 09:09
Ploegleider Niermann: “Meer in onze mars dan enkel de koers controleren”

foto: Cor Vos

Jumbo-Visma was zaterdag de grote winnaar na afloop van de beslissende etappe in de Ronde van het Baskenland. Primož Roglič wist de ronde te winnen en Jonas Vingegaard maakte het feest voor de Nederlandse formatie compleet door als tweede te eindigen in het klassement.

De ploeg had voor de start van de etappe naar Arrate een tactisch plan uitgestippeld. “Het is precies gelopen zoals wij vooraf gepland hadden”, is de eerste reactie van ploegleider Grischa Niermann. “We wilden van het begin af aan koers maken en de concurrentie onder druk zetten. We hebben een prima staaltje ploegenwerk geleverd.”

Roglič rook het gevaar in de afzink van de Elosua-Gorla en liet zich niet verrassen door de mannen van Astana-Premier Tech, die nietsontziend naar beneden reden. De groep der favorieten scheurde en Roglič zat aan de goede kant van de streep. Vingegaard zat in een tweede groepje, aangevoerd door UAE Emirates, en was vanaf dat moment een ideale waakhond.

“Achteraf blijkt dat het toch de juiste tactiek is geweest”
“De complimenten gaan niet alleen naar Primož en Jonas, maar naar de gehele ploeg”, aldus Niermann. “Niet iedereen had begrip voor onze tactiek de voorbije week, maar achteraf blijkt dat het toch de juiste tactiek is geweest. We hebben vandaag andermaal bewezen dat we meer in onze mars hebben dan enkel de koers controleren. We sluiten deze week met een uitstekend gevoel af.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

KimJungPoels 11 april 2021 om 09:16

Laat dat maar wat vaker zien dan. Dit was echt weergaloos mooi koersen, echt van genoten!

Wheely 11 april 2021 om 09:52

Heerlijk gekoerst met flink wat risico, het had ook anders had kunnen aflopen maar dan evengoed de moeite waard. Het resultaat mag er ook wezen: 1 & 2 in het AK, puntentrui, bergtrui, jongerentrui, ploegenklassement. Kan me niet herinneren dat ze dit ooit geflikt hebben.

Wildebert 11 april 2021 om 10:39

Had meer dan mijn twijfels, maar als je alle klassementen wint is mijn ongelijk duidelijk bewezen. Had dan ook niet zien aankomen dat Pogacar Roglic in een afdaling ooit zou laten wegrijden. Daar baalde hij zichtbaar van. Verwacht dat dat hem niet nog een keer overkomt. Zou mooi zijn om te weten hoe de nabespreking bij UAE ging.

RainbowJersey 11 april 2021 om 09:56

Juist door McNulty de trui te geven zat Pogacar gisteren tussen ‘a rock and a hard place’. Mooie tactiek

fietsvriend 11 april 2021 om 10:08

Dit was gister echt schitterend. UAE en Pogacar een dilemma opgedrongen door de ‘verkeerde’ teamgenoot in de leiderstrui te hebben.

Jean Dumas 11 april 2021 om 10:04

Complimenten, van Niermann valt dit wel te verwachten. Mooi dat ze het eens in vol ornaat tonen.

S. Morgenstern 11 april 2021 om 10:10

Maassen dus de Cerny van dienst. Mooie vent!

kelderfan 11 april 2021 om 11:33

Volgens mij doen Niermann en Maassen het goed samen in de auto.
Was dat ook niet met die aanvallende ploeg in de ToC met George Bennett.

josi 11 april 2021 om 11:32

Mooi gekoerst, hoewel ik niet denk dat het echt precies zo is gelopen als ze hadden gepland. De bedoeling zal geweest zijn de koers hard te maken en wat mannen in steun vooruit te hebben, zodat Roglic (eventueel bijgestaan door Vingegaard) McNulty zou kunnen aanvallen op die steile klim. De helpende hand van Astana in die afdaling zal wel niet in de plannen zijn voorgekomen.

Polleke 11 april 2021 om 11:34

Hmmm… stel dat Roglic net niet kan aanhaken bij die Astana kamikazes…
Niks afgedaan van zijn fenomenale rit gisteren maar Niermann steekt hier een pluim in zijn eigen reet die hem eigenlijk niet toekomt… donderdag was een rare situatie die Roglic in zijn eentje heeft omgebogen, op een ongezien sterke manier…

F4L 11 april 2021 om 11:45

Het is natuurlijk niet precies gelopen zoals zij voorspelden, maar ze toonden wel initiatief. Dat bedoeld Nierman denk ik.

En of de tactiek van donderdag exact zo was bedoelt weet ik niet, maar het was achteraf slim. Ze kwamen met zijn tweeën in de top drie te staan en zeker Roglic leek beter dan McNulty (maar ook Vingegaard deed niet veel onder). Ze zorgen er ook voor dat Pogacar eigenlijk niet kon aanvallen want hij moest werken voor zijn ploeggenoot. Als Pogacar het wel deed en Roglic/Vingegaard kon volgen en McNulty niet, dan zit je met de gebakken peren. De kans dat die namelijk tijd goed zou maken op Roglic was niet groot. Als Roglic wel de trui had gehad dan konden zowel McNulty als Pogacar hem onder drukken zetten en moest Jumbo gaan werken.

Polleke 11 april 2021 om 11:58

Mij stoort het gewoon dat ze nu ddg als een masterplan presenteren… er waren gisteren momenten waar het totaal anders had kunnen lopen…maar uiteindelijk heeft de winnaar gelijk…

Emergo 11 april 2021 om 12:11

@Polleke
Plannen maken is altijd met hoop op succes maar de omstamdigheden bepalen altijd het resultaat edoch zonder plan ben je meestal nergens.

Michelangelo 11 april 2021 om 12:13

@Polleke,
Ik denk dat het raar had moeten lopen wilde het anders uitgepakt hebben. Roglic leek mij meer dan prima in orde. Nu zit hij mee met de Astana’s en koerst ie aanvallend, maar anders had hij ook gewoon kunnen wachten tot de laatste klim.

Hij leek mij minstens net zo sterk als Pogacar, en zeker sterker dan McNulty.

En bedoeld of niet, uiteindelijk was de gele trui voor McNulty een vergiftigd geschenk aan UAE.

Dat ze het als een masterplan presenteren… ik denk wel dat ze diverse scenario’s hebben doorgenomen voor de laatste rit. En er ergens ook rekening me gehouden hebben dat UAE/Pogacar in de spagaat terecht zou komen als je aanvalt.

Van mij mogen ze trots zijn hoe ze hier gereden hebben. Dan mag je ook wel eens een veer in je eigen anus steken.

fietsvriend 11 april 2021 om 13:26

Denk dat het plan was om op die steile klim aan te vallen met Oomen en Tolhoek vooruitgestuurd om op de steile klim Roglic en Vingegaard op te wachten. Nu moest dat duo al iets eerder aan de bak door die kamikaze afdaling van Astana en Movistar. Oomen in het dal en Tolhoek begin klim. Dan was het natuurlijk nog maar een te zien of ze op de klim Pogacar hadden kunnen lossen. McNulty was denk ik nooit een probleem geweest, alleen voor Pogacar.
Lekker geanticipeerd door Roglic in die afdaling.

Murcia 11 april 2021 om 13:37

De winnaar heeft natuurlijk altijd het gelijk aan zijn zijde. Een aantal conclusies kon je echter gedurende de week al trekken. Ten eerste dat UAE als ploeg niet zo sterk was als de namen deden vermoeden. Hirschi wordt wel wat beter maar heeft nog een weg te gaan en Majka was hier ondermaats. Ulissi is ook nog aan het herstellen. Dit leverde de wetenschap voor TJV dat bij een snelle en harde koers het al vrij snel op de schouders van Brandon en Tadej neer zou komen om te reageren. Verder was de hele week al duidelijk dat McNulty op de klimmen tijd prijs gaf. In een korte etappe met zeven beklimmingen zou zijn motor dan ook eerder gaan sputteren. Juist zijn eerder veroverde gele trui hield hun beste renner Tadej echter te lang gevangen en daar heeft Roglic ideaal op ingespeeld.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair