Patrick Bevin klopt Ethan Hayter in sprint Ronde van Romandië
foto: Cor Vos
vrijdag 29 april 2022 om 17:32

Patrick Bevin klopt Ethan Hayter in sprint Ronde van Romandië

Patrick Bevin heeft de derde etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. De renner van Israel-Premier Tech bleek in de slotfase nog over de snelste benen te beschikken. Rohan Dennis is nog altijd de leider in het algemeen klassement.

De vierde etappe van de Ronde van Romandië bedroeg in totaal 165,1 kilometer. De renners kregen een interessant parcours voorgeschoteld met daarin verschillende stevige heuvels verwerkt. De strijd om de juiste ontsnapping was ook vandaag boeiend om te volgen. Rémi Cavagna toonde zich zeer bedrijvig, de Fransman van Quick-Step-Alpha Vinyl reed in de openingsfase weg met Frédérick Wandahl (BORA-hansgrohe), maar het peloton liet het duo niet gaan.

Niet veel daarna probeerde Cavagna het nogmaals, de Franse kampioen kreeg deze keer Krists Neilands (Israel-Premier Tech) en Nans Peters (AG2R Citroën) met zich mee. Het trio werkte goed samen en hadden al snel een voorsprong van bijna twee minuten te pakken. In het peloton werd het tempo verzorgd door Jumbo-Visma, de ploeg van leider Rohan Dennis legde een niet al te strak tempo op. De voorsprong van de drie leiders groeide dan ook tot vier minuten.

De drie koplopers met Peters aan kop – foto: Cor Vos

INEOS Grenadiers doelt op sprint met Hayter
Let Neilands kwam onderweg telkens als eerste boven op de klimmetjes, wat ervoor zorgde dat hij de nieuwe leider werd in het bergklassement de Ronde van Romandië. Het was vervolgens even wachten op een nieuwe koersfeit, maar die kwam er toen de formatie van INEOS Grenadiers zich op kop zette. De Britse ploeg versnelde lichtjes, waardoor de voorsprong van de drie koplopers kleiner en kleiner werd. Peters sputterde nog even tegen, maar op 19 kilometer werd ook hij gegrepen.

Het heuvelachtige terrein zorgde ervoor dat er een aantal snelle mannen moesten lossen. Onder meer Fernando Gaviria en Ethan Vernon konden het strakke tempo niet volgen. Vooraan was het vooral wachten tot de beklimming van de Sédelles (4,3 km aan 4,7%). Een eerste aanval op die beklimming kwam er van Carlos Verona. De Spanjaard van Movistar moest het echter alleen doen, waardoor hij al snel terug gegrepen werd. Vervolgens schudden Gino Mäder en Marc Hirschi even aan de boom, maar echt wegrijden lukte hen niet. 

foto: Cor Vos

Chaotische laatste kilometer
Dat laatste kwam onder meer door de sterke selectie van INEOS Grenadiers en Israel-Premier Tech, die snelle mannen Ethan Hayter en Patrick Bevin hadden klaarzitten. Een sprint leek opnieuw het scenario te worden in de Ronde van Romandië, maar Rein Taaramäe van Intermarché-Wanty-Gobert probeerde het peloton toch even te slim af te zijn. De Est sloeg een mooi gat in de dalende stukken tot aan de laatste kilometer, maar kon niet standhouden tegen het beulswerk van het peloton. 

De laatste kilometer verliep vrij chaotisch. Het was uiteindelijk Bevin, die eerder deze maand de Ronde van Turkije won, die de beste sprint reed. Hayter liet zich enigszins verrassen en werd tweede, Dennis legde beslag op de derde plaats. Quinten Hermans eindigde weer in de top-10, de nummer twee van Luik-Bastenaken-Luik werd vijfde.

 
24 Reacties
Sorteer op:
29 april 2022
Nette sprint, INNEOS te overmoedig, opgerookt door aanval Taaramee. En Dennis oogt wel vol vertrouwen en kracht. Veel Aussies en Kiwi’s vooraan!
  29 april 2022
  Dennis loopt weer wat uit, leuk dat hij er voor gaat.
  29 april 2022
  Heel erg benieuwd of Dennis morgen meekan met Ayuso, Vlasov en co. Kuss en Kruijsschouder zagen er in elk geval attent uit vandaag.
29 april 2022
Tweede voor Bevin in korte tijd. Wist schijnbaar goed dat je als eerste door die laatste bocht moest. Hayter behoorlijk alleen in de laatste 500 meter en Dennis slim in de slipstream en weer wat secondes meegepakt.
  29 april 2022
  Bevin ging als 3e door de bocht en ging als eerste vol aan. Hayter durfde/wilde/kon niet vanuit plek 2, ging heel traag aan. Zal morgen wel weer met n vingertje voor z’n mond over de streep komen…
  29 april 2022
  Morgen reikt de ontsnapping tot de finish. Let op Pinot.
29 april 2022
Tja als je voor de winst wil sprinten moet je de vluchter terughalen. Hayter zat ook gewoon perfect maar leek te vergeten om op tijd te sprinten, Bevin wist dat ie na de bocht vrijwel direct op de trappers moest staan. Saaie rit verder, hopelijk morgen veel actie in de koninginnenrit.
29 april 2022
Mooie aanval op het eind van Reintje de oude vos maar er zat net niet genoeg in de tank. Het was ook best een uitputtende dag met al dat Zwitsers vlak. Bevin verdiend gewonnen - mooi dat het kopwerk van Woods op het einde ook wat opleverde. Bevin/ISN hadden deze ultrakorte sprint duidelijk goed voorbereid.
29 april 2022
Toch een wat lam rondje. Wel merkwaardig hoe Dennis hier na zijn punchers-kwaliteiten ook even zijn groepsspurtcapaciteiten op de kaart zet. Zou die jongen nog kunnen klimmen en tijdrijden ook? Verder net zoals in Turkije Oceanië weer sterk vertegenwoordigd. Drie Nieuwzeelanders in de top zeven van de rituitslag...
  29 april 2022
  Van Aert 2.0. Wanneer de koers zelf wat saai is kijk ik trouwens met plezier naar de mooie Zwitserse landschappen en dorpjes. Je waant je zo in de Gouw (Shire) van de Hobbits.
  29 april 2022
  Dààrom scoren die Nieuwzeelanders hier zo goed!
29 april 2022
Toch wel een tegenvallende ronde en parcours dit jaar. Hopen dat er morgen eindelijk spektakel komt in de bergetappe, al zal het vrees ik weer wachten tot de laatste kilometers worden.
  29 april 2022
  Mee eens. Je mist in dit peloton types als MvdP, Pogacar of Alaphilippe. Het is allemaal zeer gecontroleerd koersen.
  29 april 2022
  Aan de omgeving en het parkoers ligt het niet, maar Romandië heeft een ondankbare plek op de kalender waardoor het rondje eigenlijk altijd wat tegenvalt
  Zaaddodend rondje. Mooie omgeving, maar daar heb je het dan ook wel mee gehad!
  29 april 2022
  Dit is elk jaar wel een beetje het verloop toch? Vorig jaar reed Dennis ook een paar dagen in de leiderstrui, de eerste paar ritten finish ze altijd met vrij grote groepen meen ik.
29 april 2022
Zo , morgen moet het dan maar gebeuren ik geloof vast dat rohan dit rondje winnen kan
29 april 2022
Goed om Kruijswijk eindelijk nog eens een deftige aanvalspoging te zien doen. Er zat niet veel snee op, en het volledige peloton kon eigenlijk volgen zonder te versnellen. Maar de intentie was er tenminste. Dat belooft voor de komende dagen.
29 april 2022
Zowaar een nuttige Kruijswijk gezien in een knechtenrol
  29 april 2022
  Nuttig is ietwat overdreven. Zoals Silent Hill al aangaf ging het op een zeer gezapig tempootje. Het positieve is natuurlijk wel dat hij nu langzamerhand begint te in te zien wat zijn rol binnen JV is. "Goed gewerkt vandaag, Steven" zal hij wel te horen krijgen van de ploegleiding. Maar of dat genoeg is om hem te overtuigen en zich in het vervolg net zo leeg te rijden zoals Gesink dat wel doet? Ik betwijfel het.
  29 april 2022
  Je zou toch denken dat bij een dergelijk gezapig tempo wel aanvallen horen. Maar niet gezien. En toen Kruijswijk van kop ging was het nog Kuss die een aanval neutraliseerde.
29 april 2022
Hayter te druk met zijn vinger?
29 april 2022
Wat is er toch aan de hand met Tolhoek? Bij zijn nieuwe werkgever Trek heeft hij nog geen enkele fatsoenlijke uitslag gereden. Nu, ook weer binnen op ruim 4 minuten.

Reacties zijn gesloten.