Peloton reageert op coronagevallen: “Overal zorgvuldig omgaan met de veiligheid”

vrijdag 17 juni 2022 om 11:08
Peloton reageert op coronagevallen: “Overal zorgvuldig omgaan met de veiligheid”

Izagirre - foto: Cor Vos

Het peloton in de Ronde van Zwitserland wordt fors getroffen door coronagevallen. Nadat Jumbo-Visma de ronde voor de vijfde etappe al verliet, gaan ook Bahrain Victorious en Alpecin-Fenix niet meer van start voor de zesde rit. Ook een handvol renners van andere ploegen, onder wie gele trui Aleksandr Vlasov, verschijnen niet meer aan het vertrek.

“Het is moeilijk. We waren het coronavirus al bijna vergeten en plotseling steekt het hier weer de kop op”, vertelde Ion Izagirre van Cofidis voor de start van de zesde etappe in gesprek met Cycling Pro Net. “Nu is bijna het halve peloton geïnfecteerd. We moeten proberen ons te blijven focussen op de koers en we gaan het zien.”

Michael Matthews van Team BikeExchange-Jayco had al het een en ander gehoord, maar wist nog niet precies wie de koers hebben verlaten. “We zijn pas net uit de bus. We proberen alles eraan te doen om gezond te blijven”, vertelde de Australische sprinter in aanloop naar de zesde rit met aankomst bergop op de Moosalp.

Tour de France
Matthews maakt zich ondertussen wel zorgen voor de Tour de France, die over exact twee weken begint. “Het speelt natuurlijk mee in je achterhoofd. We proberen alles te doen wat we kunnen, maar het is aan het management om te bekijken wat de risico’s zijn in de koers. Tot dusver zitten we in de koers en zijn we hier om te koersen, we zullen zien.”

Ook Izagirre werd gevraagd naar de mogelijke gevolgen voor de Tour de France. “Het betekent dat we zorgvuldig moeten omgaan met de veiligheid, in het hotel, in de koers, in de buurt van fans. Het beïnvloedt mogelijk ook wel de koers in de Tour”, verwacht de Spaanse klimmer, die op de eerste dag van de Ronde van Zwitserland al was uitgeschakeld voor het klassement.

Dit artikel delen:

16 Reacties

Jean Dumas 17 juni 2022 om 11:12

Je kunt alleen zwetend in een peloton rijden als alle coronapositieven er vooraf zijn uitgehaald.

Romāns Vainšteins 17 juni 2022 om 11:20

Dit ga je nooit tegenhouden, is gewoon hetzelfde als je vinger in de dijk stoppen bij springvloed. Er wordt weer als een malle gereisd en dan krijg je dit. Oplopen en accepteren is beter denk ik.

AdZ 17 juni 2022 om 11:26

Oplopen en accepteren is ook meer in lijn met het overheidsbeleid in de verschillende landen in Europa. Waar ook nog wel verschillen zijn. Bijv in het wel/niet dragen van mondkapjes etc.

Wat mij betreft blijven testen en indien positief er helaas uit, ivm beperken risico voor de gezondheid.

En (ik durf het amper nog te zeggen) als toeschouwers ook wat voorzichtiger gaan zijn en eigen verantwoordelijkheid nemen, dan helpt dat vast ook mee…

Romāns Vainšteins 17 juni 2022 om 11:32

Ik acht de mensheid in algehele zin hier niet toe in staat. Vandaar ook mijn oplopen en accepeteren-visie, die is niet wetenschappelijk maar pragmatisch.

vevie 17 juni 2022 om 11:41

De mensheid is idd allang opgegeven. Daar hoef je helemaal niet meer in te vertrouwen. Voor elke persoon die wat ‘voorzichtiger’, gaat doen heb je er 10 terug die ‘schijt’ hebben. Ik zou idd ook zeggen gewoon mee leren leven en dit accepteren als de nieuwe realiteit. Hoe zuur deze ook is voor velen.

platteprijs 17 juni 2022 om 12:31

Ondanks dat ik het begrijp en ik ook zie dat er te veel egoïsten rondlopen, ben ik het hiermee niet eens. Want zo accepteren we een beetje enge survival of the fittest-filosofie. Wat hier wordt vergeten is dat corona voor een behoorlijk grote groep mensen nog altijd gevaarlijk is. En we hebben nu een minister die liever vaccins weggooit dan dat die groep zich mag boosteren.
Overigens, ik dacht dat die vinger in de dijk juist wel geholpen had …

Baukema Tomoulin 17 juni 2022 om 12:52

Survival of the fittest lijkt mij een uitstekend uitgangspunt voor de wereld en mensheid op dit moment. Er zijn genoeg mensen met erge erfelijke ziektes die zich alsnog voortplanten en het probleem dus in stand houden voor volgende generaties. Wat mij betreft moeten we af van het ‘every life is sacred’ idee en wat meer pragmatisch Darwinisme toepassen. Ras, Seksualiteit, Gender, cultuur en religie zijn geen factoren daarin, je medische conditie wel.

Marszzz 17 juni 2022 om 11:41

In tegenstelling tot de rest van de maatschappij hebben ze (de renners en hun entourage) het tegengehouden tot de max, wat meer dan logisch was in de eerste jaren van de pandemie, voor henzelf en vooral ook om verspreiding in de maatschappij te voorkomen. Nu er veel besmettelijker varianten rondgaan die ook nog eens minder ziekmakend zijn, en de meeste renners meestal geen infectie hebben doorgemaakt eerder in het jaar, zijn de rapen gaar.

hjjanssen1973 17 juni 2022 om 11:55

Waarom niet gewoon doorkoersen bij een verkoudheid, en zodra er koorts is de renner eruit halen? Colbrelli was zo onverstandig om met koorts door te rijden. Die hartspier ontsteking ontstaat alleen bij koorts, of ook bij verkoudheid onder covid?

schlunzi 17 juni 2022 om 17:33

of na een inenting met het “vaccin”…

Scott Sunderland 17 juni 2022 om 12:12

Lastig omdat het hier topsporters betreft die extreme inspanningen doen. Daar moet je geen onnodig risico mee nemen. Dat is de ene kant. De andere kant is dat ik ook gewoon als liefhebber denk GVD daar gaat “mijn” Tourplezier straks. Dat wordt chaos in de Tour.

AnderJ 17 juni 2022 om 13:03

Ik denk dat het uiteindelijk een afweging van renners en/of organisaties is: wat is het verwachte gezondheidsrisico van iemand er pas uithalen bij symptomen plus positieve test? Als dat laag is, dan kan je daar over nadenken. Als dat nog te onbekend of hoog is, niet. Mijn plezier bij sport vreist niet dat renners onnodige gezonheidsrisico’s moeten nemen.

Fifty 17 juni 2022 om 13:51

Wie is de superspreader?

misschien is voor Karel van de Graaf?

lijkt me ideaal om het TV landschap nog meer te verloederen

snelle opa 17 juni 2022 om 15:30

Ik dacht dat iedereen geboosterd is ,dan zou je toch veilig zijn!

Michiel 17 juni 2022 om 15:44

Die booster is helaas niet op omikron gebaseerd

schlunzi 17 juni 2022 om 17:39

Kansloos dit. Als ze blijven testen, zullen altijd iets blijven vinden. Dit hout nooit meer op. Dit heeft ook helemaal niets meer met gezondheid te maken.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone