Plaza na mislopen ‘trilogie’: “Misschien krijg ik nooit meer een kans”

Plaza na mislopen ‘trilogie’: “Misschien krijg ik nooit meer een kans”

foto: Sirotti

vrijdag 25 mei 2018 om 09:25

Het winnen van een etappe: dat was hét doel van Rubén Plaza voor aanvang van deze Giro d’Italia. De inmiddels 38-jarige Spanjaard kreeg op de flanken van Prato Nevoso een unieke kans om die droom te verwezenlijken. Het was de veertien jaar jongere Maximilian Schachmann die de droom van Plaza echter in duigen liet vallen.

Na afloop overheerste dan ook de teleurstelling bij Plaza. Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat de oude rot zou meespelen om de overwinning, maar hij wist op karakter toch aan te sluiten bij het kopduo Schachmann en Mattia Cattaneo. “Ik ken mezelf, en ik weet dat ik mijn eigen tempo moet rijden. Ik trok tweemaal ten aanval, maar er waren drie renners ontzettend sterk”, zo vertelt hij aan Cyclingnews.

De Israel Cycling Academy-renner hing de gehele beklimming aan het elastiek, maar wist in de laatste twee kilometer definitief aan te sluiten. Toch had hij geen antwoord op de versnelling van de jonge Duitser. “Ik probeerde, eenmaal aangesloten, om wat te herstellen met het oog op de sprint. Toen Schachmann aanviel kon ik zijn wiel echter niet houden.”

Plaza wist zich hierdoor niet in een uniek rijtje te scharen, namelijk dat van renners die in alle grote rondes een etappe wisten te winnen. De Spanjaard won al tweemaal een rit in de Vuelta a España, terwijl hij in 2015 een Touretappe won naar Gap. Hij beseft dat hij zijn misschien wel laatste kans heeft laten liggen. “Ik heb vandaag een hele goede mogelijkheid laten liggen. Wellicht krijg ik nooit meer een kans.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

hartstikkebedankt 25 mei 2018 om 09:36

Op waarde geklopt dus wat dat betreft heeft hij niet veel laten liggen, alleen wel wat extra zuur voor hem omdat Schachmann later aansloot in de kopgroep.

zeewolde 25 mei 2018 om 09:37

Hij klaagt tenminste niet dat het helemaal niet zijn bedoeling was om mee te zitten.
Top oude krijger !

Frits des Jeux 25 mei 2018 om 09:52

In elk geval vertrekken bij die ploeg als je nog een kans wil. Die komen er nooit meer met verder zo’n grijze Giro.

Mathieu Moller 25 mei 2018 om 09:55

Dat lijstje is met ongeveer 100 renners ook weer niet zo uniek, maar toch wel een mooi streven. Jammer voor hem, maar hij is gewoon op waarde geklopt.

hartstikkebedankt 25 mei 2018 om 09:56

@Frits, het valt me ook niet mee inderdaad. Neilands en Boivin heb ik eens zien aanvallen; Hermans ook maar daar verwachtte ik wel wat meer van. Plaza zat dan gisteren mee. Ik had vooral op sprintgebied wat meer verwacht want Boivin, Dempster en Sbaragli zijn toch niet de traagste renners.

Sagan=hulk 25 mei 2018 om 10:26

De kritiek in de bovenstaande reacties op het Israël Cycling Academy Team vind ik behoorlijk onterecht. Om te beginnen wist je op voorhand dat deze ploeg vooral meedoet om commerciële belangen. Zonder deze ploeg hadden we nooit die geweldige driedaagse in Israël gehad.

Verder vind ik dat ze het sportief zeker niet slecht doen. Boivin, Hermans en Neilands hebben al enkele keren aangevallen, Hermans ondanks ziekte. Dempster en Sbaragli stellen wel teleur, maar in elk team zijn er wel gemiddeld twee die niet brengen wat we verwacht hadden. Niv en Sagiv zijn uiteraard mee om de eerder vernoemde commerciële redenen.

Dan heb ik zelfs nog niet gesproken over de prestatie van Plaza. Die man wordt hier gewoon tweede in een bergetappe. Ze hebben in deze Giro zeker al meer laten zien dan Katusha en Dimension Data.

nickdt 25 mei 2018 om 10:30

@Sagan=Hulk

Zelfs Niv heeft een keertje meegezeten.

Frits des Jeux 25 mei 2018 om 10:41

@Sagan=hulk zonder de start in Israel (persoonlijk vond en vind ik het niets) had deze ploeg nooit aan de start gestaan van de Giro. Dat is wel een kleine nuance.

IlPirata 25 mei 2018 om 10:58

Toch al een heel mooi palmares.

Mwielerfan 25 mei 2018 om 11:33

@sagan net zoals jin dat over renners zegt kun je elke grote ronde wel twee wt teams aanwijzen die vrijwel niets toevoegen.
Hermans valt erg tegen, kennelijk door ziekte en verder had dit team weinig om het lijf.
Geen enkele topper van dit team heeft toch langer dan een jaar getekend? Volgend jaar weer verkassen en Israël kan weer gaan opleiden in kleine koersen. Prima

Maenhout 25 mei 2018 om 11:57

Voor een ploeg van het tweede niveau hebben ze best een aardige giro gereden, en lekker aanvallend (hetgeen ook de rol is van die ploegen).

Headlines

Materiaalzone

Populair