Pavel Sivakov spreekt zich uit tegen Russische inval in Oekraïne

zaterdag 26 februari 2022 om 08:20
Pavel Sivakov spreekt zich uit tegen Russische inval in Oekraïne

Foto: Cor Vos (archief)

Pavel Sivakov heeft zich in een statement via Twitter uitgelaten over de situatie in Oekraïne. “Het waren moeilijke dagen, als je kijkt naar alles wat er momenteel aan de hand is”, aldus de Russische renner van INEOS Grenadiers.

“Eerst en vooral wil ik zeggen dat ik totaal tegen de oorlog ben en dat ik niet kan begrijpen wat er zich afspeelt in Oekraïne. Al mijn gedachten zijn bij de de mensen van Oekraïne”, stelt Sivakov. Daarnaast wil ik ook dat mensen begrijpen dat de meeste Russen alleen vrede willen en nooit hebben gevraagd om dit, wij moeten niet gehaat worden vanwege onze afkomst.”

De 24-jarige coureur is niet de eerste Russische sporter die zich uitspreekt over het conflict. Tennissers Daniil Medvedev en Andrey Rublev kwamen ook al met een boodschap. Laatstgenoemde zette na zijn gewonnen halve finale in Dubai geen handtekening maar de boodschap “No war, please” op de camera.

Dit artikel delen:

29 Reacties

klootje kriekeljon 26 februari 2022 om 08:33

Klasse van al die Russen die zich uitspreken. Kleine heldendaadjes die toch een beetje goed doen in deze gitzwarte dagen.

0
Dikke Man 26 februari 2022 om 08:34

En voor hen die zich afvragen waarom niet meer Russen dit doen: zo’n statement kan negatieve gevolgen hebben voor eventuele familie in Rusland. Heel dapper van Pavel en hopelijk volgen velen zijn voorbeeld.

0
Koers 26 februari 2022 om 08:43

Mooi ook dat hij zegt dat “z’n gedachten bij de Oekrainers” zijn. Dat is toch weer een stukje beter dan je alleen uitspreken tegen oorlog. Een stap verder is het op Putin gooien, maar dat moet je je familie niet aan willen doen.

0
Limal 26 februari 2022 om 08:56

Zo denken de meeste Russen erover volgens de twee die ik ken, maar dit uitspreken vraagt moed, zeker als publiek figuur. Veel respect dus voor Sivakov en anderen die dit durven zeggen, maar ook evenveel begrip voor zij die in stilte omgaan met ongeloof, boosheid en schaamte.

(en nu ga ik nog eens naar 'Imagine' luisteren…)

0
Kopinkas 26 februari 2022 om 08:58

Respect! Dat vraagt guts

0
Turtlehead 26 februari 2022 om 09:17

Ja, maar volgens mij heeft hij nooit in Rusland gewoond. Geboren in Italië, gewoond in Frankrijk?
Bovendien heeft ie miljoenen op de bank en een Brits inkomen. Dat maakt het wat gemakkelijker dan als je voor Gazprom rijdt en bloedgeld verdient door reclame te maken voor een misdadig regime.

0
Maillot à Pois 26 februari 2022 om 10:02

Klopt, hij heeft zelfs de dubbele nationaliteit en voelt zich naar eigen zeggen Fransman. Geen binding met Rusland, hij gaat er een keer per jaar heen voor het NK.
Blijft een goede zaak dat hij zich uitspreekt, maar voor hem is het toch iets makkelijker dan voor zij die have en goed in Rusland hebben.

0
Petje 26 februari 2022 om 08:59

Toch moet je ze uit de sport verbannen, het Russisch en Wit Russisch volk moet het voelen en net als de militairen in opstand komen. Verban ze uit iedere sport, iedere Russische en Wit Russische vlag.

0
Jean Dumas 26 februari 2022 om 09:17

Nee, niet de sporters. Hiervoor past alleen respect.

0
bswinkelss 26 februari 2022 om 09:19

Oneens. Russische en wit-russische sporter hebben hier niks mee te maken. Je moet de leiders en de grote staatsbedrijven zoals gazprom aanpakken. Ik ben wel voor het uitsluiten van gazprom-rusvelo voor alle uci wedstrijden zolang ze gesponsord worden door gazprom. Maar het zou buitengewoon onrechtvaardig zijn als een sivakov uitgesloten wordt uit de sport, die jongen is meer fransman dan rus.

0
Petje 26 februari 2022 om 09:24

Het is altijd onrechtvaardig maar als je Rusland nog meer wil raken moet de hele bevolking het zo veel mogelijk voelen. En trouwens, er is geen land onbetrouwbaarder in sport dan de Russen.
Aanpakken. Van de F1 tot de UCI, van Gazprom tot voetbal. Alle sancties en bedrijven boycotten.

0
Turtlehead 26 februari 2022 om 10:44

Het gaat er niet om of de sporters fout zijn, maar dat ze ge-/misbruikt worden als uithangbord.
Dat moet je meteen stoppen. Moeilijke keuze als je 19 bent en Tsjech en net begonnen aan je profcarrière….
Daarom moeten de UCI, de organisatoren, de ploegbazen en de rennersvakbond tot een startverbod komen.
Stel je voor dat een Rus straks op het podium staat te zwaaien en lachen, dat zullen de wedstrijdsponsors niet echt lekker vinden…

0
dit is mijn voorwiel 26 februari 2022 om 10:51

Hoe je het ook draait. De gewone man is ALTIJD de dupe van maatregelen… dat is ook het hele idee ervan. Putin boeit het niet als gazprom zou lijden; wel als dat zich tegen zich zal keren, via de gewone man.

0
Fast Freddy 26 februari 2022 om 09:51

Grote klasse dat Sivakov zich uit durft te spreken. Gezien de potentiële consequenties.
Wat uitsluiting betreft is het voor sporters op persoonlijk vlak onrechtvaardig, maar vanaf een grotere afstand zou het alleen maar goed zijn als die structurele dopeurs met z’n allen worden uitgesloten. Ook daar worden onschuldigen mee geraakt, maar dat geldt nu ook voor de zuivere sporters uit andere landen die nu de dupe zijn.

0
xistnc 26 februari 2022 om 09:53

Verder is hij ‘gewoon’ één van de Russen die al decennia lang toestaat dat psychopaat Poetin op zijn plek zit en in de gelegenheid blijft om dit te doen.

Ik ken nog een situatie waarbij uitspraken als ‘we hebben het niet geweten’ en ‘we hebben het niet gewild’ aan de orde van de dag waren.

0
dit is mijn voorwiel 26 februari 2022 om 10:53

Juist dat! De meeste russen willen geen oorlog! Zal kloppen. Maar er zijn er genoeg die achter putin staan om dit toch voor elkaar te krijgen.

0
Michiel 26 februari 2022 om 10:02

“Aan het dappere en trotse volk van Rusland

In de schoolbanken heb ik geleerd met welke moed en opofferingsgezindheid jullie voorouders de napoleontische invasie (1812) tot stilstand hebben gebracht. Tegenover de superieur geachte Grande Armée, toen het grootste ooit in Europa bijeengebracht, hebben de Russische soldaten heldengevechten geleverd. Men aarzelde niet om de eigen hoofdstad Moskou in lichterlaaie te zetten om vervolgens Napoleon tot een desastreuze terugtocht te dwingen. Wat Napoleon moest ondervinden werd ook, in de eeuw daarop, het lot van Adolf Hitler. Als ik aan opofferingsgezindheid denk, memoreer ik ook de meer dan 20 miljoen levens die het verzet van jullie volk tegen nazi-Duitsland heeft gekost.

Sta dan eindelijk op, volk van Rusland! Ga met honderdduizenden de straten en pleinen van het land op. Sta op tegen de tiran en zijn kliek die je naam bevlekt en je ziel bekrast. Alleen door massaal op te staan, kunnen jullie deze oorlog beëindigen en hem dirigeren daar waar hij behoort. Op de vuilnisbelt van de geschiedenis.”

0
Romāns Vainšteins 26 februari 2022 om 10:32

Het probleem is dat die tiran vanwege de mooie business met Europa nu zowat het machtigste budget ooit heeft om de boel onder bedwang te houden. Putin is genormaliseerd en dat hij zijn volk onderdrukt werd op de koop toegenomen, de Russische bevolking is al langer slachtoffer van exact hetzelfde regime dat nu de Oekraïne poogt te onderwerpen. Alle Russen die tijdens de Sovjet unie in andere lande te Europa verzeild zijn geraakt weten ook haarfijn in welke maten ze kunnen rekenen op het moederland, de enige motivatie om er deel van uit te maken is persoonlijk gewin en vergaand patriotisme. Het is altijd makkelijk om vanaf een afstand de revolutie aan te raden maar waar het gebeuren moet staat men tegenover tot de tanden gewapende milities, dat gebeurt niet zomaar getuige ook Belarus waar het fout ging, daar is simpelweg militaire hulp voor nodig.

Alle Russen over 1 kam scheren en sanctioneren is het laatste wat vooruit helpen gaat. Hoe meer de scheiding tussen Putin en zijn bende vs het volk in kaart gebracht wordt des te beter dat is.

0
Murcia 26 februari 2022 om 10:48

Een iets te romantisch beeld van die onderdrukking van het eigen volk door Putin, de waarheid is dat de overweldigende meerderheid van de Russen op het platteland hem volledig steunen. Zij moesten niks hebben van het democratisch experiment rond Jeltsin en waren maar wat blij dat er weer een sterke leider aan de macht kwam. De tegenstand is marginaal en alleen in de steden. Zoals Stalin al wist, de macht ligt niet in de stad maar bij de dorpelingen en de gepensioneerden die niets anders kennen dan de communistische periode met een media die volkomen onder controle staat van de regering. Verder heeft Putin altijd het leger en de geheime dienst tevreden gehouden met torenhoge investeringen. Rusland heeft nooit iets anders gekend dan tirannieke regimes en van binnenuit zal hij dus nooit ten val worden gebracht. Het enig cruciale moment is als zijn opvolging aan de orde komt, dan zou je een klein venster hebben naar een echte verandering maar ik acht die kans zeer klein.

0
dit is mijn voorwiel 26 februari 2022 om 10:55

@murcia. Eens! Het is naief te denken dat angst regeert en dat angst de militairen in oekraine stuurt. Dit zijn beroeps, die bewust gekozen hebben hun leven te riskeren voor het vaderland en weten wat ze doen.

0
Michiel 26 februari 2022 om 11:36

Misschien wordt het tijd dat we de Verenigde Arabische Emiraten sancties opleggen, al was het maar vanuit de UCI.

Zij, India en China hebben zich van stemming onthouden en zijn wmb medeverantwoordelijk. Pocagar en co, zoek een nieuwe ploeg!

0
Marik 26 februari 2022 om 12:14

Als het sombere beeld dat hier geschetst wordt klopt dan zijn er maar 3 opties.
1. Het Russische volk stopt hun leider
2. De rest van de wereld stopt Poetin —> WO III
3. De wereld doet niets en Poetin breidt zijn land langzaam uit

0
platteprijs 26 februari 2022 om 12:21

@Michiel +1. China wil een wereldleider zijn, maar heeft nog nooit een greintje verantwoordelijkheid voor de wereld genomen. Zie hoe ze het onderzoek naar het ontstaan van de coronapandemie hebben gesaboteerd. En India is gewoon een door en door corrupt land. Het merendeel van de bevolking komt amper rond en dan besteedt de regering zakken vol geld aan de ruimtevaart.

0
platteprijs 26 februari 2022 om 12:22

@Marik punt 2 wordt sowieso moeilijk sinds Rutte onze tanks heeft verkocht.

0
dit is mijn voorwiel 26 februari 2022 om 10:50

Goed gesproken!

0
JdeWal 26 februari 2022 om 10:58

Poetin is de verantwoordelijke! Het Russische volk niet. Die kunnen hier niets aan doen.

0
xistnc 26 februari 2022 om 11:12

En verder Hup Max, toch?

0
Turtlehead 26 februari 2022 om 11:31

@xistnc: wij zijn toch niet verantwoordelijk voor Max?

0
xistnc 26 februari 2022 om 11:42

Wij niet, maar Julius wel!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone