Philippe Gilbert geeft forfait voor Ronde van Vlaanderen: “Mentaal niet fris”

Philippe Gilbert geeft forfait voor Ronde van Vlaanderen: “Mentaal niet fris”

© Cor Vos

maandag 29 maart 2021 om 12:36

Philippe Gilbert, kopman bij Lotto Soudal, past voor de Ronde van Vlaanderen. De Waalse Monegask voelt zich zowel fysiek als mentaal uitgeput. Hij probeert wel nog de Ardennenklassiekers te halen, al wordt ook dat geen evidentie.

De Philippe Gilbert die we zowel in Milaan-San Remo, E3 Harelbeke als Gent-Wevelgem aan het werk zagen, was niet de Philippe Gilbert die we gewend zijn. De Belg heeft vanochtend een radicale beslissing genomen: hij laat zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix – indien die niet uitgesteld zou zijn – schieten.

“We hebben met het team besloten om mij een rustperiode te gunnen omdat het al een paar weken niet goed gaat”, vertelt Gilbert. “We hebben de tijd genomen om alles te analyseren. De beste verklaring is dat ik vooral mentale en fysieke frisheid mis.”

Decompressie
“Ik heb mezelf veel werk opgelegd sinds mijn val in de Tour vorig jaar. Ik blijf een mens. Zelfs als ik niet op de fiets zat, werkte ik onvermoeibaar door. Bij de fysiotherapeut, bij de specialisten… Ik heb de werkdruk onderschat en bleef koppig verder doen. Milaan-San Remo was trouwens de eerste wedstrijd die ik uitreed zonder pijn. Mijn lichaam heeft nu duidelijk gekozen voor decompressie na al die weken met pijn. Dat betaal ik nu cash.”

“In januari liep ik 20 tot 30 procent achter op mijn ploegmaats qua fysieke conditie. Ik twijfelde, maar omdat ik mezelf graag onder druk zet, heb ik harder gewerkt om toch klaar te zijn voor Milaan-San Remo, het enige monument dat ik nog mis. Ik maakte lange tijd progressie, maar nu evolueer ik niet meer. Mijn vorm stagneert, mijn lichaam aanvaardt de werkdruk niet langer. De enige manier om dat te verhelpen is rusten.”

Geen telefoongesprekken
Gilbert blijft nu vier, vijf dagen van de fiets. Eind deze week beslist hij in overleg met de ploeg of hij de Ardennenklassiekers haalt. “Dit zijn mijn favoriete wedstrijden, maar ik moet mentaal en fysiek honderd procent zijn. Momenteel ben ik zelfs niet in staat om aan een programma te denken. Ik moet stoppen, zelfs de telefoongesprekken met mijn team verbreken. Ik moet thuis zijn. Dat is essentieel.”

Dit artikel delen:

18 Reacties

lander luypaert 29 maart 2021 om 12:42

Jammer… veel weg van Dumoulin.

0
WernerFranke 29 maart 2021 om 12:43

Behalve dat Gilbert wel op een punt in zijn carrière is gekomen waarop het fysiek op is, zeker na die nieuwe kniebreuk vorig jaar.

0
Wheely 29 maart 2021 om 12:49

Vergelijking gaat niet helemaal op vind ik.

0
Frank V 29 maart 2021 om 13:18

Helemaal niet vind ik. Gilbert is eigelijk sinds Roubaix klaar. 39 (Mag het?)Maar kon als uithangbord nog 3 kansen voor Sanremo versieren. Roubaix kan hij nog een betekenis spelen voor Degenkolb, die prima op dreef lijkt dit voorjaar.

0
Guushovd 29 maart 2021 om 13:32

Het enige vergelijkbare is dat bij allebei het woord mentaal in de omschrijving van de situatie kan worden gebruikt.

Maar dan is een gekneusde teen ook vergelijkbaar met een dwarslaesie omdat het beiden fysiek is.

0
Panache 29 maart 2021 om 14:01

Vakantie naar Kenia is bijna hetzelfde als op vakantie naar Lapland, je reist in beide gevallen per vliegtuig.

0
KnightBiker 29 maart 2021 om 12:58

Ik schrijf hem nog niet af, en hoop dat hij de weg omhoog vindt.
Ik zou wat langer nemen en mikken op een etappe in de Giro: een iets realistischer doel, de kansen in de Waalse klassiekers zijn al zo klein tegenwoordig…

0
FritsvanHoefelen 29 maart 2021 om 12:59

Het besef treedt helaas in.

0
Marik 29 maart 2021 om 16:19

Ik denk inderdaad dat het vooral dat is.

0
Vinyakke 29 maart 2021 om 13:19

Ik vraag me af in hoeverre het nog nodig is zich mentaal terug op te laden. Voor wat en voor wie moet hij het nog doen als het niet voor hemzelf is? Als hij dit jaar niet meer aan de oppervlakte kan geraken zou ik het logisch vinden dat hij zijn lopend contract voor volgend seizoen in onderling overleg ontbindt. Kunnen ze daar op zoek naar nieuwe kopmannen, al zijn die zonder contract voor 2022 niet dik bezaaid. Misschien nu al eens voorzichtig gaan polsen bij bettiol, mohoric of narvaez. Simmons en Moscon zijn te turbulent naast de fiets. Dat is het zowat aan vrije renners voor het voorjaar of ze moesten bij patje rijden maar dat gaat niet gebeuren.

0
Murcia 29 maart 2021 om 13:20

Geen toeval natuurlijk, de enige reden leek het wel om bij LTS te tekenen is die gedroomde vervolmaking van het winnen van alle monumenten en dus MSR te pakken. Met een zeer zware blessure vorig jaar alles op alles gezet om in elk geval nog een kans te hebben en nu lopen lichaam en geest leeg. Benieuwd of hij zich weer kan opladen en welke rol hij nog voor zichzelf ziet binnen de ploeg.

0
Magician 29 maart 2021 om 13:28

Zware blessure, te snel weer op de fiets, is alweer 38. Ik denk dat de accu van Gilbert gewoon op is. Ik zie geen enkele aanleiding om te denken dat het in de Ardennenklassiekers opeens wel gaat en dan zal mentaal het licht wel definitief uitgaan en is het helaas voorbij met zijn carrière. Duidelijk dat hij niet nog gaat rijden voor zijn ploegmaats.

0
Turtlehead 29 maart 2021 om 14:12

Vorig jaar belachelijk snel weer in competitie, dat was toen al vreemd inderdaad.
Jammer, is een mooie renner, maar nu gaat het lang duren, de Ardennen zijn te zwaar voor hem en in de Tour is ie niet echt op z’n plek.

0
theking 29 maart 2021 om 13:44

Zaken veranderen snel van uit de winter komen en aangeven dat je MSR nog kunt winnen naar fysiek en mentaal niet in orde…

0
Peetvader 29 maart 2021 om 13:57

In de omloop nog 5de, dus was niet dramatisch in vorm.
Maar winnen is natuurlijk nog iets anders.

0
Gitan 29 maart 2021 om 14:32

Gilbert is natuurlijk een geweldige renner met een palmares om van te duizelen, maar ik ben het wel eens met Boonen dat het een erg vreemde actie was van Lotto om hem op zijn leeftijd nog een 3-jarig contract te geven.

Los daarvan sluit ik overigens niet geheel uit dat Phil er nog in slaagt ergens een allerlaatste kabinetstukje op te voeren, hij heeft in zijn carrière nog wel van die momenten gehad dat het even een stuk minder was.

0
Luca Quasi 29 maart 2021 om 15:36

Die heeft door gekregen dat hij het peloton niet meer zijn wil kan opleggen. Die klassieker zege komt er gewoon niet meer. Dat is lastig.

0
Kopinkas 29 maart 2021 om 16:09

Wie had een cent om Gilberts kansen gegeven als hij in januari 2017 zelfs maar een 'strive for four' had gelanceerd? Zijn DQS-jaren waren al een soort wondere weeropstanding (en dan zeker zijn Roubaix winst in het jaar na zijn zware val in de Tour).
Als hij nog twee WT-wedstrijden wint, en zijn carrière afrondt met 80 pro overwinningen, heeft hij het onderste uit de kan gehaald volgens mij.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone