Peter Sagan pakt gewenste ritzege in eerste etappe Tour of California

maandag 13 mei 2019 om 07:45
Peter Sagan pakt gewenste ritzege in eerste etappe Tour of California

foto: Cor Vos

Peter Sagan heeft voor de zeventiende keer een etappe gewonnen in de Tour of California. De Slowaak kende een minder voorjaar, maar beantwoorde de criticasters met een zege in Sacramento. De drievoudig wereldkampioen klopte de jarige Travis McCabe en Max Walscheid. Uiteraard hangt ook de eerste leiderstrui om de schouders van Sagan.

In de hoofdstad van de staat Californië werd de aftrap gegeven voor de veertiende editie van de Tour of California, welke overigens voor het eerst in zijn geschiedenis geen tijdrit heeft. Voorafgaand stond Sagan al te boek als een van de favorieten in de sprint, maar had hij met Fabio Jakobsen, John Degenkolb, Phil Bauhaus en Nacer Bouhanni geduchte concurrenten.

Vluchters laten het vroeg lopen
De vlucht van de dag werd gevormd door Michael Schär (CCC), Laurens De Vreese (Astana), Charles Planet (Novo Nordisk) en de piepjonge Tyler Stites (nationale selectie Amerika). Het viertal kreeg in eerste instantie weinig ruimte van Deceuninck-Quick Step, wat gebrand was op een sprint voor Jakobsen. De Belgische formatie hield de voorsprong onder de twee minuten.

Vooraan verzekerde Stites zich van de nodige bonificatieseconden door de tussensprint te winnen voor Planet en De Vreese. Direct na de tussensprint dunde de kopgroep langzaam uit. De Vreese was de eerste die moest laten gaan met bijna tachtig kilometer te gaan nog. Hierna was het Schär die met nog zestig kilometer op de teller liet lopen. Planet en Stites bleven over.

Uiteindelijk moest ook Stites op 25 kilometer van de meet laten lopen. Zo stond Planet er alleen voor. Met het aanstormende peloton achter zich wist de Fransman dat hij van een andere planeet moest komen om als eerste over de finishlijn te komen. Op negentien kilometer van het einde was het dan ook gedaan met de poging van de Novo Nordisk-renner en gingen we ons opmaken voor de sprint.

De onvermijdelijke sprint
In de sprint waren het Deceuninck-Quick Step, Bahrain Merida, CCC en Katusha-Alpecin die het tempo bepaalden. Het was uiteindelijk Team Ineos wat zorgde voor de beslissende slag vooraan. Toen de Britse formatie op kwam zetten in dienst van Kristoffer Halvorsen, schoof Sagan netjes aan in het treintje en kwamen ze met zes man los van de rest van het peloton.

Sagan zat ideaal geplaatst in het wiel van Halvorsen en kwam hier op het oog met gemak op en over. Het was voor de Slowaak pas zijn tweede zegegebaar van het seizoen na een eerdere ritzege in de Tour Down Under. Achter hem sprintte de Amerikaan McCabe knap naar de tweede plaats, voor Sunweb-renner Walscheid. Halvorsen moest genoegen nemen met de vierde plaats. Jakobsen (43e) liet zich wegdrummen en kwam zo niet aan sprinten toe. Mark Cavendish kwam met een 109e plaats helemaal niet in het stuk voor.

Dit artikel delen:

15 Reacties

west 13 mei 2019 om 08:10

In tegenstelling tot die ongewenste ritzege vorig jaar.
On: Jakobsen heeft zich dan wel echt serieus laten wegdrummen… Terwijl het lijkt of hij Richeze nog bij zich had?
En gaat het met Cort nog iets worden dit jaar, die rijdt ook geen platte prijs meer sinds die leipe ontsnapping in P-N…

Cadellie 13 mei 2019 om 08:22

Niet de aller grootste die hij hier klopt, maar deze namen zijn niet mis. Deze overwinning is hem gegund!

Luuk Zuijderwijk 13 mei 2019 om 08:25

Vorig jaar won hij juist voor het eerst niet in Californië @west ;-)

west 13 mei 2019 om 08:28

Da’s ook weer waar…

Brummel 13 mei 2019 om 09:13

goed om weer het fietsplezier te hervinden in aanloop naar de Tour

xistnc 13 mei 2019 om 09:16

Owain Doull zag er heel sterk uit, maar gaf daardoor Sagan een perfecte leadout.

Jandepandaman 13 mei 2019 om 09:44

Bennett ook scherp begonnen, sprokkelt slim alvast een boniseconde mee.

ChefSpijker 13 mei 2019 om 09:47

Werd er wel echt flink afgesprint door een Grossschartner die een seconde meer pakte. Klassement op PCS klopt niet. Die staat 1 sec voor Bennett.

xistnc 13 mei 2019 om 10:00

@ChefSpijker
Grossschartner heeft kennelijk in de finale contact verloren met de groep van Bennett, wat hem 11s heeft gekost. Als dit verschil is doorberekend, klopt PCS wel.

rahimns 13 mei 2019 om 10:40

Ze rijden bij Bora voor Schachmann en Grosschartner probeerde dus met succes te voorkomen dat Bennett met de volle lading aan boni's zou wegkomen, daarna verloor hij zelf nog het contact met het peloton en kwam op 15 sec binnen en staat door die boni's nu op 11 sec van Bennett.

Jandepandaman 13 mei 2019 om 10:59

Dan heeft Bennett het dus wel degelijk goed gedaan aangezien hij gewoon voorin de groep finishte

Jandepandaman 13 mei 2019 om 11:01

Waarom wordt Grosschartner dan op 4 sec gezet terwijl de rest op 15 sec staat?

ChefSpijker 13 mei 2019 om 11:09

Waarschijnlijk wat tegengekomen in de laatste 3 km. Is toch vrij gebruikelijk. Het zou ook wel apart zijn wanneer hij na het sprinten voor bonificatiesecondes zich als AK-man laat foppen in een sprintfinale.

Sauerpraum 13 mei 2019 om 11:10

Cavendish zou ook beter het voorbeeld van Moser volgen…

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair