Peter Post is overleden

vrijdag 14 januari 2011 om 15:35

Wielericoon Peter Post is, na al enige tijd ziek te zijn geweest, op 77-jarige leeftijd overleden. Post verwierf als wielrenner bekendheid op de baan, waar hij maarliefst 65 overwinningen behaalde. Naast de vele baanoverwinningen won Post in 1964 Parijs-Roubaix, met de hoogste gemiddelde snelheid aller tijden. Na zijn carriere werd Post als leider van achtereenvolgens TI-Raleigh en Panasonic één van de succesvolste ploegleiders ooit.

De geboren Amsterdammer was de architect van Nederlands bekendste wielerploeg, TI Raleigh. Tussen 1974 en 1983 won die ploeg – met renners als Raas, Zoetemelk, Kuiper en Knetemann – bijna duizend wedstrijden, met als hoogtepunt de Tourzege van Joop Zoetemelk in 1980. In diezelfde Tour de France won de ploeg ook nog eens maarliefst 11 etappes. Later ging Posts ploeg verder onder de naam Panasonic, en ook met deze vooral op buitenlandse renners georienteerde formatie toonde Post zich uitermate succesvol. In 1995 trok hij zich terug uit de wielerwereld.

In zijn carriere als actief wielrenner verwierf Post door zijn vijfenzestig zesdaagsen overwinningen, waarvan 19 met de Fritz Pfenninger, 14 met Patrick Sercu en 10 met Rik van Looy. de bijnaam ‘Keizer van de Zesdaagsen’. Een ander huzarenstukje was de door hem gewonnen editie van Parijs-Roubaix in 1964. Niemand heeft ooit met zo’n hoge gemiddelde snelheid Parijs-Roubaix gewonnen als Peter Post tijdens die editie. In 1972 kwam er einde aan zijn wielerloopbaan, na een zware val in de Zesdaagse van Rotterdam.

Erelijst Peter Post
Ronde van Nederland (1960), Nederlands kampioenschap (1963), Ronde van België (1963), Parijs-Roubaix (1964) en 65 overwinningen in zesdaagsen

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair