Peter Sagan: “Vergeleken met de Tour is de Giro veel leuker”

donderdag 26 november 2020 om 09:29
Peter Sagan: “Vergeleken met de Tour is de Giro veel leuker”

foto: Cor Vos

Peter Sagan maakte afgelopen seizoen zijn debuut in de Giro d’Italia. Dat deed hij met een imponerende ritzege in de tiende etappe. Een maand daarvoor had de kopman van BORA-hansgrohe de Tour de France gereden, zonder ritsucces en zonder groene trui. Nu het seizoen klaar is, blikt de Slowaakse coureur met TuttoBiciweb terug.

“Het was een heel vreemd seizoen, maar ik ben blij dat ik terug was in Italië voor de Giro d’Italia. En ook dat ik na veel tweede plaatsen ook wist te winnen. Ik ben tevreden met het programma dat ik heb gereden”, zegt Sagan. “De Giro was een heel mooie wedstrijd. In een normaal seizoen zou het nog mooier zijn geweest. Vergeleken met de Tour de France, waar meer spanning heerst, is de Giro d’Italia leuker.”

Bevrijding
Sagan voelt zich thuis in Italië, het land waar hij de eerste jaren van zijn wielerloopbaan doorbracht. Hij zou dan ook graag terugkeren in de Ronde van Italië. “Ik hoop van wel, maar met de ploeg hebben we het programma nog niet bepaald. Een ding is zeker, dat het rijden van twee grote rondes zo kort na elkaar in een jaar als dit echt zwaar is. In een ‘normaal’ seizoen is echter alles mogelijk”, vertelt hij.

In de heuvelachtige rit naar Tortoreto wist Peter Sagan zijn felbegeerde ritzege te boeken, niet vanuit een sprint maar na een lange aanval. “Ik kon niet wachten om weer te winnen. Het voelde als een bevrijding en het was een heerlijk gevoel. Het was loon naar werken en ik was er erg blij mee”, geeft de Slowaak aan.

foto: Cor Vos

Jacht op de groene trui
Eerder had hij in de Tour een nederlaag geleden; Sagan verloor de strijd om de groene trui van Sam Bennett. “De verwachtingen waren hooggespannen, iedereen verwachtte van mij die achtste groene trui. Helaas kan ik niet alles hebben, maar ik ga het zeker nog een keer proberen”, kondigt hij aan. Ook de olympische wegrit van Tokio wil hij rijden. “Als de Spelen doorgaan, dan ben ik erbij. Het onmogelijk om die te missen.”

Aan het leven na zijn carrière wil de 30-jarige Sagan nog niet denken. “Ik wil die gedachte niet in mijn hoofd. Het gaat goed en ik heb nog veel in mijn mars. Over stoppen zal ik later nadenken. Ik leef van dag tot dag en probeer er het meeste uit te halen”, geeft hij aan. Toch wil Sagan nog wel een wedstrijd op zijn palmares bijschrijven. “Het moet gezegd worden dat ik Milaan-San Remo nog nooit heb gewonnen, dus…”

Dit artikel delen:

26 Reacties

Secondant 26 november 2020 om 09:54

Die ritzege van Sagan was direct ook een van de mooiste etappes in een grote ronde dit jaar. We zagen weer een glimp van de ‘oude’ Hulk.

Arie den Blanken 26 november 2020 om 10:03

Dat hij de Giro mooier vindt dan de Tour komt waarschijnlijk vooral omdat hij een flinke som extra heeft kunnen vangen voor zijn deelname.

Har77 26 november 2020 om 10:29

Was de melk weer op Arie? Weer een beetje azijn bij de koffie gedaan?

Michelangelo 26 november 2020 om 10:32

Arie,
Ben je wel eens bij de TdF geweest? En bij de Giro?

Dan weet je dat de TdF een geweldig opgeklopt spektakel is. Met meer fotografen dan renners en begeleiders samen. Met publiek dat komt kijken om te kijken, en niet voor de sport. Een compleet gekkenhuis. En vaak op een parcours en met een koersverloop dat niet om aan te gluren is.
En de Giro? Nog niet een kwart van de belangstelling van de TdF. Qua media, publiek. Renners kunnen op een redelijk normale manier van en naar de bussen. En parcoursen en koersverloop zijn veel aantrekkelijker. Om te zien, maar volgens mij ook om te fietsen.

Ik denk dat renners de TdF willen fietsen omdat het de BELANGRIJKSTE wedstrijd is van het jaar. Maar zeker niet omdat het de MOOISTE wedstrijd is…

Maglia Rosa 26 november 2020 om 11:04

Ik denk dat bijna elke renner de Giro mooier vindt om te rijden dan de Tour.

jan jansen 26 november 2020 om 12:15

edit wf: niet doen

Jungle Man 26 november 2020 om 14:04

Puur qua wielrennen is de Giro meestal vele malen aantrekkelijker dan de TdF.
Sowieso zijn de Giro parcoursen veelzijdiger dan die in de Tdf (en Vuelta), maar ook omdat er in de Giro niet een of twee ploegen zijn die met hun treintjes de boel lam kunnen leggen is de Giro aantrekkelijker

Arie den Blanken 26 november 2020 om 14:16

Nog even ter verduidelijking. De door mij gesuggereerde mede reden vind ik niks mis mee. Succesvolle profs rijden over het algemeen geen koersen omdat ze die leuk vinden maar om zich aan het einde van hun loopbaan financiëel onafhankelijk te kunnen maken. Voor Sagan geldt dat in de overtreffende trap. Omdat het grote publiek daar niet van wil weten komen ze met dit soort bijkomende “romantische” neven argumenten. Ook daar is niets mis mee. Wielerlefhebbers zouden zich dat wel mogen realiseren als ik het vergelijk hoe vaak er in details bespiegelingen zijn over de sportieve dingen. Wat vooral op gissen en pseudo kennis is gebaseerd.

doorak 26 november 2020 om 14:54

Voor de renner is de Giro mooier, ook de kijker wat mij betreft. Zoals Michelangelo aangeeft is de TdF met name door de staat, Frankrijk promotie en de Grandeur Francaise, opgeklopt. Houd de TdF in mei en Giro eind juli en na 3 jaar is de Giro middelpunt van de GT. Frankrijk heeft mazzel met de vakantie periode en vanwege de drukte, ook op TV, massa is kassa, niet alleen enorm gehyped maar ook extra commercieel aantrekkelijk.

De koers in Italië ervaren velen als met meer meer passie beleefd door de locals dan in Frankrijk, vaak mooiere etappes en wedstrijd verloop. In Italië is de Giro een passie en belangrijk omdat de meeste Italianen de koers adoreren.
In Frankrijk is dit anders. Veel Fransen vieren ook uitbundig en vinden TdF van landsbelang maar meer vanuit chauvinisme dan hart voor de koers. De grandeur van Frankrijk tonen aan de buitenwereld doet niet onder voor wielerpassie. In Italië is het puur de passie.

Lalsacien 26 november 2020 om 17:35

@doorak wat een bijzondere aannames….
Als een renner maar een grote ronde mag rijden in zijn carrière dan kiezen volgens mij de meerderheid voor de Tour.

jan jansen 27 november 2020 om 09:38

Arie zit een beetje in de penarie,
Hij zingt daardoor als een kanarie,
Met veel bombarie.

Red;
Reageer niet te gespannen

doorak 27 november 2020 om 12:46

Lalsacien, vwb vakantie, massa, commercie, massa is kassa, absouut geen aannames. De cijferw mbt kijkers, bereik en gepsendeerde reklame uitgaven door bedrijven geven dit duidelijk aan.
Vwb de renners hoe die eea evaren is dit hetgeen ik al vele jaren van meerdere renners hoor die de grote rondes reden. Zou toevallig zijn dat alleen al die renners er anders over denken dan al de andere renners.
Bovendien wanneer je zelf al eens hebt gekoerst in Fr en It dan herken je dit verschil. Of dit nu GT is of rondjes van 3 dagen tot een week, het ligt er dik bovenop wanneer dat zelf mag ervaren en dat was grofweg 37/25 jaar geleden al zo.

john 26 november 2020 om 11:23

1Vuelta 2Giro 3 Tour ,maar daar zijn er zeker een hele hoop niet mee eens ,kan en mag we leven nog in een vrij democratisch land ,als de Tour in een periode gefietst wordt waar half Europa geen vakantie heeft staat er ook geen kip langs de weg ,het is gewoon een opgeblazen spektakel

Marveloke 26 november 2020 om 11:28

Ik ben benieuwd waarom je de Vuelta de mooiste grote ronde vind, omdat ik dit totaal niet vind. Mijn ranking is 1) Giro, 2) Tour en 3) Vuelta.

Michelangelo 26 november 2020 om 11:42

Voor mij ook Giro, Tour, Vuelta.
Giro vanwege de beleving langs de weg, vaak de mooie en spannende wedstrijd, de prachige beker en schitterende beklimmingen, dorpjes, landschappen, etc. Roze trui is iconisch.
Tour omdat het de grootse wedstrijd van het jaar is. Maar te commercieel opgeklopt, vaak te gecontroleerd gereden. Leuk voor de grote massa, maar niet aan mij besteed. Wel alle renners op topniveau.
Vuelta is qua spanning misschien vaak het mooist, maar qua beleving komt het niet in de buurt van de andere 2. Veel fietsen in het grote niks, voor veel renners een nevendoel, de kleur leiderstrui die om de paar jaar verandert.

FDJ 26 november 2020 om 11:44

Tour, Giro, Vuelta. Al ben ik de laatste jaren geneigd de laatste twee om te draaien.

De Tour mede door alles eromheen. De talkshows op TV, de regie is uitstekend en het is vaak de ultieme krachtmeting tussen de toppers. En dat wil je zien als sportliefhebber. Een krachtmeting tussen de sterksten.

De Giro heb ik meer een haat liefdeverhouding mee. De Giro’s begin deze eeuw waren schitterend. Strijd tussen de Italianen, rivaliteit etc. Dat is begin vorig decennium omgeslagen in een machtsstrijd richting de ASO. De organisatie van de Giro koos er heel bewust voor om de strijd met ASO aan te gaan en daardoor met extremen van parcoursen aan te komen. Terwijl juist die strijd tussen de Italianen de Giro zo mooi maakte.

De Vuelta sprak altijd minder aan, maar bleek de afgelopen jaren toch leuk

kleomantre 26 november 2020 om 12:49

Lastig te kwalificeren welke ik het beste vind.

Kijk de regie in de Tour is goed en de landschappen goed uitgelicht. De landschappen in de Giro hebben dan doorgaans weer een streepje voor op Frankrijk. Spanje is te vaak op lange brede banen met ernaast vooral veel dor/geel gras. Dit jaar was de Vuelta dan wel prima in orde omdat ze het vooral in het groene deel rondreden.

Qua parcours is de Vuelta het laatste decennium veel te vaak zo'n optochtje naar een veel te steil eindklimmetje voor Purito, Moreno, Valverde geweest. Dat werd wel eens vermoeiend. De Tour daarentegen word je weer moe van het opgeblazen mediaspektakel dat het veel vaker in de wedstrijd helemaal niet is. Met de koerswijze van eerst Sky/Ineos en nu TJV krijg je niet bepaald boeiende etappes. Het zegt al genoeg dat een afdalinkje van Froome op z'n bovenbuis die leidt tot een etappewinst met wat seconden winst als een hoogtepuntje wordt gezien. Plus dat daarbij vaak van die ellendige sprintetappes in zitten waar 1 tot 4 vluchters, vaak veelal van een halfgare wildcard ploeg, voor de geveinsde competitie een dagje op kop mogen rijden. Dat doet de Tour niet direct zelf, maar is wel een gevolg van de belangen die ploegen zelf in de ronde hebben. Altijd storend gevonden dat ploegen die voor een 5de plek sprinten nog gaan meedraaien of dit scenario toestaan. Een veel meer open strijdwijze zien we meer in de Giro, hoewel dat geen garantie is. Vorig jaar was het in de Giro ook niet boeiend.

Dit jaar was de Vuelta als geheel voo mij het meest beklijvend. Genoeg spanning in AK, mooie aankomsten en landschappen met als echte bonus een Angliru zonder publiek. De Tour is gered door inspanningen van teams die niet voor het AK bezig waren en tussendoor een paar aardige etappes hebben opgeleverd. De Giro die wat teveel ging lijken op een uitgeklede Parijs-Nice met niet al te aansprekende GC-kandidaten had daarentegen toch een heerlijke eindweek inclusief staking en omgegooid parcours. Maar die kon het tegenvallende middendeel qua strijd niet goed maken. Normaal gesproken zou ik gaan voor Giro-Tour-Vuelta

Deo 26 november 2020 om 13:35

Tour – Giro – Vuelta ook voor mij.

Ja de Tour is het commercieelst maar het zorgt er wel voor dat je daar ook echt het sterkste deelnemersveld hebt. Verder kan ik wel genieten van een wandeletappe.. scheelt mij ook weer een dag voor de TV.

De Giro vind ik qua omgeving en cultuur het mooist maar zoals hierboven al aangegeven staat kijk ik ook de koers om de besten te zien strijden. Als ik de hele Giro maar op 2/3 man moet letten dan vind ik dat niet bijzonder spannend. Wel zijn de etappes vaak vermakelijk en zet ik de Giro daarmee ook bijna op dezelfde hoogte als de Tour.

De Vuelta wordt vaak beslist door mannen die na een mislukte Giro/Tour nog een keer in iets mindere vorm willen knallen. Daarnaast leeft hier voor mij denk ik de sport ook het minst in vergelijking met de Tour en de Giro.

Arry1337 26 november 2020 om 11:48

“In de heuvelachtige rit naar Tortoreto wist Peter Sagan zijn felbegeerde ritzege, niet vanuit een sprint maar na een lange aanval. “Ik nog niet wachten om weer te winnen. Het voelde als een bevrijding en het was een heerlijk gevoel”

Iets met Godzilla en een stroke..?

Wheely 26 november 2020 om 12:12

Ik geloof zeker dat voor wielrenners de Giro een leukere ronde kan zijn, zeker als je jarenlang de Tour hebt gereden. Sagan werd natuurlijk wel als koning binnengehaald, dan is het al gauw leuk.

Zegt ook niks over hoe het voor het publiek is, dit jaar vond ik de Giro zeker niet de leukste ronde maar dat heeft alles met het gekke seizoen te maken.

assen 26 november 2020 om 12:46

Ook dit jaar vond ik de Giro leuker dan de Tour. Eigenlijk al zolang als ik me kan herinneren. De Vuelta vind ik in ieder geval de laatste jaren (nadat Horner won) leuker dan de Tour.

Dat geregisseerde in de Tour staat me tegen. Sky, INEOS, TJV, ik hou er niet van, ploegen die continu op kop rijden.

Japsie 26 november 2020 om 12:44

Tour was druk doende de Girofielen wat te laten twijfelen door veel afwisselende parcoursen te bouwen, alle bergketens, minder gangbare paden en gebieden, minder tijdritkilometers, meer bergritten, meer aanvalslustige etappes. En juist dan bouwen ze het saaiste parcours in jaren.

Schollekop 26 november 2020 om 13:15

Voor man tegen man strijd moet je bij de Giro en Vuelta zijn. De Tour is vaak meer een ploegenspel waar ik niet echt een liefhebber van ben. Qua herrie om de grote rondes heen staat de Tour natuurlijk op 1, maar daar heb ik als wielerfan niet veel mee. Dus Giro, Vuelta, Tour in die volgorde.

IlPirata 26 november 2020 om 13:38

Iedere fervent wielervolger wist dit allang. De TdF is alleen meer in de media gezien de historie en zomervakantie voor velen.

VerstandOpNul 26 november 2020 om 14:12

Komt goed uit.. Kan ie volgend jaar lekker voor Kellermann op kop sleuren..

girardengo 26 november 2020 om 15:45

Leuke discussie. Het hangt er denk ik vanaf vanuit welke perspectief je kijkt: belangstelling van publiek en media (Tour natuurlijk no 1), plezier van de renners en wielerliefhebbers (Giro op 1?), het sportieve belang dat er aan wordt toegekend (Tour op 1). En: het ene jaar is het andere niet, de volgorde qua plezier voor het wielerpubliek kan wel eens wisselen. Ik kan mij rondes herinneren met heel veel spanning, maar ook (voor mij) totaal oninteressante rondes (die met Indurain).
Mijn keuze:
Sportief belang: 1.Tour, 2.Giro, 3.Vuelta
Plezierfactor: 1.Giro, 2.Tour, 3.Vuelta (dichter bij de Tour gekomen)
Publieke Interesse: 1.Tour, 2.Giro, 3.Vuelta

Headlines

Materiaalzone

Populair