‘Pantani, Ullrich en Blijlevens positief in Tour van 1998’

woensdag 24 juli 2013 om 16:01
Marco Pantani

foto: Sirotti

Onder meer Marco Pantani, Jan Ullrich en landgenoot Jeroen Blijlevens hebben in de Tour van 1998 doping gebruikt. Dit blijkt uit het uitgebreide rapport dat vandaag gepubliceerd is door de Franse Senaat.

Namen wilde de Senaat zelf niet noemen, maar inmiddels zijn zeventien renners achterhaald. Het zou gaan om tourwinnaar Marco Pantani, de nummer twee in de eindrangschikking Jan Ullrich, sprinters Erik Zabel, Mario Cipollini en Jeroen Blijlevens, ex-wereldkampioen Abraham Olano, Laurent Jalabert, Jacky Durand en Laurent Desbiens (in die Tour drager van de gele trui en winnaar van één etappe).

Verdere namen zijn Andrea Tafi, Nicola Minali, Fabio Sacchi, Marcos Serrano, Manuel Beltran en de Duitser Jens Heppner. De Deen Bo Hamburger en Amerikaan Kevin Livingstone zouden zowel in de Tour van 1998 als 1999 positieve plasjes hebben afgeleverd.

Daarnaast zijn er stalen van twaalf renners na opnieuw onderzoek te bestempelen als ‘verdacht’. Dit zou gaan om de renners Ermanno Brignoli, Alain Turicchia, Pascal Chanteur, Frederic Moncassin, Roland Meier, Giuseppe Calcaretta, Stefano Zanini, Eddy Mazzoleni, Stephane Barthe, Stuart O’Grady en Axel Merckx. Ook de nummer drie van de Tour van 1998, Bobby Julich, valt onder deze categorie.

Het nieuws kan gevolgen hebben voor Jeroen Blijlevens. De voormalig sprinter, momenteel in dienst van Team Belkin als ploegleider, ondertekende eerder dit jaar nog een verklaring van goed gedrag, waarin hij verklaarde nooit in aanraking te zijn geweest met doping.

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair