Pavel Sivakov verruilt Russische voor Franse nationaliteit: “Wilde proces versnellen”
foto: Cor Vos
vrijdag 4 maart 2022 om 09:36

Pavel Sivakov verruilt Russische voor Franse nationaliteit: “Wilde proces versnellen”

Pavel Sivakov gaat per direct door het leven als Fransman. De klimmer van INEOS Grenadiers reed tot voor kort op een Russische licentie, maar de UCI is akkoord gegaan met zijn andere nationaliteit. “Gegeven de huidige situatie in Oekraïne, wilde ik dit proces versnellen”, aldus Sivakov.

Op 2 maart heeft de UCI de nationaliteitsverandering officieel goedgekeurd, waardoor Sivakov per direct onder de Franse vlag kan koersen. De internationale wielerunie kondigde al aan dat het soepeler om zou gaan met Russische wielrenners die een andere nationaliteit willen aannemen, vanwege de huidige oorlog in Oekraïne.

‘Frankrijk voelt als thuis’
Sivakov is geboren in Italië, maar heeft sterkere banden met Frankrijk. “Ik ben daar naartoe verhuisd toen ik een jaar oud was. Ik ben in Frankrijk opgegroeid, ben daar naar school gegaan en daar verliefd geworden op mijn fiets. Het voelt als thuis”, vertelt hij. “Ik wilde de Franse nationaliteit al enige tijd en heb die aanvraag gedaan bij de UCI, maar gegeven de huidige situatie in Oekraïne, wilde ik dit proces versnellen.”

“Ik wilde de UCI en de ploeg bedanken voor hun hulp in dit proces. Zij hebben dit realiteit gemaakt. Ik heb nu de kans om als Fransman internationale koersen te rijden en dat maakt mij heel blij. Het is een droom om in 2024 de Olympische Spelen te rijden in Parijs”, aldus Sivakov. “En zoals ik eerder al zei, ben ik volledig tegen deze oorlog. Al mijn gedachten zijn bij de mensen in Oekraïne. Ik hoop dat er snel vrede is en dat er snel een einde komt aan dit lijden in Oekraïne.”

Sivakov had de komende tijd onder neutrale vlag moeten koersen voor INEOS Grenadiers, als hij had vastgehouden aan zijn Russische licentie.

 
14 Reacties
Sorteer op:
4 maart 2022
Daar zit natuurlijk de schorsing voor Russische renners achter (in sommige rondjes). Wel een bijzonder sterk signaal!
    4 maart 2022
    Proces liep sowieso al. Deze jongen heeft sowieso nooit in Rusland gewoond, dus zo gek is het ook niet.
4 maart 2022
Deze man heeft dus nooit in Rusland gewoond. Lijkt me logisch dat je dan meer affiniteit hebt met het land waar je heel je leven al woont.
4 maart 2022
Nou ja, hij is natuurlijk ook veel meer Frans dan Russisch.
Dan is hij bijna veilig voor de schroeiende toorn van Petje & consorten die graag op paspoortbasis de mensheid wensen te duiden. Zolang hij maar geen statements afgeeft verbondenheid te voelen met zijn nog daar wonende familie natuurlijk, dan zit je al weer op randgeval cancelwaardig.
4 maart 2022
Klasse Sivakov, niet alleen het veranderen van zijn nationaliteit, wat als je geheel opgroeit in Frankrijk logisch is, maar vooral ook zijn scherpe oordeel tegen de oorlog en steun aan Oekraïne. Hulde.
Zo een krachtig/knap signaal vind ik het nu ook weer niet, integendeel... Je heb altijd in Frankrijk gewoon, bent er opgegroeid... en dan moet je toch eerst 24 jaar worden alvorens je bedenkt dat je eigenlijk altijd al de Franse nationaliteit wilde hebben? Ik bekijk eerder als opportunisme...
    4 maart 2022
    Opportunisme in de positieve zin ja, handelen naar omstandigheden en kansen benutten. Wie zou niet het zelfde doen in zijn geval?
4 maart 2022
"Ik heb nu de kans om als Fransman internationale koersen te rijden en dat maakt mij heel blij. Het is een droom om in 2024 de Olympische Spelen te rijden in Parijs” Dat lijkt me ook de reden dat hiervoor voor Rusland bleef kiezen, daar lijken me de kansen om opgesteld te worden groter, terwijl je met een Europees paspoort veel makkelijker reist binnen het grootste deel van je werkgebied.
4 maart 2022
Hij had de Franse nationaliteit al een paar jaar, dus reisde in die hoedanigheid al vlotjes overal heen, dit gaat puur om z'n UCI-licentie. Ik neem aan dat hij z'n Russisch paspoort ook nog bijhoudt zolang z'n Russisch liefje tussen Moskou en Andorra blijft pendelen.
    Inderdaad, het enige wat nu verandert is dat hij wielerkoersen niet meer onder Russische vlag, maar onder Franse vlag zal afwerken. De Franse nationaliteit schijnt hij al sinds 2017 te hebben. “Maar de kans dat hij ook daadwerkelijk voor Frankrijk uit gaat komen, is nihil.”, schreef een WF-redacteur ooit. Het kan verkeren.
4 maart 2022
Kijk dat zouden alle (onschuldige) Russen moeten doen. Zou meteen Rusland een fraaie achtertuin van Frankrijk worden; een ronde wordt dan wel wat lang.
Pavèle Sivaquophe
5 maart 2022
Vaandelvlucht, daar lacht Putin niet mee. Staat polonium eigenlijk op de dopinglijst? (I’ll get me coat)

Reacties zijn gesloten.