Philippe Gilbert boekt in Vierdaagse van Duinkerke eerste zege in bijna drie jaar tijd

donderdag 5 mei 2022 om 17:09
Philippe Gilbert boekt in Vierdaagse van Duinkerke eerste zege in bijna drie jaar tijd

foto: Cor Vos

Philippe Gilbert is het winnen nog niet verleerd. De bijna 40-jarige renner van Lotto Soudal, die bezig is aan zijn afscheidsjaar, boekte in de derde etappe van de Vierdaagse van Duinkerke voor het eerst in bijna drie jaar weer eens een overwinning. Gilbert versloeg op een oplopende aankomst op overtuigende wijze Julien Simon en Pierre Barbier. Arvid de Kleijn is de nieuwe leider.

Na twee relatief vlakke en vooral ook veelbesproken etappes, kregen de renners op dag drie van de Vierdaagse van Duinkerke aardig wat hoogtemeters voor de wielen geschoven. Loodzwaar was de derde etappe nu ook weer niet, maar toch zeker lastig genoeg om de sprinters te pijnigen. Na drie niet al te lastige heuvels in de beginfase werd er over glooiende wegen koers gezet richting Acq, waar de renners vier lokale rondjes moesten afwerken. Op het eind van elke ronde moesten de coureurs telkens de Mont-Saint-Éloi (0,6 km aan 4,3%) temmen. De finish van de etappe lag tevens op de top van deze heuvel.

Drie renners vormen de vroege vlucht 
Met Sport Vlaanderen-Baloise, Go Sport-Roubaix Lille Métropole en Nice Métropole Côte Azur waren drie ploegen vertegenwoordigd in de vroege vlucht. Alex Colman besloot er al vroeg vanonder te muizen en de 23-jarige Belg kreeg het gezelschap van de Fransman Samuel Leroux, die de laatste jaren ook uitblinkt in het strandracen. Het peloton liet begaan en zo kon de voorsprong van Colman en Leroux oplopen tot goed drie minuten. De Fransman Kevin Besson ging nog in de tegenaanval en de renner van het bescheiden Nice Métropole Côte Azur bleek sterk genoeg om de oversteek te maken.

In het peloton werd het vuile werk opgeknapt door de mannen van Team DSM en Alpecin-Fenix, waardoor de voorsprong van de drie koplopers alsmaar kleiner werd met het verstrijken van de kilometers. Colman trok zich er weinig van aan en deed intussen uitstekende zaken voor het bergklassement. De jonge Belg kwam als eerste boven op de eerste beklimmingen en wist zo zijn leidende positie in dit nevenklassement nog wat meer in de verf te zetten. Ook op de lokale ronde was het punten sprokkelen voor Colman. De voorsprong van de bergkoning en zijn kompanen bedroeg, met nog veertig kilometer te gaan, tweeënhalve minuut.

Nervositeit in de finale 
Alpecin-Fenix besloot op dertig kilometer van de finish het peloton eens op een lint te trekken, in hoop zo de rappe mannen overboord te gooien en een lastige finale in te leiden. Verschillende renners schoten wakker en probeerden weg te springen, maar ze konden een hergroepering niet voorkomen. Intussen werd het peloton, op goed vijftien kilometer van het einde, opgeschrikt door een valpartij vlak voor de laatste passage aan de finish. Gerben Thijssen was het bekendste slachtoffer, maar de getroffen renners konden hun weg wel weer vervolgen. De drie koplopers reden intussen nog altijd vooruit, maar voelden de bui al hangen.

Colman, Leroux en Besson werden met nog zeven kilometer te gaan bij de lurven gegrepen door het peloton, aangevoerd door Niki Terpstra. Mede door het werk van de ervaren Nederlanders werden de vroege vluchters ingerekend en konden we ons (andermaal) gaan opmaken voor een sprint. Op 1,5 kilometer van de finish nam het continentale Go Sport-Roubaix Lille Métropole het commando met een toch wel indrukwekkende sprinttrein, in dienst van Thomas Boudat, maar de Fransman kwam er niet aan te pas in de sprint. Boudat bleek niet opgewassen tegen een oude vos van Lotto Soudal.

Gilbert doet oude tijden herleven, De Kleijn profiteert van tijdstraf Tesson
Philippe Gilbert, die over een maand zijn 40ste verjaardag viert, zat uitstekend geplaatst in de laatste honderden meters en bleek over voldoende punch te beschikken. De renner van Lotto Soudal, die bezig is aan zijn laatste jaar in het peloton, wist als in zijn beste dagen de concurrentie op meerdere fietslengtes te sprinten. Het is voor Gilbert zijn eerste zege sinds september 2019: dat jaar wist hij nog twee etappes in de Vuelta a España te winnen. Tesson kwam als tweede over de streep en leek zo de leiderstrui te behouden.

De jonge Fransman van St Michel-Auber93 werd na de finish echter bestraft vanwege (te lang) stayeren achter de auto, nadat hij eerder in de etappe kreeg af te rekenen met een lekke band. Tesson kreeg een tijdstraf van veertig seconden aan zijn broek. Hierdoor moet hij de leiderstrui afstaan aan de Nederlander Arvid de Kleijn, de winnaar van de openingsrit.

Dit artikel delen:

36 Reacties

Zwarte Panter 5 mei 2022 om 17:10

Heel mooi van de Phil

Dikke Vrouw 5 mei 2022 om 17:13

Ooh das antwoorden met de pedalen

TheBigShow 5 mei 2022 om 17:18

Tesson DQ

Edit: tijdstraf
Staat ook weer terug in de daguitslag

Baard 5 mei 2022 om 17:25

Waarvoor?

TheBigShow 5 mei 2022 om 17:29

Te lang achter zijn eigen ploegleiderswagen gestayerd

zacht 5 mei 2022 om 17:46

Staat nog in het AK, dus geen DQ maar een tijdstraf.

poeskescherens 5 mei 2022 om 17:19

Nostalgie…Nu nog Froome, Sagan, GvA, Dumoulin en Terpstra een overwinning dit jaar en het feest is compleet!

Baard 5 mei 2022 om 17:39

Valverde die de Giro wint ofzo

Turtlehead 5 mei 2022 om 18:24

Laten we niet overdrijven. Alleen Terpstra en, vooruit, Sagan, zou al prachtig zijn!

PS Ik vergeet natuurlijk TD2 in de Giro ;)

Thoin 5 mei 2022 om 17:19

Zoals in de goeie oude tijd, licht bergop, raket en weg.
Wat een aanwinst is Van Rensburg ook. Dat die zonder ploeg zat is toch ook onbegrijpelijk als je bepaalde figuren ziet rondfladderen.

https://twitter.com/rjmoerlemans/status/1522233464468258816?s=20&t=vDvJ1rgRE_qRaLuIpBUw6g

Mwielerfan 5 mei 2022 om 18:03

Ja inderdaad, al jaren geen uitslagen meer want knecht, maar als jongeling toch best veel top 5 en top 10 plekken

Tuubke 5 mei 2022 om 17:22

En dat in een koers die hij gisteren nog betitelde als ‘een schande’. Vandaag alleen maar een auto op het parcours en een supersmal slingerweggetje waar het drummen was voor de massasprint.

Maillot à Pois 5 mei 2022 om 17:30

Met overschot ook nog.
Het is natuurlijk in een minder kwalitatief deelnemersveld, maar zo leuk voor Phil dat hij nog eens kan winnen!

Poeksel 5 mei 2022 om 17:33

Mooi dat Tesson een DQ heeft gekregen, wel jammer dat het niet tijdens de race kon gebeuren.

Limal 5 mei 2022 om 17:39

Ik heb er nog geen officiële communicatie van gezien, maar op basis van PCS (en hier) lijkt hij wel in de daguitslag opgenomen te zijn maar heeft hij een tijdstraf gekregen in het AK.

zacht 5 mei 2022 om 17:45

40 sec tijdstraf reken ik snel uit.

Dangeroe 5 mei 2022 om 17:50

Rit niet gezien, wat is er gebeurd?

Jowinho 5 mei 2022 om 17:52

Achterop geraakt door val/pech en nadien te lang achter de auto gereden om terug te keren.

Poeksel 5 mei 2022 om 18:34

Dan is hij wel goed weggekomen, want dit lijkt toch niet anders dan het geval Eekhoff (afgezien van dat dit in een rittenkoers is gebeurd).

Jean Dumas 5 mei 2022 om 17:42

Het zij je gegund Phil, ook al was het bijna veldrijden in de finale :)

Mystery Rider 6 mei 2022 om 04:34

Veldrijden, zou me niet verbazen als hij er op het einde van het seizoen nog een paar veldritjes bij pakt zoals in de goeie oude tijd voor wat extra startgeld :)

Limal 5 mei 2022 om 17:49

Eindelijk nog eens, het is hem van harte gegund! Als hij overmorgen in de heuveletappe nogmaals op dit niveau presteert dan zit ook de eindwinst er nog in.

uitdewaaier 5 mei 2022 om 17:52

Mooie overwinning. Typische overwinning van P.G. Maar ik zag liever de Kleijn winnen, maar hij zag alleen maar een stip in de verte van Gibert met sprinten.

Mwielerfan 5 mei 2022 om 18:01

Wat leuk, en met julien Simon ook iemand erachter die serieus mee kon doen op dit soort aankomsten. En Hugo hofstetter en tamineaux ook best snelle mannen verder

Ivanoviclover 5 mei 2022 om 18:08

eindelijk werken naar loon voor lotto

Kopinkas 5 mei 2022 om 18:52

Je bedoelt: naar het loon van Gilbert? ;-)

Scott Sunderland 5 mei 2022 om 18:23

Prachtige overwinning van Gilbert. Zo won hij vroeger ook. Weliswaar in grotere wedstrijden en van grotere tegenstanders, maar dat maakt vandaag niets uit. Dit zal vreugde geven na drie droge jaren qua overwinningen. En wat een erelijst heeft hij.

Beer 5 mei 2022 om 18:33

Lekker Fille! Dat fleurt het afscheidsjaar toch enigzins op. Eindklassement zou dat nog meer doen.

Kopinkas 5 mei 2022 om 18:53

De kaap van tachtig overwinningen alsnog ronden…
Strive for Eighty!

Kopinkas 5 mei 2022 om 18:50

Niet meer verwacht, en ook nog eens behoorlijk inconsequent want dit was nauwelijks minder gevaarlijk dan de voorbije dagen – maar wel enorm gegund!

Ward 5 mei 2022 om 18:58

Het is toch altijd genieten als een coureur met zo’n palmares nog eens kan schitteren in de nadagen van de carrière. Leek het winnen helemaal verleerd, maar nu toch een beloning voor de blijvende opofferingen. Veel respect daarvoor!

Kopinkas 5 mei 2022 om 19:02

De nadagen… De interviewer vroeg Gilbert of hij wist wie hier zijn laatste carrière-overwinning behaald had. Hij moest het antwoord schuldig blijven: Frank VDB!
Gilbert lachte maar groen.
Geen vergelijking mogelijk tussen beide Waalse iconen natuurlijk…en hopelijk voor Gilbert nog een mooi leven na de koers.

Ward 5 mei 2022 om 20:17

Volgens PCS was de laatste overwinning van VDB een individuele tijdrit in de Boucle De l’Artois van 2009. Zou de Franse reporter deze zege bedoelen daarmee?

Verweggistan 5 mei 2022 om 20:44

Ja, die tijdrit eindigde in het dorp (Mont Saint Eloi) waar ze vandaag finishten.

Kopinkas 5 mei 2022 om 20:51

Bedankt! Ik wist zelfs niet dat het een tijdrit was. Paar jaar geleden wel eens totaal onwetend over dat wielerverleden in Mont Saint-Éloi gepasseerd. Erg mooi daar, zoals het hele stuk tussen Arras en Montreuil-sur-Mer.

djerkson 5 mei 2022 om 23:04

Triviaal, maar hoogst interessant weetje! Vdb begot, in het bezwete en geleende tijdritpak van een Nieuw-Zeelander, wat een verhaal!