Pello Bilbao schuift op in Giro d’Italia: “Ik had toch nog wat energie over”

donderdag 22 oktober 2020 om 18:46
Pello Bilbao schuift op in Giro d’Italia: “Ik had toch nog wat energie over”

foto: Cor Vos

In de schaduw van ritwinnaar Jai Hindley, Tao Geoghegan Hart en de nieuwe rozetruidrager Wilco Kelderman kende ook Pello Bilbao een uitstekende koninginnenrit in de Giro d’Italia. De Spanjaard kwam als derde over de streep en staat nu vierde in het klassement, op ruim een minuut van Kelderman.

Bilbao was niet in staat om op de Passo dello Stelvio de beste renners te volgen, maar de renner van Bahrain McLaren wist wel de schade te beperken samen met Jakob Fuglsang. De Spanjaard en Deen begonnen met anderhalve minuut achterstand aan de laatste klim van de dag, de Torri di Fraele.

Dit bleek het moment voor Bilbao om te versnellen en de Spanjaard reed bijzonder snel naar boven. Aan de streep was het verschil nog maar 46 seconden. De 30-jarige klimmer stijgt een plaatsje in het klassement en staat nu vierde. “Het was echt een extreem zware wedstrijd. Ik wist dat ik mijn eigen tempo moest rijden”, aldus Bilbao.

“Het is ongelofelijk dat ik dit niveau nog haal”
“Ik voel me totaal niet fris, maar heb nog altijd de motivatie en kon toch nog rekenen op wat energie in de tank. Domen (Novak, red.) heeft mijn koers gered, net als mijn andere ploeggenoten. Ik sta er in derde week van de Giro nog altijd goed voor, en dat na de Tour de France. Het is ongelofelijk dat ik dit niveau nog weet te halen.”

Bilbao lijkt nog niet uitgeschakeld voor de Giro-zege, met nog een zware bergetappe naar Sestriere en een individuele tijdrit met aankomst in Milaan voor de boeg. Zijn achterstand op Kelderman bedraagt 1:19, maar toch blijft Bilbao bescheiden. “Het is nu zaak om geconcentreerd te blijven. Ik wil zo hoog mogelijk eindigen.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

Gilberto 22 oktober 2020 om 19:14

Die gaat nog meedoen voor de hoofdprijs

Ab Normaal 22 oktober 2020 om 19:16

De tijdrit is te kort om deze achterstand te overbruggen. Dan zal hij zaterdag nog wat tijd moeten goedmaken.

koos1 22 oktober 2020 om 19:28

Ik zie hem zaterdag wel een alles of niets poging doen voor het roze en heeft ook nog een meer dan behoorlijke tijdrit. Of hij podium haalt of niet, hij rijd echt sterk zeker met al een zware tour gereden te hebben.

Marco Willems 22 oktober 2020 om 20:09

Dit is misschien wel de knapste prestatie van de dag. De tank leek langzaam leeg te zijn gelopen, wat logisch is na de Tour te hebben gereden, en dan zo’n sterke etappe rijden en nog veel tijd goed maken. Petje af Pello, al zal hij hoogstwaarschijnlijk net buiten het podium vallen.

tight 22 oktober 2020 om 20:23

En tussen de Tour en de Giro deed hij ook nog even mee aan het WK koers en tijdrit. Flinke tank heeft deze Pello.

vevie 22 oktober 2020 om 21:16

Wat dat betreft de knapste prestatie qua positie in het klassement deze Giro. Na een zware Tour maar iets meer dan een minuut achterstand hebben en in theorie nog meedoen voor de zege. Dat is wel heel straf, zoals de Belgen zeggen. Was na Hindley vandaag waarschijnlijk de tweede man in koers. Sterk.

Duh 23 oktober 2020 om 11:09

Die gaan oorlog maken zaterdag. Novak of Pernsteiner vooruit en knallen maar. Kelderman is dan kind van de rekening. Roze naar Hindley die het op zijn beurt aan hart verliest op zondag.

Headlines

Materiaalzone

Populair