Pieter Serry zal loodzware Giro niet snel vergeten: “Ik begon te hyperventileren”
foto: Cor Vos
woensdag 31 mei 2023 om 11:16

Pieter Serry zal loodzware Giro niet snel vergeten: “Ik begon te hyperventileren”

Pieter Serry reed in zijn carrière al vijftien grote rondes en heeft dus al wat afgezien in zijn carrière. De ervaren Belg van Soudal Quick-Step kent echter geen twijfels: de voorbije Giro d’Italia was de zwaarste grote ronde uit zijn loopbaan. “Ik vreesde dat ik het niet zou halen”, is Serry openhartig in gesprek met Het Laatste Nieuws.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De 106e Giro d’Italia zal niet de boeken ingaan als de meest spectaculaire editie, maar het was wel een loodzware ronde voor de renners. Ook voor Serry. De koers werd namelijk geteisterd door slecht weer, maar er was ook sprake van een corona- en griepgolf. Zo moest Soudal Quick-Step, de ploeg van Serry, onderweg afscheid nemen van maar liefst zes (van de acht) renners. Het begon met de opgave van kopman Remco Evenepoel.

“Het nieuws van de opgave van Evenepoel kwam binnen als een mokerslag”, aldus Serry. “Remco had net de tweede tijdrit gewonnen, na negen dagen hadden we de roze leiderstrui heroverd. We moesten de geesten herzetten. We konden zelf voor een ritzege gaan en iedereen had nieuwe motivatie. Maar toen kwam dinsdag, de weersomstandigheden waren hels. En we verloren nog eens vier ploegmaats aan COVID-19. Toen waren we nog met drie.”

Na de opgave van Davide Ballerini bleven er met Serry en Ilan Van Wilder slechts twee renners van Soudal Quick-Step over. Het was bij momenten een lijdensweg voor de normaal zo goedlachse Belg. “Het was bijna niet tegen te houden”, doelt Serry op het coronavirus. “Er werd gehoest, je hoorde het alom. En dat niet alleen. Renners vielen uit met buikvirus, door alle vuiligheid die we binnenkregen met het opspattende water.”

“Ik bibberde bijna van mijn fiets”
En dan was er nog het slechte weer. “Twee ritten heb ik super hard afgezien. Ik moest stoppen langs de kant van de weg om mensen te vragen of ze wilden helpen om mijn handschoenen aan te doen. Ik begon te hyperventileren, ik vreesde dat ik het niet zou halen. We gingen op bepaalde momenten naar 2.000 meter hoogte, waar het maar twee graden warm was. En dan moesten we twintig kilometer dalen, met de blote benen. Ik bibberde bijna van mijn fiets, zo koud heb ik het nog maar zelden gehad.”

Het woord opgeven stond echter niet in zijn woordenboek. De Belg zette door en vond steun bij zijn ploegmaat Van Wilder. “We hadden keihard gewerkt voor de Giro. We wilden dat niet zomaar in de vuilbak gooien. Ilan en ik vonden veel steun bij elkaar. Om beurten hebben we elkaar door de slechte momenten getrokken. Dat we Rome hebben gehaald en dat Ilan met een tweemansploeg twaalfde is geworden, was fantastisch.”

 
8 Reacties
Sorteer op:
31 mei 2023 11:38
Denk dat het verhaal van Serry het verhaal is dat heel veel renners hebben na deze Giro. Ik heb ze die betreffende dinsdag bij de bussen zien aankomen. En zoals hij het beschrijft zag het er ook uit als je ze van hun fietsen zag stappen en de bus in zag kruipen. Uitgeput, uitgemergeld, verkleumd. Er is heel veel commentaar op het passieve rijden van de toppers. Maar ik denk dat de renners zelf prima snappen waarom dit niet gebeurde: het was meer een overlevingstocht waarbij de achterdeur open stond, dan een wielerwedstrijd van fitte gemotiveerde mannen die beslist werd met demarrages aan de voorkant.
31 mei 2023 12:15
Als je dan het interview zelf ziet, dan zegt hij dat hij met zwaarste vooral op het mentale vlak bedoelde, maar dat woordje is hier spontaan verdwenen. en over de passieve toppers -> de toppers in kwestie zijn renners die ervoor bekend staan dat passiviteit hun standaard-status is, niet alleen in deze giro. de omstandigheden waren gewoon een handig excuus om wéér zo te rijden, maar offensieve renners grijpen elke opportuniteit aan toch maar een verschil te kunnen maken, de passieve renners grijpen elke excuus aan om dat telkens opnieuw uit te kunnen stellen de mentaliteit is geen gevolg van de omstandigheden, de omstandigheden worden gewoon creatief geïnterpreteerd zodat ze in de mentaliteit passen en het lijkt alsof ze niet anders kunnen
  31 mei 2023 12:45
  @Chippen, Dit is toch wel wat makkelijk. Ik neem aan dat de renners, inclusief Serry, de regen en de kou allemaal heel creatief geinterpreteerd hebben, en bij de bussen een boel theater maken alsof het allemaal heel erg koud en nat is. Maar dat het eigenljik allemaal best mee valt. Eigenlijk dus gewoon een beetje voetbaldiva-gedrag van Serry&co. En passieve renners in de top van het klassement? Waarschijnlijk ga je mee in de negatieve vlaamse teneur als het gaat om Roglic, maar ik ken hem al jaren als iemand die wel degeljik het verschil probeert te maken als ie kan. Nee, niet op de eerste klim van de dag. Maar doorgaans wel op een km of 2 van de top, en eventueen zelfs van verder als dat nodig is om een ronde te winnen. Dus er zal niet meer op gezeten hebben na het slechte weer en de valpartijen. Toch? En Remco... ja, die zou natuurlijk iedere bergrit hebben aangevallen. Zoals hij ook de eerste week van de Giro heeft gedaan. Of wacht... zei hij niet dat hij behoudend zou gaan koersen??
  31 mei 2023 13:01
  Eens je op de slotklim bent aanbeland lijkt het weer mij minder een rol te spelen. Het weer is voor iedereen hetzelfde en zie ik niet als reden om niet aan te vallen. Volgens mij ligt de reden bij de benen van de renners en de posities in het klassement op dat moment. Iedereen leek op zijn plaats te staan (of dicht genoeg bij hun beoogde plaats) waardoor niemand reden had om veel te riskeren. Daarnaast bleken de rechtstreekse concurrenten gewoon aan elkaar gewaagd. Waarom Davbam in deze context die verwijzing naar Evenepoel doet zonder dat iemand daar een verwijzing naar maakt is mij niet geheel duidelijk. Alleszins, die had al helemaal geen reden om aan te vallen. Almeida heeft het geprobeerd maar het werd duidelijk dat hij niet sterk genoeg was Roglic leek maar op het einde zijn beste benen teruggevonden te hebben en was niet sterk genoeg om Thomas te lossen Thomas stond eerst en leek op zijn beurt niet sterk genoeg om Roglic te lossen. Dunbar was al helemal tevreden met zijn huidige positie Caruso kwam niet in de buurt bij de renners die voor hem stonden. Leknessund was al blij als hij kon handhaven Arensman en de Plus moesten vooral aan Thomas denken De finale vroeg openen gebeurt vooral door sterke klimmers die tijd moeten goed maken door een mindere tijdrit maar die leken er deze giro gewoon niet te zijn.
  31 mei 2023 13:19
  jij fixeert op roglic, ik noem nergens die naam het gaat me over roglic én thomas én almeida én caruso én dunbar én kamna én de gemuilbande arensman en de plus enz... en met attractievere renners bedoel ik niet de renners die zijn uitgevallen, maar nog veel meer degenen die hier niet aan de start stonden. alsof ze een ranking hadden gemaakt van ronderenners van attractief naar saai en enkel de onderste helft een uitnodiging voor de giro hadden gestuurd en ja, een evenepoel en nog veel meer geoghegan hart staan waarschijnlijk ook maar ergens in 't midden, maar binnen dit veld waren dat nog wel de hogeren. als deze giro qua spektakel voor het klassement een 2 op 10 verdient, dan zou dat mét dat duo ook niet veel meer dan een 4 zijn geworden, dus nog steeds best saai, maar waarschijnlijk toch net dat tikkeltje minder nietszeggend dan het nu was
  31 mei 2023 14:23
  @chippen - welke renner had je dan wel graag gezien buiten Van Aert, Pogi en Vd Poel?
31 mei 2023 12:18
Het zegt iets over de zwaarte van de wielersport. Soms wordt er in een tv-programma (ik zal maar geen naam noemen) over wielrennen gepraat alsof het voetbal is, dat je met wat tactische trucs en een slimme opstelling alles oplost.
1 juni 2023 07:54
Serry met z’n korte broek naar 2000 m en dan 20 km afdalen. Neem aan dat iemand toch even het weerbericht leest om dan de lange broek aan te bevelen. Of wil hij de gladiator uit hangen?

Reacties zijn gesloten.