Peter Sagan rijdt zowel de klassiekers, de Giro, de Tour als de Spelen

zaterdag 9 januari 2021 om 13:40
Peter Sagan rijdt zowel de klassiekers, de Giro, de Tour als de Spelen

foto: Cor Vos

Peter Sagan staat een bomvol wedstrijdprogramma te wachten in 2021. De Slowaak rijdt eerst de klassiekers, gevolgd door de Giro d’Italia, daarna de Tour de France en uiteindelijk de Olympische Spelen van Tokio.

Het programma van Peter Sagan werd bekendgemaakt door Ján Valach, zijn landgenoot en een van zijn ploegleiders bij BORA-hansgrohe. Afgelopen jaar reed de drievoudige wereldkampioen de Tour en maakte hij zijn debuut in de Giro. “Dat was een serieuze aanpassing van het traditionele programma”, vertelt Valach in het Slowaakse Pravda. “Ik denk dat hij het goed heeft gedaan. Hij vocht in de Tour elke dag voor het groen en trok die lijn in de Giro door. Het ontbrak hem aan een betere voorbereiding, want andere jaren had hij een voller programma voor de Tour.”

Hoewel hij er wel voor heeft gestreden, greep Sagan in zowel de Tour als de Giro naast de winst in het puntenklassement. Zijn ploegleider denkt echter dat de Slowaak nog altijd sterk genoeg is om in de Tour voor een achtste groene trui te gaan. “Hij is een van de allersnelste renners en kan ook veeleisende etappes aan. Het ontbrak hem soms ook aan geluk. Of ze pakten hem zijn punten af (in de Touretappe naar Poitiers, red). Ik vind dat nog steeds een zware straf, maar het heeft geen zin meer om daarover te discussiëren.”

Klassiekers
Sagan wordt eind januari 31 jaar, maar Valach ziet nog altijd ruimte voor verbetering bij zijn renner. “Voornamelijk in de klassiekers, daar hebben we al meermaals over gesproken. Hij is daarvoor nu op de ideale leeftijd. Ze worden in elk geval in de komende seizoenen zijn hoofddoel. Natuurlijk is het ook belangrijk dat hij zijn mentale energie vasthoudt en dat hij er sowieso plezier in heeft. Het is een vechter en hij kan nog steeds overwinningen pakken, vooral in de klassieke wedstrijden en ook in de massasprints – als de situatie daarvoor optimaal is.”

Het contract van Sagan loopt aan het einde van dit seizoen af, maar Valach wil niet vooruitlopen op een mogelijk vertrek bij BORA-hansgrohe. “We hebben geen tijdsdruk, dat zijn zaken voor de managers. Peter richt zich op zijn trainingen en het leveren van prestaties in de wedstrijden. Een verandering van ploeg? Daarover wil ik niet speculeren. We voelen ons goed hier.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

Beer 9 januari 2021 om 13:53

Benieuwd of we de beste Sagan nog terug zien en hoe die zich in de klassiekers dan verhoudt tov Alaphillipe, WvA en VDP.

Jean Dumas 9 januari 2021 om 13:54

Goed voor de slanke lijn in ieder geval.

-Stijn- 9 januari 2021 om 13:59

Nog eens uitpersen nu zijn contract ten einde loopt lijkt het wel

Cochise 9 januari 2021 om 14:13

Ik verwacht een sterke Sagan dit seizoen. Was toch een beetje in een sleur terecht gekomen met elk seizoen hetzelfde programma, (vrijwel) enige speerpunt van de ploeg, langdurig contract met riant loon,…
Als hij na dit jaar nog ergens een dik contract wil tekenen zal hij nu moeten presteren. Een druk programma zoals in z’n beste jaren en verschillende mogelijkheden om uit te blinken (klassiekers, ritten in Giro, groen in de Tour, WK weer op z’n lijf geschreven, enkel Spelen lijken te hoog gegrepen), ik geloof er in.

Frank V 9 januari 2021 om 15:13

En Californië en Zwitserland? Hij aast weer op een burnout.

De beste Sagan tegen 'De Groten van Nu' gaan we niet meer zien vrees ik.

CechRepublic 9 januari 2021 om 16:50

Geen Vuelta? Afbouwjaartje voor Peter.

Huubi 9 januari 2021 om 16:57

Sagan kan gewoon nog met de allerbesten mee, mits ie goed traint. Volgens mij is hij , net zoals MvdP, iemand die baat heeft bij veel wedstrijden. Ook om het leuk te houden.

-Stijn- 9 januari 2021 om 19:08

Veel wedstrijden om het leuk te houden? Wordt het dan niet eerder saai?

SteelHorseCowboy 9 januari 2021 om 22:06

Hm. Het team is toch sterk genoeg om verschillende kopmannen uit te spelen.
Zou het niet verstandiger voor Peter zijn om wat selectiever te koersen? Nu ja, dat hij al die koersen rijdt hoeft natuurlijk niet te betekenen dat hij daarbinnen niet naar bepaalde pieken toe kan werken.

Derierre de la course 9 januari 2021 om 22:42

Gezien zijn prestatiecurve vorig seizoen en zijn vermeende trainingsethos van de laatste jaren (niet gebaseerd op feiten) is dit denk ik een goede stap.

Blackcanyon 9 januari 2021 om 22:44

Mooi voor Kelderman dat hij in al die koersen zo’n goede knecht mee krijgt!

Headlines

Materiaalzone

Populair